Какво спечели и какво изгуби Русия през 8-те месеца война в Украйна

Ако диалогът се окаже невъзможен, не е изключена пак ескалация на конфликта
14 окт 2014 20:53, Елка Василева
256
Какво спечели и какво изгуби Русия през 8-те месеца война в Украйна
Снимка: Reuters

Оттеглянето на руските войски от украинската граница бележи ако не край на военната кампания, то поне пауза в горещия конфликт. Този период от Сочи до Сочи (от Олимпиадата до "Формула 1") със сигурност ще влезе в учебниците по история: за осем месеца Русия кардинално промени позициите си в световната политика, отношенията с братска Украйна и обществения договор вътре в страната, пише „Газета“.

През уикенда Владимир Путин възложи на министъра на отбраната да отзове военнослужещите от границата с Украйна, а самият (Петро) Порошенко намекна за възможно пълно прекратяване на огъня в Донбас в срок от три дни.

Дори това да не е краят на войната, то като минимум е демонстрация на добри намерения и и преход и на двете страни към пътя на преговорите.

Решението за оттегляне на руските войски бе съобщено, когато Владимир Путин откриваше в Сочи първата Голяма награда на Русия във "Формула 1". Само осем месеца преди това, пак в Сочи, при къде по-голямо струпване на чуждестранни делегации и фенове, Владимир Путин наблюдаваше Зимната олимпиада. От трибуната приветстваше олимпийците Виктор Янукович - днес вече беглец и бивш президент на Украйна.

Седмица по-късно, при обстоятелства, които се разследват и до днес, станаха най-кървавите сблъсъци на Евромайдана и разстрелът на 82-ма души. След още едно денонощие Янукович подписва "споразумение за уреждане на политическата криза" и изчезва в неизвестна посока, а впоследствие се появява публично само с кратки изявления от Ростов.

По-нататък събитията започнаха да се развиват така стремително, че се създаде трайно впечатление, сякаш са минали не няколко месеца, а цяла епоха - присъединяването на Крим, референдумът в Югоизточна Украйна, Порошенко – президент, малайзийският Боинг, споразуменията от Минск...

Осем месеца след последната си публична поява заедно с Виктор Янукович, когото вече дори в Русия престанаха да наричат единствен легитимен президент на Украйна, Владимир Путин посрещна спортистите в Сочи сам.

Ако действително според разбирането на руското ръководство е дошло време, ако не за приключване, но поне поне за пауза в конфронтацията от последните осем месеца, значи вече може да се направи междинна равносметка.

Какво получи Русия? Русия, съдейки по всичко, може да се каже ,че наистина получи Крим. Макар че формално още много дълго време малцина в света ще признават легитимността на присъединяването на територията, морално полуостровът е част от Русия.

В добавка към Крим Русия де факто получи и част от Донбас - без излаз на пристанище, както, съдейки по всичко, е било планирано, но частично признаване на съществуването на проруска група на влияние в Украйна все пак се състоя. Донецка и Луганска област в тези граници, които сега се обособяват с демаркационни линии, стават самостоятелни субекти на страната с право сериозно да влияят върху външните и вътрешните политически решения на Киев. Преговорите за това колко сериозно ще бъде това влияние, тепърва предстоят, но във всеки случай самото съществуване на този анклав затруднява каквато и да било евро- или атлантическа интеграция на Украйна.

Отделен въпрос е кой ще храни този анклав от типа на абхазкия? Поне икономическа независимост Украйна би му предоставила с радост, а и Русия засега не копнее да поема такъв товар за бюджета си. Отговор май трябва да очакваме от поредните преговори между Путин и Порошенко.

Русия получи сериозни западни санкции, които вече негативно се отразяват на икономиката й. От политически съображения руското ръководство едва ли ще постави въпроса за смекчаване на санкциите, но да си изпроси по-твърди мерки също, съдейки по всичко, няма желание.

Русия понесе човешки загуби, точното число на които надали някой ще назове днес. Правозащитници споменават числа до 4000 загинали - било то доброволци или военнослужещи.

Русия получи милион украински бежанци, които дълго време няма да могат да се върнат в разрушените от военните действия домове и преди настъпването на зимата трябва да бъдат разселени и трудоустроени.

В отношенията с Украйна Русия получи закриване на проекта "Украйна и Митническият съюз" от една страна и силни преговорни позиции за газа от друга. Изборите за Върховна рада ще трябва да покажат способността на руските опекуни да реализират занапред политика на "мека сила" спрямо Украйна.

В отношенията със собствените си граждани руското ръководство получи масова подкрепа за "руската национална идея" и за концепциите за "руския свят" сред населението.

Общественият договор от типа "салам в замяна на свобода" може да се счита за разтрогнат - на мода сега не е саламът, не е свободата, а националното самосъзнание.

Вярно е, че в зависимост от това колко внимателни са по-нататъшните действия, тази подкрепа може с еднаква степен на вероятност да се превърне както в недоволство (заради "предателството", "преговорите с хунтата" и "загубата на Новорусия"), така и в продължителна имперска еуфория. Впрочем и сега като акумулатор на недоволство сред особено войнстващите среди успешно служи тайнствената "пета колона".

В отношенията със Запада - нов етап от спиралата на "студената война", завой към Изтока, курс към самодостатъчност и обезпечаване на собствената сигурност в условия на глобална криза.

Като цяло икономическите загуби от отказа на Русия да приеме преврата в Украйна са съществени, докато политическите придобивки още не са видими, макар че, както е известно, в политиката, за разлика от икономиката, винаги се играе с "дълги позиции". Не е изключено, че след постигането с много кръв на малки цели под формата на признаването на Крим (макар и засега само морално), сега отново е настъпило време за политика на договореностите.

А ако диалогът се окаже невъзможен - не е изключена нова ескалация на конфликта, след като Украйна преживее първата зима след революцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
9
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 94 Не е глупости,даже и немски медии писаха преди време за американски наемници участващи на страната на Украйна
52
8
 
6
 
! Отговори
Памуков преди 9 години
До Тервел 85Кой възстанови дивизията "Дзержински",кой държи още Ленин в Мавзолея ?Източния Президент си каза,че разпадането на СССР е грешка!Какво още искаш да стане за да признаеш,че в РФ има комунизъм?Може би от Китайски тип, но Комунизъм с Имперски амбиции!!!!!!
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми хората след като не искат про руски президент какво да се прави?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Янукович е рекетьор с криминално минало.Това се знае. В тубата има и филми.
49
3
 
11
 
! Отговори
Ър преди 9 години
Странно но Русия участва в Украинската гражданска война толкова колкото и САЩ, подкрепяйки едната страна. Разпалването и обаче е заслуга само на САЩ с преврата през пролетта.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия още не на минус с растежа на икономиката.Минимален ръст все още има.Въпреки санкциите.На далавера сега са Сърбия, Китай, Турция, Корея и пр.Ние също можеше да сме на далавера, ама то ние кога ли сме били на далавера в политиката."Велик е нашият войник" и "Колко *** е нашият политик".
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това политиката е гадно нещо.Руснаците първо казваха, че Янукович е мутра от времената на "първоначално натрупване на капитал", и после се извъртяха, че бил "демократично избран президент".Ама нищо, че е бил главатар на банда главорези.
46
0
 
2
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 79 Еми реално е отменен от нъойския 1919 г. Дори и след Междусъюзническата запазваме всички придобити територии според този лондонски договор Малко ли са 6 години а ?
45
4
 
2
 
! Отговори
ии преди 9 години
До 76Замислял ли си се кой ще е "следващия Путин" в Русия?Я си помисли какво ще стане ако той е примерно като Жириновски ?Изолацията на където се е насочила Русия ... не е добре нито за нея нито за нейните съседи.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То Русия след 1992 г. не се променила кой знае колко.Всички политици са си от тогава.Уж промени това онова, ама всъщност са си все същите пешки.И в бизнеса им е така. Т.е. посткомунизма продължава.Единственото хубаво нещо беше, че си забраниха КПСС през 1992 г.Щото у нас това не се случи за жалост.
43
6
 
4
 
! Отговори
Памуков преди 9 години
До анонимен 76И я малко по подробно обясни,как като по времето на Янукович Източния Шеф владееше и командваше цяла Украйна,сега когато има само -3% от нея е прецакалянките?Рублата лети надолу,нефта е евтин и РФ губи яко от това,в какво точно сеизразява печалбата на твоите хора,във високата инфлация ли що ли ...?!
42
0
 
4
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 67 Ако Лондонския Договор след Балканската война за тебе е междинно споразумение,то за мене не е
41
4
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Комунистите от БСП започнаха да си вадят партийните билети от членството им в БКП от под възлавниците и да репетират руски песньовки....
40
2
 
13
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
А да ва питам ,евроинтегратори,кой командва в Родопите ,Разградско ,Шуменско ? Реално ДПС ги командори ,а не властимащите Дефакто всичките спечелени територии от Балканската война са или загубени в ПСВ или сега се управляват от ДПС Аз неслучайно писах,че над 133 000 са убити за тоя дето д*ха ,а вие ми се ежите ,че сме спечелили Айде да ви питам,вие пари от данъци от Родопите,разградско и т.н. виждалили сте в държавния бюджет? По-скоро си отиват в партиината каса на ДПС
39
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин просто ги размаза като мухи. На целият свят стана ясно: 1. Крим вече е руски и завинаги ще остане в Русия колкото и да подскачат от запада - това беше много звучна плесница която получиха.2. Украйна никога няма да влезе в ЕС, не защото Русия я спира, а защото от ЕС не я искат, всичко е под натиск от Америка.3. Украйна никога няма да стане член на НАТО - Путин не разрешава, а щом той не разрешава значи не можа да стане.3. Новата държава Новорусия ще скоро ще бъде факт.
38
2
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 48 А губим Беломорска Тракия над 8000 км2 1,545 km2 дадени на Сърбия 1,028 km2 попадащи в сегашна Македония Спечелили сме 6655км2,загубили сме 11151 км2 Викаш ,сме били на печалба нали ?
37
5
 
4
 
! Отговори
бау преди 9 години
Рублата нещо го закъса!
36
2
 
7
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
***, когато препишеш статия на серсемите от бта със заглавие "Какво спечели и какво изгуби Украйна през 8-те месеца война в Новороссия" ще те черпя едно чувалче фуражни смески за млекодайни крави.
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСИЯ СПЕЧЕЛИ КАТО СИ ВЗЕ СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ КРИМ И СЕВАСТОПОЛ,ВЗЕ СИ И ДОНБАС,А САЩ ЗАГУБИХА МИЛЯРДИ ДЕТО ГИ ИЗЛЯХА НА МАЙДАНА,КАКТО И ЗАГУБИХА АЛЧНИТЕ ЕВРЕЙСКИ МОШЕННИЦИ ОТ САЩ КОИТО СИ ПРАВИХА КРИВИ СМЕТКИ ДА ДУПЧАТ ЗА ШИСТОВ ГАЗ В ДОНБАС,А НАЙ ВЕЧЕ ЗАГУБИ ЕВРОПА ЗА ТОВА ,ЧЕ КЛЕКНА ПРЕД ВАШИНГТОН И СЕ ВКЛЮЧИ В САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ И СЕГА СПОРЕД ЕВРОПЕЙСКИ ИКОНОМИСТИ ОТ САНКЦИИТЕ ЕС САМО ЗА 2014 ЩЕ ЗАГУБИ НАД 40 МИЛЯРДА ЕВРО
34
11
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
До Леле че народДа живее САЩ, долу *** русия!!!