Опасната евразийска идея на Путин

Евразийството е концепция за антилиберална и антиамериканска Европа
Обновена: 29 май 2014 21:39 | 29 май 2014 21:39, Елка Василева
602
Опасната евразийска идея на Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия, Казахстан и Беларус подписаха договор за Евразийски икономически съюз. Документът не представлява заплаха за Европа - опасна е обаче евразийската идеология, залегнала в основата му. Така смята Инго Мантойфел - завеждащ отдел "Европа" и главен редактор на руската редакция на "Дойче веле".

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус - Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко, подписаха днес в казахстанската столица Астана договор за Евразийски икономически съюз. За мнозина това веднага навява спомени за Съветския съюз, разпаднал се преди почти 25 години.

Паралел, добре дошъл за Кремъл - нека населението съзре в договора ново доказателство за възражданата мощ на Русия. Хората в страната приветстват тази стратегия. Междувременно на Запад избуяват страхове пред новия Съветски съюз. Което също влиза в плановете на Кремъл. Погрешно е обаче да разглеждаме Евразийския икономически съюз като нов СССР.

Евразийският икономически съюз не е копие на Съветския съюз

Проектът за евразийска интеграция, предложен от Русия, не може да се сравни със Съветския съюз. Той продължава и развива многобройните опити на Москва да задържи бившите съветски републики в единното икономическо пространство след разпадането на СССР. Съответно Русия, Беларус и Казахстан смятат от 1 януари 2015 г. да полагат усилия за свободно движение на стоки, услуги, капитал и работна сила.

Още по темата

Но както сочи опитът на досегашния Митнически съюз, обединяващ трите страни, всекидневното сътрудничество върви крайно мудно заради икономически и политически разногласия, корупция и липса на информация. Към Русия се присъединиха засега само Беларус и Казахстан, а в близко време може да се включат
също Киргизстан и Армения. Твърде е съмнително впрочем руските граждани да склонят за свободно движение на хора от мизерстващите средноазиатски републики.

Без Украйна Евразийският икономически съюз е обречен на провал

Без Украйна този Евразийски икономически съюз в постсъветското пространство е мъртвородена икономическа идея.

Ето една от причините за агресивната политика на Москва спрямо Украйна от последните месеци, а и днес. Не бива да забравяме при това, че лоялността на Беларус и Казахстан към идеята за евразийска интеграция не е безгранична. Основната причина Казахстан да членува в съюза съвсем не е стремеж да се подчини на Москва - страната търси противовес за растящото влияние на Китай. Сходни са и мотивите на Беларус: Минск се опитва да балансира политически между Русия и ЕС.

Не, Евразийският икономически съюз не е възроден Съветски съюз. Нито представлява заплаха за "стария" Европейски съюз.

Планираният вътрешен пазар по-скоро дава нови шансове на европейските фирми. И ако се постигнат реални икономически успехи, това ще съдейства да се подобри социалното и финансовото положение на хората от региона. Така че замисляният общ вътрешен пазар между Русия, Беларус и Казахстан няма защо да плаши европейците.

Евразийството - ново тоталитарно предизвикателство в Европа

Друг въпрос е обаче евразийската идеология, чието политическо влияние неотклонно нараства, откакто Путин се върна на президентския пост. Тя е залегнала в основата на Евразийския икономически съюз. Тромавият термин "евразийство" и най-вече отделните му съставки, щем не щем, предстои да определят през близките десетилетия политическата дискусия в Европа. Всъщност са определящи за нея и днес.

Защото набиращите сили в Европа дяснопопулистки движения с присъщите им антилиберални, ксенофобски, хомофобски и антиамерикански лозунги чудесно се вписват в евразийската идеология, пропагандирана в Русия. Евразийството бе формирано през 20-те години на миналия век в руските емигрантски среди като сглобка от антилиберални, националистически и антисемитски елементи.

Русия си спомни за евразийството, след като се разпадна Съветският съюз. До неотдавна обаче то бе запазено за разни чудати и нелепи хора в политиката и хора, обсебени от теорията за конспирациите. В изявленията и политиката на Путин от 2011-2012 г. насам обаче зачестяват препратките към евразийската идеология. Неслучайно Путин не скъпи похвалите за дяснопопулистки партии като френския "Национален фронт" начело с Марин льо Пен.

Евразийството често се тълкува като отдалечаване на Русия от Европа. Грешка. Евразийството е концепция за друга една Европа - антилиберална и антиамериканска. Точно тук, а съвсем не в проекта за Евразийски икономически съюз, се крие заплахата за либерална, демократична Европа.

Повечето хора в страните от европейския континент още не осъзнават колко опасни може да са последиците. В Европа все още цари еуфория по повод края на студената война от 20-и век. А трябва да се събудим - и както политически, така и във военен план да се заловим с подготовка за новото тоталитарно предизвикателство на 21-ото столетие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
441
0
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
ЕА НЕ МОЖЕ БЕЗ УКРАЙНА. .ВЪВ УКРАЙНА ИМА 240 ФАБРИКИ И ЗАВОДИ КОИТО РАБОТЯТ ЗА РУСИЯ.УКРАЙНА ЩЕ ГЛАДУВА БЕЗ РУСИЯ КАКТО И НИЕ ГЛАДУВАМЕ.ЗАЩО ИМА ЕС А НЕМОЖЕ ДА ИМА ЕА.САЩ РЪКОВОДИ ПОНАТИСКА НА НАТО ЕС.ЕА ДАВА ВЪЗМОНОИСТ СТРАНИТЕ НА АЗИЯ ДА ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ БЕЗ ВОИНА ЗАЕДНО. САЩ СЕ ИСПЛАШИ ЧЕ ПУТИН СЪСДАДЕ РУСИИСКА ИМПЕРИЯ.ТОВА НЕ Е ИМПЕРИЯ ТОВА Е КАТО СТАРОТО СИВ.ВЗАИМНА ПОМОЩ.САЩ ИСКА ДА УНИЩОЖИ ИКРНОМ.НА РУСИЯ А РУСИЯ ВСЕ ПО СИЛНА СТАВА.ТЯ Е НЕПОБЕДИМА.МОГО ЗДРАВЕ ОТ ПАЗАРДЖИКЛИЯТА РУСНАКА
440
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се чудете на глупостите на безмозъчната ***. Женицата си получава центовете за проамерикански писания. Не й търсете разсъждения и знани, няма ги. Би предложила и себе си, но...никой не я иска.
439
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално и естествено е Русия и ЕС да си партнират! Защо ЕС трябва да бъде проамерикански, защо да се развива под американски диктат? Войнствената и грабителска политика на САЩ е опасна и вредна за Европа.
438
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давай Путин, ние сме с теб! Най-после тия мижитурки от Г-7 ще имат опонент и то мнооого сериозен!
437
2
 
9
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Колкото и да е неприятно на САЩ, но бъдещето на света е точно в обединяването на Европа и Азия. Ще се включат Индия и Китай - ще се случи реално след около 15 години.
436
7
 
28
 
! Отговори
mitko преди 9 години
ЗНАЧИ:Обединяването на няколко държави извън протекцията на ЕС и САЩ е противостествено и е срещу народите....Тогава какво е ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ?Не ли обединение,но под командването на САЩ? Какво дава на държавите този съюз?-точно:квоти за производство и търговия-посока запада и СВОБОДА за западните стоки т.е. продължаващо обедняване...
435
14
 
9
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До Дезинформацию--531;Колкото СВИФ тласна икономическото ни развитие, толкова ще го тласне и Евразиството.Ще поживеем ще видим.
434
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се обединяват хората, лошо няма.Лошо има ако се налагат както преди. КАто гледам Украйна комай на там са тръгнали.
433
4
 
28
 
! Отговори
! ! ! ! преди 9 години
Eвропейският Съюз ще бъде унищожен от ИСЛЯМИЗМА а не от Евразийският Съюз !
432
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще видим, кое как е. и дали върви.
431
5
 
31
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Идеята на Путин била опасна? Опасна за кого? Нали няма да купуваме нищо от Русия и ще ги събаряме икономически? Кво толкова му се плашим. Ние можем да живеем и без газ, и всички производители на автомобили ще си изнесат заводите от Русия. Простотии, на кого не му е ясно че Русия е незаобиколим фактор поне в нашия регион?
430
3
 
35
 
! Отговори
журнализъм от класа преди 9 години
Без Украйна Евразийският икономически съюз е обречен на провал - гордо заявява статията, след което не обосновава по никакъв начин това твърдение.
429
44
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДЖУДЖЕТА КАТО ТОЗИ ДА СЕ СМАЧКАТ ...
428
8
 
26
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
Паляшкия пудел на САЩ, DW...
427
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарим ти, Владимир, че така успешно мачкаш еврогейската ***!
426
6
 
4
 
! Отговори
До 530 чукча преди 9 години
Чукча,ти откога ги разбираш тези политики така де гео?Сутрин или вечер или си бил в извънземна орбита вчера след поредното прекаляване с кофти самогон?
425
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 15/15I kvo da arestuvat za inakomislie? Ili za svobodnoto Im govorene. Haha, licemerka, Mai s nostalgia si spomnyash totalitariZYMA
424
7
 
35
 
! Отговори
Дезинформация преди 9 години
***, ***. Вземи се запознай малко с информацията относно ЕвроАзийския съюз. Към него проявяват интерес Япония, Индия и Китай, бившите Съветски републики в Азия, Армения. Нима не виждаш какъв огромен по население пазар, потребитебите са многократно повече от тези на Евросъюза. Това мошно икономическо обединение ще тласне икономическото развитие на участниците в него. Евросъюзът губи огромен пазар и потребители. Затова скача против, защото ще увехне. Дори Гурмания ще зацикли.. .
423
1
 
12
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Т-ц, т-ц пак свободни съчинения на чукчи ;-).Украйна в по орязан вид, без про-руските и части няма как да бъде част от Евразия, нито Пан-Европа, както и България. Те са част от преходната дъга-връзка именно на Пан-Европа и Евразия. Вземете най-после се запознайте с Макиндер и Хаусхофер(учител на лудия ефрейтор Шикългрубер) и такива ще си останат поне в обозримото бъдеще. Геополитиката не е по зъбките ви Днес, вземете или си ограмотете журналистите или просто пропускайте тез теми.
422
3
 
28
 
! Отговори
*.* преди 9 години
Тая колко е купена...срам за всички журналисти по света. Нямам какво повече да кажа. Поздрави за Русия за това ,че с опълчи на запада и за момента стои с достойнство зад идеите си. Относно статията няма какво да се коментира, ако щеш само поради факта ,че евразийската идеология която действително е комбинация между демокрация и тоталитаризъм няма нищо общо с този икономически съюз. Тази статия е безкрайно неточна, не обективна и се опитва да манипулира по-глупавите и неуки хора. Срамно е ДНесБГ