САЩ откриха следи от руски военни в Сирия

От Москва отричат
9 окт 2014 21:30, Елка Василева
421
САЩ откриха следи от руски военни в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Пентагонът потвърди съобщение на сирийската опозиция, че бунтовници са превзели секретен Център за радиоелектронно разузнаване, управляван от специалисти от министерството на отбраната на Русия.

Във Вашингтон смятат, че откритите улики говорят за непосредствено участие на Москва в сирийския конфликт, тъй като събраната информация за разговорите и придвижването на силите на опозицията е била предавана на официален Дамаск.

Руските военни определят изявлението на Пентагона като „поредната провокация“, пише вестник „Комерсант“.

За превземането на секретния обект край град Ал Хара, близо до сирийско-израелската граница, представители на опозиционната Сирийска свободна армия съобщиха на 5 октомври.

От Пентагона потвърдиха, че става дума за съвместния Център за радиоелектронно разузнаване, който е бил контролиран от подразделение на сирийските проправителствени войски, но според американците основната работа в обекта се е извършвала от руски военнослужещи.

Във видеоклипове, качени от името на Сирийската свободна армия в социалните мрежи, бунтовниците показват откриването вътре в помещенията на стойки със снимки на военни от Русия на боен пост. Виждат се и списъци на бившите ръководители на базата, изображения, демонстриращи процеса на „съвместно обработване на информацията от руски и сирийски офицери“, карти на радиоелектронната обстановка, както и снимки на тържествени строеве на личния състав.

Сред уликите, намерени в едно от помещенията в обекта, са и руски нашивки с емблеми „Военно радиоелектронно разузнаване“ и паметни знаци, издадени в чест на „10-годишнината на Центъра С-2“.

Експерти на Пентагона вече са потвърдили, че събраните улики са истински и свидетелстват за „прякото участие на Москва в сирийския конфликт“.

„През последната година правителствените подразделения промениха тактиката за водене на бойни действия, а точността и ефективността на атаките значително се повиши“, смята източник на „Комерсант“, близък до военното ведомство на САЩ.

От Вашингтон не изключват успехите на правителствените войски да са свързани с работата на руските военни разузнавачи. Представителят на Сирийската свободна армия Фирас ал Хаврани заяви, че в центъра са работили не по-малко от 15 военослужещи от Русия. „Те са напуснали обекта и преди две седмици със самолет на сирийските ВВС са заминали за Дамаск“, добави той, като отбеляза, че непосредствено преди нападението на бунтовниците от обекта е била изнесена най-съвременна електронна апаратура.

В Москва не признават претенциите на Пентагона и Сирийската свободна армия. По думите на източник на „Комерсант“ от руския Генщаб обектът край град Ал Хара е бил активно експлоатиран от сирийските военни в съветско време: още в средата на 1960-те години по молба на правителството на Сирия Русия е доставила в страната техника за радиоелектронна борба, слагайки началото на формирането на радиоелектронните войски.

Сега според източника на изданието обектът е де факто изоставен, а намиращото се там оборудване е или остаряло, или е било откраднато от бунтовниците. „Нашите специалисти няма какво да правят там – казва той. - А показването на лични вещи стар образец не е нищо повече от провокация“.

От американския Конгрес обаче поискаха от Пентагона „незабавно да проучи“ събраните улики. „Нямам основания да не се доверявам на тази информация – заяви сенатор Джон Маккейн. - Сега можем да твърдим, че Русия не само оказва военна подкрепа на Сирия, но и директно координира и управлява този конфликт“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
22
 
! Отговори
Близък Изток преди 9 години
Абуллахиян, зам. външ. министър на Иран : Няма да позволим Асад да бъде свален от власт, цитат от негова реч от вчера. Цял свят знае че Сирия не е сама, Иран и Русия активно подпомагат братска Сирия, тия от Пентагона се преструват, че са открили Америка
174
2
 
15
 
! Отговори
33333 преди 9 години
АМИ ДАЙТЕ ГИ ИСТИНСКИТЕ СНИМКИ И НА РУСКИТЕ ЕКСПЕРТИ. КАК МОЖЕ НЯКОЙ ДА ЧАКА ВРАГЪТ МУ ДА ПОТВЪРДИ ДАЛИ НЕЩО Е ИСТИНСКО. ТА, ТОВА Е СМЕХОТВОРНО. А, ПЪК И РУСИЯ ВИНАГИ Е ДЪРЖАЛА НА ОСТАВАНЕТО НА АСАД, ТАКА ЧЕ НЕ ВИЖДАМ КАКВО ТОЛКОВА СТРАННО ИМА В ОПРЕДЕЛЕНА ПОМОЩ.
173
1
 
22
 
! Отговори
до 221 преди 9 години
Не знам до момента някой, повтарям някой да им е искал помощта.Обикновено САЩ помагат с бомби, ракети и т.н без никой да им иска помощ в името на собствените си представи за света.
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
'Murica ;)Твърде много осемдесетарски екшъни гледат в щатското разузнаване.
171
0
 
22
 
! Отговори
Ало, Ваньо преди 9 години
То и на някои хранителни продукти пише, че "може да съдържатт следи от фъстъци", ама няма фъстъци.
170
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страшни са американците. Да откриеш в пустинята бутилки "Столичная"! Браво!
169
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците ни нямат за нищо и сега пищят, че ни изпускат от клетката! Разбягват им се колониите! А тъпите санародници, дето баба им им е казала, че рашъните са номер 1, продължават да им лижат пиянските дирници! Ееееееееееееей, *** народ!
168
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Терористите от Русия са навсякъде! Злото не спи!
167
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина тия са много нагли, затова света ги мрази.
166
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано не възникне ситуация и да не ни се налага *** да ни защитят, майка ни жална тогава. Кукавелници.
165
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то има ли конфликт някъде по света, който да не е запален от янките, както и Сирия, Афганистан, Ирак, Либия и къде ли не. Той Путин страшно много се притесни от разкритията им. Смешковци. Добре, че не им се връзва на акъла да дръпне шалтера и да приключи сагата.
164
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руски войник бил на дежурство в командния център на руска ядрена площадка, но задрямъл върху командният пулт. По едно време се събужда и гледа пред себе си - командира. Виждайки го, войникът скача и започва да рапортува:- Господин генелал, целият състав е на лице! По време на моето дежурство няма произшествия!Командирът го погледнал и казал:- Няма произшествия а!?! А къде е Вашингтон, мамка ти?!?
163
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на стената пишеше "Ние бяхме тук. Подпис: Руснаци"
162
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Луната сигурно са намерили, защото съветският луноход беше пръв там.
161
0
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
На Луната следи не намериха ли?После да няма претенции..?
160
0
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
RUSIA e otkrila sledi na hamerikanski voenni v LIBIA ,AFGANISTAN,VIETNAM, YAPONIA,UKRAINA , SERBIA ,IRAK,SIRIA ,SOMALIA, i v oshte mnogo drugi strani ..... ETO TOVA E ISTINSKOTO ZAGLAVIE NA TAZI STATIQ!!!
159
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя цялата война се спонсорира от САЩ, те тръгнали да хулят Русия. Много нагли, много
158
2
 
25
 
! Отговори
Остап Бендер преди 9 години
Ами що да не са? Ако бях на Путин щях да изпратя още помощ. Е*л съм ти и американците. Мръсни терористи!
157
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Открити са стотици бутилки от водка и гръбнаци от сельодка.
156
1
 
29
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Не мина номера със сваления самолет,сега нови пинизи. Всячески се опитват да разпалят война...