Москва трябва да изгради държава, а не империя

"Руският свят" е културна, а не политическа категория
2 юли 2014 21:25,
232
Москва трябва да изгради държава, а не империя
Снимка: Reuters

Ако протестите на Майдана и последвалите ги събития не попариха надеждите на Русия за Евразийски съюз, който да включва и Украйна, то подписаните миналата седмица споразумения за икономическо и търговско асоцииране между ЕС и Украйна, Грузия и Молдова би следвало да го направят. Трите бивши съветски републики са вече свързани, макар и по-свободно, с ЕС, пише "Файненшъл таймс" в редакционна статия.

Президентът Путин сега открива, че "руският свят", за който той често говори, е категория от "меката сила" - по-скоро геокултурна, а не геополитическа или геоикономическа, и че украинците и руснаците не са "един народ".

На този етап, вместо да се тормози за това, което възприема като свои загуби, Москва би трябвало да консолидира печалбите си.

Тя успя да присъедини Крим, което може би е единствена част от постсъветска Украйна, много привързан към руската държава. Тя трябва да положи сериозни усилия, за да превърне полуострова, особено южното му крайбрежие, в процъфтяващ регион, икономически равностоен на района на Сочи, превръщайки го във витрина на способността на Русия да развива изостанали райони със значителен туристически потенциал.

Тя трябва също да удовлетвори тежненията на разнородното кримско население, включително на руското етническо мнозинство; на украинското етническо малцинство (около 25 процента), кримските татари (над 10 на сто) - мюсюлмани, които смятат кримската земя за родина на прадедите си.

След това главният стратегически интерес на Москва е да държи Украйна извън НАТО, и в това отношение перспективата е добра. Вашингтон трябва да балансира глобалните си ангажименти -
от Южнокитайско море до Ирак, и Украйна изобщо не е сред приоритетите му. Берлин и Париж са категорични, че нито Украйна, нито Грузия и Молдова, трябва да бъдат приети в алианса. Лондон не вижда необходимост да разширява границите на общата отбрана до същинските руски земи.

Москва трябва да възприеме по-дългосрочен подход към отношенията си с Киев, като се откаже да използва въоръжения бунт в източната област Донбас като средство за защита на своите интереси и вместо това възприеме по-широка политическа стратегия, включваща цяла Украйна.

Тъй като връзките на руската военна индустрия с украинските доставчици стават ненадеждни, Москва трябва да използва шанса да си изгради напълно самостоятелна отбранителна промишленост в рамките на границите си. Русия ще трябва също така да преразгледа търговските си отношения с Украйна и то в пълно съответствие с нормите и принципите на Световната търговска организация.

Една очевидна печалба, освен Крим и Севастопол, могат да се окажат украинците, които минават границата и отиват в Русия. На основата на общия език и култура те могат прекрасно да бъдат интегрирани. Вместо да прибавя нови земи, Москва трябва да събира хора от бившия Съветски съюз, които биха й помогнали да формира по-млада и мотивирана работна сила, както и по-широка потребителска база. Този тип политика ще поощрява онези, които могат да допринесат най-много за нейния просперитет - най-вече инженерите и другите работници, произвеждащи самолетни двигатели и ракети, и предприятията, които бяха много важни за Русия, но които ги чака свиване или пълно закриване, след като Украйна възприеме търговските изисквания на ЕС.

Руската федерация трябва да продължи прехода си от империя към национална държава от континентален мащаб. Тя се нуждае от повече хора, а не и от повече земя. Тя трябва да си представя Евразийския съюз не толкова като копие на ЕС, а по-скоро като нещо подобно на Североамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА). Това, което ще спои новия съюз, са икономическите интереси, а не толкова общите етнически и исторически корени.

Копнежът на Москва през последния четвърт век да бъде приета в западния свят претърпя неуспех. Тя трябва да гледа на това на принципа "всяко зло за добро". След като западната опция за момента се оказва закрита, възможностите пред нея са по-ясни от всякога.

Ако тя избере концепцията "крепостта Русия" и продължи с икономическата изолация и политическите репресии, ще тръгне към катастрофа като онази, която сполетя Съветския съюз. Ако се обърне на изток, тя ще се превърне в суровинен придатък и васал на Китай, унищожавайки имиджа си на стратегически независима сила. Ако иска да остане в играта на глобалната конкуренция, Москва няма друг избор, освен да работи, за да се превърне в държава с гражданско общество, с базирано на принципи държавно управление и модерна икономика.

Страните, подобно на хората, често вършат правилните неща, когато всичките им други варианти са невъзможни. За Русия алтернативите, пред който е изправена, никога не са били по-очевидни.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 9 години
По- добрия вариант е - ИМПЕРИЯ!
124
0
 
0
 
! Отговори
kapanec.senovo преди 9 години
Русия стана империя, СССР я наследи, макар и да отстъпи от старите позиции ...Как днешна Русия ще стане нещо друго и кой ще изпълнява старата роля в света?Като идея е хуманно, но като рактика дали ще е от полза за за самата Русия и народите около нея и в света?Путин беше принуден от обстоятелствата да присъедини Крим, но даде отбой по отношение на останалите руснаци в Източна Украйна. Това хич не е имперско наистина. Ако Украйна трепеше американци там, или поне американски приятели..?!
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Средна продължитнелност на живот 59 години!Щастлива страна, нямат старци!!! Ей, така решава проблемите Путин!
122
5
 
3
 
! Отговори
Много тъжен поглед! преди 9 години
Да, тъжен е Путин!Много глупости сътвори, сигурно го съзнава!
121
7
 
5
 
! Отговори
мужик преди 9 години
ПУТИН - ОБИЗЯНКА !
120
1
 
0
 
! Отговори
! преди 9 години
До един българинами трябва да знаеш че америка е направила точно това ... но трябва да се чете, не само да се пише.
119
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
198Помисли и напиши как се отнася твоята идея към САЩ.Съседи ли са им държави на 40 хил. километра от Вашингтон?Съсед ли им е Иран, Ирак, Виетнам....Писна ми да пиша на хора, които не искат да чуват ИСТОРИЧЕСКАТА, НЕОСПОРИМА И ДОКАЗАНА ИСТИНА!
118
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя беше столицата на САЩ?Беше Вашингтон,а сега май е Фашингтон,показвайки истинското си лице през 1991,1999-особено близо до нас,подчертано,2003,2011.А вие,бивши *** номенклатурчици ,сиви мишки от преди 1989г,днешни лъжедемократи и демонократи,фурнаджийски лопати на 180%,отново заробихте страната в робство този път на друг господар.Вашите ругатни към мен които ще последват,само ще докажат третокласното ви с клизма взето образование ,няколкото грама мозък и двете едва очертани мозъчни гънки
117
11
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Джон Маккейн:Русия е една бензиностанция, която се прави на държава!
116
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия е фалш под алкоахолно налягане и въздух.държавата им е основана от скандинавци и цялата първа династия на рюрюковичите е такава.герба им е 1 към 1 копиран византийския и се кланят на него.втората им династия е татаро немска.най голямата империатрица Екатерина е чиста немкиня.азбуката е взета от нас.след 1917 ги управляват руските евреи като се почне от ленин до андропов през шефовете на кгб и министрите.произхода на путин е най строго пазената тайна.------по-точно изказване не съм виждал
115
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** КРАДЕ И ЛЪЖЕ !!!!САМО ПРОСТИТЕ КОМУНИСТИ МУ СЕ ВРЪЗВАТ ОЩЕ!!!!
114
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До марков-------------Да, ще е чудесно Русия да живее в мир с останалите държави. Ще е хубаво и САЩ да живеят в мир със света, а не през няколко години да обявяват война и да избиват хиляди невинни. Ще бъде хубаво и да не заплашват и да не дестабилизират по-малките беззащитни страни, като Сирия и да не умират повече жени и деца, заради прищевките на някои влиятелни американци. Ама уви! Това няма да стане никога. В САЩ управляват хора, които предпочитат да избият половината свят.
113
4
 
8
 
! Отговори
марков преди 9 години
то, и при нас имаме чужди династии и това е нормално.поне в първата българска държава са си чисто български като се почне от Аспарух до борис и симеон. азбуката също си е наша. в статията става дума за това дали русия може да бъде нормална демократична държава да уважава своите по малки съседи и да живее в мир с тях.като знам историята на руската империя и манталитета в русия според мен това поне в близките 100 години няма да стане
112
2
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
ЗА РУСИЯ НЯМА ДРУГ ПЪТ ОСВЕН ДА ЗАДЪЛБОЧАВА ИКОНОМИЧЕСКОТО СИ СЪТРУДНИЧЕСТВО С КИТАЙ...БРАЗИЛИЯ..ИНДИЯ...АФРИКА..ПРИВЛИЧАНЕ НА ЗАПАДНИ СПЕЦИАЛИСТИ И РЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ НА СТРАНАТА..ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ ЗА ЧОВЕКА!ДА РАЗВИВА БАНКОВАТА СИ СИСТЕМА И ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ДОЛАРА..ВИЗА...МАСТЕРКАР...ДА КРАДЕ ТЕХНОЛОГИИ И ДА ГИ РАЗВИВА КАКТО НАПРАВИХА КИТАЙЦИТЕДА НЕ ЗАБРАВЯТ ЧЕ САЩ ВИНАГИ СА ИСКАЛИ ДА ГИ СРИНАТ И ЧЕ ТОВА Е ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА..ВСИЧКИ СРЕДСТВА СА ПОЗВОЛЕНИ..НПО..ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ.ПЕЧАТ
111
13
 
9
 
! Отговори
196 преди 9 години
русия е фалш под алкоахолно налягане и въздух.държавата им е основана от скандинавци и цялата първа династия на рюрюковичите е такава.герба им е 1 към 1 копиран византийския и се кланят на него.втората им династия е татаро немска.най голямата империатрица Екатерина е чиста немкиня.азбуката е взета от нас.след 1917 ги управляват руските евреи като се почне от ленин до андропов през шефовете на кгб и министрите.произхода на путин е най строго пазената тайна.
110
0
 
4
 
! Отговори
марков преди 9 години
до 196не,не излиза това.излиза,че не трябва да се смятаме за нещо което въобще не сме и да се подиграваме на другите.я ми кажи,къде мангусиете се чувстват най у дома си.в сащ ако не си плащаш ток и вода ти ги спират и санкционират,ако построиш незаконно къща влизаш в затвора,ако имаш три присъди за кражба следващата присъда е доживотен затвор независимо дали си откраднал чифт чорапи или пица.труда се поощрява а мързела наказва
109
12
 
6
 
! Отговори
Васко преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !И какво точно вярваш в него, че ще дойде да ни окупира ли? Ами хвашай куфара и заминавай за Русия - там ще можеш да му се радваш до насита
108
3
 
6
 
! Отговори
Драго преди 9 години
До Той еНа нас Българите това ни е проблема, че очакваме като влезем в ЕС, някой 'да ни оправи'. Та какво ни е виновен ЕС, че политиците са ни корумпирани,че мутри държат банките. Нима някой сериозно очаква от ЕС да дойдат и да започнат да се занимават с делаверите на ДПС или с който и да са други престъпници. Те (както и САЩ между впрочем) непрестанно ни казват - продължавате да имате голяма корупция и мафия! а ние-какво очакваме да дойдат и да ни дадат милярди за да се почувстваме по добре?
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До марковОт думите ти излиза, че тия зомбита, роби на кредите и хитриците от Уолт стрийт, дъвчещите Макдоналд и чийто богиня в живо а чекнето Мадона, са върха на цивилизацията...
106
11
 
13
 
! Отговори
марков преди 9 години
живял съм и работил 4 години в русия. руснаците никога не са работили и не желаят да работят.там е алкохолизъм и дивотия. българите си имаме други кривици.смятаме се за най умни знаещи можещи,подиграваме се на другите,най вече на запада и американците,ама сме най мизерни.всъщност сме си едни въшльовци