Геополитика на унижението

Жак Атали: Унижението на Русия може да я подтикне да стане враг
Обновена: 19 сеп 2014 22:29 | 19 сеп 2014 22:28, Елка Василева
115
Геополитика на унижението
Жак Атали. Снимка: архив, Reuters

В отношенията между хората, както и между народите, унижението може да доведе до неразумни действия или до нестихващи войни, пише Жак Атали* във в. "Ескпрес".

Затова е важно другите да не бъдат унижавани, а да бъдат уважавани. Ако унижението вече е факт, ако контактите са прекъснати, те трябва да бъдат подновени, докато унизената страна все още е достъпна за диалог и не се е превърнала в непримирим враг, на когото само със сила може да се попречи да нанесе вреди.

Унижението на Германия през 1919 г. чрез глупавия Версайски договор доведе до победата на нацизма, с който впоследствие се наложи да воюваме. По същия начин през 1995 г. унижението на Турция, когато й беше отказано членство в Европейския съюз, днес я тласка в прегръдката на един все още умерен ислямизъм, но може някой ден да я превърне във враг.

След втората война в Персийския залив разформирането на армията на Саддам Хюсеин подтикна хиляди войници и офицери от една напълно светска и съвършено организирана армия да положат след няколко месеца основите на така наречения "Ислямски халифат", който днес претендира да обедини всички унижени мюсюлмани по света в битка на живот и смърт срещу Запада. По същия начин използването на брутална и унизителна сила между Израел и Палестина поддържа у едните илюзията, че ще спечелят войната, а у другите подхранва желанието за унищожаване на еврейската държава.

Сегашното унижение на Русия, което се стреми да я изолира от останалия свят заради това, че тя не се съгласява рускоезичното население в Украйна да бъде третирано като втора категория граждани, може да я подтикне да се превърне във враг, с когото някой ден да се наложи да воюваме. От страна на поляците е особено глупаво да настояват за изолиране на Русия, точно както беше глупаво от страна на Франция да направи всичко възможно за изолиране на Германия през 20-те години на 20-и век.

Една Трета световна война би била естествена последица от прилагането на тази политика на унижението. Във Вашингтон и в Москва вече се чуват позициите на националисти, конспирационисти и войнолюбци, които няма да доведат до нищо добро заради простия капан на глупостта и злонамереността.

Много от хората тук и там биха погледнали с добро око, ако международното напрежение се засили дотолкова, че да помогне да се преодолее ужасният застой на финансовата криза, да осигури работа на отбранителните индустрии и мимоходом да унищожи спестяванията на хората чрез данъци или разсрочване на публичния дълг в името на т.нар. необходимост за отбрана на намиращата се в опасност родина.

В частност САЩ, които са географски отдалечени от бъдещите бойни полета и които вече почти нямат нужда от енергийните източници от Близкия изток или от Централна Азия, се заиграват опасно с една подобна стратегия, която би могла да им помогне да преодолеят тяхната финансова криза. Тази стратегия обаче би била самоубийствена за европейците, които глупаво се оставят да бъдат въвлечени в нея.

За да не се стигне до катастрофа, е спешно необходимо Западът да възприеме спрямо арабите, турците и руснаците подход, подобен на този с Германия през 1945: да ги зачита, да не прекъсва контактите с тях, да ги държи в кръговете за вземане на решения, да им предложи общи проекти. В частност по отношение на руснаците трябва да се сложи край на бойкота, който не вреди на никой друг, освен на Европа; те трябва да бъдат привлечени към усилията за борба с радикалния ислям, с който всекидневно се сблъскват в Кавказ.

Франция би могла и би трябвало да се осмели да предложи такова преосмисляне на доктрината. Тя ще се нуждае от кураж да скъса с егоизма на останалите европейци, както го е правила в други случаи и да застане начело на една геополитика на уважението дори с цената на начална изолация.

* Жак Атали е френски икономист, бивш съветник на президента Франсоа Митеран и първи президент на Европейската банка за възстановяване и развитие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
умен човек е този
54
1
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
УНИЖАВАМ ония(до бъмзита,ястребе,гурбетчийки)
53
3
 
30
 
! Отговори
маора преди 9 години
до цереушков: хахахах аве пич вземи се набери на тенджера бе. *** коментара.....голям патос голямо лапане на американския......Браво за такова като тебе Левски е говорил, за предателите и чуждопоклонниците
52
7
 
41
 
! Отговори
НЕРО преди 9 години
Не дразнете мечока.Преди доста години мечока стъпваше много здраво в Европа, да не стане този път да преплува океана....
51
6
 
57
 
! Отговори
mozes преди 9 години
е тоя път статията е на място. Браво на французина. Точни попадения като анализ . Митеран беше с класи над всички останали след него а щом този му е бил съветник работата е ясна. За това е толкова прав защото просто е професионалист. Подкрепям го напълно.
50
2
 
8
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Ama tiq verno si vqrvat, che sa sposobni da unijat Rusia i dori mai si vqrvat, che sa uspqli da go napravqt... Ne im zavijdam na Evrogeicite zashtoto mnogo skoro Rusia taka shte gi uniji, che napravo shte si teglqt kurshuma ot unijenie i za jalost i nie Balgarite s tqh zashtoto sme mnogo otvoreni.
49
4
 
31
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
до бухалТи война ли искаш? Ако е така защо си тук ,а не в Украйна или Сирия? Коментара е разумен и верен.
48
8
 
39
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Страхотен коментар и анализ на френския икономист - поражда надежда за осъзнаване .
47
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И той, и аз, и не само го повтаряме това.. нз що толкова много европейци си заравят главата в пясъка."В частност САЩ, които са географски отдалечени от бъдещите бойни полета и които вече почти нямат нужда от енергийните източници от Близкия изток или от Централна Азия, се заиграват опасно с една подобна стратегия, която би могла да им помогне да преодолеят тяхната финансова криза. Тази стратегия обаче би била самоубийствена за европейците, които глупаво се оставят да бъдат въвлечени в нея."
46
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя само трябва да му сложат снимката някъде и вече е унижен...
45
1
 
35
 
! Отговори
ДО 71 преди 9 години
ДО 71Бре, бре - гръмки думи, перефрази по американски образец, но това няма да те направи американец и с теб завинаги ще си останем сънародници колкото и да бягаш от това ;)Така е било писано, да се родиш и живееш тук, и да бягаш навън и да учиш чужди езици ,това няма да те спаси, не можеш да избягаш от СЕБЕ СИ - кръвта ти и гена ти винаги ще произлизат от ТУК.От тази гледна точка се постарай да разбереш Русия, а не да я мразиш.Ти няма да я заобичаш то е ясно,но първо мисли,а после дрънкай.
44
2
 
8
 
! Отговори
До 71! преди 9 години
***!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 60 не можеш да си преставиш, що ти е куха лейката
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 71 Ти си един недорасъл мухлю пиклю и долен газомийнек като всички БГ Политици
41
7
 
52
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Можеш да унижаваш само по-слабия.Русия е по-силна от онези, които се опитват да я унизят.Затова Русия ще излезе по-силна от тази ситуация.Руският народ не е бил така единен и сплотен около своя лидер от времето на Втората световна война.САЩ посяха ветрове и сега ще жънат бури ...Всеки, който се е заял с руснаците е гризнал дръвцето ! :)
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VYRVETE NA MAINATA SI SKYPI SOROSOIDI ,GEIOVE I KON4ITE BEZ VAS SVETYT 6TE E RAI
39
9
 
4
 
! Отговори
KLA-KLA преди 9 години
До Рублите не миришатS PUTIN TRIABVA DA SE SAOBRAZIAVASH V PROTIVEN SLUCAI --ATOMNA BOMBA--PODARAK.
38
1
 
1
 
! Отговори
Карлуково преди 9 години
До Рублите не миришатЩе играем карти и ще си говорим пак за политика както ти обичаш..
37
21
 
5
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Този Жак Атали явно доста е закъсал.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOKATO ES SE DYRJI KATO PROSTITUKA NA USA BQL DEN NQMA DA VIDI