От Германия: Ние губим Русия!

Шеф на Германско-руския форум иска отмяна на санкциите
20 ное 2014 20:29, Елка Василева
194
От Германия: Ние губим Русия!
Снимка: архив, Reuters

Стига санкции! Русия трябва отново да бъде зачитана и приемана като партньор на Запада. Руските граждани трябва да усещат, че са добре приети в Европа, пише Мартин Хофман* във в. "Тагесшпигел".

Това е сигнал за тревога. Предупредителен сигнал към всички онези в политиката, които ходейки насън, вярват в превъзходството на Запада. Към онези, които са убедени, че Западът би трябвало най-накрая да покаже сила и да наложи по-строги санкции. А също към онези далновидни привърженици на Източната политика, които залагат на диалога, но са убедени, че е изключено да има война и в крайна сметка ще победи разумът.

Призивът идва от човек, който не принадлежи нито към "левицата", нито към "десницата", и който няма претенцията, че може да разбере или да обясни Русия или дори Путин. Като западногерманец по време на Студената война аз съм учил
славянска филология, а от почти 25 години работя за и с руското гражданско общество. А също с хора, които са ангажирани в обществото с общи интереси в културата, околната среда, науката, политиката и икономиката.

Аз бия тревога: ние губим Русия! Не само управленския елит около президента Путин, не, а цял един народ, един голям европейски мислещ народ. Един народ, който цени като цяло Европа и особено Германия - въпреки опита от двете световни войни и Студената война. Един народ, който е дал решаващ принос за освобождението на Германия от фашизма и за това ние германците днес отново да живеем в единство и свобода. От нас се отвръща една нация, която винаги се е надявала някой ден да дойде при Запада и да бъде уважавана и приета като партньор.

Никой не трябва след това да казва, че не е разбрал или забелязал: ситуацията днес е различна, но в никакъв случай не е по-добра от тази през Студената война. Във всеки случай никога през 80-те години не съм преживявал такова емоционално страдание и разочарование. Голямо мнозинство от руското население се чувства нечуто и неразбрано. Хората са разочаровани от Запада и не искат повече да бъдат вечният губещ.

Естествено, може да се възрази: Путин не е народът. В крайна сметка Русия започна конфликта. Хората в Русия са жертва на невиждана пропаганда. Няма съмнение, че за нас емоционалното и натоварено с патриотични нюанси отразяване на събитията е смущаващо и обезпокоително.

Но не бива да се заблуждаваме: ние губим именно онези, които винаги са гледали на Запад. Именно либералните елити често се оказват разочаровани и засегнати от картината, която представят европейските медии и проучвания на общественото мнение. Тъкмо ние не виждаме, че стратегията на Запада (ако въобще има такава) само помага на руската пропаганда. Чрез санкции, които руското население възприема като наказание или заплаха, чрез отказа за водене на равнопоставен диалог, чрез високомерието, с което някои си въобразяват, че притежават по-добри ценности, и чрез двойни стандарти. Тази политика вкарва руската нация в един невиждан досега съюз с властта и подготвя поле за действие на агитатори от всевъзможни политически цветове.

Защо сега ние германците, които много пъти сме получавали подаръци от историята и от Русия, не положим усилия да се осмелим да направим първата крачка? Ние трябва да спрем да изпълняваме своите собствени предсказания чрез упреци, обвинения и все нови "червени линии"! Трябва да действаме и то бързо!

Призовавам всички актьори на Запад да се намесят дори по парадоксален начин! Руснаците са по-чувствителни към символи, жестове на уважение и знаци на помирение, отколкото си мисли Западът. Нека предприемем курс на засилен диалог във всички области - в политиката, икономиката и особено в обществената сфера.

Сега е по-важен от всякога един Петербургски диалог. Икономическите санкции трябва да бъдат премахнати. Руските граждани трябва да почувстват, че са добре приети в Европа. Нека не пропиляваме този капитал за мир и справедливост през 21 век.

*Авторът е изпълнителен директор на Германско-руския форум
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: германияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
6
 
! Отговори
КРай преди 9 години
България разбира се трябва да се пази от Русия така както всеки малък трябва да внимава като си играе с големите. Това важи и за отношенията ни с ЕС с Сащ, Турция.
83
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е че утре Руснаците могат да дойдат да вземат бившия си сателит България както си взеха Украйна.
82
3
 
48
 
! Отговори
КРай преди 9 години
Реално Германия и ЕС като цяло не се конкурира с Русия, напротив могат само да се допълват. В един такъв широк ЕС България ще е в пъти по-добре и за такъв съюз трябва да работи. Англичани и Американци са се бояли винаги от съюз Русия - Германия. Крайно време е страховете им да се сбъднат.
81
4
 
42
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
Явно повечето хора не разбират въпреки очевадното унищожение на нашата държава хората го казаха ясно не повече от 4 млн.и България става старчески дом за хората от Америка и ЕС. няма да ви давам доказателства те са пред вас.
80
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нито съм за русия нито за запада..но истианта е че целия ЕС е поргнил от араби които са завладели всички ниски и високи постове..лека полека всичко ще стане мюсли...лошото е че и руснаците ги подкрепят а не виждат франсетата на какво дередже са вече
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така. 10 мин. почивка. Нека децата се запознаят с коментара на 93 номер и спора продължава.Великата Руска култура не била част от Европа - Кое Достоевски, Пушкин, или Лермонтов или Чаиковски или Шустакович или Менделеев или Цилковски или...В гугл има инфо за всички....
78
4
 
25
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
до 94 :извинявам се но бихте ли казали как България е била толкова богата преди 1944 може ли факти , като например безплатно образование, безплатна мед.помощ , развита инфраструктура или заводи , а може би имате предвид шайката която е ограбвала народът както тези сега?
77
3
 
33
 
! Отговори
КРай преди 9 години
Германците ако не се разберат с Руснаците ще пропилеят последните шансове на бялата европейска раса да се съхрани като управляваща света. Неизбежният Бял ще изчезне.
76
0
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 9 години
Ти да не си падал по глава малко след раждането си?
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българия е малка страна и сама е нежизненоспособна, другото е предрешено, имаме подходящото управление за либералната глобална матрица, либерала нехае за интереси на народ, национални интереси на страната си, гледаш му сеира и да си троши главата
74
1
 
24
 
! Отговори
край преди 9 години
Евроатлантик да не ти казвам какво остана от България след като я стъпка Евроатлантическия висок ток на Кончита Вурст. Българите са на път да загубят територията си.
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евроатлантика, преди 1944 кво е било? Я дай малко по-подробно. Каква Швейцария е било? :)))Ае 72 номер, пак ли си ти?
72
2
 
34
 
! Отговори
rumen преди 9 години
От Германия:Ние губим Русия! -Кьсно е булка за китка .Не само Германия я загуби, а всички които безпрекословно защитават чужди интереси вьв вреда на собствения си город.
71
40
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 години
Колкото по далече от Русия, толкова по близо дао цивилизацията. Където стъпи руски ботуш и трева не расте. Преди 1944 година България е била високо развита индустриална страна със стандарт на живота като в Швейцария и Германия. След като руската агресия икономиката е съсипана, руските окупатори изнасят богатствата на България а народа живее в мизерия. И сега въпреки милиардите които наливат ЕС и Америка в България за да ни спасяват, все още не можем да се оправим от опустошенията на руснаците.
70
3
 
53
 
! Отговори
край преди 9 години
Великата Руска култура не била част от Европа - Кое Достоевски, Пушкин, или Лермонтов или Чаиковски или Шустакович или Менделеев или Цилковски или... ... ... не са част от Европа. Руснаците са БЕЛИ, РУСИ, ХРИСТЯНИ, КОИТО РАЗБИРАМЕ БЕЗ ПРЕВОДАЧ.
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като прочетох коментарите на някой от вас (като номер 72) ... Нито за САЩ, нито за ЕС, нито за РФ ми пука. Давайте да спасяваме БГ, че работата хич не е на добре.
68
2
 
22
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
В Русия 85% подкрепят ПутинВ СAЩ 85% знaят, че 9/11 е inside job.Твa е без дa им коментирaм дълг към FEDЗa кaкво въобще говорим
67
2
 
24
 
! Отговори
до 76 преди 9 години
Тази статия бе крайно време да се появи, защото в немските форуми, противно на статиите, хората не вярват на медиите и поддържат в по-голямата си част Русия и са много критични към Меркел и официалната немска позиция.
66
24
 
2
 
! Отговори
европеец преди 9 години
До 83русия никога не е била част от Европа,освен в географските карти
65
0
 
32
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Правилния израз е:-Губим пари!Много пари!А може и да загубим живота си,заради САЩ!Естествено това няма да го кажат в прав текст!