Новата златна мина – бизнесът с марихуана

Инвеститори потриват ръце след легализирането на опиата в два щата
Обновена: 7 апр 2014 07:27 | 6 апр 2014 20:57,
94
Новата златна мина – бизнесът с марихуана
Снимка: архив, Ройтерс

„Един ден хората ще ме питат как легално съм станал милионер… И аз ще им отговоря от марихуана”. Така анонимен брокер споделя пред БиБиСи плана си за бързо забогатяване. 
 
35-годишният мъж от Флорида инвестира в американски фирми, които се занимават с отглеждането, дистрибуцията и продаването на марихуана – бизнес, който вече е легален в 2 американски щата – Колорадо и Вашингтон. 
 
Тези фирми са сравнително малки, но „зелената треска” се задава, убеден е инвеститорът. 
 
И е сигурен, че тепърва новият пазар ще се разраства и ще буди интерес. „До момента вече съм направил 515 хиляди долара от търговия с акции на фирми за канабис”, споделя брокерът, който напуснал работата си през декември и оттогава сам гради бъдещето си.
 
Нюхът му за бързи пари го отвежда не само до директните производители. Компании, които произвеждат всякакви продукти, свързани с употребата на канабис, също се радват на възход на борсовите пазари. Дори охранителни фирми, които пазят фермите за производство на марихуана, са все по-апетитни за инвеститорите.

Още преди 2 години видни експерти започнаха да спекулират, че канабисът ще е „следващото голямо нещо”. Един от тях – Тод Харисън, е категоричен: „Това е най-добрата инвестиция за следващото десетилетие”. Тези думи идват от човек, който ръководи хедж фонд за 400 милиона долара. 
 
Харисън дори сравнява растежа на "канабис” акциите с бума на интернет компаниите от края на 90-те години. Но бърза с уточнението, че както във всяка подобна ситуация ще има големи печеливши, но и големи губещи. 
 
Неслучайно американските регулаторни органи предупредиха потенциалните инвеститори да бъдат изключително бдителни, когато се впускат в сделки на този нов пазар.
 
Анонимният брокер също признава, че на няколко пъти е бил на път да загуби всичко спечелено. Непознатото определено крие рискове. 
 
В опит да се подсигурят, много инвеститори разчитат на специализирани сайтове, които предлагат задълбочен анализ на фирмите, занимаващи се с канабис. Тъй като все още има реална заплаха от попадане на компании, чиято дейност е в „сенчестата част” на бизнеса.
 
Въпреки всички опасения и трудности, очакванията са пазарът на марихуана „да узрее” бързо. Канабисът е разрешен от закона за лечебни цели в цели 20 щата и най-вероятно голяма част от тях скоро ще се решат на пълно декриминализиране. Канада, друг голям пазар, също се готви за легализиране на опиата. 
 
Постъпленията от данъци биха се увеличили значително, ако рестрикциите върху търговията с марихуана отпаднат. Само за януари в Колорадо постъпиха 2 милиона долара повече. В щата Вашингтон прогнозират 190 милиона за хазната до 2019-та година, благодарение на бизнеса с канабис.
 
Сравненията с падането на сухия режим са неизбежни. И изглежда, както и тогава, доста хора ще натрупат цели състояния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: марихуана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте сега ако ще се фърлате на детайли- ми погледнете кислорода, окислява, разяжда, унищожава, че и стареем от него. Спрете да дишате а? Тва живота си е на периоди- вижте старата мода и ще схванете, че всичко се повтаря и просто си има своето време. Мен дали ще ме трови пушач на тутун или мара- се ми е тая, стига да не е в заведенията дето не мога да избягам от пушека. Кой пристрастен, кой не, моето мнение е че само на хляб нистаа, то и само на мара пак няма да е много гот без бира, жени и т.н
32
1
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 10 години
Нямаш си идея какво си написал. Например някои от изредените неща са автомобилни компании (Форд, Крайслер), други са автомобилни марки (Додж, Буик, Шевролет). Вероятно не разбираш разликата де...Нататък. Кока-кола е някакво достижение ли? Изредил си нататък компютърни фирми, от които само една е била иновативна и то преди 60-70 години. После фирма за маратонки. Петролна компания :) Калпаво пушкало, боен самолет, лекарство за импотентни от което вероятно имаш нужда...Това ли е?
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнтисоросоидСамо за индустриални цели. Но от конопа за индустрията и тоя за пушене има голяма разлика.
30
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждал съм момче което храчи кръв от ежедневно пушене,влезна в болница поради възпаление на белите дробове,от тогава и тютюн не пуши.Пълни глупости са това,че марихуаната е безвредна,още повече че ако шофираш надрусан заплашваш живота на други хора
29
7
 
22
 
! Отговори
birimiri преди 10 години
Хората редовно употребяващи марихуана, започват да мислят бавно, да изпадат в меланхолия, мозъка им става на пихтия и рано или късно се превръщат в зеленчук !Лечебно или не, затъпява се и това е факт ! Причината да съм сигурен, че марихуаната ще бъде легализирана и в останалите щати е, че зеленчуците се отглеждат по лесно от хората.. Зеленчуците нямат идентичност, не протестират,не се съмняват в думите ви, не се интересуват от утрешния ден, те искат само да бъдат редовно поливани ...
28
1
 
5
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
До 28Последно, вие за легализирането на марихуаната ли сте, за да я пушите, или да си правите дрехи от нея?
27
1
 
15
 
! Отговори
Е преди 10 години
От конопа се правят с днешните машини финни дрехи, масло, автомобилно гориво и като капак на всичко целулоза. Четири годишни реколти по четири пъти повече целулоза е 16 пъти повече от единица площ, отколкото да се сече гора. И на една гора и трябва половин век, за да се нарече "гора". Конопът на следващата година е готов за нови четири реколти. И не изтощава почвата. Та то е диво, не можеш да го отвъдиш, като се завъди край Дунава.
26
5
 
8
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
До 22И аз си мисля, че причината за легализирането на марихуаната е видиотяването на населението. Не че и сега няма малко ***.
25
5
 
12
 
! Отговори
Е преди 10 години
Една от причините марихуаната да е незаконна днес, е защото през 30-те години на 20-ти век производителите на памук агитирали срещу производителите на коноп, в които виждали конкуренция.Преди това не се е смятал за по - вреден от тютюна.
24
2
 
19
 
! Отговори
E преди 10 години
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ОТ РЕКОЛТАТА НА КОНОП САМО ЗА ЕДИН СЕЗОН И САМО ОТ ЕДИН АКЪР СЕ ПОЛУЧАВА ТОЛКОВА ХАРТИЯ, КОЛКОТО ОТ ЧЕТИРИ АКРА ИЗСЕЧЕНИ ДЪРВЕТА.ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ НА ЕДНО ДЪРВО СА МУ НУЖНИ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ЗА ДА ИЗРАСНЕ, А КОНОПА ДАВА РЕКОЛТА ЧЕТИРИ ПЪТИ В ГОДИНА.ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ДЪРВЕТАТА СА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ НА ПЛАНЕТАТА И ПРОИЗВЕЖДАТ КИСЛОРОДА, КОЙТО ДИШАМЕ, И БЕЗ КОЙТО БИХМЕ УМРЕЛИ, ДОКАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ НИ ОТЪРВАВАТ ОТ ВЪГЛЕРОДНИЯТ ДВУОКИС.
23
3
 
8
 
! Отговори
дО 25 преди 10 години
Ама и ти си *** до безобразие. Цигарите и алкохола са легални наркотици . Мислиш ли кой е забогатял от тях. Това в момента се случва с марихуаната. Това е същия сценарий.
22
1
 
3
 
! Отговори
Дебил преди 10 години
Готино ми е да съм ***!! Хладилникът пълен, новини не гледам, за другиго не ми дреме, 1ръка кола, 1 ръка човек.
21
5
 
19
 
! Отговори
япятоя преди 10 години
До АзШегуваш се! Все едно, да мислиш, че който пие бира, неминуемо ще премине на твърди питиета, като ракия и уиски!
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тва,че ще я легализират не означава,че всички ще почнат да пушат.В САЩ има доста хора които дават голяма част от парите си за това.Стоят си вкъщи получават социалната си помощ и пушат.Когато се напушат започват да се хилят ,после огладняват и им се доспива.Не им се мисли за протести,кой знае кви престъпления или нещо подобно.Постепенно животът им започва да се върти само около пушенето на марихуана.Управляеми,***,кротки,Дават си паричките редовно.Тези дето не трябва да пушат не го правят.хах
19
2
 
12
 
! Отговори
до 17 преди 10 години
На оня па Американците са му виновни.....Американците неса виновни че си ***
18
4
 
17
 
! Отговори
легал преди 10 години
Канабиса е толкова наркотик колкото и никотина......дефакто най лекия наркотик е легален и това са тютюневите изделия,защо да несе появи и конкуренция? Ако се легализира канабиса тогава алкохолиците ще намалеят и ще бъде удар за алкохолните производители
17
5
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
пушил съм много трева, сега пуша много рядко. знам много хора програмисти, лекари и всякакви дето като студенти си пафкахме и сега пак пафкаме ама нмого рядко, а досто изобщо не пушат. ама това че от тревата ставаш наркоман и отиваш на по тежки наркотици си е пълна измислица и пропаганда на тези гадини дето държат пазара и не искат да се легализира ами да влизат разни *** в затвора за един джойнт
16
12
 
19
 
! Отговори
USA преди 10 години
Какво даде на човечествто УСА? Легализиране на наркотици,гейпаради, ***,инцести, атомната бомба,неутронна бомба, генномидифицирани храни.
15
6
 
6
 
! Отговори
алф преди 10 години
За всички,които искат да научат истината за конопа ( марихуаната ) нека чукнат в гугул "коноп бг" ,за да разберат истината за това лечебно растение
14
13
 
11
 
! Отговори
Аз преди 10 години
съм пушач и не разбирам защо се води кампания против тютюнопушенето от една страна ,а от друга се води кампания за легализация на наркотиците ? Не съм пробвал наркотици никога ,но доколкото знам всички наркомани са започвали с леки наркотици... План за изтребление на хората ли има ?