Какво спечели и какво изгуби Русия през 8-те месеца война в Украйна

Ако диалогът се окаже невъзможен, не е изключена пак ескалация на конфликта
14 окт 2014 20:53, Елка Василева
256
Какво спечели и какво изгуби Русия през 8-те месеца война в Украйна
Снимка: Reuters

Оттеглянето на руските войски от украинската граница бележи ако не край на военната кампания, то поне пауза в горещия конфликт. Този период от Сочи до Сочи (от Олимпиадата до "Формула 1") със сигурност ще влезе в учебниците по история: за осем месеца Русия кардинално промени позициите си в световната политика, отношенията с братска Украйна и обществения договор вътре в страната, пише „Газета“.

През уикенда Владимир Путин възложи на министъра на отбраната да отзове военнослужещите от границата с Украйна, а самият (Петро) Порошенко намекна за възможно пълно прекратяване на огъня в Донбас в срок от три дни.

Дори това да не е краят на войната, то като минимум е демонстрация на добри намерения и и преход и на двете страни към пътя на преговорите.

Решението за оттегляне на руските войски бе съобщено, когато Владимир Путин откриваше в Сочи първата Голяма награда на Русия във "Формула 1". Само осем месеца преди това, пак в Сочи, при къде по-голямо струпване на чуждестранни делегации и фенове, Владимир Путин наблюдаваше Зимната олимпиада. От трибуната приветстваше олимпийците Виктор Янукович - днес вече беглец и бивш президент на Украйна.

Седмица по-късно, при обстоятелства, които се разследват и до днес, станаха най-кървавите сблъсъци на Евромайдана и разстрелът на 82-ма души. След още едно денонощие Янукович подписва "споразумение за уреждане на политическата криза" и изчезва в неизвестна посока, а впоследствие се появява публично само с кратки изявления от Ростов.

По-нататък събитията започнаха да се развиват така стремително, че се създаде трайно впечатление, сякаш са минали не няколко месеца, а цяла епоха - присъединяването на Крим, референдумът в Югоизточна Украйна, Порошенко – президент, малайзийският Боинг, споразуменията от Минск...

Осем месеца след последната си публична поява заедно с Виктор Янукович, когото вече дори в Русия престанаха да наричат единствен легитимен президент на Украйна, Владимир Путин посрещна спортистите в Сочи сам.

Ако действително според разбирането на руското ръководство е дошло време, ако не за приключване, но поне поне за пауза в конфронтацията от последните осем месеца, значи вече може да се направи междинна равносметка.

Какво получи Русия? Русия, съдейки по всичко, може да се каже ,че наистина получи Крим. Макар че формално още много дълго време малцина в света ще признават легитимността на присъединяването на територията, морално полуостровът е част от Русия.

В добавка към Крим Русия де факто получи и част от Донбас - без излаз на пристанище, както, съдейки по всичко, е било планирано, но частично признаване на съществуването на проруска група на влияние в Украйна все пак се състоя. Донецка и Луганска област в тези граници, които сега се обособяват с демаркационни линии, стават самостоятелни субекти на страната с право сериозно да влияят върху външните и вътрешните политически решения на Киев. Преговорите за това колко сериозно ще бъде това влияние, тепърва предстоят, но във всеки случай самото съществуване на този анклав затруднява каквато и да било евро- или атлантическа интеграция на Украйна.

Отделен въпрос е кой ще храни този анклав от типа на абхазкия? Поне икономическа независимост Украйна би му предоставила с радост, а и Русия засега не копнее да поема такъв товар за бюджета си. Отговор май трябва да очакваме от поредните преговори между Путин и Порошенко.

Русия получи сериозни западни санкции, които вече негативно се отразяват на икономиката й. От политически съображения руското ръководство едва ли ще постави въпроса за смекчаване на санкциите, но да си изпроси по-твърди мерки също, съдейки по всичко, няма желание.

Русия понесе човешки загуби, точното число на които надали някой ще назове днес. Правозащитници споменават числа до 4000 загинали - било то доброволци или военнослужещи.

Русия получи милион украински бежанци, които дълго време няма да могат да се върнат в разрушените от военните действия домове и преди настъпването на зимата трябва да бъдат разселени и трудоустроени.

В отношенията с Украйна Русия получи закриване на проекта "Украйна и Митническият съюз" от една страна и силни преговорни позиции за газа от друга. Изборите за Върховна рада ще трябва да покажат способността на руските опекуни да реализират занапред политика на "мека сила" спрямо Украйна.

В отношенията със собствените си граждани руското ръководство получи масова подкрепа за "руската национална идея" и за концепциите за "руския свят" сред населението.

Общественият договор от типа "салам в замяна на свобода" може да се счита за разтрогнат - на мода сега не е саламът, не е свободата, а националното самосъзнание.

Вярно е, че в зависимост от това колко внимателни са по-нататъшните действия, тази подкрепа може с еднаква степен на вероятност да се превърне както в недоволство (заради "предателството", "преговорите с хунтата" и "загубата на Новорусия"), така и в продължителна имперска еуфория. Впрочем и сега като акумулатор на недоволство сред особено войнстващите среди успешно служи тайнствената "пета колона".

В отношенията със Запада - нов етап от спиралата на "студената война", завой към Изтока, курс към самодостатъчност и обезпечаване на собствената сигурност в условия на глобална криза.

Като цяло икономическите загуби от отказа на Русия да приеме преврата в Украйна са съществени, докато политическите придобивки още не са видими, макар че, както е известно, в политиката, за разлика от икономиката, винаги се играе с "дълги позиции". Не е изключено, че след постигането с много кръв на малки цели под формата на признаването на Крим (макар и засега само морално), сега отново е настъпило време за политика на договореностите.

А ако диалогът се окаже невъзможен - не е изключена нова ескалация на конфликта, след като Украйна преживее първата зима след революцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До Jimmy jРУСНАЦИТЕ ДА НАМАЛЯВАТ ДРАСТИЧНО ДОБИВА И ИЗНОСА НА ПЕТРОЛ И ГАЗ И ДА СЕ АРГУМЕНТИРАТ ЧЕ Е ПО ТЕХНИЧЕСКИ ПРИЧИНИДА ОБРЪЩАТ ТРЪБАТА НА ИЗТОКДА РАЗВИВАТ СОБСТВЕНОТО ПРОИЗВОДСТВОДА СПРАТ ДА ПРОДАВАТ СУРОВИНИА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ СТОКИ ОТ ТЯХ
112
1
 
9
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Шоп Верно ли шопе ,виждал ли си ги тия камиони с 200 в тях ,че и да са руски спецназ? Или просто повтаряш като папагал измищлютините на Киев Той и Гелетей се закани да има укр. парад в Севастопол,ама взеха че го свалиха Такива тъпизми ,може само някой украинец,дето от шмъркане на кока му са се изпарили и малкото мозъчни клетки.*** и тебе като те гледам от лапане на пи*ки и твоите мозъчни клетки са се изпарили,но ти продължавай да *** и гълташ моме,за това си се родил,това ще правиш
111
2
 
12
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
БРИКС И В ЧАСТНОСТ КИТАЙ И РУСИЯ ТРЯБВА ДА ЗАГЪРБЯТ ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНА ВАЛУТАДА СЕ ВЪВЕДЕ ЗЛАТНИЯ ЮАН И КОНВЕРТИРУЕМАТА РУБЛАДА ИЗХВЪРЛЯТ МАСТЕР КАРТ И ВИЗА И ДА ГИ ПОДМЕНЯТ СЪС СОБСТВЕНА СИСТЕМАЗАЩО ДА ПЛАЩАТ КОМИСИОННИ НА ЯНКИТЕ ПРИ ВСЯКА БАНКОВА ОПЕРАЦИЯ С ВИЗА И МАСТЕРКАРТ...ПО-ДОБРЕ Е ПАРИТЕ ДА СЕ ИНВЕСТИРАТ В РЕГИОНА А НЕ ДА СЕ НАДУВА АМЕРИКАНСКИЯ БАЛОН
110
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 156Ако Руснаците са умни трябва да помислят за нещо подобно в съседнитена САЩ страни - само така ще спрат провокациите------------- Епа оно само тва им требе - да натоварат още 2-30 камаза с +груз 200+ и в Литва, Латвия и Естония и спецназо че почне да не достига... Тва да не са патрони да ги произведеш у фабрика?
109
2
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
РУСИЯ НАИСТИНА СИ Е САМОДОСТАТЪЧНА ..ИМА ВСЯКАКВИ ПРИРОДНИ РЕСУРСИИМА МОЗЪЦИ КОИТО ПРОМЕНЯТ СВЕТАСВЕТОВНА СИЛА САИМАТ И ЕДИН ПОЛИТИК КОЙТО СЕ РАЖДА ВЕДНЪЖ НА 1000 ГОДИНИДНЕС РУСИЯ ТРЯБВА ДА НАМАЛИ ДРАСТИЧНО ПРОИЗВОДСТВОТО НА ГАЗ И ПЕТРОЛ ЗА ДА ГИ ЗАПАЗИ ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ НА СТРАНАТА СИДА РАЗВИЕ СОБСТВЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА СТОКИ И УСЛУГИ..ДА КРАДЕ ТЕХНОЛОГИИ КАКТО НАПРАВИ КИТАЙДА СЕ ВЪВЕДЕ КОНВЕРТИРУЕМА РУБЛАДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ДОЛАРАДА ЗАСИЛЯТ И ПРЕОРИЕНТИРАТ ВРЪЗКИТЕ СИ С КИТАЙ....
108
12
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Заминавай да лазиш в краката на Путин и на Русия и не се връщай в България. Президентът е прав.Русия е агресивна държава.
107
2
 
2
 
! Отговори
Jimmy j преди 9 години
Sled. Studenata I gladna zima name hohlite che vidim
106
5
 
11
 
! Отговори
Н.Петров преди 9 години
До "анонимен" за БриГс : Приказката за сламката и гредата знаеш ли я ? За онези в окото на гледащия в празната си чиния...Въпросът с Русия е далеч по-сериозен отколкото една правописна грешка ,а за миналото си ,всеки сам плаща с бъдещите си действия .Далеч по-добре е да имаш петрол и газ , отколкото долари , а и при китайците долари има в излишък ,та се чудят къде да ги инвестират. При нас ,какво...шистов газ ?
105
15
 
33
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Жириновски каза истината. България няма президент, а един обикновен агент на ЦРУ.Всъщност дали Жириновкски знае, че не само президента, а огромна част от политиците ни са слуги на ЦРУ, МИ5, МИТ, МОСАД ... ?!Затова България е докарана до катастрофа !
104
1
 
8
 
! Отговори
знам ли преди 9 години
До медцедес 162Любопитното в случая е и курса рубла евро 51/ 1 и е около тези равнища от 2 години - изводи за еврото ?
103
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същата работа е и тук в Пенсилвания, страх ме е да пия една чаша вода щото мога да се запаля.Затова карам само на хайнекен. Кога ще спрат тоя фракинг да пием и ние вода като руснаците ?
102
9
 
25
 
! Отговори
Защо ли преди 9 години
Защо ли в анализа липсва - забраната на руския език и въвеждане на английски , намерените масови гробове , неплащането на газ от Украйна , хуманитарини пшомощи - храни и лекарства от Русия и бронежилетки от запада , бързото назначаване на фамилия родшилд в газовото управление на Украйна , разполагането ... въпроси , въпроси ... без отговор - или не плаща за задаването им ?
101
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
засега петрола държи $88 (тоалетна хартия ) за барел, цената пада всеки ден ...
100
6
 
21
 
! Отговори
ПAИСИЙ ХAМЕРИКAНСКИ преди 9 години
О НЕРAЗУМНИ ЮРОДЕ ПОРAДИ ЧТО СЕСРAМУЕШ ДA СЕ НAРЕЧЕШ ИЗТОЧЕН *** ?!!!!
99
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РФ успя да види истинското лице на своите "западни партньори" и си направи съответните изводи.
98
4
 
24
 
! Отговори
китайски кайбой преди 9 години
До кико 166Ясно ти яко си се концентрирал в/у темата за ника и си много конкретен,не пишеш общопо темата, а строго насочено за никовете и тяхното използване !Кажи нещо за перспективата 50 рубли да са = на 1 $ и за цена на барел нефт от 70 $ !Каква веселба ще настъпи в Москва ,представяш ли си,*** тан не е за изпускане такъвкупон 50-60 рубли за късче зелена тоалетна хартия/нали така викате на $интересно 1 късче зелена хартия е= на..? руло източна тоалетна хартия/рубла
97
4
 
12
 
! Отговори
кико преди 9 години
До китайски кайбойСмех и много общи приказки.......и пиши само от един ник--че вече се оплете...
96
4
 
9
 
! Отговори
кико преди 9 години
До ФутурологМожеш само да си мечтаеш,това да стане...а каква ми е шапката-това няма никакво значение--важното е какво има под нея...И щом за вас това са ценностите и ги приемате с въсхищение--добре...но жалко за вас самите....
95
5
 
18
 
! Отговори
китайски кайбой преди 9 години
Докико158Ника ми е"приятелско"намигване към вас..напоследък само споменаването на Китайви кара да изпадате в еуфория и приповдигнат патос за края на САЩ-$ и за големияаркадашлък м/у Русия и Китай!Източния ви Шеф открито съжалява за разпада на СССри връща старите комунистически порядки в РФ,нещо като в Китай,но с имперски агресивниамбиции !колкото до САЩ всички знаем ,че са построили комунизма отдавна,преди да си помисли Русия,но янките са взели само хуманните му неща и със свободен пазар!>
94
4
 
15
 
! Отговори
медцедес преди 9 години
До baihui 159Пир по време на чума му се вика на това да правиш ненужни скъпи проекти/Формула-1когато си зле със икономиката и инфлацията лети нагоре в Русия ,40 рубли= 1$ ,Бравос!