Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила

"Дейли телеграф": Старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 09:04, Елка Василева
262
Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Разбираемото възмущение от ужасната съдба на 298-те невинни пътници от полет МН17 накара западните лидери да прибягнат към любимия си начин за принуждаване на държави, заплашващи световния мир, да спазват по-добро поведение, пише историкът Марк Алмънд от Оксфордския университет в статия за в. "Дейли телеграф". Санкциите срещу Русия бяха разширени, насочени срещу ключови хора от обкръжението на президента Владимир Путин и отрязващи определени сектори от руската икономика от доходоносния бизнес със САЩ и ЕС.

Изминаха 95 години, откакто Удроу Уилсън предложи на света санкциите като алтернатива на войната. През 1919 г. това може би е изглеждало правдоподобна и желана алтернатива на използването на сила или на отнемащата време дипломация. Оказа се обаче, че е много по-лесно да бъдат наложени санкции, отколкото те да донесат успех. Трябва им време да ухапят и обикновено не нараняват мишените си.

Още по темата

Ако санкциите работеха, дори и бавно, династията Ким нямаше да оцелее като наследствени владетели на Северна Корея, санкциите срещу която започват да бъдат налагани от 1950 година.

Братята Кастро в Куба устояват 52 години на американските санкции. Семейство Асад по неотдавна влезе в черния списък, но управлява Сирия под натиска на американски санкции от 1986 г.

Тези, които предлагат санкции, ще дадат за пример Иран. Не започнаха ли аятоласите сериозни преговори по иранската ядрена програма заради осакатяващите международни санкции? Иран действително отстъпи - но основно защото Русия и Китай заедно със Запада оказваха натиск над Техеран. Ако Кремъл реши да отговори на западните санкции, може да хвърли спасително въже на Иран и да ни създаде големи главоболия, пише Алмънд.

Лесно е да забравим в слънчевите летни дни, че старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава на хоризонта.

Газовите доставки за Украйна вече са спрени и Киев трябваше да спре топлата вода в много високи блокове от съветско време.

Путин иска да бъде взет на сериозно. Негодуванието и руският империализъм мотивират неговата политика. От негова гледна точка Западът отхвърля Русия, а не обратното. Призивът за санкциониране на богатите руснаци е опасен. Помнете, че ако те станат обект на санкции днес, след това богатите араби и китайци може да се почувстват некомфортно да разчитат на британски феърплей в бъдеще.

Ситуацията в Източна Украйна е ужасна и става все по-зле.

Изминаха месеци, без Западът и Русия да се чуят един-друг. Може би няма взаимно приемливо решение на украинския конфликт, но обсъждането на последиците може да отвори път към мира. Нека не налагаме ембарго на дипломацията, призовава авторът в края на статията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
30
 
! Отговори
това ми хареса- преди 9 години
генерал Зима,пък си е и вярно,люта се и зимата,дап си опичат акъла украинците.Разумен коментар.
46
1
 
7
 
! Отговори
до Тео преди 9 години
абе как така работиш и едновременно с това си пиеш кафето в Мюнхен...май няма дълго да изкараш там, кат си го почнал по български :)))))
45
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** глави пак затъртанисваха своята песен: Милата Русия, миличкият Путин; Ние нямаме интереси, ние нямаме държава, ние се кланяме на Путин, ние слушкаме Русия, слънцето и въздуха - дружбата със СССР и т.н. и т.н.Как ли е съществувала някога България, преди 300- 400 години, като Русия, още не бяха я измислили? Как ли са живели прадедите ни без да има кого да слушкат? Какво ли са папкали ? ***, БЕЗРОДНИ *** !
44
6
 
3
 
! Отговори
до Див Аграр преди 9 години
прякора ти допада...явно разчиташ на племенницата си, за да добиеш представа за света и да се изказваш. Обикновенните хора в Америка вервай ми живеят доста по-добре от обикновенните в Русия
43
3
 
3
 
! Отговори
Тео преди 9 години
До 33 - момко, в момента "работя" в Мюнхен като IT специалист и си пия кафето. В Германия има и работа и работа. Моля те, не говори за неща, които не разбираш, ставаш смешен!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин предлага и ШОС да учреди своя банка за развитие.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тука 90% са фашисти, комунисти, социалисти...хора има ли въобще???
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А по това време топлата вода в Киев е спряна за пестене на газ
39
1
 
0
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
а ти какво си - ултраляв комунист ли. хм. - може би хуманист.
38
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Русия .. Фашистите в Украйна да умират..
37
0
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
Западна Германия, въпреки че носи на гърба си цяла европа е 100 пъти по-развита от скъпата ни родина. И въпреки, че се водим комунистическа държава - там здравеопазването е 100% безплатно, за разлика от тук, както и лекарствата в аптеките, когато са ти предписани. Оразованието е по-евтино от тук и да не говорим колко по-добро. Заплатите на германеца са 10 пъти над нашите. Айде не говори такива смеши, моля ти се
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
западните историци са си по природа хамелеони и въртиопашки(или поне тези които ни поднасят тук за меродавни).
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украински хохли....кво да правиш!
34
2
 
33
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Да-а. Западът както винаги търси разни природни феномени и щастливи съучастници, 12-ти играч зад гърба на Русия. Антируската пропагандна машина винаги го е правила, особено за исторически събития, като инвазията на Наполеон през 1812, като контранастъплението на СССР по време на Втората Световна до Берлин - наскоро гледах част от филм по "History Channel" - където едва ли не историческите победи на руснаците са просто стечение на метеорологичните обстоятелства и леките дрехи на нашественика...
33
1
 
3
 
! Отговори
333333 преди 9 години
ДО 41МАКЕДОНЦИТЕ КАКВИ СА, БЪЛГАРИ ИЛИ НЕ?
32
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЯвно Вие не сте ходил в Русия от 20 години... Много е смешно да се обясняв колко са зле руснаците, без да имате идея как живеят. Западна Германия, която давате за пример, и тя не е цъфнала и вързала в момента и всеки, живеещ там ще Ви го каже.
31
19
 
2
 
! Отговори
до Елемаг преди 9 години
Абе ***...какви според теб са украинцките войски и спец части? От къде са дошли и кой ги е обучавал? Къде бяха складирани химическите оръжия на Русия до преди 2 години? Щели да влезнат спец части хахаха Квито и части руски да влезнат ако са само части немат никъв шанс срещу една армия, която си я считай за руска. При това Путин не може да си го позволи това, дори много много да му се иска, понеже ще му лъсне *** пред света съвсем
30
1
 
39
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименКИТАЙ СИ ДЪРЖАТ ТИБЕТ КАКТО РУСНАЦИТЕ КРИМ..ЛОШОТО Е ЧЕ МЕКСИКО НЕ ПРИЗНАВА АНЕКСИРАНЕТО НА СВОЯТА ТЕРИТОРИЯ ОТ САЩ СЛЕД ВОЙНАТА..ЛОШОТО Е ЧЕ БОГАТИТЕ АРАБИ ТЕГЛЯТ ПАРИТЕ СИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ БАНКИ И ПРОДАВАТ СКЪПИТЕ СИ КЪЩИ..ИНВЕСТИРАТ ВЕЧЕ В АЗИАТСКИЯ РЕГИОН..ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ И ПОВЕЧЕ ПЕЧАЛБИ..ЗАДАВА СЕ СВЕТОВНА КОАЛИЦИЯ СРЕЩУ ДОЛАРА..АРЖЕНТИНА ОТКАЗВА ДА ПЛАЩА ДЪЛГА СИ ЗАЩОТО Е СКЛЮЧЕН В УЩЪРБ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИМ ИНТЕРЕСИ..ТЪРСИ КОНТАКТИ С БРИКС..БОЛИВИЯ..ВЕНЕЦУЕЛА...ЦЯЛА АФРИК
29
0
 
4
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Моля, слагайте името на автора!!!
28
0
 
33
 
! Отговори
zuio преди 9 години
Генерал Зима и Путин ще го набият яко а гейчетата на Майдана.