Обама се захваща с рискована операция в Сирия

"Файненшъл таймс": Успехът й съвсем не е сигурен
25 сеп 2014 18:36, Елка Василева
86
Обама се захваща с рискована операция в Сирия
Барак Обама. Снимка: Reuters

С предприетите в Сирия въздушни удари срещу групировката Ислямска държава американският президент Барака Обама започва непредсказуема и рискована операция, чийто успех съвсем не е сигурен, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Когато се прави оценка на решението на Обама, е необходимо да се отговори на три въпроса. Първият е дали разширяването на кампанията от Ирак към Сирия е оправдано от гледна точка на сигурността. Не би трябвало да има особени съмнение, че това е така. Ислямска държава завзема големи територии в Ирак и Сирия и се зарича да премине границите на Йордания и Ливан.

Групировката има около 30 000 бойци и печели милиони долари от 13-те петролни и газови находища, които контролира. Тя демонстрира безмилостно отношение към малцинствата в региона като язидите и християните. Като се има предвид заплахата, която представлява Ислямска държава за Европа и Средиземноморието, САЩ имат отговорност да спрат екстремистите, докато все още могат.

Вторият въпрос е дали разширяването на операцията към Сирия е правосъобразно. Това е по-сложен въпрос. Американските действия срещу Ислямска държава в Ирак несъмнено са позволени, защото правителството в Багдад иска това. Сирийските власти не са отправяли подобно искане, макар че засега няма признаци Дамаск да се противопоставя на въздушните удари срещу вражеската за него групировка. Важното обаче е това, че операцията на САЩ се подкрепя от пет сунитски арабски държави - Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства, Катар и Бахрейн, а също от Турция, която предлага поне политическа поддръжка. Силното арабско участие придава легитимност на операцията, което е в рязък контраст с намесата на САЩ в Ирак през 2003 г.

Най-големият въпрос, който и буди най-много съмнения, е дали мисията може да постигне заявената си цел. През последните дни САЩ вкарват в действие страховита огнева мощ срещу Ислямска държава. Но за да бъде изпълнена задачата докрай, може да се наложи в Ирак и Сирия да бъдат разположени сухопътни сили. След мъчителния опит от войната в Ирак едва ли САЩ ще се съгласят да изпратят нещо повече от символичен брой военни, а арабските сили не показват особено желание да се бият. На Свободната сирийска армия ще са й нужни години, докато бъде в състояние да се противопостави на Ислямска държава и правителството в Дамаск.

Иракската армия може да удържа настъплението на групировката към Багдад, но все още търпи поражения от екстремистите, отбелязва вестникът.

При тежката ситуация в Близкия изток американският президент и другите западни лидери не разполагат с варианти, които да са напълно лишени от рискове. Но те трябва да имат предвид, че унищожаването на Ислямска държава в крайна сметка ще зависи от това регионалните сили да поемат своя дял. Необходимо е Турция да бъде насърчена да играе дейна роля в предвожданата от САЩ операция. Иракското правителство би трябвало да положи доста повече усилия, за да обедини сунитите, шиитите и кюрдите в национални институции. Това ще отслаби позициите на Ислямска държава.

Главното изпитание обаче ще бъде за американския президент. След като вкара своите сили в боя, той трябва да размисли върху поуките от неуспешните кампании в миналото. Две трети от американците подкрепят действията на САЩ срещу Ислямска държава. Но за да запази тази поддръжка, Обама трябва да определи ясни цели и да не допуска мисията да забуксува, отбелязва "Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** в нещо да е успял откак е станал презиДент че не се сещам ?
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя с нобеловата награда за мир пак ли ще воюва .
20
2
 
6
 
! Отговори
лудия преди 9 години
америка се издъни даде им малко пари а те ги завъртяха и ще превземат дори европа
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя пак ли ще спасява света бе !?
18
2
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Добре че е ОооБама, да ни спасява от цялото ЗЛО на света, което той е създал предварително, за да има от какво да се плашим!Защото ако няма от какво да се плашим, ще правим всичко което искаме, а то МОЖЕ да е вредно за нас!Затова, спасението което ОооБама ни е наложил на нас маймуните, е да не можем нищо да правим, за да не сгрешим!Но, спасението не идва от този ОооБама, защото той е напълно зависим от ЧУЖДО парично предлагане! Но явно филантропията на ШЕФА му е безгранична, щом се КРИЕ ..
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама се захваща с рискована операция в Сирия. Успехът й съвсем не е сигурен.Sigurno niama da uspee. Do dnes Obama ne e uspial v nishto
16
2
 
21
 
! Отговори
Въпросът преди 9 години
Джон Маккейн и шефа на Ислямската държава Абу Бакр Ал-Багдади са приятели. Има снимки на двамата. Въпросът е, кой е по-големия враг на Сащ, Джон Маккейн или Абу Бакр Ал-Багдади?
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Война срещу ислямска държава ще разпали нов ислямски джихад.
14
1
 
13
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
до 13Щото персите са показали, преди не много време, че по *** краварски сценарии не играят.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата САЩ е създадена от европейските емигранти това е факт.
12
7
 
1
 
! Отговори
скандалтропер преди 9 години
Без атом тия режещи главите нема да се кротнат. То не бе Чечня, Беслан, Москва, Ню Йорк, Мадрид, Лондон, Сарафово, Ирак ( за забравилите - преди 10ина години обезглавиха двама българи и то мюсюлмани)... Та за радикалния терорист *** и атом.
11
4
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
До НекъвХорорНекъвХелСпоред мен САЩ играят друг театър. ИД е създадена от Хамерикото, но според мен целта е да се натисне Иран и ядренната им програма. Вече е факт, че САЩ и други нации приканиха Иран да се бори с ИД. А ИД ако е управлявана от САЩ - тогава САЩ с възстанническа война и с използването на ИД като пехота бавно-побавно се надява да вземе власт в Иран, защото не могат да си позволят явен удар срещу Иран и навлизане на тяхна пехота.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** ли взе нобелова награда за мир ?
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Обама се захваща с рискована операция в Сирия"Брей много рискува Обамата. Чак герой на Хамерикото го изкараха. Бил заповядал безпомощните самолети на няколко страни в това число и на собственната си да бомбандират цели на джихадисти с автомати и петролните им кладенци. Голем герой. Ама какво да се чудиш. На Хамерикото всичките им герои са такива.
8
5
 
12
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Тръгнал на война срещу ИД?! Вие, добре ли сте? Колко невинни трябва да избиете в Близкия изток за да си седнете на дебелите г---- и да набивате бургери и кола докато не се пръснете, качвайки видеото във вайн/ютуб/инстаграм?
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТурция и САЩ купуват петрол от Ислямска държава, но същевременно водят война с нея?!Не съществува Ислямска държава,някои *** с *** искат да стане,ама лапат бомбичките...
6
1
 
16
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До Анонименот 1И да му се връчи златен скункс...
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Най-големият въпрос, който и буди най-много съмнения, е дали мисията може да постигне заявената си цел."Естествено, че не. Не унищожи Ал Кайда, а навсякъде, където е предприел операции, след това е ставало по-лошо отпреди, дори се роят нови групировки.
4
0
 
12
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Много му станаха дините на чичо Том! От един стар виц знаем, че турчина може да носи четири дини под мишница! Време е за малко помощ!
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво му пука на тоя? Де е Сирия,де е Америка?До сега американски пленник не е заклан!