Целият Близък изток гори, не само Газа

Събитията, които останаха встрани от новинарските емисии
9 авг 2014 16:16,
210
Целият Близък изток гори, не само Газа
Снимка: Reuters

Поредната ескалация на израелско-палестинския конфликт очаквано беше водещата новина на всички световни медии в последните седмици. В същото време обаче в Близкия изток се случиха и други събития, които макар и останали извън погледа на света, са достатъчно значими, за да им бъде обърнато внимание. От Би Би Си предлагат преглед на тези събития.

Британската обществена медия отбелязва продължаващата офанзива на ислямистите в Ирак. Джихадистите атакуваха позиции на кюрдските сили в северната част на страната и успяха да поемат контрола и върху последната гранична зона със Сирия, която не беше тяхно владение. Освен това завзеха най-голямата язовирна стена в страната, намираща се край Мосул.

Ситуацията в Ирак беше определена като “хуманитарна катастрофа”. Само от град Синджар избягаха 300 хиляди души, след като бунтовниците нахлуха и избиха над 2 хиляди местни жители. Повечето хора бягат от страх, че ще срещнат гнева на ислямистите заради различната религия, която изповядват.

Докато страната гори, администрацията на премиера Нури Малики се “окопава” в Багдад и не демонстрира особено желание на помогне на бедстващите. В крайна сметка се стигна до решението на Барак Обама да прати американската авиация в опит да спре набезите на ислямистите.

В Сирия гражданската война продължава с пълна сила, въпреки че сведенията за конфликтната арабска страна все по-рядко намират място в световните новинарски емисии. Само за седмица в края на юли са убити над 1700 души.

Водят се ожесточени боеве за контрола върху газовите находища в централната част на страната. В последно време се говори за съюз между няколко мощни радикални групировки, които обединяват сили в битката с армията на Башар Асад. Ако подобен съюз се задържи, това може да се окаже и най-лошата новина за Асад от много време насам.

Сражения в последно време се водят и в съседен Ливан. Сирийски екстремисти атакуваха ливански градове по границата, като най-сериозна беше офанзивата в Арсал. Бунтовниците считат, че ливанската армия е враждебно настроена и затова предприели крайни мерки. Над 40 са жертвите на боевете край Арсал.

Правителството е силно обезпокоено от последните събития и има сериозни опасения, че етническото напрежение от Сирия ще се прехвърли и в Ливан, където по принцип сунити и шиити са в непрекъснат кървав конфликт.

Само за последния месец в друга размирна държава – Либия, бяха убити най-малко 200 души и то само в столицата Триполи. Боевете между враждуващи паравоенни формирования доведе и до затваряне на международното летище, част от което беше опожарено. Повечето западни страни изтеглиха мисиите си от страната.

На изток, в Бенгази, ислямисти се бият с части, ръководени от пенсионирания генерал Халифа Хафтер. Военният получава помощ от Египет и се говори, че се ползва със силните симпатии на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, който също е военен и се бори с ислямисти.

В последните седмици се забелязва и друго засилващо се сътрудничество. Иран и Русия постигнаха договорка за 11 милиарда британски лири, по силата на която Москва ще сложи ръка върху половината от износа на ирански суров петрол.

Подобна сделка буди леко недоумение предвид факта, че Русия е най-големият производител на петрол в света. Изглежда обаче сделката се прави с цел руснаците да препродават иранския петрол, заобикаляйки по този начин санкциите, наложени на Техеран от Запада заради ядрената му програма.

Освен това напоследък Русия засили оръжейните си доставки за Иран под формата на тежка артилерия с мотив подпомагане на иранските сили в битката с бунтовниците, които вилнеят в съседен Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 152баси глупостите
109
4
 
2
 
! Отговори
СОРОС преди 9 години
До Анонимен 149Ти вече и специалист по корана ли стана.Няма нужда да гледаш в Тубата ,виж по ТВ как се избиват славяни и не се прави много на отворен,цитата ти е от Петокнижието на противните ти евреи мой човек,исляма и християнството стъпват на Петокнижието/Стария завет за християните.Много злоба се е насъбрала в теб,но това е от незнание.Поствай си глупостите и се злоби за тоя дето духа....
108
0
 
0
 
! Отговори
ROM-LYANIN преди 9 години
RIM-SKATA IMPERIA SE RAZPADA OCHTE 2000 GODINI E KOMANDVALA SVETA 4000 GODINI CHTE SE RAZPADA
107
5
 
1
 
! Отговори
IDF преди 9 години
До Анонимен 150Хахаха избърши си пяната от устата, че ми намокри монитора! Разбира се, че си го знам и съм горд от този факт, а и не го крия. А ти бегай да си изследваш ДНКто ще те светнат какъв си, вероятностите ти са от братчедите на Чингиз Хан до Ердоган
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименне четеш и не мислиш.Ако убие един, все едно е убил всички.И половината да убие, пак все едно е убил всички. Мисли преди да напишеш нещо.
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен149Никой истински мюсюлманин няма да иска да е "убил всички".а, значи всички не иска да убие, а половината може...и при тия не се знае бройката
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До IDFТочно ти ли си го знаеш бе?! Хазар скапан!
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В youtube има много клипове на които се виждат масови разстрели. Колко *** трябва да е някой, за да си мисли, че мюсюлманин ще отиде да разстреля друг мюсюлманин. Та то в Корана е казано, че ако убиеш човек, все едно си убил всички, а ако спасиш човек, все едно си спасил всички. А убийството е непростим грях. Никой истински мюсюлманин няма да иска да е "убил всички".Убийствата са присъщи на евреите. При тях е казано - "убийството на неевреин не е грях". Можете да убивате без бройка.
102
5
 
1
 
! Отговори
СОРОС преди 9 години
До Анонимен 145Ти явно нищо не разбираш от евреи.Къде си чул евреин и арменец да дават пари,ние само взимаме,други на север раздават пари дори и на вас,но накрая ще ги свършат.Има еди народен лаф ,оди се пери. Ще дадем ние пари и то на араби, ти чуваш ли се какво говориш въобще,измисли нещо по така за да хване дикиш>развесели ме ние да даваме пари,хубав виц си измислил за евреите.
101
3
 
3
 
! Отговори
IDF преди 9 години
139 не обиждай на семе! аз също се обиждам. обиждам се защото си го знам какво е, а теб не мога да те обидя защото не ти знам семето, а и ти самият не си знаеш какво е!
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СОРОССам го казваш. ИДИЛ значи са на границата с Израел, ама уж са много отворени, а не нападат Израел. За сметка на това ходят да избиват студенти, да разпорват бременни жени и да режат ръце. Нали се сещаш, че Израел има сметка от това? Израел даже дава пари на ИДИЛ да избиват мюсюлмани. ИДИЛ нямат сметка да нападат Израел.
99
3
 
1
 
! Отговори
СОРОС преди 9 години
До Анонимен 137Кой Асад ги е изгонил от Сирия,Идил държи 1/3 от сирийската територия.Те сирийците не смеят от 1967г да припарят до тяхните Голандски възвишения та тия тарамбуки от Идил ще посмеят.Всички араби/и от Идил също са въоръжени с Руски оръжия/твоите любими калашници също/.но да не задълбаваме толкова.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя "великата" руска армия май само за изложба става. Тея *** ако тръгнат към тях не ги виждам, ще издадат буци, тополи и тем подобни ръждиви железа от 60-те.
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисей, и ти ли си поклонник на евреите? Разочароваш ме.
96
4
 
3
 
! Отговори
IDF преди 9 години
До Анонимен 136Кво толкова им се плашите на ИДИЛ, банда шизофреници въоръжени с ятагани и калашници и кво, взели са страха на хорицата и се мислят за недосегаеми, същите са и от Хамас, в Газа ако кажеш нещо накриво за Хамас и ти режат главата до глезените....позната комунистическа школа...бях в казармата когато смениха имената на турците и знам какъв е ефекта. Аре не се правете на света вода ненапита.
95
3
 
1
 
! Отговори
СОРОС преди 9 години
До Анонимен 134Имаш явно нужда от очила,не виждаш ли поне по ТВ какви танкове имат и каква жестока армия.Тия Дрони пак при нас се изработват,ще ги заврем в Червено море за 3 дена само да се появят от Идил.Това е само локална операция във Газа ,нямаш си напредстава за каква мощ става дума.Такива болни мозъци като твоя не могат да измислят дори и една приемлива версия.Но твоите господари скоро ще изпитат третата световна Икономическа война и бързо ще свият перки и ще ти спрат финансовото кранче
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Асад ги изгони от Сирия, сега се преместиха в Ирак. Не забравяй, че Границата на Сирия с Ирак е колкото на Сирия с Турция. През Сирия... Голанските възвишения, вододайната зона на Израел и са там. Само да искат. Ама не искат! И се пита "ЗАЩО?"То е ясно защо де - защото не може да хапеш ръката която те храни.
93
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 131Напращял си да говориш за великата световна конспирация,ами като си почнал продължавай и на там.Кажи как СССР сам се е бутнал да падне за да може сега славяните да се избиват един друг.Хитро нали е да се говорят глупости,ама на чужд гръб.Не се бъзикай със загиналите в кулите близнаци,защото както е тръгнало добре че са янките,иначе тия от Идил че няма да посмеят да отидат към Израел е ясно,но може да тръгнат на север и тогава да видиш как тия от север"сами ще си бутат сгради".
92
0
 
1
 
! Отговори
Хонорик преди 9 години
До АнонименДори да е евреин по произход,щом иска да налага радикален ислям,значи трябва да бъде унищожен,заедно с всичките си приближени.
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СОРОСНе отиват към Израел, защото ако тръгнат, ще им спре паричния поток. Иначе армията на Израел е като все едно бебета недоносчета в сравнение с тези наемници главорези събрани от цял свят.И ти не тръгваше на нож срещу ръката на баща ти която ти даваше джобни, нали?