Целият Близък изток гори, не само Газа

Събитията, които останаха встрани от новинарските емисии
9 авг 2014 16:16,
210
Целият Близък изток гори, не само Газа
Снимка: Reuters

Поредната ескалация на израелско-палестинския конфликт очаквано беше водещата новина на всички световни медии в последните седмици. В същото време обаче в Близкия изток се случиха и други събития, които макар и останали извън погледа на света, са достатъчно значими, за да им бъде обърнато внимание. От Би Би Си предлагат преглед на тези събития.

Британската обществена медия отбелязва продължаващата офанзива на ислямистите в Ирак. Джихадистите атакуваха позиции на кюрдските сили в северната част на страната и успяха да поемат контрола и върху последната гранична зона със Сирия, която не беше тяхно владение. Освен това завзеха най-голямата язовирна стена в страната, намираща се край Мосул.

Ситуацията в Ирак беше определена като “хуманитарна катастрофа”. Само от град Синджар избягаха 300 хиляди души, след като бунтовниците нахлуха и избиха над 2 хиляди местни жители. Повечето хора бягат от страх, че ще срещнат гнева на ислямистите заради различната религия, която изповядват.

Докато страната гори, администрацията на премиера Нури Малики се “окопава” в Багдад и не демонстрира особено желание на помогне на бедстващите. В крайна сметка се стигна до решението на Барак Обама да прати американската авиация в опит да спре набезите на ислямистите.

В Сирия гражданската война продължава с пълна сила, въпреки че сведенията за конфликтната арабска страна все по-рядко намират място в световните новинарски емисии. Само за седмица в края на юли са убити над 1700 души.

Водят се ожесточени боеве за контрола върху газовите находища в централната част на страната. В последно време се говори за съюз между няколко мощни радикални групировки, които обединяват сили в битката с армията на Башар Асад. Ако подобен съюз се задържи, това може да се окаже и най-лошата новина за Асад от много време насам.

Сражения в последно време се водят и в съседен Ливан. Сирийски екстремисти атакуваха ливански градове по границата, като най-сериозна беше офанзивата в Арсал. Бунтовниците считат, че ливанската армия е враждебно настроена и затова предприели крайни мерки. Над 40 са жертвите на боевете край Арсал.

Правителството е силно обезпокоено от последните събития и има сериозни опасения, че етническото напрежение от Сирия ще се прехвърли и в Ливан, където по принцип сунити и шиити са в непрекъснат кървав конфликт.

Само за последния месец в друга размирна държава – Либия, бяха убити най-малко 200 души и то само в столицата Триполи. Боевете между враждуващи паравоенни формирования доведе и до затваряне на международното летище, част от което беше опожарено. Повечето западни страни изтеглиха мисиите си от страната.

На изток, в Бенгази, ислямисти се бият с части, ръководени от пенсионирания генерал Халифа Хафтер. Военният получава помощ от Египет и се говори, че се ползва със силните симпатии на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, който също е военен и се бори с ислямисти.

В последните седмици се забелязва и друго засилващо се сътрудничество. Иран и Русия постигнаха договорка за 11 милиарда британски лири, по силата на която Москва ще сложи ръка върху половината от износа на ирански суров петрол.

Подобна сделка буди леко недоумение предвид факта, че Русия е най-големият производител на петрол в света. Изглежда обаче сделката се прави с цел руснаците да препродават иранския петрол, заобикаляйки по този начин санкциите, наложени на Техеран от Запада заради ядрената му програма.

Освен това напоследък Русия засили оръжейните си доставки за Иран под формата на тежка артилерия с мотив подпомагане на иранските сили в битката с бунтовниците, които вилнеят в съседен Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИванEvuseicite ostavat v Erusalim. Tova e istina. No ti znaesh li zashto voinicite na car David sled kato sa napravili kanal i vleznali v kreposta Erusalim zashto ne sa izbili evuseicite ? Pri prevzemane na carstva i izbivane na vsichki jivi ot carstvoto e bilo pri ezichnicite.Poslednia primer v choveshkata istoria e e s ruskia car Nikolai i negovoto semeistvo ubiti zaedno s prislugata ot kogo ? Chervenata armia osnovatelka na ateizma i bezbojieto.ne samo cheti a i misli :)
129
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След последните 25 г. взех да си мисля, че все пак комунизма не е чак толкова лоша идея. При него няма картели, корпорации, безработица и др. такива "благинки". Обществените и природните богатства са наистина обществени. Религията е забранена и науката е в основата на човешкия прогрес. Човешката алчност е приравнена с криминално престъпление а не като сега да е основен мотор на обществото. Всичко това което става по света, воини революции е от алчност и религиозност. Дали не направихме грешка?
128
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Този народ - израилевите синове трябваше да бъде светлината на света, чрез примера си да привлече останалите народи към Божията светлина. Вместо това те станаха развратители и разрушители на всичко добро и свято. Затова те са и отхвърлени, те не са Божи народ сам Бог казва чрез пророците - вие не сте Мои синове, вие сте синове на прелюбодейство. Но понеже Бог е праведен и верен Той ще спаси малък остатък за Себе си. Спасението е само чрез Месията - Господ Иисус Христос.
127
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Днешните евреи практикуват магьосничество - кабала, нещо изрично забранено в Тората. Занимават се с лихварство - нещо изрично казаво в Тората че е зло и всякакви други грехове. Бащите им избиха Божиите пророци които ги изобличаваха, убиха и Месията - Иисус Христос, убивали са и убиват последователите на Месията - християните. Но равините им казват спокойно вие сте избрания народ и изричат веднъж годишно едно сатанинско слово - кол нидре което ги освобождава от всякакви клетви и уговорки.
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИванIvane, na Moisei sa dadeni samo 10-te Boji zapovedi. Napisani sa bili po-5 na dva kamaka.Poneje nikade ne e pisano che tezi zapovedi sa za evreite dnes 10-te boji zapovedi sashtestvuvat i v trite osnovni religii. V Staria evreiski zavet, v Novia hristianski zavet i v Korana 10-te boji zapovedi sa absolutno ednakvi.Vsichko ostanalo v religiite e choveshka izmislica malko za dobro i povecheto za nadmoshtie i zlo.Islamizma e brutalno izopachavane na Korana.
125
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Обаче истината е друга, Бог казва "Аз ще прославя този който Мене прославя". Със злите си деяния по цял свят евреите позорят Божието Име. Още когато Моисей извежда израилевите синове от пустинята той им казва - има два пътя пред тях - пътя на благословението и пътя на проклятието. Те поемат по пътя на проклятието - вършат зло, смесват се с езичници - още по-времето на завладяването на Ханаан оставят езичници в земите си и в последствие се смесват с тях - за пример йевусейците остават в Йерусалим
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Niakoi znae li zashto na tezi glavite sa zaviti ? Haide da vidim koi shte se seti ?! Prichinata e samo edna.Koga chovek si krie liceto ?
123
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Еврейството не е вероизповедание, юдаизма както е правилно да се нарича е нещо съвсем различно. Да ти кажа ли какво всъщност е юдаизма? Равинския юдаизъм който е в Талмуда, което са измислиците на еврейските равини подменя и изопачава Тората която е истинския Божи закон даден на Моисей. Равините и еврейските първенци винаги са лъгали техния народ че каквото и да правят те са избрания народ, че те са юдеите, те са над останалите нации, че останалите нации са едни животни за клане за тях.
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли да ми обясни някой каква е разликата между исляма и фашизма и нацизма, и защо исляма не е забранен в ЕС като фашизма. Каква е разликата между това да убиваш хора защото са различни от теб и това защото са с друга вяра. Нацистите също са убивали евреите не защото са от друг етнос а защото са с друга вяра. Евреиството е вероизповедание а не етнос има и евреи *** и ариици и семити. Исляма е новия фашизъм, отворете си очите, че иначе *** ще ни ги затворят.
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нас българите трябва да е пределно ясно какво е исляма. Това е само и единствено смърт за друговерците и нищо друго. Нима сме забравили как от най големия народ на балканите исляма ни сви до посредствена и едва оцеляваща нация. Нима забравихме какво беше почти 500 г. Оцеляхме единствено защото мързеливите араби бяха мюсулмани и султана не можеше да ги накара да работят насила. Нас, гърците и сърбите обаче можеше. Това ни спаси, някой трябваше да храни империята. Сега пак ни се канят ...
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички чакат Америка.Обама хвърли две,три бомби само фа ги ядоса още повече.Сега нашите приятели с анадолски манталитет ще бъдат първите,които ще ни скочат.Когато имахме възможност и трябваше да ги изгоним не го направихме.Бългатия за 30 минути е паднала.Нито имаме войска,дори ракетите си режим
119
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Ето по какъв начин трябва да се действа - с едно действие да се постигат няколко цели. Най-важната от които е третата - спирането на радикалните ислямисти в зародиш защото ако не се спрат сега и те успеят да вземат властта в близкия изток ще пламне третата световна война.
118
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Ако имахме държавници на място сега можехме да се възползваме от положението в близкия бсток. Сега е момента да се сключат договори за взаимопомощ и търговски отстъпки вкючително за петрол срещу изпращането на българска армия в помощ на законните правителства в близкия изток като това на Асад срещу ислямистите. По този начин се постигат три цели - 1.бг армията се тества в реални бойни условия и придобива боен опит, 2.след конфликта парите потичат към нас, 3.спират се в зародиш ислямистите.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 162изобщо не знаеш какво приказваш - бил ли си в ислямска държава изобщо? Лесно е да си щракаш на клавиатурата, ама съм сигурен, че само на карта си гледал тези държави. Че и еврейте не са стока, не са, ама са в пъти по-добре от ислямците. Отиди в такава държава, особено от най-проблемните и пак пиши тук в този форум какви ще са ти предпочитанията.
116
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идил ще се разпадне и ще отшуми, постепенно ще го изтласкат от Ирак към Сирия.В иарак ще останат само местните,които ако са разумни,може да постигнат споразумение със Багдат.
115
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мда, предпочитам исляма пред юдейството. Това е равносилно на "предпочитам исляма пред ИДИЛ". Все пак ИДИЛ следват еврейски заповеди. Това само *** не го знаят.
114
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До IDFIDF, предвид на това, че говориш български, значи по-вероятно наистина да си от 13-тото племе евреи.99% от европейските евреи са потомци на хазарите, които после се наричат ашкенази (в превод: германци). Иска им се даже и на тях да са германци, ама не са.Така че недей да пращаш хората да си изследват ДНК-то и не им говори колко били близки с Чингиз Хан, защото вероятността ти да си по-близък с Чингиз Хан е по-голяма отколкото някой нормален днешен българин.Но със сигурност не си от IL!
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЪцTi kato si evrein i si mislish, che tuka kato ni agitirash za tvoite jivotni i nqkoi shte ti se hvane
112
17
 
12
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Вярвате или не, но Израел е единствената преграда пред Халифата! и доста обърка плановете на Обама, който открито подкрепи Братята Мюсулмани с речта си в Египет, а скоро след това избухна и така наречената "арабска пролет".Не напразно баба Килъри Клинтън се оттегли в "запаса"....Жалко за Кери, обра всички негативи от про-ислямсата политика на Обама, а че ще става по-зле не се и съмнявайте!
111
5
 
1
 
! Отговори
ROM-LYANIN преди 9 години
SEVERNA AFRIKA I BLISKIA ISTOK SA ROM-LYANI RIM-LYANI SLED RAZPADANETO NA RIM ROM IMPERIATA SA BILI NASILSTVENO ISLYAMISIRANI I ARABISIRANI