Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?

Коментар на турския вицепремиер предизвика вълна от недоволство
30 юли 2014 21:46,
198
Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?
Една от снимките, които са публикувани на страницата на Едже Темелкуран. Снимка: Туитър

Жените в Турция си правят снимки, на които се смеят, и след това ги публикуват в социалните мрежи. Но каква е причината за този феномен, пита Би Би Си.

Туркините не трябва да се смеят на публични места, каза вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч в своя реч в понеделник. "Целомъдрието е много важно. Жените не трябва да се смеят на публични места", отбеляза той.

Коментарите на Арънч отключиха вълна на недоволство на жените в социалните мрежи. Хиляди публикуваха свои снимки с усмивка на уста в Туитър и Инстаграм. В повече от 300 хил. туита се използва думата "смях". Също така се използват и хаштагове, свързани с въздържанието на жените да се смеят.

Много от недоволните предлагат правителството да се фокусира върху сериозни проблеми, като изнасилванията, домашното насилие и сключването на бракове на млада възраст, а не да се занимава с женския смях на обществени места.

"Това изказване беше изключително скандално и консервативно", казва Едже Темелкуран, която има почти 1 милион последователи в Туитър.

Тя е била сред първите, които са публикували снимки на усмивките си. Окуражила е и други жени да последват примера ѝ. "Страницата ми в Туитър беше пълна с жени, които се смеят - беше странно, но и красиво", разказва тя.

В Инстаграм също се случва подобно нещо.

"Аз съм свободна и дали се смея, или не, е мое решение. Те не трябва да се намесват в живота ни", пише 23-годишна девойка, която е публикувала и своя снимка, на която е широко усмихната.

Много мъже също се обявиха срещу думите на вицепремиера.

"Господи, дано това да е само шега", е написал известен турски телевизионен водещ. "Ако жените не могат да се смеят, мъжете не трябва да плачат на обществени места", добавя той, като намеква за склонността на Бюлент Арънч да се просълзява по време на речите на премиера Реджеп Таип Ердоган.

Подобно недоволство провокира и премиерът преди две години, когато сравни абортите с убийствата. Тогава много жени снимаха коремите си и ги показаха в социалните мрежи заедно с думите: "Мое е тялото, мое е решението."

Първият тур на президентските избори в Турция е на 10 август. Сред стотиците коментари срещу вицепремиера има и туит от един от конкурентите на Ердоган за президентското място.

Възползвайки се от вълната на недоволство, Екмеледин Ихсаноглу публикува в социалната мрежа: "Страната има нужда от това жените да се усмихват и да се чува смехът на хората".

В своята реч Бюлент Арънч обвинява и телевизионните предавания, че пристрастяват тийнейджърите към секса.

В морето от негативни коментари срещу вицепремиера има и един негов поддръжник, който е написал, че Арънч се опитва да поддържа моралните ценности, които са традиционно част от турската култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
сандо преди 9 години
секиш секиш
42
4
 
15
 
! Отговори
Живял в Германия преди 9 години
Като си простират гащите по оградите/цели Немски селца са завзети от тези ***/
41
3
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Герб и ДПС ....Ердоган с Бойко са едно ? МОЛИ СЕ НЕ ЗА МЕН ОТЧЕ , А ЗА ОТЕЧЕСТВОТО БЪЛГАРИЯ !
40
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Osnovnata zaplata v turciya e 800lv.a na nasta.horata se spavqt dobre.stiga ste pluli.
39
3
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
морееее, тия са се разгонили.......
38
17
 
8
 
! Отговори
Хитлер преди 9 години
Младите момичета не само че не трябва да се смеят на обществени места но не трябва да имат право на лично мнение въобще, защото са прости и водещи се по женските хормони и емоциите. А ценностната система им е чужда. Къде се бутат за пълноценни и равноправни човешки същества. Трябва да си знаят мястото в обществото и да проявяват уважение към мъжа, и внимават как разговарят с него. Няма по-безполезно нещо в природата от изтървана млада *** имаща права и живееща в демокрация.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Муртаза-МехмедИ това си е едно малоумие. След още 200 години ще го изживеят
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Ердуган ще потъпче делото на великия турски войн и политик Кемал Ататурк. Ердуган със своята ислямо джихадска политика ще върне Турция стотици години назад. Интересно как го приемат турците второ и трето поколение живеещи в Германия ,
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vijte turciya i vijte na6ta ciganiq.50 godini sa po napred ot nas.
34
4
 
11
 
! Отговори
антитурция преди 9 години
Кой го интересуват тия ? Пишете за проблемите на нашето общество , никой не го е.е за тия ***.
33
5
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Прилично ли е да ходят забулени, с подпетени обувки и някъкви шлифери до земята? Детеродни машини са това, а не жени.
32
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мизерника обсъжда несъществуващи проблеми на Държава която е световна сила по икономика и демокрация!!!!!
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че съвременните туркини са по-интелигентни и разумни, в сравнение с някои мюсюлмани, които пишат глупости тук понякога.
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия май не са си изживяли още Средновековието...
29
12
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това разбира се е и целта. В тази насока са иммено - осмиването и разбиването на семейството и промотирането на безразборни връзки, налагането на извращения като *** и травестията за нещо модерно и др. Всичко това е в резултат на геноциден план от страна на политици-сатанисти с цел заробването на човечеството в световния ред на антихриста.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Т.е. да разбираме, че "целомъдри" на публични места трябва да бъдат само жените..."целомъдро".
27
6
 
2
 
! Отговори
Baj Kiro преди 9 години
Как ша *** а гнус ва! Туркините са едни от най-красивите жени на света. Ти не разбираш от жени.Те са от долу 180 градуса!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Путин да не си губи времето;да пита;черната *** под нивото му е
25
3
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
"Туркините не трябва да се смеят на публични места, каза вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч в своя реч в понеделник. "Целомъдрието е много важно. Жените не трябва да се смеят на публични места", отбеляза той."И тия *** *** напират да влизат в ЕС с такова ориенталско примитивно мислене?Жалки фанатични ***!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Турция, особено в западната й част, има много интелигентни и съвременни хора. Политиците се опитват да привлекат назадничавите хора от селските и нискообразовани райони в източната част. Техните разбирания са силно религиозни и остарели, но са огромна част от населението и гласовете им са важни. Затова политиците се целят именно в тях... Като раздаването на кебапчета на ромите при нас, само че там е в по-голям мащат и по-прикрито - използват се религиозните догми и консерватизъм.