Темата за сферите на влияние в Европа още е на дневен ред

Това вече не е схватка за Украйна, а битка за Русия, казва експерт
21 авг 2014 16:35, Елка Василева
216
Темата за сферите на влияние в Европа още е на дневен ред
Владимир Путин слуша говорителя си Дмитрий Песков. Снимка: Reuters

По повод кризата в Украйна Западът и Русия се обвиняват взаимно в експанзионизъм в Европа - тема с дълбоки исторически резонанси 75 години след подписването на германско-съветския пакт, чрез който двете велики сили си поделиха част от континента, пише Ришар Лен от Франс прес.

На 23 август 1939 г. съветският министър на външните работи Вячеслав Молотов и германският му колега Йоахим Рибентроп подписват пакт за ненападение. Документът съдържа секретна клауза, предвиждаща разделение на Източна Европа между двете подписали държави.

Две седмици след подписването на пакта Хитлер изпраща войските си срещу Полша, принуждавайки Франция и Великобритания да се включат във войната. СССР навлиза в Източна Полша на 17 септември.

Въпросът за предполагаемите сфери на влияние на една или друга сила в Европа се завръща с първостепенна важност заради двубоя между Запада и Русия за съдбата на Украйна.

Според Сузана Хаст, изследовател в Института за международни теоретични изследвания и развитие в Женева, "де факто съществуват сфери на влияние" заради диспропорцията във възможностите на великите сили и техните по-слаби съседи. "Важно е да се знае за какъв тип влияние говорим", допълва тя.

Разпространението на демократичните идеали е една от главните цели, които Европейският съюз преследва чрез т.нар. "Политика на добросъседство", която предлага споразумения за асоцииране на страни, които не членуват в ЕС и провеждат демократични и антикорупционни реформи.

Украинската криза се разрази, след като ЕС предложи на Украйна и на още няколко страни от ОНД търговски споразумения.

Украинският президент по това време Виктор Янукович отказа споразумението през ноември и предпочете финансова помощ от Русия на стойност 15 милиарда долара. Последвалите протести доведоха до свалянето му от власт през февруари и до идването на власт на проевропейско правителство.

Руските власти реагираха на смяната на властта в Украйна, като видяха в нея заплаха за интересите им в региона, който в Русия е прието да се нарича "близката чужбина" - непосредствените съседи на Русия и някогашните й фактически васали от съветската епоха.

"На руските управници не е необходимо да консолидират зоната си на влияние, докато никоя друга сила не упражнява влияние в региона", твърди Сузана Хаст.

През февруари руският външен министър Сергей Лавров откри размяната на обвинения, като заяви, че "упражняването на натиск върху Украйна с твърдения, че тя трябва да е или с ЕС, или с Русия е опит за създаване на сфера на влияние."

Германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер отвърна, че "Украйна не е геополитическа шахматна дъска". Въпреки това изглежда, че Москва възприема ситуацията точно по този начин.

Владимир Путин обоснова анексирането на Крим през март с руското минало на полуострова и предимно руското му население, но освен това и с аргумента, че руската военноморска база в Севастопол не бива да попада в ръцете на НАТО след смяната на режима в Киев.

"НАТО остава военен съюз и ние не желаем да наблюдаваме как един военен съюз се настанява в задния ни двор, нито върху наша историческа територия", декларира руският президент на 18 март, приветствайки връщането на Крим в границите на Русия.

В същото изявление Владимир Путин призова новите власти в Украйна да защитават интересите на рускоговорещите в Украйна, предупреждавайки, че сигурността на това население представлява "гаранция за стабилността и териториалната цялост на Украйна".

Вече четири месеца проруски сепаратисти се сражават с украинската армия в Източна Украйна, където мнозинството от населението е рускоезично. Киев обвинява Москва, че снабдява бунтовниците с оръжия.

Москва отрича да оказва такава подкрепа и поиска да бъде предоставена хуманитарна помощ на населението в рускоезичната Източна Украйна, като използва аргумент, използван много пъти от САЩ за оправдаване на намесата им в чужбина – критикуван, впрочем, от Москва.

"След като бяха обвинявали САЩ в провеждане на политика на двойни стандарти, самите руснаци се ориентираха към интервенционизъм, най-напред с Южна Осетия (сепаратистката област в Грузия), а сега с Крим и с Източна Украйна", посочва Сузана Хаст.

Но според Дмитрий Тренин, директор на изследователския център "Карнеги" в Москва, заради безпрецедентните икономически санкции, наложени от Запада на Москва, вече не става дума само за руската сфера на влияние в чужбина.

"Кремъл смята, че истинската цел на САЩ вече не е излизането на Русия от Донбас или дори връщането на Крим на Украйна, а свалянето на режима на Путин чрез предизвикване на икономическа стагнация и обществено недоволство", смята Тренин. "Това вече не е схватка за Украйна, а битка за Русия."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
даа, ще берат много ядове руснаците
102
0
 
0
 
! Отговори
оа преди 9 години
голям
101
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е манипулативна. Украйна никога не е била васал на Русия в СССР. Дори напротив, по - голямата част от ръководителите на СССР бяха украинци. Най - известните - Брежнев и Хрусчов. Ако не беше така, как Украйна би получила руски територии като Крим, Донецк, Луганск и т,н? Както и обвиняват Русия за взрива на Чернобил, а той на практика се е случил заради твърде амбициозен украински политически лидер от онова време.
100
8
 
8
 
! Отговори
сова преди 9 години
И какво? излиза че след ВСВ студената война не е с/у СССР и комунизма а как запада да се домогне до богатствата на Русия. Но нека не забравят песента" вставай страна огромная."
99
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При *** няма празно.Днес пак напечата 2-3 статии против Русия и Путин, с 30 лева джоп пара да има и за един хляб и малко сиренце.
98
11
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До ШопАко по време на Косовската криза Путин беше президент,нямаше да има Косово!Балканите щяха да са други,а не *** махала като сега!
97
6
 
15
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Аха стигнахме и до същината на въпроса - "Велик Израел", имате ли представа хора колко от нашите политици и хора на властови позиции са или ционистки агенти или шабец гои - национални предатели в полза на ционизма. как ще просперира нашата страна когато властта се намира в хора преследващи цели съвсем различни от добруването на българския народ? Които ни вкарват във всякакви интернационални/глобалистки/юдо-масонски организации във вреда на България.
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :)155 - ние спонги отдавна сме го отписали. Не му сваляй маската, на него и без това никой не му обръща внимание.
95
4
 
3
 
! Отговори
jan преди 9 години
Забравихте ли чайката и гаргата, които разкъсаха гълъбите на папата? И на цветове си приличат Обама, Путин, гарга, чайка. Като борба между черното и бялото, злото и доброто.
94
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснаците си живеят още в 30-те години на миналия век
93
6
 
15
 
! Отговори
преди 9 години
До СпонгиА каква е демократичноста, в постоянното поглъщане на ново и нови държави от ЕС? Това е принципа на империята или се разширява или умира. За да съществува ЕС се говори за разширение в северна африка. На империята и трябват нови жертви за да продължи да живее!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГрешка, не на НАТО, а на САЩ! Две различни неща са!
91
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СпонгиПриемам, че съм "на ясла в Путинското посолство". И?Използването на танкове и ГРАД срещу хора, които искаш да са част от ТВОЯТА държава е оправадано, да? Гороря за Грузия. Убийството на руски граждани е също оправдано и защитата им не е допустима(пак там)?Колко "украинци" загинаха по време на референдума в Крим? По какво се различава Крим от Косово? Правото на самоопределение е залегнало в нормите на ООН!За "диктатора" - ще го прескоча, не си заслужава писането!
90
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във България е дислоцирана ескадрила Ф /15 Ц.Д. на НАТО . Наи накрая и нас да ни защитят от талибаните на *** и компания аятоласи и главорези
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопШопе, чети повече история - може и да преминеш в по-горба категория (баш шоп)!Поветето неша са верни в твърденията ти само си объркал Русия със САШ!
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четирима френски доброволци са се присъединили към опълченците в Донбас. Прогресивните сили от цял свят се вдигат в защита на Новорусия.
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СпонгиПомолих - с доказателства, а не с пропаганда, за да не ставаме за смях на околните.Кога Русия нападна Грузия? Когато зашити жителите на Южна Осетия и Абхазия? А кога е воювала с Украйна (в новата история)? Не говорим за 17-18 век? (то тогава е нямало Украйна, но хайде да не задълбаваме).
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
126 Кой, кой ви е " зaвещaл" совецко/ рушкa дружбa хa, хa, хa княз Борис I, или Борис III последно хa, хa, хa луди, лудиииии
85
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
125 определено сaмо русиaтa не е християнскa
84
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир ще е непобедим, а славата му вечна. Слава на Русия и България и вечна дружба, защото това е пътят завещан ни от княз Борис I ! Смърт на неоколониализма, взел 20 - 50 000 000 милиона жертви от славянските народи !