Момичетата от Запада, които искат да родят деца на джихадистите

Те са твърде млади и наивни, не разбират конфликта и лесно биват манипулирани
Обновена: 30 сеп 2014 21:17 | 30 сеп 2014 21:17,
99
Момичетата от Запада, които искат да родят деца на джихадистите
Снимка: Архив Reuters

Стотици млади момичета напускат домовете си в западните държави, за да се присъединят към ислямистите в Близкия изток, пише "Гардиън".

Момичетата са на възраст между 14 и 15 години. Те отиват главно в Сирия, за да се омъжат за джихадисти, да раждат деца и да се присъединят към общността на ислямистките бойци. Много от тях са били "наети" за тази мисия в социалните мрежи.

Жените са 10% от всички, които заминават от Европа, Северна Америка и Австралия, за да се присъединят към джихадистки групи, включително и към Ислямска държава. От Франция идва най-големият брой доброволки. Има 63 жени от Франция, което се равнява на 25% от всички в региона.

В повечето случаи момичетата напускат домовете си, за да се омъжат за джихадисти, водени от идеята да подкрепят своите "братя бойци" и да имат деца, които да "продължат да се борят за разпространението на исляма", казва Луис Каприоли, който е бивш шеф на френската Агенция за сигурност. Той допълва, че ако жените загубят съпрузите си, те ще бъдат гледани с възхищение - като жени на мъченици.

По думите на френския вътрешен министър петима души са били арестувани във Франция по-рано този месец. Те са били заподозрени в участие в общност, която се занимава да намира млади момичета, които да бъдат изпратени в Сирия.

50 британски жени и момичета са напуснали страната, за да се присъединят към Ислямска държава, а 1/10 от тях са отишли да се бият. За повечето от тях се смята, че са в Ракка, източния сирийски град, който се превърна в крепост за групировката.

Момичетата са на възраст между 16 и 24 години. Много от тях са с висше образование и са оставили зад себе си любящи семейства. Най-малко 40 жени са напуснали Германия също, за да отидат на джихад в Сирия и Ирак. Има и нарастваща тенденция тийнейджъри също да заминават за Близкия изток без разрешението на родителите си.

"Най-младата беше на 13 години. Четири непълнолетни също заминаха с романтичната идея за женитба с джихадист и се омъжиха за млади ислямисти, с които са се запознали по интернет", коментира Ханс-Георг Маасен, ръководител на Федералната служба за защита на Конституцията.

Според министерството на вътрешните работи в Австрия има 14 жени, които са заминали в Близкия Изток. Случаят с две тийнейджърки е "върхът на айсберга" - една от тях, на 16 години, е говорила за "свещена война" и е писала из сградата на училището си "Обичам Ал Кайда".

От САЩ казват, че няма официални данни да има жени и момичета, които да са заминали за Сирия на джихад. Според експерт от Фондацията за защита на демокрацията във Вашингтон броят на жените, които се присъединяват към Ислямска държава, е притеснителен, но не е толкова голям.

"Това е заплаха, но е една от многото потенциални опасности, идващи от Сирия", допълва той.

Според друг експерт от френския Институт за международни и стратегически отношения момичетата имат романтична идея за войната и бойците, които участват в нея и виждат това начинание като приключение.

От друга страна, хората много малко знаят за мотивацията на жените, които отиват на джихад.

"Някои момичета са много млади и наивни, те не разбират конфликта и своята вяра, лесно биват манипулирани. Понякога взимат малки деца със себе си, някои пък вярват, че ще участват в хуманитарни мисии", пояснява експерт.

Социалните медии играят водеща роля в набирането на доброволци, които да заминат в Сирия. Някои британки жени публикуват снимки с автомати и гранати, за да засвидетелстват своята вярност към Ислямска държава. Има и случай на жена, която се е снимала с отрязана човешка глава. Но в същото време се пускат и примамливи снимки - на храна, ресторанти и залези, за да се покаже позитивната страна на живота в Близкия Изток.

Според авторка, която пише за тероризма и жените, кампанията за набиране на доброволки описва халифата като "приказка на Дисни". На много от момичетата са им предложени финансови помощи за пътните разходи, както и компесанции за раждането на деца. Жените, които вече са в Сирия, използват социалните мрежи, за да описват живота в Ислямска държава като нещо утопично и да привличат други чуждестранни доброволки.

Реалността обаче е съвсем различна. Има сведения, че жените биват изнасилвани, продавани като робини или заставени да се омъжат насила. Самата структура на Ислямска държава е такава, че в нея доминират изцяло мъжете.

Съобщения между британски боец на Ислямска държава и неговата законна съпруга, показват, че бойците в групировката имат по няколко жени.

В статия, която е посветена на поведението на жените в джихадистката групировка, се казва, че мъжете оказват ужасно сексуално насилие върху момичетата. Според данни на ООн джихадистите са превърнали 1500 жени, тийнейджърки и момчета в сексроби. Амнести интернешънал пък посочва, че ислямистите отвличат цели семейства с цел сексуално насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казват ли как са им обещавали талибаните да ги ***?
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ще раждат джихадистчета?
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е заради Тадж Махал и университетите (да не кажа алгебрата) от статията с момичето със замечтания подканящ поглед.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво им харесва в джихадистите?
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как няма да искат, като сегашните младежи освен да играят на РС-игри, да гледат порно в ИНЕТа и да пидирастяват, друго не могат. Щото са ... мъже с имена на женски органи.
57
0
 
2
 
! Отговори
пешо преди 9 години
даа и щели да получават нобелова награда за стокхолмски синдром:))
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На час полет 40 хиляди долара. Наи обикновенна самонасочваща се ракета за ф 16 около 40 хиляди долара . Трябват цели за задвижване на американската икономика. Там сенатор се става само и единствено ако си лобист на някоя американска компания задължително от оръжеиният бизнес. Та ето ви 40 нанесени ракетни удара срещу 4 рафинерии . Щетите изглежда са незначителни защото рафенериите си работят и ИД си продава контрабандата във Турция. Колко са стрували на американските данакоплатци ,горе ви писах
55
1
 
5
 
! Отговори
galia преди 9 години
До скритата истина:Каква пропаганда бе,човек,обезглавяват хората като пилета,нареждат 200-300 човека-християни, съблечени,само по долни ***,с вързани ръце и един по един ,на всичките им пръсват мозъците а после се кефят да ги доубиват,ако някой все още мърда....................това ли е пропаганда?И защо имали толкова последователи......колко са и какви са,знаеш ли?От южна България са заминали 50 млади мъже само турски говорящи-срещу 3 000 е ,подмамени от емисари на ИДИЛ,представящи се за имами
54
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До А ся де. Ами бях на екскурзия в Истанбул, имаше го в програмата, доста се чудих дали да влезна, но от чисто любопитство реших да видя какво има вътре. Дотогава не бях стъпвал и наистина ми беше любопитно. Поне видях с очите си (и най-вече усетих с носа си) каква отврат е!!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ходят и да не се връщат!Да си правят там халифата и да си стоят и да се въдят там, без много да мърдат.
52
0
 
0
 
! Отговори
molitel преди 9 години
kak se pravi vedno dgamie,ami molise naboga
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо да минат през Африка за малко ебола и после право при бойците!
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 57 po-hubavo ebola be. po-byrzo stava.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еми да ходят и да ги изнасилват..*** шматки да видят исlqm на *** поема ли.. ( ДА поема ! :D )
48
0
 
15
 
! Отговори
До А ся де преди 9 години
Прасето му е избягало и докато го е гонил, то се е скрило в джамията.
47
1
 
11
 
! Отговори
А ся де преди 9 години
До SharkКво по дяволите си правил в джамия?
46
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Това е хубава новина! В природата няма нищо случайно! Нека се махат, Европа се задушава от тези ***!
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера гледах какви са борсовите индекси на дроновете MQ-Reaper и MQ-C Gray Eagle.Червени.За да станат зелени трябва да се използват пълноценно.Реалния човешки материал за експеримента Ислямска държава се оказа недостатъчен (едва 30000).За което сега се търсят допълнителни резерви.*** и всякакви *** са идеални за целта.По предварителни данни за дроновете-основни средства срещу джихадистите са наляти в корпорациите около 60-100 милд.За да носи печалба този феномен ИД трябват хора-откачалки
44
0
 
27
 
! Отговори
яжте мюслита преди 9 години
отивайте отивайте той бачо Асад ви чака ще ви покаже и изгреви и залези с ракети и нурс-ове...
43
0
 
42
 
! Отговори
edi преди 9 години
Надявам се , да слагат черен печат в в паспортите на заминаващите ''девици'' .За да не могат да се върнат обратно, колкото и малка да е тази възможност за тях.