"Нов живот" за украинските бежанци в Русия

След три дни в лагер те заминават за различни руски градове
20 авг 2014 22:45, Елка Василева
279
"Нов живот" за украинските бежанци в Русия
Снимка: Reuters

"Автобусът за Иркутск заминава след един час, не забравяйте да си стегнете багажа отсега." В бежанския лагер край руския град Донецк на няколко километра от границата с Украйна високоговорители напомнят на бежанците, че скоро за тях започва "нов живот", пише Анаис Лобе от Франс прес.

"Бежанците имат право на тридневен престой в лагера. После трябва да заминат - или оттатък границата, или в Иркутск (Южен Сибир), Челябинск (Урал), Владимир (североизточно от Москва), Уфа (в басейна на Волга) . . . и другите руски градове, склонили да поемат квота бежанци от Украйна", обяснява майор Лихова, представляваща там руското министерство на извънредните ситуации.

Седемдесет и тригодишният Александър е сред избралите да заминат за Иркутск: местните власти са обещали да осигурят на семейството му жилище, а на двамата му племенници – работа.

"Само си помислете, преди два дни закусвах в Луганск, в апартамента, където съм роден. И ето, апартаментът вече го няма, разрушен е и аз на тази възраст трябва да започна нов живот в Иркутск", повтаря той, без да спре.

Също като повечето рускоезични украински бежанци от лагера в Донецк старият мъж не крие, че подкрепя проруските сепаратисти, воюващи от четири месеца срещу редовната армия в Източна Украйна. В конфликта са загинали над 2000 души по данни на ООН.

За Дмитрий и Анна, пристигнали сутринта с двете си деца от градчето Металист, "да заминеш е възможност да обърнеш страницата". "Децата ни ще могат спокойно да ходят на училище и да растат, без никой да ги обвинява, че са от единия или другия лагер", надява се Анна.

"Най-напред, с първите заплати от новата работа, ще си купим дрехи. После тенджери. После хладилник. И лека-полека ще си изградим нов живот в Русия, къде по-добър от предишния в Украйна", уверява нейният съпруг.

"През изтеклото денонощие сме преместили 1200 бежанци в други руски градове, с тяхно съгласие естествено. Ростовският регион (в Южна Русия, където е разположен Донецк) не може да задържи бежанския поток, нито пък да го поеме изцяло, тъй че си поставя за цел да стане транзитна зона", обяснява Александър Титов от местните власти.

Застанали близо до лагерния портал, други бежанци, облегнати на прашната си лада, гледат как пристигат автобуси, с които другарите им ще отпътуват за близката гара Каменск-Шахтински и оттам - за Иркутск.

"Заминават онези, които са изгубили надежда да се върнат в своя дом, в страната си", твърди Галина, която от две седмици спи заедно с мъжа си в малка сива камионетка. "Аз пък още се надявам войната да свърши, преди да е дошла зимата, после ще е твърде студено, за да останем тук", добавя жената. Противно на мнозина свои другари по нещастие тя още се мъчи да вярва, че ще види Украйна единна, отново мирна страна.

"Как ще изоставим страната си?"

В съседство живее млада двойка украинци, чийто тригодишен син Льоша по навик току се просва по корем - "да се спаси от самолетите". Те също отказват да напуснат лагера и да изберат някой от градовете, предлагани от руските власти.

"Те са толкова далеч! Как да изоставя нашите? Все не се решавам - споделя Олга, бременна в осмия месец. - Ако разберем, че къщата ни е изгоряла, ако татко и мама също дойдат при нас, тогава може да заминем и ние."

Облечен с бойна униформа, нейният съпруг признава, че е воювал в редиците на проруските сепаратисти. "Благодарни сме на Русия, че ни предлага нов старт в живота", казва мъжът. После добавя: "Но как да изоставим страната си?".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още по темата: УкрайнабежанциРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
ДО 226: 1. "...Тези бежанци, повечето, нямат общо с ръководството на ДНР.."Това е недоказано твърдение. Сред "бежанците" - видно от статията, ИМА ЛИЦА, ВОЮВАЛИ НА СТРАНАТА НА ДНР. Следователно- дай ми доказателства за ВСЕКИ ЕДИН БЕЖАНЕЦ ПООТДЕЛНО дали не е участвал във военните действия на днр срещу ато!2. Видно от статията, сред тези "бежанци"ИМА ЛИЦА, които, след като са участвали в войните действия на днр, СЪС САМОТО СИ УЧАСТИЕ СА ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по украинският наказателен кодекс
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Психиатър"В съдебна зала стъпвала ли си."Може да са адвокатски приоми, нейните, кой знае?
191
1
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецМного си забавна. Скоро ще спрат да ти отговарят и ще можеш на воля да пишеш сама на себе си. Това на професионален език се нарича шизофрения. И не е лошо да си смениш ника на Моше(мошеник). Всички адвокати сте такива. Виш се ти как отговаряш на критиките и постоянно се извърташ на своята. Като латерна си. В съдебна зала стъпвала ли си. Или си представяш, че тук си в такава???
190
0
 
1
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До софиянец225Ети ти аргументи, ***. 1) Тези бежанци, повечето, нямат общо с ръководството на ДНР, така че каквито и грехове да имат сепаратистите, те не трябва да падат върху всички бежанци 2) Тезата, че тези хора бягат защото имат някакво престъпление към Киев, е идиотска, идиотска, идиотска. 3) А твоята теза, че чрез съдебни дело можеш да осъдиш предводителите на Евромейдана, които контролират държавата...Айде ще ти спестя квалификациите, предполагам е професионално изкривяване вече.
189
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ххх 222- Е- там е ти е проблема- че освен"***",. нищо друго по същество не можеш да напишеш: D НЯМАШ никакви аргументи и представяш своите недоказани ТВЪРДЕНИЯ за факти:) При хора с други професии тези неща може да минават, но пред мен- НЕ!:)
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянец 223ТИ май не си много в час с Украйна? 33% от населението там определя матерния си език като руски. Това не значи, че се мислят за руснаци, задължително.
187
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 213 Цитат от статията:"...Също като повечето рускоезични украински бежанци от лагера в Донецк..." От кога на етническият украинец МАЙЧИНИЯТ МУ ЕЗИК Е РУСКИЯТ, А НЕ УКРАИНСКИЯТ? Това е все едно да кажеш, че на българският гражданин от руския етнос МАЙЧИНИЯТ МУ ЕЗИК е българският, а не руският....
186
1
 
2
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До софиянецМи *** си. 5-те или 6-те години в СУ не те правят по-малко ***.
185
0
 
2
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До софиянец"но пред юристи не минават!"Хахах. Все едно революлциите протичат по законовия ред :) Ше ме убиеш просто.
184
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 291- Пак ти казвам, руска *** в мъжки род - ИМА ЗАКОНИ, ИМА ЗАКОННИ НАЧИНИ ДА СЕ ЗАВЕДЕ НАКАЗАТЕЛНО ДЕЛО СРЕЩУ КОНКРЕТНИТЕ ЛИЦА И ДА ИМ СЕ ТЪРСИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ! Вместо това обаче- в Украйна се появяват зелени човечета и айдее- възникват днр и лнр ;)
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянец 215Патко, какво друго да кажеш за хора които забраняват партии, телевизии, събарят правителства, уволняват и назначават както им отърва? Мен ще ме праща в кръчма. Тц.Тц.
182
0
 
1
 
! Отговори
213 преди 9 години
До софиянецСофиянке, бежанците не са "лидери на ДНР" осъзнай се малко. Това, че сепаратистите са извършили несправедливости, означава че тия бежанци може всичко с тях ли? И си оправи капса че ти е заял нещо.
181
0
 
3
 
! Отговори
Госпожо преди 9 години
До софиянец всички постинги.Забравила си да си пиеш хапчетата. Вземи си карта за Наречен и си оправи нервите. Вземи сготви на мъжа си, ако не си на работа. Писането на коментари в сайта не става за терапия.
180
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 211- "...Онези са овладели властта, колят и бесят (в прен смисъл).." Тези неща можеш да си ги говориш в кварталната кръчма пред другите *** / не селяни- селяните ТРЯБВА да се уважават!/, но пред юристи не минават!
179
0
 
2
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До софиянец"СЛЕД КАТО КАЗВАТЕ "КИЕВСКАТА ХУНТА" И НЕ НАЗОВАВАТЕ КОНКРЕТНИ ИМЕНА,"- ето ти имена: Турчинов, Ярош, Яценюк, Тягнибок, Кличко.
178
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
207Е- КАК Е , КОГАТО ПО НАРЕЖДАНЕ НА РФ СЕПАРАТИСТИТЕ ПРЕМАХВАТ ДЕЙСТВИЕТО НА ОСНОВНИ ПРАВНИ ПРИНЦИПИ - ПРИНЦИПА НА ИНДИВИДУАЛНАТА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И ПРИНЦИПА НА ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА НЕВИНОВНОСТ, ТВЪРДЕЙКИ, ЧЕ УКРАИНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е "ХУНТА" И ВСИЧКИ ВКУПОМ СА ВИНОВНИ , БЕЗ ДА ИМА СЪДЕБЕН ПРОЦЕС, ЗАВЪРШИЛ С ВЛЯЗЛА В СИЛА ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ЗА ВСЕКИ ПООТДЕЛНО И БЕЗ ДОКАЗАНА ВИНА, А?
177
0
 
6
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Браво на руската администрация, бърза, с добри решения и поглед в бъдещето.Успех на бежанците с новия шанс!
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянец"ЗАЩО РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДНР НЕ СЕЗИРАХА УКРАИНСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗАКОННО СЪС ЖАЛБА, след като считат, че еди кои си лица са извършили престъпления"За бежанците ти говоря аз, не за ръководството на сепаратистите. А това е егати наивния въпрос, дето ме питаш. Онези са овладели властта, колят и бесят (в прен смисъл) в Киев, ти ще им повдигаш обвинение. Алоу, това да не ти е "Али Макбийл" - при революции и преврати работи "правото на силата" не "силата на правото".
175
2
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ххх 207- ЗАЩО РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДНР НЕ СЕЗИРАХА УКРАИНСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗАКОННО СЪС ЖАЛБА, след като считат, че еди кои си лица са извършили престъпления, ами рият- оооо, хунта, мунта, фашисти, нашисти, терористи... са ВСИЧКИ В КИЕВ/ Т.Е.- ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА? СЛЕД КАТО КАЗВАТЕ "КИЕВСКАТА ХУНТА" И НЕ НАЗОВАВАТЕ КОНКРЕТНИ ИМЕНА, ЗНАЧИ - ПРЕМАХВАТЕ ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА НЕВИНОВНОСТ И ВМЕНЯВАТЕ КОЛЕКТИВНА ВИНА НА ЦЯЛОТО ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ В КИЕВ, м?????
174
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 206- Защо не отговориш на този въпрос- ЗАЩО РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДНР НЕ СЕЗИРАХА УКРАИНСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗАКОННО СЪС ЖАЛБА, след като считат, че еди кои си лица са извършили престъпления, ами рият- оооо, хунта, мунта, фашисти, нашисти, терористи... са ВСИЧКИ В КИЕВ/ Т.Е.- ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА? СЛЕД КАТО КАЗВАТЕ "КИЕВСКАТА ХУНТА" И НЕ НАЗОВАВАТЕ КОНКРЕТНИ ИМЕНА, ЗНАЧИ - ПРЕМАХВАТЕ ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА НЕВИНОВНОСТ И ВМЕНЯВАТЕ КОЛЕКТИВНА ВИНА НА ЦЯЛОТО ДЪРЖАВНИ УПРАВЛЕНИЕ В КИЕВ, м?????