Путин гради нов съюз върху пепелта от съветската империя

Ройтерс: Очевидна е политиката на Русия на събиране на територии
Обновена: 29 май 2014 16:00 | 29 май 2014 15:45, Елка Василева
161
Путин гради нов съюз върху пепелта от съветската империя
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Това не е точно като да се върнеш в СССР, но Владимир Путин полага основите на огромен търговски блок, което неговите опоненти възприемат като опит да възстанови поне отчасти загубената съветска империя. Руският президент и ръководителите на две други бивши съветски републики - Беларус и Казахстан - подписаха днес договор, който претворява мечтата му да обедини единомислещите страни в Евразийски икономически съюз, пише Тимъти Херитидж от Ройтерс.

С пазара си от над 170 милиона души този митнически и търговски съюз е предопределен от Путин да бъде предизвикателство към икономическата мощ на Европейския съюз, САЩ и Китай. Това изглежда като далечна мечта, но въпреки опроверженията на Путин критиците разглеждат церемонията по подписването в казахстанската столица Астана като част от много по-голям план.

Още по темата
"Путин не го държи в тайна и през годините на няколко пъти е казвал публично, че разпадът на Съветския съюз е бил ужасна грешка", заяви министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл по американския обществен тв канал Пи Би Ес. "Сега според мен това е предпоставка, че той наистина вярва [в това] и смятам, че той започва оттук", добави той.

Опонентите смятат, че отнемането на Крим от Украйна през март - което доведе до най-сериозното противопоставяне със Запада от края на Студената война - е друг елемент от усилията за възстановяване на руския контрол върху бившата съветска територия.

Путин отхвърля тези твърдения като погрешни и отрича, че създаването на Евразийския икономически съюз има нещо общо с възраждането на съветската империя. "Ние се стремим да градим интеграционен процес в постсъветското пространство, но не защото искаме да възстановим Съветския съюз, империята, а за да използваме конкурентните преимущества, с които разполагат всички наши независими държави", каза Путин в събота пред журналисти в Санкт Петербург.

Политическото наследство на Путин

Но няма никакво съмнение, че новият съюз стана една от големите идеи в третия мандат на Путин и ще бъде част от неговото лично политическо наследство. Путин го възприема като ключов елемент от своите опити отново да направи Русия велика сила, а може би и да възстанови статута й на свръхсила, загубен при разпада на Съветския съюз през 1991 г.

"Едва ли си струва да говорим за пресъздаване на Съветския съюз, след като много неща са се променили за 20 години, но политиката на събиране на територии, която Русия следва сега, е очевидна", казва Досим Сатпаев, политически анализатор в Казахстан. Според него политическият елит на Русия е поел геополитическата мисия да засили страната чрез прокарването на оглавявани от Москва съюзи в "постсъветското пространство".

Путин натисна тънката струнка у мнозина руснаци през 2005 г., когато описа рухването на Съветския съюз като геополитическа катастрофа и каза, че "старите идеали" са унищожени. Неговата мечта за "могъщ наднационален съюз" на суверенни държави по модела на ЕС, който да обединява Европа и Азиатско-тихоокеанския район, черпи ресурс от носталгията по стабилните цени, предвидимото управление и отворените граници.

Днешният договор, който влиза в сила на 1 януари, задълбочава установените връзки между трите страни през 2010 г., когато те предприеха първата стъпка със създаването на митнически съюз. Той ще гарантира свободно движение на стоки, услуги, капитали и работна сила и ще координира политиката в главните икономически сектори.

Съюзът обхваща около три четвърти от постсъветския регион - Съветският съюз минус трите балтийски държави - и общият брутен вътрешен продукт на трите икономики е около 2,7 трилиона долара. Армения и Киргизстан също са изявили интерес да се се присъединят. Но Путин бе принуден да ограничи мечтата си, само и само да се стигне до церемонията по подписването.

Препятствията по пътя

Украйна нанесе тежък удар с решението си да не се присъединява към съюза, след като нейният подкрепян от Москва президент бе отстранен през февруари. Така съюзът бе лишен от огромен пазар - мост към Европейския съюз и люлка на руската цивилизация.

Производителят на петрол Казахстан също се бореше да се гарантира, че съюзът е чисто икономическо начинание и няма да даде на своя бивш съветски повелител никакъв шанс да си възвърне политическия контрол върху него.

"Най-важното нещо е, че ние избегнахме политизацията на споразумението", казва заместник-министърът на външните работи на Казахстан Самат Ордабаев, чиято страна се управлява от президента Нурсултан Назарбаев, хитър лидер от съветско време. "Благодарение на твърдата позиция на Казахстан бяха изключени някои елементи като единното гражданство, външната политика, междупарламентарното сътрудничество, паспортната и визовата част и общият граничен и експортен контрол", казва той.

Даже по-лоялната и закъсала за пари Беларус, ръководена години наред от президента Александър Лукашенко, оказа известна съпротива по въпроси, които могат да засегнат нейния суверенитет.

Подобно на новите лидери на Украйна и други бивши съветски републики виждат по-добри икономически перспективи другаде или се опасяват да не бъдат погълнати. Азербайджан - производител на петрол и газ - стои настрана, а Грузия и Молдова очакват да подпишат през следващия месец споразумения, с които ще задълбочат своите политически и икономически връзки с ЕС.

"За Русия Евразийският икономически съюз е преди всичко политически проект. И трите страни членки преследват изцяло различни и неизречени цели, които са много далеч от нуждите на обикновените хора и пазарите", казва Айдос Сарим, политически анализатор в Казахстан.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
2
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До Браво ама--143 ; Ина нас ни писна от вас. Освен да вземем по 1 кол и да ви прогоним от Б--я.Всички ЗЛИНИ сполетяли Б--я са дошли от Русия и РУСОФИЛИТЕ. АМАН ОТ ВАС. МАРШ В СИБИР.
135
1
 
2
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До Анонимен142 ;А бе *** САЩ си изпълняват задълженията към Украйна.1994 и 1997 г САЩ,Русия ,Англия и Франция подписаха споразумения /договори/ да гарантират териториалната и цялост и независимост,затова че тя,УКРАЙНА, се отказва от притежаване на ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. Русия не спазва договорите.И с нас го е правила.
134
0
 
2
 
! Отговори
Михалчо преди 9 години
До Гневен българин--140 ;След ДЕВЕТИ ние доброволно ли се присъединихме към СССР? Доброволно ли Бирюзов окраде златото от банките,20 000 вагона,Оловно --цинковите руди,Розовото масло.Хиладите тонове тютюн и месо.Ами зърното ?Измитаха хамбарите и всичко заминаваше за СССР.Никой не ни е грабил колкото Русия.Заводите ,които ни построиха бяха с технологии отпреди ВСВ.
133
3
 
3
 
! Отговори
До 140 преди 9 години
Независимо за кого сте гласували за ЕП председател на ЕП ще е пак масон близък до споменатата банкерска масонска фамилия-Юнкер.Помнете ми думата,щом и сергей взе та лобира за него заедно с останалите представители на масоните от енп,еп и пес.Голям смях-хората в ЕС си живеят с илюзията че са свободни.*** също е много близък с него.Просто си делят зоните на света.*** видя че не "върви" в европа и запада затова се премести на изток да контролира население от чукчите,тюбетейките и другите азиатци
132
1
 
3
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Не разбрах, защо трябва да съм срещу стабилни цени,предвидимо управление и отворени граници.Де и тука да имаше такава перспектива!
131
8
 
6
 
! Отговори
Фидел преди 9 години
Струва ми се, че наименованието е сбъркано. Трябва да се казва Евразийски комунистически съюз.
130
1
 
3
 
! Отговори
Вили преди 9 години
И ние сме част от пепелта,а на калпава основа темел не държи.
129
7
 
16
 
! Отговори
морски преди 9 години
Велик политик.Слава на Русия!!!
128
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и така да е.Но Путин защитава държавата си, нейните граждани и гражданите на държавите,участващи в този съюз от ИМПЕРСКАТА,ЖАНДАРМСКА ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ в САЩ.Де да имаше повече такива държавни ръководители и в т.нар.Европейски съюз,чиито член за нещастие е и България!
127
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От такива статии поне стават ясни истинските мотиви за намесата на ЦРУ в Украйна-да се сложи прът в колелата на Русия,не някаква демокрация,човешки права и т.н.Какви човешки права,когато САЩ подкокоросва брат да трепе брата в Украйна?!Жална им майка на украинците,ако не осъзнаят това скоро и продължават да ги люлеят в робската люлка, войната и мизерията, скрити зад кухи фрази като "подкрепа за демокрацията" и др. Истинският мотив е само да се прави мръсно на Русия, защото са в ужас от възхода й.
126
4
 
7
 
! Отговори
колио преди 9 години
Е както казва бай наско демокрациятя е хубаво нещо ама продьлжава твьрде дьлго.До памет последните избори показаха че бьлгарския народ неще европа.Чудясе що не ги отмениха както боко не призна пьрвия демократичен референдум в бьлгария,с което обиди народа и си изяде хляба като политик те и комунистите си фкараха автогол с него .
125
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега рублата ще стане най-силната валута в света и всички ще искат да карат москвичи
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКакво общо имат опитите на Путин ва възстановяването на Руската империя със САЩ
123
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам как България би устояла на изкушението да влезе в с икономически съюз със страни като Казахстан и Беларус. Това е върха на цивилизацията. Там хората живеят прекрасни и имат страшно много рубли.
122
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Чиборатор"не се задавате въпроса защо САЩ за последните 50 г. са направили над 65 държавни преврата"sys vseki den prevratite stavat vse poveche i poveche :)promiti mozyci ot bolshevishkata propaganda. a zashto kato napraviha prevrat v Chile te sa nai-dobre ot ciala latinska amerika ?
121
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 111 Сноудън поиска Русия да удължи срока на предоставеното му убежище-- това заглавие можеш да го намериш в "pik" а и не само там
120
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сравнявайте цени и заплати. В Русия има чудовищна корупция. На желаещите еднопосочен билет за масква им го пожелавам от сърце, няма да се правим на съсипани и да ревем за тях, ама те сигурно ще скубят косми, като опитат на свой гръб злокачествения характер и мания за величие на обикновения световно неизвестен руснак (собствен опит).
119
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това чакаше Путин. Подписването на ЕАИС. Дръжте се бандерлоги. Дупе да ви е яко.Россия окажет Донецкой народной республике гуманитарную помощь, заявил пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков.
118
4
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Това с чиниите и слугуването го знаеме вече. В унисон с българския фолклор, бих казал: Кисело е гроздето, а? :)))
117
2
 
3
 
! Отговори
Bayern преди 9 години
До Berlinsho promivash mozaci be kolega,za 400e ne mojesh i pansion da si vzemesh okolo berlin na sedmica,100e razhodi za dvama 4oveka na mesec,TI IAVNO SI V Moskva tavarish,no ot prekaleno mnogo samagon iavno se 4ustvash v berlin,BAI GANJO SI E BAI GANIO,