Момичетата от Запада, които искат да родят деца на джихадистите

Те са твърде млади и наивни, не разбират конфликта и лесно биват манипулирани
Обновена: 30 сеп 2014 21:17 | 30 сеп 2014 21:17,
99
Момичетата от Запада, които искат да родят деца на джихадистите
Снимка: Архив Reuters

Стотици млади момичета напускат домовете си в западните държави, за да се присъединят към ислямистите в Близкия изток, пише "Гардиън".

Момичетата са на възраст между 14 и 15 години. Те отиват главно в Сирия, за да се омъжат за джихадисти, да раждат деца и да се присъединят към общността на ислямистките бойци. Много от тях са били "наети" за тази мисия в социалните мрежи.

Жените са 10% от всички, които заминават от Европа, Северна Америка и Австралия, за да се присъединят към джихадистки групи, включително и към Ислямска държава. От Франция идва най-големият брой доброволки. Има 63 жени от Франция, което се равнява на 25% от всички в региона.

В повечето случаи момичетата напускат домовете си, за да се омъжат за джихадисти, водени от идеята да подкрепят своите "братя бойци" и да имат деца, които да "продължат да се борят за разпространението на исляма", казва Луис Каприоли, който е бивш шеф на френската Агенция за сигурност. Той допълва, че ако жените загубят съпрузите си, те ще бъдат гледани с възхищение - като жени на мъченици.

По думите на френския вътрешен министър петима души са били арестувани във Франция по-рано този месец. Те са били заподозрени в участие в общност, която се занимава да намира млади момичета, които да бъдат изпратени в Сирия.

50 британски жени и момичета са напуснали страната, за да се присъединят към Ислямска държава, а 1/10 от тях са отишли да се бият. За повечето от тях се смята, че са в Ракка, източния сирийски град, който се превърна в крепост за групировката.

Момичетата са на възраст между 16 и 24 години. Много от тях са с висше образование и са оставили зад себе си любящи семейства. Най-малко 40 жени са напуснали Германия също, за да отидат на джихад в Сирия и Ирак. Има и нарастваща тенденция тийнейджъри също да заминават за Близкия изток без разрешението на родителите си.

"Най-младата беше на 13 години. Четири непълнолетни също заминаха с романтичната идея за женитба с джихадист и се омъжиха за млади ислямисти, с които са се запознали по интернет", коментира Ханс-Георг Маасен, ръководител на Федералната служба за защита на Конституцията.

Според министерството на вътрешните работи в Австрия има 14 жени, които са заминали в Близкия Изток. Случаят с две тийнейджърки е "върхът на айсберга" - една от тях, на 16 години, е говорила за "свещена война" и е писала из сградата на училището си "Обичам Ал Кайда".

От САЩ казват, че няма официални данни да има жени и момичета, които да са заминали за Сирия на джихад. Според експерт от Фондацията за защита на демокрацията във Вашингтон броят на жените, които се присъединяват към Ислямска държава, е притеснителен, но не е толкова голям.

"Това е заплаха, но е една от многото потенциални опасности, идващи от Сирия", допълва той.

Според друг експерт от френския Институт за международни и стратегически отношения момичетата имат романтична идея за войната и бойците, които участват в нея и виждат това начинание като приключение.

От друга страна, хората много малко знаят за мотивацията на жените, които отиват на джихад.

"Някои момичета са много млади и наивни, те не разбират конфликта и своята вяра, лесно биват манипулирани. Понякога взимат малки деца със себе си, някои пък вярват, че ще участват в хуманитарни мисии", пояснява експерт.

Социалните медии играят водеща роля в набирането на доброволци, които да заминат в Сирия. Някои британки жени публикуват снимки с автомати и гранати, за да засвидетелстват своята вярност към Ислямска държава. Има и случай на жена, която се е снимала с отрязана човешка глава. Но в същото време се пускат и примамливи снимки - на храна, ресторанти и залези, за да се покаже позитивната страна на живота в Близкия Изток.

Според авторка, която пише за тероризма и жените, кампанията за набиране на доброволки описва халифата като "приказка на Дисни". На много от момичетата са им предложени финансови помощи за пътните разходи, както и компесанции за раждането на деца. Жените, които вече са в Сирия, използват социалните мрежи, за да описват живота в Ислямска държава като нещо утопично и да привличат други чуждестранни доброволки.

Реалността обаче е съвсем различна. Има сведения, че жените биват изнасилвани, продавани като робини или заставени да се омъжат насила. Самата структура на Ислямска държава е такава, че в нея доминират изцяло мъжете.

Съобщения между британски боец на Ислямска държава и неговата законна съпруга, показват, че бойците в групировката имат по няколко жени.

В статия, която е посветена на поведението на жените в джихадистката групировка, се казва, че мъжете оказват ужасно сексуално насилие върху момичетата. Според данни на ООн джихадистите са превърнали 1500 жени, тийнейджърки и момчета в сексроби. Амнести интернешънал пък посочва, че ислямистите отвличат цели семейства с цел сексуално насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
36
 
! Отговори
ksarax преди 9 години
Да си ходят и да се съберат повечко на едно място. Послее... F16 ...и така
41
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Митко. Митко, не обиждай пигмеите, сигурно имат повече морал от мюсулманите/ките.
40
5
 
49
 
! Отговори
God преди 9 години
Нека всички мюсюлманки да ходят при *** от ИДИЛ. Преди да напуснат странта да минават на задължителна ваксинация като във ваксинита сложат и вируса на СПИН. След това природата си знае работата. ЕС е християнски съюз и независимо от ислямската *** в него, той трябва да остане християнски. На когото не му изнася, да се изнася към ислямските кочини. Такива в Близкият изток колкото искаш.
39
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да вървят, прав им път! Само да не се връщат повече!
38
2
 
76
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Мда, някой нещо да каже за морала на мюсулманите, а!! Винаги съм твърдял че това е една мазна, двулична религия, покриват жените си с чаршафи за пред хората, а иначе са *** в дъното на душата си. А мъжете им масово са извратени педофили. Ми да, кой нормален мъж ще тръгне да е.е 13-14 годишно дете, ами утре някой може да прави същото с дъщеря му нали. Ама явно не им пука. Извратена, нечистоплътна религия, да не говорим на кво мирише в джамиите, веднъж влизах, щях да повърна!!!
37
0
 
48
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 години
Е всичко е нормално: първо пускат тях или техните родители в излишно толерантния към извращения ЕС, после те отиват да раждат отрочета на *** от ИДИЛ, след време тези отрочета порастват и отново ще пробват да дойдат в ЕС, най - вероятно като "революционери", "реваншисти" и "отмъстители". Някакъв естествен кръговрат се получава един вид, не мислите ли?Но според западняците (напр. ингилизи и франсета) е най- важно да се спре притока на българи и румънци. Шанс.
36
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, че това даже си е прекрасна новина! Наводниха Европа и сега бавно, бавно почват да си се прибират по родните места! Не е ли прекрасно? Дано целите им семейства ги последват и Европа най-накрая се изчисти от тия. Защото вие нали не вярвате, че тези момичета са бели? Ами това са си дъщерите и сестрите на мюслитата, които наводниха Европа.
35
0
 
24
 
! Отговори
рио преди 9 години
*** са си по природа и това си е
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Луд умора няма! Нищо, нищо! Като почнат да ги бият с повод и без повод ще се сетят.
33
0
 
30
 
! Отговори
biohazard преди 9 години
нека да заминават ве мамка им проста к**венска, така им се пада като нямат мозък в главата, нека да мрът първобитните ***, та нали сами заминават, животни
32
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то от *** секс ражда ли се?
31
2
 
52
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Да заминават! Европа трябва да се очисти от тези мюсюлмански ***, родени и израсли с европейски помощи!
30
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...както и младите и наивни протестъри в България, завлечени в пипалата на олигархопроституиращите
29
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те са млади, но не са наивни и има се...е*е...Накрая си го получават наглите имигранти-родители, които държат децата им да учат в мюсюлмански училища, за да не се смесват с останалите "неправоверни". В UK е пълно с такива частни училища, където се учи предимно коран, а не това което трябва.Нека им, повече такива *** да има и да ходят в Сирия, че да се поизчисти света от такива ***
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NENORMALEN, не бъркай вярата с идиотщината!
27
19
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Тия по-ми мясат на монахини.
26
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какви момичета от Запада. тия са от арабските термити дошли в Европа, и сега ги викат по заповед. момичета от Запада, смешки.
25
2
 
69
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
Тази тема я дъвчат много медии в момента. Това, което не се съобщава в статията, е, че 99% от тези жени и момичета всъщност са арабки, сомалийки, пакистанки и др. родени в Западна Европа, защото родителите им са се преселили там. Четох само за едно момиче от Австрия, което си е европейка и което е заминало за Сирия, но останалите са си от мюсюлмански семейства.Аз мисля, че не трябва да ги ограничават да заминават. *** я влече към клона и оправия няма. :)
24
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС и САЩ трябваше отдавна да освободи и Константинопол от 6 века робство на мюсюлманите и османските турци на Ердоган, но явно имат важни интереси в Турция. Така е и с поредната мюсюлманска и петролна държава -ислямската.
23
2
 
45
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Ами като са тръгнали - прав им път! И без това тези бъдещи секс роби с това тяхно вероизповедание не ни трябват бре!А и запада като че ли прекалено много се наводни с мюсулмани бре!А и у нас станаха ужасно много бре!