Путин има три варианта за Украйна според Бжежински

Американският политолог: Въпросът за Крим ще остане нерешен засега
Обновена: 10 юли 2014 07:32 | 9 юли 2014 21:30, Елка Василева
436
Путин има три варианта за Украйна според Бжежински
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин има три възможни варианта за Украйна. Това пише Збигнев Бжежински - бивш американски съветник по националната сигурност в периода 1977-1981 г., в коментар, публикуван във в. "Вашингтон пост".

Повече от три месеца изминаха от триумфалната реч на Владимир Путин в руския парламент. В нея той се радваше на военното превземане на Крим, топлейки се от върволицата от шовинистични чувства. На Путин явно му хареса ентусиазмът и очевидно не е мислил много за по-големите, по-дългосрочни стратегически последици на това, което отприщи.

Три месеца по-късно, посред продължаващата несигурност, що се отнася до бъдещето на руско-украинските отношения, както и до увеличаващата се цена в международен план за Русия, Путин е изправен пред три основни избора, пише Бжежински.

1. Той може да се опита да се приспособи към (новите реалности в) Украйна, като прекрати нападението срещу нейния суверенитет и икономическо благополучие. Това би изисквало мъдрост и постоянство от страна на Русия, както и на Украйна и на Запада. Подобно приспособяване би трябвало да включва прекратяване на руските усилия за дестабилизация на Украйна отвътре, слагане на край на всякаква заплаха за по-голяма инвазия, както и някакъв вид разбирателство между Изтока и Запада, което да има като последица мълчаливото приемане от страна на Русия на продължителното пътуване на Украйна към евентуално членство в Европейския съюз. Същевременно трябва да бъде дадено ясно да се разбере, че Украйна не се стреми, а Западът не планира да я приеме в НАТО. Русия има основания да изпитва дискомфорт от тази перспектива.

Освен това по същия начин би било дадено ясно да се разбере, че Русия вече не очаква Украйна да стане част от Евразийския съюз, който е явно прикритие за претворяване на нещо, доближаващо се до Съветския съюз или Царска Русия. Това обаче не трябва да изключва руско-украинско търговско споразумение, тъй като и двете страни могат да спечелят от едни търговски връзки, които все повече да са в дух на сътрудничество, както и от финансови отношения.

Международната общност може да повтори подкрепата си за такава развръзка и възобновяването на по-нормални отношения със самата Русия, включително вдигане на санкциите, отбелязва Бжежински.

2. Путин може да продължи да подпомага една слабо прикривана военна интервенция, предназначена да разстройва живота в части от Украйна. Ако Русия продължи по този курс, очевидно Западът ще трябва да предприеме продължително и наистина наказателно прилагане на санкции, предназначено да покаже на Русия болезнените последици от нейното нарушение на суверенитета на Украйна. Тази злощастна развръзка вероятно ще произведе два безнадеждни случая в Източна Европа: Украйна, поради разрушителните действия на Русия, и самата Русия.

3. Путин може да нахлуе в Украйна, възползвайки се от доста по-големия военен потенциал на Русия. Такова действие обаче не само ще породи ответна реакция от страна на Запада, но също така би могло да провокира украинска съпротива. Ако този отпор бъде продължителен и интензивен, ще има увеличаващ се натиск върху членовете на НАТО да подкрепят украинците под различни форми, правейки конфликта по-скъп за агресора.

За Кремъл последицата от тази трета опция би била не само едно дълготрайно враждебно настроено украинско население от над 40 милиона души, но също така и икономическа и политическа изолация на Русия, изправяща се пред растящата възможност от вътрешни смутове.

Очевидно правилният избор е да се намери формула за приспособяване, която трябва да включва отказ от употребата на сила срещу Украйна от страна на Русия. Въпросът за Крим ще остане нерешен засега, но ще служи за продължително напомняне, че шовинистичният фанатизъм не е най-добрата отправна точка за решаване на комплексни въпроси. Тъкмо за това действията на Путин са заплаха не само за Запада, но, в крайна сметка, и за самата Русия, посочва Бжежински.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нали същите революционерите-джихадисти в Сирия подкрепяни от САЩ сега в Ирак са само просто терористи-джихадисти заклеймени от САЩ.Анализа е едностранчив и добър единствено за публика с промити мозъци,четяща единствено вестници и гледаща определени канали телевизия, смятаща себе си за демократи,подкрепяща мироизтребващите военни агресии щом са извършени от САЩ и НАТО .
153
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някакъв *** тук написал, че "анализа на Бжежински" е много точен! Егати тъпотията! Имам чувството, че чета коментари за средновековието. Всичко толкова бързо се изменя, Крим си се развива и там вече идват инвеститори, украината леко полека се разпада (имам впредвид това и че нея я по-скоро продават) на части на всички държави по малко, олирарсите се дърлят кой повече да вземе, той ми говори за единна украина! Изостанал склеротик! На този анализ и студентите ще му се смеят!Парите нямат граници
152
26
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ТЕРОРИСТ НОМЕР 1 В СВЕТА СЕ КАЗВА ВЛАДИМИР ***!ДОЗИ ДАДЕ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ И ИРАН ДА СИ ПРАВЯТ БОМБИ И ДА ЗАПЛАШВАТ СВЕТА С ТЯХ И ДА ГИ ПРОДАВАТ ПОД ТЕЗДЯХА ЗА ТЕРОРИСТИЧНИ ЦЕЛИ!!!!ЩО МИЛИАРДИ СА МУ ПРЕВЕЛИ ЗА ТОВА Е ГРОЗНА ГЛЕДКА КАТО ПОНЕ ЗАПОРИРАХА В ЕВРОПА ЕДНА ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ МУ!!!!!!!!!НА СНИМКАТА Е ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ ***!
151
3
 
15
 
! Отговори
До антимутра преди 9 години
Кой пършив ***, Бжежински ли? Да, прав си!!!Пише се за много умен, а най-големите мръсотии е направил и казал! Нема да уплашат Путин и Русия, не с такива *** се е справяла, а и с по-големи.
150
10
 
3
 
! Отговори
Сами м преди 9 години
Мното точен анализ.
149
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Импийчмънт за Омаба и отнемане на Нобеловата му награда за мир!
148
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо САЩ въоръжават Украйна! Те реално водят тези военни действия срещу етническите руснаци в Украйна! ТЕ ЗА КАКВИ СЕ ИЗЖИВЯВАТ!?
147
12
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
то на човек не мяза тоя пършив *** бе!
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Същевременно трябва да бъде дадено ясно да се разбере, че Украйна не се стреми, а Западът не планира да я приеме в НАТО. Русия има основания да изпитва дискомфорт от тази перспектива." (от статията)Само не ми става ясно... защо Русия изпитва дискомфорт, а НАТО да не изпитва? (въпрос за размисъл)
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това се случва в Украйна: https://youtube/watch?v=B7TScRvpwqo#t=22
144
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ ЩЕ РАЗСЛЕДВА УБИЙСТВАТА В УКРАЙНА, КОЙТО СА ИЗВЪРШРНИ С НАСТАВЛЕНИЯТА НА САЩ. Допускам, че и същия този Бжежински е отговорен за масовите убийства на мирното население!
143
2
 
11
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
Бжежински , разсъждава добре , но за какво икономическо благополучие на Украйна говори , след като там сега и веднага се твори това което в Бг натворихме за 25 години - но тук понеже Украйна е голяма и съответно процесите ще са много по мащабни , очаквам още тази зима да има гладни бунтове там ,както в България през 96-а ,срещу 97-а....
142
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"бивш американски съветник по националната сигурност в периода 1977-1981 г., в коментар, публикуван във в. "Вашингтон пост"."Надолу няма защо да го чета. Ясно ми е какво ще каже, още преди да го е казал! Доста се изложиха американците напоследък. Аз например, вече не им обръщам внимание, защото толкова лъжи и изкривени истини изляха в медиите, коя от коя по-глупава ... изглежда смятат, че голяма част от населението са прости хора. Ама ние дето четем всеки ден, няма как да сме толкова прости!!!
141
3
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Американците се имат за победители по подразбиране.Може би за това избягват да говорят за четвъртия сценарии-ядрена воина!А кои се страхува наи-много от такова развитие-Европа!Като нищо САЩ могат да загубят съдружниците си(всъщност заложници),ако тоя вариант излезе на преден план!
140
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анализът на Бжежински е изключително логичен и на място. Има обаче едно обстоятелство, което много ще протака решението на кризата. Путин рискува и допусна грешка, която вече му взе главата. Той се превърна в заплаха, а от там и мишена за целия свят с действията си, превърна се в мишена и за собствения си народ. Сега ще се запъне и няма да отстъпи, защото направи ли го е свършен и той, и мечтата му за СССР. Това беше началото на края за Русия, която ще се кае за ретроградния си лидер.
139
1
 
16
 
! Отговори
страничен преди 9 години
Със съветите на такива аналЛизатори ще обърнете резбата! То вече се наблюдава в НАТО това явление - я го вижте Намусен! (нема лошо :) - да продължават в същия дух , да ги видим докъде ще стигнат и как ще го издухат!)
138
4
 
7
 
! Отговори
жеко преди 9 години
ясно е че само алъчните олигарски сдържат Путин от крайни действия,защото за тях е важно да има бизнес, при евентуално нападение 1/2 от държавите по света(част от юс блока)вероятно , лицемерно ще наложат ембарго и така руските олигарси ще им секне печалбата, но на олигарсите не им дреме че затягането на примката около Русия ще затяга и примката около врата им, юс им е предложил план за бягство по вероятно и бункер за ектрени случаитова глобализиране и диктат на юс трябва да бъде спрян със сила!
137
2
 
19
 
! Отговори
Ю.Ю. преди 9 години
САЩ със санкциите си и с такива "експерти" като Бжежински станаха за смях и подигравка на хората.Сега вече и чуждите политици незнаят как да реагират на малоумното и арогантно дебелоочие на Б.Дом.......Цирка е пълен.....
136
11
 
3
 
! Отговори
Доброжелaтел преди 9 години
Тоя смотaняк имa три възможности:1.дa се гръмне в простaтa тиквa.2.дa се обеси.3.дa постъпи в лудницa
135
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АРХАНГЕЛС коментара си удари в десетката--особено с фара--------Браво+