Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР

Какво обсъжда Барак Обама в Саудитска Арабия
Обновена: 1 апр 2014 13:37 | 31 мар 2014 21:50, Елка Василева
810
Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР
Снимка: архив, Reuters

Наложените от Запада срещу Русия санкции могат да се окажат цвете в сравнение с това, което може да последва в средносрочна перспектива, пише Утро.ru.

В петък в Рияд се състоя среща между президента на САЩ Барак Обама и краля на Саудитска Арабия Абдула. Като официална цел на визитата на американския президент в кралството беше посочено обсъждането на доставките на американски преносими зенитно-ракетни комплекси /ПЗРК/ и противотанкови системи за сирийските бунтовници от Саудитска Арабия. Припомняме, че през февруари представители на Белия дом заявиха, че попадането на ПЗРК „не в правилните ръце“ може да доведе до използването им за терористични цели, включително граждански самолети. Както стана известно обаче неотдавна от източници, близки до американското правителство, Вашингтон не изключва снемане на забраната за доставка на ПЗРК за сирийската опозиция.

Трудно е да се повярва, че президентът на САЩ лично е отишъл при саудитския крал за обсъждане точно на този въпрос. Практически няма съмнения, че на срещата са били обсъдени и други теми.

Всичко си идва на мястото, ако предположим, че целта на визитата на Обама в Рияд са били преговори с краля за възможно „коригиране“ на световните цени на петрола. Именно тази стъпка разглежда днес Западът като единствен лост за въздействие върху Русия, която активизира геополитическата си дейност на фона на украинските събития.

Като водещ световен играч Саудитска Арабия разполага с всички възможности, така че за кратко време значително да увеличи добива и по този начин да разруши създалото се на световния пазар статукво. Като начало ще е достатъчно да бъде пробита цената на барел петрол сорт „Брент“ от днешните $106 – 109 до $80 – 90.По-нататък са възможни различни варианти.

Такава маневра ще даде допълнителен импулс на излизащата от кризата икономика на Запада и явно ще е в полза на Китай. Да пострадат от нея могат всички суровинни страни, включително самата Саудитска Арабия и Русия.

Въпреки значителната политическа и военна зависимост от САЩ през последните години Саудитска Арабия е признат лидер на арабския свят, страна с висок стандарт и собствени политически интереси. Едва ли саудитците са готови безропотно да се подчинят на Америка, жертвайки собствените си интереси. Във Вашингтон отлично разбират това: за „коригирането“ на петролния пазар ще трябва да бъде предложена адекватна компенсация.

Веднага се появява отговорът на въпроса защо САЩ изразиха готовност да си затворят очите за доставките на ПЗРК за сирийските бунтовници. Става дума вероятно за една от формите на „адекватна компенсация“.

Саудитска Арабия не крие, че е заинтересована от падането на режима на Башар Асад. Съгласието /мълчаливо или открито/ на САЩ за доставки на въоръжения на сирийските бунтовници може да стане част от заплащането за неизбежните неудобства, свързани с падането на цените на петрола.

Напълно е възможно и в скоро време може да се очакват и други стъпки от страна на САЩ в подкрепа на Саудитска Арабия в замяна за повишаването на добива на петрол от кралството.

Припомняме, че в партньорството си със Саудитска Арабия американците вече са прибягвали до подобно въздействие върху Съветския съюз. Сривайки световните цени на петрола през 80-те години на 20 век, те успяха максимално да изострят вътрешните икономически и политически противоречия в СССР, което доведе до неговия крах.

Тогава един от главните аргументи на САЩ по отношение на саудитците стана твърдението, че падането на цените на петрола за 2-3 години за дълго ще забави развитието на алтернативни източници на енергия, преди всичко руския газ, който ще отиде в Европа. Това напълно устройваше саудитския монарх.

Кралството рязко увеличи добива на петрол: от 2 млн. до 6 млн. барела на ден в края на 1985 г., а след това и 10 милиона. В началото на 1986 г. петролът падна от $32 на $10 за барел. Пазарът се оказа пренаситен, което принуди СССР да продава партиди на още по-ниска цена – около $6 за барел. При това Саудитска Арабия нищо не изгуби: при падане на цената 3,5 пъти добивът нарасна около пет пъти.

За СССР последиците се оказаха фатални. Оказал се в тежка криза, с икономика, неспособна да произвежда необходимото количество потребителски стоки и без валута за внос на такива, след пет години СССР прекрати съществуването си.

Какво ще се случи с Русия в случай на организиран срив на световните цени на петрола, не е ясно. Съвременната руска икономика не е точно копие на съветската и това има и плюсове, и минуси. Минусите са, че делът на вноса е значително по-висок, като става дума не само за стоки, но и за технологии, части и цели производства. Това означава, че в случай на намаляване на притока на валута могат да дръпнат дори производства, които днес изглеждат чисто руски.

Плюсът в ситуацията е, че през последните години в Русия се зародиха основите на пазарната икономика. Има надежда, че в критична ситуация това ще й позволи да реагира бързо на променящите се условия и да се приспособи към промените –  подобно нещо вече се случи след кризата през 1998 г. В инертната и регулирана икономика на СССР нямаше такива възможности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
3
 
9
 
! Отговори
До 601 преди 10 години
Нали за това говорим. Ричърд Ран е тук и показва къде са находищата. Като лешояди на ***.Имаме достатъчно разбойници тук, които ни внушават, че сме си ги избрали ние, та аз лично не изпитвам нужда от едноок зъл пират да стъпва на Българската ни земя.И да я отровят.Подайг...те са на линия да се продадат както за златото, както за цялата промишленост ит.н.
388
3
 
24
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Хе хе най накрая истината " сирийските бунтовници от Саудитска Арабия " :)))))Каква стана тя във Сирия терористите са от Саудитска Арабия, Либия, Катар, Турция, Ирак, Ливан, Тунис или със две думи от целия Сунитски свят :))) А аз да попитам Сирийци има ли сред терористите ?? А Саудитите въобще имат ли ресурс да увеличат добива :))) Доколкото съм запознат те от няколко години са стигнали пик на добива и предстои сериозен спад та от къде ще дойде този нефт ??? А попитаха ли Ротшилдови ???
387
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия и Украйна не са дивашки страни!Не си струва усилието да ти се обяснява защо. Толкова са ти платили, толкова знаеш.Диваци са онези, които смятат другите, че са тревопасни и материал.Колониализмът никога не е изчезнал, само се променя - става по-брутален и отвратителен. Ненормално е да се подслушва целия свят. Подслушват, защото са страхливци. Страхливците са най-опасни. Няма феномен неграмотниците и мързеливците да формират обществено мнение. Хората не растат за два дни.
386
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и кво, значи *** Русия за нефт и метан, и започваме да добиваме шистов газ в същите количества?! Някой вярва ли на тая басня?
385
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно, за около 100 години, срив на цената на петрола не се е наблюдавал, а точно обратното. Едва ли може да се разчита на такъв невероятен сценарии. Все още петрола и газта са основните енергиини компоненти на цивилизацията, особено сега, когато има силно противопоставяне срещу ядрената енергетика.
384
13
 
5
 
! Отговори
Кво стаа преди 10 години
Че тя русията само на нефт и газ разчита,ако цената на нефта падне пара и русията.А ние,които много я обичаме падаме с нея...Путин,що ти трябваше да дърпаш лъва за опашката,за да си върнеш изгубеното доверие от 35 процента.Сега е 90,но ако се случи случката само Крим,без татарите,ще ти остане.Заслужи си го.Главния равин на Русия, Берел Лазар,твоят най-близък приятел ли те води?
383
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Солидарно с 594 ще кажа, че прехвалените страни, дръпнали напред, са стабилно напомпени от тези, които ги разделят, зада владеят.Планът Маршал?Мой познат бе на стаж в Корея и не издържа, защото не му понесе липсата на човешки контакти. Не всичко е пари.Не е и бензин за колите втора употреба.Хората с потребителски манталитет крещят най-силно, но това им качество е единствено - те са невежи, разчитат само на кучешките си рефлекси.
382
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...най-много да започне нова студена война, а не дай боже и гореща! Изключено е Мамона да захапе целия свят. Все пак във вселената има баланс на доброто и злото. Дори и злото да вземе временно превес, това ще бъде временно.
381
8
 
15
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Обама е агент на арабските служби и отива да се отчита пред господарите си.
380
12
 
25
 
! Отговори
емо преди 10 години
бандитите от сащ не могат да преживеят факта че краят им идва
379
10
 
6
 
! Отговори
Това не е верно преди 10 години
Утро.ru да се забрани.Путин да ги вкара в затвора като Пуси Райат.Така не може.Да подтикваш лошия Запад да унищожи Русия-Евразийска.Я да извади ракетите Топал и ще клекнат САЩ и Саудитска Арабия,и целия свят.Има подкрепата на 75 процента на руснаците,а и на най-развитите страни-Куба и Северна Корея.Окупира свободна Украйна,сега ще окупира и света,и ще завърши като ....Хитлер.
378
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западът свали своята маска и лъсна истинското му лице. А то е лицето на уродлив, хищен, грозен лешояд, който иска да откъсне живо месо от Русия. Всичко е борба за природните богатства. Американците се пръскат от яд, че Русия е богата на суровини, а те не могат да цоцат.
377
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 584като споммена генетичен материал най голямото сериозно изследване на етногенезиса на българите е направено от института по микробиология.в изследването не са взимани проби от *** арменско турско и др неавтохонно население обаче са взети са проби и от българомохамедани.резултатите са че до 48-49 процента нашите гени са от траките и най близките ни народи са румънци гърци и населението от северна италия. славянския дял в гените ни е по малко от 20 процента. това е,генетиката е точна
376
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 584имаме познати на които синът им е в корея,сеул.от поне 10 години е там работи нещо биотехнология женен е за корейка.никакво намерение да се мести другаде,фантастична заплата и супер условия за работа,стандарт над европейския.природните богатства не са никаква гаранция за добър стандарт. важни са правовия ред ,институциите и може би нещо как да кажа,като генетичен материал.
375
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стига с тия природни ресурси че ми се досира.ей я една южна корея,няма нищо.до 1955 година беше във война и бяха по бедни от най бедните африканци.сега са супер яко.брандовете като самсунг киа са в цял свят.без нефт газ без нищо изкопаемо.само че и без корупция.е тва е истината
374
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
До реВсъщност днес няма да се наложи да се стига до такива неща. Руснаците си знаят от опит и - ако ги натиснат - ще кандисат. Но нещо не ми се вярва, че САЩ искат да ги натиснат?!
373
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ме интересува кой кого ще удря, но ако бензина падне под 1лв за литър ще е доста добре.
372
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Маската на демократи и добродетели за останалите народи е толкова стара,колкото е стара държавата на САЩ.Целта на шепа управляващи в САЩ са природните ресурси на Русия и подчинявянето на "найнепокорния народ на земята".Няма страна,в която да са стъпили "американски миротворци и демократи,която да не е изпитала всичките "благини на американската демокрация".
371
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
единствения път за *** е към аптеката от където да си купи повече вазелин и обезболяващи
370
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
merxaba