Опасната евразийска идея на Путин

Евразийството е концепция за антилиберална и антиамериканска Европа
Обновена: 29 май 2014 21:39 | 29 май 2014 21:39, Елка Василева
602
Опасната евразийска идея на Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия, Казахстан и Беларус подписаха договор за Евразийски икономически съюз. Документът не представлява заплаха за Европа - опасна е обаче евразийската идеология, залегнала в основата му. Така смята Инго Мантойфел - завеждащ отдел "Европа" и главен редактор на руската редакция на "Дойче веле".

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус - Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко, подписаха днес в казахстанската столица Астана договор за Евразийски икономически съюз. За мнозина това веднага навява спомени за Съветския съюз, разпаднал се преди почти 25 години.

Паралел, добре дошъл за Кремъл - нека населението съзре в договора ново доказателство за възражданата мощ на Русия. Хората в страната приветстват тази стратегия. Междувременно на Запад избуяват страхове пред новия Съветски съюз. Което също влиза в плановете на Кремъл. Погрешно е обаче да разглеждаме Евразийския икономически съюз като нов СССР.

Евразийският икономически съюз не е копие на Съветския съюз

Проектът за евразийска интеграция, предложен от Русия, не може да се сравни със Съветския съюз. Той продължава и развива многобройните опити на Москва да задържи бившите съветски републики в единното икономическо пространство след разпадането на СССР. Съответно Русия, Беларус и Казахстан смятат от 1 януари 2015 г. да полагат усилия за свободно движение на стоки, услуги, капитал и работна сила.

Още по темата

Но както сочи опитът на досегашния Митнически съюз, обединяващ трите страни, всекидневното сътрудничество върви крайно мудно заради икономически и политически разногласия, корупция и липса на информация. Към Русия се присъединиха засега само Беларус и Казахстан, а в близко време може да се включат
също Киргизстан и Армения. Твърде е съмнително впрочем руските граждани да склонят за свободно движение на хора от мизерстващите средноазиатски републики.

Без Украйна Евразийският икономически съюз е обречен на провал

Без Украйна този Евразийски икономически съюз в постсъветското пространство е мъртвородена икономическа идея.

Ето една от причините за агресивната политика на Москва спрямо Украйна от последните месеци, а и днес. Не бива да забравяме при това, че лоялността на Беларус и Казахстан към идеята за евразийска интеграция не е безгранична. Основната причина Казахстан да членува в съюза съвсем не е стремеж да се подчини на Москва - страната търси противовес за растящото влияние на Китай. Сходни са и мотивите на Беларус: Минск се опитва да балансира политически между Русия и ЕС.

Не, Евразийският икономически съюз не е възроден Съветски съюз. Нито представлява заплаха за "стария" Европейски съюз.

Планираният вътрешен пазар по-скоро дава нови шансове на европейските фирми. И ако се постигнат реални икономически успехи, това ще съдейства да се подобри социалното и финансовото положение на хората от региона. Така че замисляният общ вътрешен пазар между Русия, Беларус и Казахстан няма защо да плаши европейците.

Евразийството - ново тоталитарно предизвикателство в Европа

Друг въпрос е обаче евразийската идеология, чието политическо влияние неотклонно нараства, откакто Путин се върна на президентския пост. Тя е залегнала в основата на Евразийския икономически съюз. Тромавият термин "евразийство" и най-вече отделните му съставки, щем не щем, предстои да определят през близките десетилетия политическата дискусия в Европа. Всъщност са определящи за нея и днес.

Защото набиращите сили в Европа дяснопопулистки движения с присъщите им антилиберални, ксенофобски, хомофобски и антиамерикански лозунги чудесно се вписват в евразийската идеология, пропагандирана в Русия. Евразийството бе формирано през 20-те години на миналия век в руските емигрантски среди като сглобка от антилиберални, националистически и антисемитски елементи.

Русия си спомни за евразийството, след като се разпадна Съветският съюз. До неотдавна обаче то бе запазено за разни чудати и нелепи хора в политиката и хора, обсебени от теорията за конспирациите. В изявленията и политиката на Путин от 2011-2012 г. насам обаче зачестяват препратките към евразийската идеология. Неслучайно Путин не скъпи похвалите за дяснопопулистки партии като френския "Национален фронт" начело с Марин льо Пен.

Евразийството често се тълкува като отдалечаване на Русия от Европа. Грешка. Евразийството е концепция за друга една Европа - антилиберална и антиамериканска. Точно тук, а съвсем не в проекта за Евразийски икономически съюз, се крие заплахата за либерална, демократична Европа.

Повечето хора в страните от европейския континент още не осъзнават колко опасни може да са последиците. В Европа все още цари еуфория по повод края на студената война от 20-и век. А трябва да се събудим - и както политически, така и във военен план да се заловим с подготовка за новото тоталитарно предизвикателство на 21-ото столетие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
15
 
51
 
! Отговори
морски преди 9 години
Слава на Русия,единствения пазител на мира и моралните ценности в света!!!
400
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
страшно; да му мислят демократите
399
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DiscoveryТези дето ще ти бягат от държавата която ги е създала са си най обикновени предатели, дали ще идат на запад или изток е все тая.
398
16
 
39
 
! Отговори
бг преди 9 години
Слава на Русия!Долу ЕС!
397
2
 
42
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
"Евразийството е концепция за една друга Европа-антилиберална и антиамериканска"-ето къде е разковничето на американския гняв!Според САЩ Европа е и трябва да остане подчинена на тях!
396
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКолхозник дърпай към Русия
395
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах до скоро европейското по гимнастика от София. Извън професионалния коментар на един гимностик, Боряна Тончева, получи нееднократно оргазъм от откровеното пренебрегване на качествата на руските гимнастици. Така беше и по времето на Олимпийските игри.Ненавиждам хора без култура да ми коментират, подобно на Петела!Кой ви каза, че някой е по-прав от друг?Нали сте демократи?Защо не признавате правото на най-добрите дипломати в света - руските, да правят това, което им е изгодно?Пачаври!
394
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много посредствена пропаганда-обида за интелект от средно ниво!
393
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опасна е идеята за кого? За запада, тъй като не се вписва в плановете им за глобално господство.По тази логика и ЕС е опасен.
392
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо това обединение на населението на таз огромна континентална плоча едва ли може да попадне под тоталитарно управление каквото досега се знае с познатите личности и Александър Македоски не би могъл да се оправи,но ако ще е да е такова по добре е от кафявичкото на еди кой си лейтенант който до преди е бил кравар на кльощави крави и по тях предрекъл глад на целия свят.Второ от много бой европейците намаляха и сега чуждоконтинентални наети имигранти налитат тук-там,търсят коридори не за работа.
391
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГазта струва 460 долара и нито цент по малко на борсата-ако имаш-плащаш,ако не -мръзнеш и гладуваш.Това е.--------имаш грешка, точно $100 струва в САЩ
390
4
 
38
 
! Отговори
морски преди 9 години
Че кое й е демократичното на Европа - на всеки ъгъл те дебнат камери,следят те чрез дебитни и кредитни карти,чрез осигуровките,на запад ако открито си против властта ти стъжняват живота.Да не говорим за САЩ,там полицията е по-жестока и от нацистката навремето.За ЕС ако не искаш да си в съюза ти пращат НАТО - европейския демократичен орган.
389
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Евразийския съюз ще се конкурирате за работни места с 1 милиард китайци и 1милиард индийци. Свободното движение на хора означава, че до 10 години Москва ще стане многорасова *** и то от най-дивите раси - индийски ченгенета, дръпнати очи, диви черкези и дебилни иванушки.
388
21
 
8
 
! Отговори
Стамболов преди 9 години
Като ви чета и не мога да повярвам че тук пишат Българи. Вие не сте Българи вие сте русофилски ПОДЛ*ГИ. В историята ни не сме видели нищо хубаво от Русия, само ни е дърпала назад заради предатели и *** като вас. Няма нито една държава освен Русия, която така нагло да се бърка в вътрешните работи на България. Сега е на дневен ред е сферата на влияние с газта. Ще ви попитам, защо толкова го харесвате Путин който ви продава газта на: България 501$/1000куб.м, Полша 525.50$, Румъния 437$, Унгария 390$, Германия 379$, Холандия 371$, Англия 313$, Франция 393$, Италия 440$, Гърция 476$, Турция
387
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 489Газта струва 460 долара и нито цент по малко на борсата-ако имаш-плащаш,ако не -мръзнеш и гладуваш.Това е.
386
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДойяе веле е пъла със българи предатели,еврейски ционистки и други слуги.И не може да му се има доверие.
385
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПърво си вижте София че е пълна с арабели ,***,*** и всякаква европейска ***,тогава говорете за другите.
384
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 111Там са пазарите- Китай 1,5 млрд, Индонезиш 140 млн,Филипини 100 млн,Еиврнам 90 млн,Индиш 1,3млрд, Иран 80 млн,юкорея 50 млн
383
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За скапани български дриплювци -цената на газта да стане 500 долара, и ако не плащат ,или нямат пари да стоят на студено.
382
4
 
30
 
! Отговори
tig преди 9 години
Леле, колко злоба и страх лъха от тази статия..