Насочен ли е "Бързият тризъбец" срещу Москва?

Засега Русия изобщо не реагира на учението
16 сеп 2014 21:43, Елка Василева
321
Насочен ли е "Бързият тризъбец" срещу Москва?
Снимка: архив, Reuters

В украинската Лвовска област започна международно миротворческо учение "Бърз тризъбец-2014". В него участват военни от Украйна, САЩ, Азербайджан, България, Канада, Германия, Великобритания, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния и Испания.

Тези маневри се провеждат всяка година; участниците развиват тактически умения за изпълнение на задачи, обичайни при миротворчески операции - разминиране на терени, патрулиране, разполагане на блокпостове и т. н.

Тази година обаче маневрите протичат на фона на продължаващия конфликт в Източна Украйна, в който са включени военнослужещи от украинската армия, посочва Би Би Си.

Според страните членки на Северноатлантическия съюз Русия играе дестабилизираща роля в този конфликт.

Засега Русия изобщо не реагира на учението; на 10 септември обаче първият дипломат на страната Сергей Лавров заяви, че Западът "си е поставил за цел на всяка цена да извади Русия от равновесие".

"Бърз тризъбец-2014" не е единственото международно учение с участието на украински военни от последно време.

Миналата седмица в Черно море се състояха маневрите "Морски бриз-2014", в които участваха 12 кораба от САЩ, Украйна, Испания, Канада, Румъния и Турция. В понеделник в полския град Люблин стартира практическата фаза от международното учение "Кленова арка-2014" с участието по-специално на полски и канадски военни.

А от началото на кризата в Украйна Русия редовно организира на общата граница военни учения и тревожи с това западните наблюдатели, според които Москва се готви по този начин да нахлуе в съседната държава.

Стремеж към членство в НАТО

В официално съобщение за печата на сайта си американската армия посочва, че годишните учения от серията "Бърз тризъбец" са част от украинско-американското военно сътрудничество, чиито традиции датират от 1995 г.

Сценарият, задачите и целите на тези маневри се определят и одобряват предварително. Програмата на тазгодишното учение не е много по-различна отпреди - става дума за тактически операции, осъществявани обикновено при миротворчески мисии.

Специфичен за сегашното учение е фактът, че в същото време украинската армия извършва военна операция в Източна Украйна.

Киев открито обвинява Москва, че е замесена във военните действия, а НАТО нарича ролята на Русия в конфликта "дестабилизираща".

Москва решително отхвърля обвиненията, че в Източна Украйна има руски военни.

В слово на тържествена церемония в началото на маневрите украинският им ръководител полковник Олександър Сивак открито заяви, че Украйна очаква да получи военна помощ.

"Държавата ни днес е изправена срещу агресор, който разполага с една от най-мощните армии в света и е въоръжен с ядрени оръжия. За да устоим на челната отбранителна линия, бранейки демократичните ценности, за нас е важно да усещаме всестранна подкрепа от международните ни партньори", каза той.

Сайтът на министерството на отбраната в Киев нарича маневрите "украинско-американски" и отбелязва специално, че от общо 1200 участници най-големи контингенти са изпратили Украйна - 600 души, а 200 – САЩ.

Американските власти обясниха, че са решили да задействат свои военни в стремеж да демонстрират солидарността на САЩ с Украйна, която не членува в НАТО.

Два дни преди началото на маневрите - в събота, украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че в краткосрочна перспектива Украйна няма да влезе в НАТО, но отбеляза, че според него Алиансът е единствената възможност страната да бъде защитена.

В понеделник министърът на отбраната Валерий Хелетей заяви, че страни от НАТО вече са започнали да доставят оръжия на Украйна. Хелетей не уточни кои държави има предвид.

Резервирана реакция

Всички опити на Украйна за сближаване със Северноатлантическия съюз в миналото винаги предизвикваха негативна реакция в Кремъл.

Официалната реакция на Москва след всички учения през септември с участието на украински и натовски военни обаче засега е доста резервирана.

В интервю за ИТАР-ТАСС външният министър Сергей Лавров разкритикува общата политика на Алианса спрямо Русия. "Блокът НАТО е изгубил смисъла на своето съществуване и трескаво го търси", заяви той.

Руският представител в НАТО Александър Грушко пък обеща, че Русия ще се готви за противопоставяне със САЩ по море. "Ще трябва да помислим как да парираме, как да неутрализираме евентуалните заплахи, свързани с постоянното присъствие в Черно море на кораби от други държави, най-вече САЩ", каза той.

Застрашена ли е Русия?

Според Александър Храмчихин, зам.-директор на Института за политически и военен анализ, редовното провеждане на учения по график, утвърждаван месеци преди началото им, само по себе си не е основание да бъдат смятани за проява на конкретна политика спрямо Москва.

"Не съм забелязал никакви промени специално в характера на учението. Нова обагреност може да се търси само в политическия аспект, а военният изобщо не е засегнат", казва експертът. И добавя: "Щом ученията се провеждат всяка година, щом конкретното учение е било планирано отдавна, тогава доколко може да има тук демонстрация на симпатии (към Украйна, бел. на Би Би Си), нека всеки прецени според собствената си порочност."

Друг експерт - зам.-главният редактор на "Ежедневний журнал" Александър Голц, смята за много показателно, че военното учение се провежда в страна, участваща във военен конфликт.

"Тук виждам отражение на факта, станал очевиден на натовската среща на върха - че страните от Алианса, нищо че не е тяхна вина, са поели курс към конфронтация с Русия", заявява той.

А военният експерт Прохор Тебин коментира пред Би Би Си военноморските учения и заяви, че според него за Русия е опасно най-вече засилващото се присъствие на САЩ в Черно море.

"Ученията може да са колкото щеш контратерористични и контрабандитски, но всъщност пак развиват взаимодействието с въоръжените сили - по-специално с американските", отбеляза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 9 години
Нато е куха организация-последните издихания на империята на Злото-САЩ.
197
0
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
На този ,, Бръз тризъбец,, и трита му зъба са счупени при три опита на Запада да го забие в снажната снага на Русия.Първият зъб го счупи Александър Невски на Чутското езеро.Вторият го счупи Кутузов на Бородинското поле и третият го счупи великият Сталин при Москва, Сталинград,Курск и ги довърши в Берлин. Изглежда Запада е забравил това, та се наложи сега Пугин да им го напомня в Украйна.
196
0
 
6
 
! Отговори
Думам ти дъще, сещай преди 9 години
се Снахо ... И като завършат ученията и участващите ще забравят да си приберат ВОЗИЛАТА и нафтата за тях - танкове, бронемашини, хеликоптери, самоходни оръдия, снайпери и оптика ... Разсеяни хора.
195
0
 
1
 
! Отговори
АНАЛИТИК преди 9 години
А срещу кого? Срещу извънземните ли?
194
25
 
7
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Колкото повее чета и се убеждавам че Русия подобно на Османската империя са врагове на България.Да припомня Санстефанския договор-руска окупация,русия е против Съединението и след това бомбандира Варна и Балчик и участва с войска на страната на Румъния и Сърбия.Затова има Македония и няма българска северна Добруджа.Да не споменавам след 1944г.
193
0
 
0
 
! Отговори
куче на войната преди 9 години
До ГошоЖива варшавинка са си и въобще не са особено тихи прилични машини средна работа
192
27
 
5
 
! Отговори
Slava Ukraini ! преди 9 години
До Гошо----Прав си има нещо символично в герба на Украина-на Украинския тризъбец скоро НАТО ще наниже вмирисания динозавар Путлеристка Русия !
191
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нещо" непобедимата и легендарната"руска армия се изсули като пръдня из *** като видяха дебелия край.Тук останаха двама пъпчиви трола на барикадата но не за дълго
190
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морски Лай*ар кой ти позволи да се показваш от ***.Марш обратно
189
8
 
34
 
! Отговори
морски преди 9 години
Слава на Русия!Велика!Последния защитник на света от американската агресия.
188
5
 
2
 
! Отговори
до НФБ преди 9 години
Ти явно си ненормален...поне така излиза от това , което пишеш! И защо все пак не отидеш на лекар? Дано поне да нямаш деца....които да възпитаваш....
187
7
 
39
 
! Отговори
бесзъбия преди 9 години
Укрите ще хванат от трите зъба средния!
186
10
 
44
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Абе мечката ги гледа как си играят пред носа и и им се чуди на акъла. За сега няма да ги закача, то тяхната "дружба" е като тази на орела, рака и щуката, всеки си дърпа на своята страна. Ама ше видим кога ще и омръзне.
185
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я бързо едни ракетки в Куба, да видите бързия трих*йник.
184
20
 
42
 
! Отговори
до НФБ преди 9 години
приятелю, ако не е САЩ, ще е Русия, ако не е Русия, ще е Китай...ти някакъв наивник ли си ? Русия и Китай са най-хуманните държави, а САЩ са демон.
183
8
 
66
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименПРИЯТЕЛЮ ИСКАМ МИР И СПОКОЙНО БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА СИ АНЕ ТЕРМОЯДРЕНИ ВОЙНИ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ..РЕАЛНО САЩ ПРЕДИЗВИКАХА КОНФЛИКТА ЗАЩОТО ИМАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ..ЗА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ И КОНТРОЛ НА ТРЪБАТА С ГАЗ ЗА ЕВРОПА И ПО-СПЕЦИАЛНО ЗА ГЕРМАНИЯНЯМАМ НИЩО ПРОТИВ АКО ТРЪБАТА СЕ КОНТРОЛИРАШЕ ОТ ЕВРОПА... НО ОТ САЩ ДА НЕ СЕ БЪРКАТ НАВСЯКЪДЕ И ДА ОСТАВЯТ ЕВРОПА ДА СЕ РАЗВИВА ПО СОБСТВЕНИЯ СИ МОДЕЛДА НЕ НИ НАВЛИЧАТ В КОНФЛИКТ НЕЖЕЛАН ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ КАТО НАРОД..
182
12
 
57
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙНИЦИ СИ БОЯДИСВАТ ЛИЦАТА С КАТРАН ЗА ДА ПРИЛИЧАТ НА ПРЕЗИДЕНТА СИ..ДА НЕ СЕ РАЗБИРА ЛИЦЕ ЛИ Е ИЛИ ***..ЦЕЛТА Е ДА НЕ СЕ ЗНАЕ КОГА СА ТРЪГНАЛИ ДА БЯГАТ
181
8
 
64
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименРЕДНО Е РУСИЯ ДА ПРОВЕДЕ ВОЕННИ МАНЕВРИ С ВЕНЕЦУЕЛА..АРЖЕНТИНА И КУБА..ТЕЗИ МАНЕВРИ БЯХА ЗАПЛАНУВАНИ ПРЕДИ ГОДИНИ НО ДОСЕГА РУСИЯ ВСЕ ОТКАЗВАШЕМОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДАТ И УЧЕНИЯ В ТЕКСАС КОЙТО ИСКА ОТДЕЛЯНЕ ОТ ВАШИНГТОН..НО ТОВА НЯМА ДА Е НАСОЧЕНО СРЕЩУ САЩ А ТОВА СИ Е ЧАСТ ОТ ОБЩОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА СИЛИТЕ В РЕГИОНА..МЕКСИКО СЪЩО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОКАНЕНО КАТО НАБЛЮДАТЕЛ ИЛИ ДА УЧАСТВА ПРИ ЖЕЛАНИЕ
180
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 275твоите хора са долни човеконенавистници. А ти вземи си извади главата от ***, избърши си очите и прогледни!!!!
179
4
 
25
 
! Отговори
Към Плевнел-в -Места преди 9 години
283.Е тези от Джихадиска Държава , след като имат доход на ден 3 милиона ,Защо нашите тук - Плевнелиев , Борисов и Местан - не се присъединят към тях , да им плащат и да изкарат малко пари , да запълнят Бюджета !И без това нищо не правят тук, само крадат -- да вземе да докарат пари , да не се радикализират само тайно !