В Русия тайно погребват още убити военни

По подобен начин е започнала и войната в Чечения
Обновена: 27 авг 2014 17:42 | 27 авг 2014 15:34, Елка Василева
330
В Русия тайно погребват още убити военни
Снимка: БТА

Във Воронежка област беше погребан още един военен – командирът на десантно-щурмовия взвод от 76-а Псковска дивизия Антон Короленко, загинал при неизвестни обстоятелства. Церемонията се е състояла на 25 август, предаде телевизия „Дожд“, позовавайки се на РИА-Воронеж.

Началникът на военния комисариат във Воронежка област Михаил Харковски обясни, че командирът на взвода е загинал „при изпълнение на служебните си задължения на 19 август“. Къде и при какви обстоятелства е станало това, той не каза. Не са получили отговор и въпросите на роднините за това, информацията беше определена като „тайна“.

Антон Короленко има съпруга Наталия и малка дъщеря. „В петък сутринта бях щастлива, а на обед всичко рухна. На ръба съм – от едната страна нашият щастлив живот, а от друга – пустота. Помолете се всички за моя единствен и любим Антон, как е възможно, него вече го няма“, написа жената на взводния командир в профила си във "ВКонтакте" на 24 август. Профилът на самия Антон Короленко е премахнат от социалната мрежа.

Още по темата

На 25 август руски медии съобщиха за „закритите погребения“ на двама десантчици от Псковската въздушно-десантна дивизия. Роднините на Леонид Кичаткин и Александър Осипов отказаха да говорят пред журналисти за това как са загинали военнослужещите. На гробовете им са изписани датите на смъртта – 19 и 20 август.

В профила на Кичаткин във ВКонтакте първо се появи съобщение за смъртта му, написано от името на съпругата му, а след това – опровержение, в което се казваше, че десантчикът е „жив и здрав“. След това пък профилът беше изцяло премахнат.

Командващият Въздушно-десантните войски генерал-полковник Владимир Шаманов заяви на 22 август, че „в нашата десантно-щурмова бригада всички са живи и здрави“. Но на 25 август журналисти, посетили село Вибути, където са погребани десантчиците, намериха два пресни гроба – на Леонид Кичаткин и Александър Осипов, припомня „Новие известия“.

На 26 август репортерът от телевизия „Дожд“ Владимир Поменски съобщи, че е открил гроба на Алексей Василиевич Карпенко, като се предполага, че той е бил погребан предишния ден.

Слуховете за странната смърт и погребенията на руски военни породиха множество въпроси, пише NEWSru.com. Журналистът Олег Кашин отбеляза, че такава „позорна секретност е уместна само в случай, че скрива нещо безкрайно срамно – тази секретност днес изразява неуважението от страна на руската държава и към самите десантчици, и към техните семейства, и към цялото общество, което във всеки случай има право да знае къде и на какво основание воюват и загиват руски войници“.

Мълчанието или невнятните коментари на официалните ведомства само засилват атмосферата на подозрителност и ни карат да си припомним за неприятни примери от руската и съветската история, пише „Ведомости“. Изданието сравнява сегашната ситуация с онова, което се случваше в съветско време. „Страната не е знаела за тайните операции на Червената армия в Афганистан през 1929 г. и в Синцзян през 30-те години. На участващите в тях е било забранено да пишат на роднините си за това къде се намират в момента, след цензурирането им писмата са били изпращани от мястото на постоянната дислокация. Също както Кремъл премълчаваше участието на съветски военни в бойните действия в Корея и Виетнам срещу САЩ, в Египет и Сирия срещу Израел“.

От съюза на войнишките майки припомнят, че по подобен начин е започнала и войната в Чечения, посочва "РБК Daily".

NEWSru.com припомня, че руското министерство на отбраната категорично отрича информацията за присъствие на руски военни в Украйна. Семействата на руските десантчици и правозащитниците напразно се опитват да изяснят съдбата на изчезналите им роднини.

На 26 август в Саратов се състоя пресконференция на роднините на военния Иля Максимов, който е професионален войник във военното поделение N74268  край Псков. Неговата майка съобщи, че в средата на август той казал на роднините си, че ги изпращат на учения и след това връзката с него се е изгубила. По-късно родителите видели документите на сина си в украинските социални мрежи сред документи, посочени като иззети от бойна десантна машина, пленена на територията на Украйна. В тази връзка роднините предположиха, че синът им е пленен и помолиха украинските власти да му простят и да го освободят.

На 26 август стана известно за обръщението на още една войнишка майка – Альона Косаченко. Тя съобщи, че синът й – Валерий Комаров, който отслужвал редовната си служба в 137-и гвардейски парашутно-десантен полк в Рязанска област, в края на юли е бил преведен в част, дислоцирана около село Гуково в Ростовска област /КПП на границата с Украйна, където се намират наблюдатели на ОССЕ/.

На 26 август Валерий се обадил на майки си и й казал, че карат него и другите наборни войници да подпишат договори за професионални войници, както и че са им взели медальоните в случай на безследно изчезване или смърт. Поради това жената се опасява, че синът й е изпратен да воюва в Украйна.

Секретарят на Съюза на комитетите на войнишките майки Валентина Мелникова заяви, че днешната ситуация й напомня за 26 ноември 1994 г., когато в Грозни навлезе т.нар. безименна танкова колона, за която всички знаеха, че това са руски военни. Част от хората загинаха, друга част бяха пленени. И тогава, както и сега, казва правозащитничката, от тези хора се отказваха и президентът /тогава Борис Елцин/, и министърът на отбраната /тогава Павел Грачов/.

Темата за участие на руски военнослужещи в бойните действия в Новорусия /Украйна/ е крайно изгодна за противниците на Русия. В руското и украинското общество определени сили се опитват да сформират мнение, че Русия оказва военна помощ на опълченците. И това също играе в полза на Киев в неговата информационна война срещу Русия, пише „Новие известия“.

Данните за загуби, както и данните за евентуално участие на руски военнослужещи в бойните действия в Украйна - това е на първо място елемент от информационната война. Дали обаче в тази информационна война ще има крайни победители е трудно да се каже, пише NEWSru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
1
 
! Отговори
к-н Иванов преди 8 години
Аз съм съвсем обикновен полеви офицер от БА, един от многото. Клел съм се да мра за тази земя. И ако тя, нашата земя го поиска, ще го направя без жал и без значение къде ще е и кой ще знае. Но да вдигна оръжие за интересите на гробокопачите на Родината ни, няма да го бъде! Според мен тези двамата, Владимир и Дмитрий, спасиха и извадиха Русия от клоаката, в която беше натикана. Ех, де такъв късмет и за изтерзана майка България!
242
6
 
4
 
! Отговори
НЕРАЗБИРАЩ преди 9 години
" Дожд"- проамериканска руска телевизия, финансирана от запада. Те са тези дето започнаха с тази тема. Винаги можеш да намериш гроб на военен, особенно в Русия. Голяма страна с много военни, сигурно има инциденти за които няма да се говори. Санкт Петербург, Псков, Кострома, точно от тези области са загиналите десантници. Точно в тези области комитетите на войнишките майки са получили съответно около 85000,25000 и 2600 долара от американския "оранжев" фонд NED. Сами си правете изводите.
241
0
 
4
 
! Отговори
до 300 преди 9 години
За твое сведение, терористите от Дубровка са били обвити целите в експлозиви. В залата е имало 850 зрители. Три дена е имало блокада и през тези три дни терористите са отхвърляли всички предложения за преговори. Така, че не се знае колко можеше да са жертвите. Бих те поставил на мястото на този дето е трябвало да вземе решението за щурма да ти видя куража и какво изобщо щеше да измъдриш с твоита разбираща главица.
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
s Lud nqma opravia . Paranoidalna Sizoidna forma na progresirasta bolest. Bog da pomogne na rusnacite. Nqma oturvane ot nego ako nego postigne sudbata na Stalin sobstvenite hora da mu visqt smetkata.
239
22
 
18
 
! Отговори
емо преди 9 години
за жертвите и от двете страни е виновен американският фашизъм и глупоста на украинците.само *** човек може да си помисли че ще потигне победа срещу русия.русия обикновенно смазва противниците си и сега ще бъде така.да живее русия
238
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До антируски: Абе брат ти на всико написано ли вярваш?Смяташ ли че найстина ако иманад 400 убити руски воени нямаше да се вдигне значителен шум и скандал?Е аз утре ако напиша в нета че българска совалка е кацнала на марс и на това ли ще повярваш?Не бъди толкова найвен,може и да има загинали руски воени,един,двама ама чак пък 400 е доста пресилено,те още малко ще изкарат че Русия е останала без армия!
237
4
 
3
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Vchera s edin moi priatel pogrebahme edin rusnak beshe ubit ot sirissko himichesko orujie
236
1
 
30
 
! Отговори
вова преди 9 години
Войната е хубаво нещо само за тези които никога не са я виждали и преживявали.Когато почват да пристигат ковчези с млади момчета тогава става страшно.
235
2
 
20
 
! Отговори
Агенция ТАСС преди 9 години
Не се чудете, бият се тайно в Украйна! Обаче нищо не може да бъде скрито, след време всичко се разбира! Само убитите не могат да се върнат! А "големите" вождове си гледат живота и не им дреме!
234
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая статия е за молоумни 400,400хл или направо 400млн руснаци загинали та да знаем че РФ е няма. За сравнение:-Хванатите 10ма войника на гранизата са на призивна възраст (като се върнат командирите ще им скъсат ушите)-На всички филмчета от Домбас (21 век все пак) 70-80% са на 35-40г, т.е. доброволците са опитни хора с поне 2 войни зад гърба си.-Типичен ФЕЙК на руската 5 колона - новоназначения посланник на УСА се е размърдал.Става но за времето от 1990г сега не върви жалка история.
233
5
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
PRIZOVAVAM ARABITE, TURCITE, RUSIA ,KOREA, KITAI, JAPAN, BADETE GOTOVI ZA VOINA SEGA , OBSHTIQT VRAG E AMERIKA ! VOINATA ZAPOCHVA NA 1/09/2014 GOD ! MAXAME TERORISTITE USA ! SVETA BEZ TQX SHTE BADE PREKRASEN ! BOGOVETE SA SAS VAS
232
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PRIZOVAVAM ARABITE, TURCITE, RUSIA ,KOREA, KITAI, JAPAN, BADETE GOTOVI ZA VOINA SEGA , OBSHTIQT VRAG E AMERIKA ! VOINATA ZAPOCHVA NA 1/09/2014 GOD ! MAXAME TERORISTITE USA ! SVETA BEZ TQX SHTE BADE PREKRASEN ! BOGOVETE SA SAS VAS
231
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше Русия, сега тук нямаше да си пишем на български език.Дано тези ми думи ги прочетат и редакторите, ако са българи.Опомнете се, бре хора!
230
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е,даже почнаха тайно да погребват и марсианци ! Има няма ,вече около хилядарка :)))
229
20
 
23
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Удивителни *** живеят в България! Какво се репчите бе мухльовци нещастни?? УМРЕЛИ СТЕ ОТ ГЛАД И ВИ *** ВСИчКИ. Шепа руснаци пребиха армията на укрите.. вие имате наглоста да ни пишете смъртна присъда, ***!
228
5
 
5
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Тия под мен, да одят да са лекуват!
227
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четеш и не знаеш ,дали това ,което се пише тук е от българи ,или от руснаци......долна продажна русофилска ***....вън от България ...
226
17
 
21
 
! Отговори
Внос Членски преди 9 години
Дните на Русия са преброени! Дойде време да си плати за всичко, което причини на десетки и стотици милиони хора под името СССР!
225
12
 
17
 
! Отговори
Sof преди 9 години
До прорускада би мирно седял ***, нямаше да има ни загинали ''мирни жители'' нито руски военни в Украйна, като тези за които се говори в статията. Страшно корава бетонна кратуна трябва да си за да продължаваш да ни вадиш опорни точки на Кремъл под подобна статия !!!
224
13
 
19
 
! Отговори
антируски преди 9 години
На русофилите предлагам да прочетат на следния адрес какво пише. Броят на загиналите руски военнослужещи при 'странни' обстоятелства бил не 6 или 9, а цели 400. Предлагам и линк:newsru/russia/27aug2014/spisok.html , заглавие: 'Солдатские матери составили список из 400 российских солдат, убитых и раненных при неизвестных обстоятельствах'. Другарят *** не му пука нито за своите, нито за вашите животи. За него всички сме пушечно месо, застанало на пътя му и търсещо отстрел.