Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?

Коментар на турския вицепремиер предизвика вълна от недоволство
30 юли 2014 21:46,
198
Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?
Една от снимките, които са публикувани на страницата на Едже Темелкуран. Снимка: Туитър

Жените в Турция си правят снимки, на които се смеят, и след това ги публикуват в социалните мрежи. Но каква е причината за този феномен, пита Би Би Си.

Туркините не трябва да се смеят на публични места, каза вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч в своя реч в понеделник. "Целомъдрието е много важно. Жените не трябва да се смеят на публични места", отбеляза той.

Коментарите на Арънч отключиха вълна на недоволство на жените в социалните мрежи. Хиляди публикуваха свои снимки с усмивка на уста в Туитър и Инстаграм. В повече от 300 хил. туита се използва думата "смях". Също така се използват и хаштагове, свързани с въздържанието на жените да се смеят.

Много от недоволните предлагат правителството да се фокусира върху сериозни проблеми, като изнасилванията, домашното насилие и сключването на бракове на млада възраст, а не да се занимава с женския смях на обществени места.

"Това изказване беше изключително скандално и консервативно", казва Едже Темелкуран, която има почти 1 милион последователи в Туитър.

Тя е била сред първите, които са публикували снимки на усмивките си. Окуражила е и други жени да последват примера ѝ. "Страницата ми в Туитър беше пълна с жени, които се смеят - беше странно, но и красиво", разказва тя.

В Инстаграм също се случва подобно нещо.

"Аз съм свободна и дали се смея, или не, е мое решение. Те не трябва да се намесват в живота ни", пише 23-годишна девойка, която е публикувала и своя снимка, на която е широко усмихната.

Много мъже също се обявиха срещу думите на вицепремиера.

"Господи, дано това да е само шега", е написал известен турски телевизионен водещ. "Ако жените не могат да се смеят, мъжете не трябва да плачат на обществени места", добавя той, като намеква за склонността на Бюлент Арънч да се просълзява по време на речите на премиера Реджеп Таип Ердоган.

Подобно недоволство провокира и премиерът преди две години, когато сравни абортите с убийствата. Тогава много жени снимаха коремите си и ги показаха в социалните мрежи заедно с думите: "Мое е тялото, мое е решението."

Първият тур на президентските избори в Турция е на 10 август. Сред стотиците коментари срещу вицепремиера има и туит от един от конкурентите на Ердоган за президентското място.

Възползвайки се от вълната на недоволство, Екмеледин Ихсаноглу публикува в социалната мрежа: "Страната има нужда от това жените да се усмихват и да се чува смехът на хората".

В своята реч Бюлент Арънч обвинява и телевизионните предавания, че пристрастяват тийнейджърите към секса.

В морето от негативни коментари срещу вицепремиера има и един негов поддръжник, който е написал, че Арънч се опитва да поддържа моралните ценности, които са традиционно част от турската култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
23
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Ще трябва да подкепя мнението на Арънч в случая което е непопулярно, но правилно. Без морални ценности обществото деградира, скромното държане на жените в обществото е жизненоважно за това. Трудно ще го разберете, но съвременото т.н. освобождаване на жените от задръжки и вкарването им във властови позиции е част от плана за деградация на обществото и налагането на световния ред на антихриста. Мъжът трябва да е главата на семейството и на обществото иначе обществото е кастрирано и слабо.
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ey go na zapochna se...Lyubimata turska tema ne trolovete po forumite..e hayde pluyte neshtastnitsi, no tova nyama da reshi problemite na vashiya malik i jalik svyat
21
2
 
8
 
! Отговори
до бай киро преди 9 години
няма ли да те е гнус
20
12
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Ако ГЕРБ И ДПС са на власт ....и в България женските няма да имат право да се смеят ....и фередже ще си слагат след време !
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ся да забрани и да се ***, цена няма да има.Ако света гледаше на Турция както на Русия, досега тая държава отдавна да я няма на картите заради глупостите на Ердоган. Толкова кюрди изтрепаха, Кипър си анексираха, педерастите забраниха...ами това на практика е Русия наполовина. Аз ако бях на Путин на мястото, щях да питам приятеля си Обама, защо така бе аркадаш за едни може, за други не?
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те да вземат си останат само мъже там най-добре ще им е да се ***
17
5
 
13
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Всички т .н. камариерки по Черноморието от турски произход ;обслужват;клиенти ,двулична ,лицимерна нация
16
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дупедавеца миризлив смръдлив завистлив само в устата си резака носи приятно дъвчане и успехи в прекрасният ви ЕС къде се хвалите със мизерията от хладилника до пътищата
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
maloymnici
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хмм, изглежда обществото в Турция с много е надминало в развитието си сегашните им управници.
13
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дали някога ще прочетем ПОНЕ ЕДНА нормална новина свързана с това ЖАЛКО племе
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тази държава с това управление иска в ЕС! Абсурд!
11
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А българката е известна в европа като най работлива издръжлива със помоща на овлажнители :-)
10
9
 
20
 
! Отговори
Чобан преди 9 години
На публични места туркините трябва само да се плющят здраво, по възможност отзад! Другите да ги гледат и да се кефят. Това е турската демокрация!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма що. Уж се хвалиха каква светска държава били...
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"хубава" работа АМА......
7
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 9 години
Вървят среши прогреса.
6
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..."Бюлент Арънч да се просълзява по време на речите на премиера Реджеп Таип Ердоган...." Абе тия били по-зле и от СССР бе :)
5
9
 
18
 
! Отговори
Адам Смит преди 9 години
Тия развратници на снимката защо не са захлупени с родопски одеяла, на стадиона да ги целят с камъни и дърве.
4
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези радикални мюсюлмански *** трябва да бъдат бити където ги свариш, то бива *** идеи ама чак пък толкова! Значи жените не могат да се смеят, да ходят сами, да си показват лицето... Този Арънч кон ли го е раждал или жена? Добре, че в Турция има и нормални хора. които никога няма да приемат подобни простотии.