Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР

Какво обсъжда Барак Обама в Саудитска Арабия
Обновена: 1 апр 2014 13:37 | 31 мар 2014 21:50, Елка Василева
810
Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР
Снимка: архив, Reuters

Наложените от Запада срещу Русия санкции могат да се окажат цвете в сравнение с това, което може да последва в средносрочна перспектива, пише Утро.ru.

В петък в Рияд се състоя среща между президента на САЩ Барак Обама и краля на Саудитска Арабия Абдула. Като официална цел на визитата на американския президент в кралството беше посочено обсъждането на доставките на американски преносими зенитно-ракетни комплекси /ПЗРК/ и противотанкови системи за сирийските бунтовници от Саудитска Арабия. Припомняме, че през февруари представители на Белия дом заявиха, че попадането на ПЗРК „не в правилните ръце“ може да доведе до използването им за терористични цели, включително граждански самолети. Както стана известно обаче неотдавна от източници, близки до американското правителство, Вашингтон не изключва снемане на забраната за доставка на ПЗРК за сирийската опозиция.

Трудно е да се повярва, че президентът на САЩ лично е отишъл при саудитския крал за обсъждане точно на този въпрос. Практически няма съмнения, че на срещата са били обсъдени и други теми.

Всичко си идва на мястото, ако предположим, че целта на визитата на Обама в Рияд са били преговори с краля за възможно „коригиране“ на световните цени на петрола. Именно тази стъпка разглежда днес Западът като единствен лост за въздействие върху Русия, която активизира геополитическата си дейност на фона на украинските събития.

Като водещ световен играч Саудитска Арабия разполага с всички възможности, така че за кратко време значително да увеличи добива и по този начин да разруши създалото се на световния пазар статукво. Като начало ще е достатъчно да бъде пробита цената на барел петрол сорт „Брент“ от днешните $106 – 109 до $80 – 90.По-нататък са възможни различни варианти.

Такава маневра ще даде допълнителен импулс на излизащата от кризата икономика на Запада и явно ще е в полза на Китай. Да пострадат от нея могат всички суровинни страни, включително самата Саудитска Арабия и Русия.

Въпреки значителната политическа и военна зависимост от САЩ през последните години Саудитска Арабия е признат лидер на арабския свят, страна с висок стандарт и собствени политически интереси. Едва ли саудитците са готови безропотно да се подчинят на Америка, жертвайки собствените си интереси. Във Вашингтон отлично разбират това: за „коригирането“ на петролния пазар ще трябва да бъде предложена адекватна компенсация.

Веднага се появява отговорът на въпроса защо САЩ изразиха готовност да си затворят очите за доставките на ПЗРК за сирийските бунтовници. Става дума вероятно за една от формите на „адекватна компенсация“.

Саудитска Арабия не крие, че е заинтересована от падането на режима на Башар Асад. Съгласието /мълчаливо или открито/ на САЩ за доставки на въоръжения на сирийските бунтовници може да стане част от заплащането за неизбежните неудобства, свързани с падането на цените на петрола.

Напълно е възможно и в скоро време може да се очакват и други стъпки от страна на САЩ в подкрепа на Саудитска Арабия в замяна за повишаването на добива на петрол от кралството.

Припомняме, че в партньорството си със Саудитска Арабия американците вече са прибягвали до подобно въздействие върху Съветския съюз. Сривайки световните цени на петрола през 80-те години на 20 век, те успяха максимално да изострят вътрешните икономически и политически противоречия в СССР, което доведе до неговия крах.

Тогава един от главните аргументи на САЩ по отношение на саудитците стана твърдението, че падането на цените на петрола за 2-3 години за дълго ще забави развитието на алтернативни източници на енергия, преди всичко руския газ, който ще отиде в Европа. Това напълно устройваше саудитския монарх.

Кралството рязко увеличи добива на петрол: от 2 млн. до 6 млн. барела на ден в края на 1985 г., а след това и 10 милиона. В началото на 1986 г. петролът падна от $32 на $10 за барел. Пазарът се оказа пренаситен, което принуди СССР да продава партиди на още по-ниска цена – около $6 за барел. При това Саудитска Арабия нищо не изгуби: при падане на цената 3,5 пъти добивът нарасна около пет пъти.

За СССР последиците се оказаха фатални. Оказал се в тежка криза, с икономика, неспособна да произвежда необходимото количество потребителски стоки и без валута за внос на такива, след пет години СССР прекрати съществуването си.

Какво ще се случи с Русия в случай на организиран срив на световните цени на петрола, не е ясно. Съвременната руска икономика не е точно копие на съветската и това има и плюсове, и минуси. Минусите са, че делът на вноса е значително по-висок, като става дума не само за стоки, но и за технологии, части и цели производства. Това означава, че в случай на намаляване на притока на валута могат да дръпнат дори производства, които днес изглеждат чисто руски.

Плюсът в ситуацията е, че през последните години в Русия се зародиха основите на пазарната икономика. Има надежда, че в критична ситуация това ще й позволи да реагира бързо на променящите се условия и да се приспособи към промените –  подобно нещо вече се случи след кризата през 1998 г. В инертната и регулирана икономика на СССР нямаше такива възможности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
във входа имам съсед женен за рускиняминалата година бяха на гости при родителите на жена му в русия.не били ходили много отдавна и да се видят.каза ми някакво градче и че е пълна трагедия и мизерия.това е имперска държава на свръх богати олигарси и на народ тънещ в нищета и мизерия. Европа колкото и да я критикуваме има много какво да научим от тях,най вече от германия,холандия скандинавците.ниска корупция,развита социална дейност,добро здравеопазване.
368
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛЕД ИЗПОМПВАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА ДАДЕНА СТРАНА ТЯ ОТИВА НА БУНИЩЕТО И СЕ ТЪРСИ НОВА СТРАНА ДА ЗАДОВОЛЯВА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ...ЧРЕЗ ДЕМАГОГИЯ И ВОЕННИ ИНТЕРВЕНЦИИ...ЧРЕЗ ,,ДЕМОКРАТИЧНИ,, ПРЕВРАТИ И ,,ДЕМОКРАТИЧНИ,, РЕВОЛЮЦИИ САЩ ТЪРСЯТ ДОСТЪП ДО СУРОВИНИТЕ НА ПЛАНЕТАТАСЛЕД ИЗЧЕРПВАНЕ НА СУРОВИНИТЕ ЦЕЛИ НАРОДИ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ НАЙ-БРУТАЛНО НА БУНИЩЕТО..КРИМ МОЖЕЛ ДА СЕ РАЗВИВА С УКРАЙНА НО ВИДИШ ЛИ ТРУДНО ЩЯЛ ДА СЕ РАЗВИВА С РУСИЯ А И РУСИЯ ЩЯЛА ДА СЕ РАЗОРИ..СМЯХ СРЕД ЗАПОЗНАТИТЕ...
367
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Москва няма нищо общо с руската провинция,там живеят 200 години назад
366
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бедни сме защото сме прости
365
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
що сме бедни,ми ето гърците за изоставено летище 1 милиард, ние за работещия Нефтохим 100 милиона.кво повече,корупция до шия,ето тва сме.същото е и в русия,олигархия и корупция
364
9
 
36
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
РЕАЛНО ДНЕС СЕ ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ ЗАМАСКИРАНА С НАЙ-КРАСИВИ ФРАЗИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ РАВЕНСТВО...ПРОСПЕРИТЕТ...ИСТИНАТА Е ПРОСТА ИМА БОРБА ЗА РУСКИТЕ СУРОВИНИ ЦЕЛТА Е ТЕЗИ СУРОВИНИ ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ НА БЕЗЦЕНИЦА И РУСНАЦИТЕ ДА РАБОТЯТ КАТО РОБИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ..ПОСОЧЕТЕ АМЕРИКАНСКА КОМПАНИЯ ДА ПЛАЩА ДОБРИ ПАРИ НА МИНЬОРИТЕ В Ю. АМЕРИКА...В АФРИКА..РЕАЛНО СЕ ИЗПОМПВАТ ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НО НЕ СЕ ДАВА СРЕЩУ ТОВА ДОСТЪП ДО ТЕХНОЛОГИИ И НЕ СЕ СТИМУЛИРА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ТЕЗИ СТРАНИ..
363
33
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Догодина кримчани ще се молят за украинско гражданство.
362
5
 
37
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Ммм доста неудачно сравнение...светът сега е коренно различен, САЩ не са това което бяха по времето на студената война, прокламираната идея всички срещу империята на злото няма да сработи сега, защото всички са много по-нформирани и няма кой да се хване на тези глупости, Русия не е СССР и най важното Обама не е Рейгън, доста слаб президент се оказа Обама между другото...
361
4
 
22
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
ЕТНИЧЕСКАТА МОЗАЙКА В САЩ И ЛЪЖЛИВАТА ИДИЛИЯ ЗА ЕДНАКВИТЕ ПРАВА НА ЛАТИНО АМЕРИКАНЦИТЕ АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ АНГЛОСОКСОНЦИТЕ...КИТАЙЦИТЕ А И ПРАВАТА НА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ ИНДИАНЦИ СВЕДЕНИ ДО НЯКОЛКО МИЛИОНА И НАТИКАНИ ,,ДОБРОВОЛНО,, В РЕЗЕРВАТИ...ДА СПОМЕНЕМ И ФРЕНСКА ЛУИЗИАНА..ЕДНА БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ ЦЪКА И НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО ПУТИН И РУСКИТЕ СЛУЖБИ ДА Я РАЗИГРАЯТ КАТО ОТГОВОР НА АМЕРИКАНСКИТЕ ,,ДЕМОКРАТИЧНИ,, КОМИТЕТИ И ФОНДАЦИИПРОСТО СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ ЧЕ СТУДЕНАТА ВОЙНА Е ПРИКЛЮЧИЛА
360
6
 
24
 
! Отговори
Науката е всесилна преди 10 години
При по-тежки санкции срещу Русия, ща пострада Европа при адекватен отговор от Русия. Евроикономиката рухва, Щатската времнно изплува за тяхна сметка. Прехвалени са количествата, произведени от шистовия газ в Щатите Саудите са лесни - кладенците винаги могат да са поразени от огромни пожари, унищожаващи съоръженията. Достатъчно е да се повиши Налягането на извиращия петрол. Щатите нека помнят Карибския случай преди години. А ако бликнат бурно няколко кладенеца. Същото се отнася и за Катар.
359
3
 
12
 
! Отговори
картон преди 10 години
добре а защо сравняваме цената на Лукойл в България с тази на САЩ.С същия успех можем да се запитаме защо в Русия в тази бензиностанция е два пъти по евтино от тука знаете ли защо защото сме в евро съюза и цените средните на Евро съюза са към нашето гориво пример Украина не е в Евро съюза и през 2013 цената в лукойл там беше почти като тази в Русия
358
1
 
1
 
! Отговори
ре преди 10 години
В началото на 1986 г. петролът падна от $32 на $10 за барел... Уважаеми Фоби, тази партия шах не започна преди месец, тя се играе от 1990 г. Наближава нейният ЕДД-шппил. Яжте, пийте и си носете Новите дрехи!
357
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само че никъде другаде в ес освен у нас Лукойл не е монополист,схващаш ли разликата
356
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 562 не ходи толкова далече имаме си ЕС до нас америка сама си добива нефт сама си произвежда гориво нормално е да е по евтино и в Русия бензина от бензиностанцие лукойл по днешен курс на долара не е повече от 1.20
355
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли още хора(консуматори), които не са разбрали, че САЩ и Англия са най-голямото зло на света. Лобитата които управляват тези 2 маймунарника са толкова безскрупулни, че само *** не може да осъзнае това.
354
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оставете ги китайците и американците, нас Лукойл ни цака много с горивото. в щатите галона е 3.30 долара,прави по 80 цента литъра.това е евтино даже и за наште мизерни заплати,пък за щатските си е без пари
353
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако от РФ се отделят териториите населени с мнозинство руснаци би се образувала държава с големината на Украйна.
352
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приватизационната агенция на Гърция е приела коригираната оферта на Lamda Development SA за изоставеното международно летище край Атина Хеленикон, съобщава Bloomberg, като се позовава на информация на агенцията.Компанията е платила 915 млн. евро за терена с площ 620 хектара, върху който ще изгради мултифункционален туристически и бизнес комплекс, известен като малкия Монако.Lamda подаде първата си оферта през февруари, а в края на март я подобри с 25 на сто. Lamda Development единственият кандидат-купувач на Хеленикон,
351
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търси се виновен за естествения разпад на Русия.
350
6
 
17
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Американската "демокрация" е преди всичко! САЩ се чувстват господари на света, нали? В името на тяхните экономически интереси са готови не само да унищожи Русия, но също така и да направят световната катастрофа. Не трябва да си играе с огъня, господа американци. Това е много опасно!