От Германия: Ние губим Русия!

Шеф на Германско-руския форум иска отмяна на санкциите
20 ное 2014 20:29, Елка Василева
194
От Германия: Ние губим Русия!
Снимка: архив, Reuters

Стига санкции! Русия трябва отново да бъде зачитана и приемана като партньор на Запада. Руските граждани трябва да усещат, че са добре приети в Европа, пише Мартин Хофман* във в. "Тагесшпигел".

Това е сигнал за тревога. Предупредителен сигнал към всички онези в политиката, които ходейки насън, вярват в превъзходството на Запада. Към онези, които са убедени, че Западът би трябвало най-накрая да покаже сила и да наложи по-строги санкции. А също към онези далновидни привърженици на Източната политика, които залагат на диалога, но са убедени, че е изключено да има война и в крайна сметка ще победи разумът.

Призивът идва от човек, който не принадлежи нито към "левицата", нито към "десницата", и който няма претенцията, че може да разбере или да обясни Русия или дори Путин. Като западногерманец по време на Студената война аз съм учил
славянска филология, а от почти 25 години работя за и с руското гражданско общество. А също с хора, които са ангажирани в обществото с общи интереси в културата, околната среда, науката, политиката и икономиката.

Аз бия тревога: ние губим Русия! Не само управленския елит около президента Путин, не, а цял един народ, един голям европейски мислещ народ. Един народ, който цени като цяло Европа и особено Германия - въпреки опита от двете световни войни и Студената война. Един народ, който е дал решаващ принос за освобождението на Германия от фашизма и за това ние германците днес отново да живеем в единство и свобода. От нас се отвръща една нация, която винаги се е надявала някой ден да дойде при Запада и да бъде уважавана и приета като партньор.

Никой не трябва след това да казва, че не е разбрал или забелязал: ситуацията днес е различна, но в никакъв случай не е по-добра от тази през Студената война. Във всеки случай никога през 80-те години не съм преживявал такова емоционално страдание и разочарование. Голямо мнозинство от руското население се чувства нечуто и неразбрано. Хората са разочаровани от Запада и не искат повече да бъдат вечният губещ.

Естествено, може да се възрази: Путин не е народът. В крайна сметка Русия започна конфликта. Хората в Русия са жертва на невиждана пропаганда. Няма съмнение, че за нас емоционалното и натоварено с патриотични нюанси отразяване на събитията е смущаващо и обезпокоително.

Но не бива да се заблуждаваме: ние губим именно онези, които винаги са гледали на Запад. Именно либералните елити често се оказват разочаровани и засегнати от картината, която представят европейските медии и проучвания на общественото мнение. Тъкмо ние не виждаме, че стратегията на Запада (ако въобще има такава) само помага на руската пропаганда. Чрез санкции, които руското население възприема като наказание или заплаха, чрез отказа за водене на равнопоставен диалог, чрез високомерието, с което някои си въобразяват, че притежават по-добри ценности, и чрез двойни стандарти. Тази политика вкарва руската нация в един невиждан досега съюз с властта и подготвя поле за действие на агитатори от всевъзможни политически цветове.

Защо сега ние германците, които много пъти сме получавали подаръци от историята и от Русия, не положим усилия да се осмелим да направим първата крачка? Ние трябва да спрем да изпълняваме своите собствени предсказания чрез упреци, обвинения и все нови "червени линии"! Трябва да действаме и то бързо!

Призовавам всички актьори на Запад да се намесят дори по парадоксален начин! Руснаците са по-чувствителни към символи, жестове на уважение и знаци на помирение, отколкото си мисли Западът. Нека предприемем курс на засилен диалог във всички области - в политиката, икономиката и особено в обществената сфера.

Сега е по-важен от всякога един Петербургски диалог. Икономическите санкции трябва да бъдат премахнати. Руските граждани трябва да почувстват, че са добре приети в Европа. Нека не пропиляваме този капитал за мир и справедливост през 21 век.

*Авторът е изпълнителен директор на Германско-руския форум
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: германияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
20
 
! Отговори
456 преди 9 години
До Анонимен 72Леле че страшно ,чак се разтреперах!!Това да не ти е игра бе ***?Ако щеше да е да е толкова лесно за 30 мин, да сринат Русия,теб ли щяха да чакат американците да им дадеш акъл????Тъпо коп*ле!Това да не ти е Ирак или Либия? Трай си че никой не знае какво ни чака!
63
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не може да даде нищо на европа за разлика от САЩ.
62
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че САЩ и НАТО да не са престъпници като русия бе лилипутофил. Ако искат никой не може да ги спре. Няма корейска ракета която може изобщо да мине и границата. Те дори сами си падат без някой да ги сваля. Правят ги от гнили кюнци.
61
2
 
30
 
! Отговори
край преди 9 години
Нищо по естествено от Русия в ЕС и Европа да доминира света. Немците за сега обслужват Америка поради личния комплекс на Меркел че е живяла в ГДР. Европа с Русия би имала всичко - образованите бели хора, технологиите и ресурсите
60
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин и Медведев по стар съветски обичай дали се целуват уста в уста като се видят .
59
10
 
3
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
Техният В.Сидеров.Всяко село си има по един луТ.
58
2
 
17
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Пaтриотизмът в Русия рaсте кaто сметкaт нa ГорaновОсобено тревожни зa Ционa сa млaди хорa и безрезервнaтa им любов към родинaтa и лидерa имРaстежът нa икономикaтa, рaстaщия стaндaрт и умерените връзки нa Русия с пaртньорите дрaзнят твърде дрaстично врaговете нa прогр3сa
57
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хофман е някакъв немски хомо който шляка на руското корито.
56
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой по дяволите е Мартин Хофман и "Тагесшпигел".?
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хохенхолерните искаха война с русия в първата, хитлер във втората поради една причина, русия да не е арбитър между континента европа и англиа, транспонирайте сегащната реалност, прибавете и стратегическата кота крим и ще познаете и резултата в финала
54
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да направи опит оня лилипут и веднага ще полетят ракети към Русия от всички посоки на света. САЩ имат бази в Турция , Европа , Азия. Ще летят ракети от север , от подводници и от сателити. Ще бъдат изтрити от лицето на земята за 30 минути. Света няма да изчезне целия но русия със сигурност
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен64 даже не си разбрал какво е написано. Както и да е. Важното е, че си ми дал така точната и бърза оценка. :))
52
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия вече не струва 5 стотинки. Украинците искат свобода и няма никой да им казва какво да правят най-малкото онова червено кремълско ***.
51
2
 
20
 
! Отговори
do 56 преди 9 години
Как да живее Украйна, добре ли? Като група платени от САЩ украинци се надяват НАТО да се бие с Русия заради тях? Наистина ли вярваш, че Украйна е по-важна за Европа от Русия? Да не говорим, че в очите на повечето са обикновени платени от САЩ предатели, на които цяла Европа ще им плаща сметките за да угоди пак на САЩ. Защо убивахте собствени граждани, защо свалихте самолета и не казахте резултати от експертизата? Ваш писател се жалва пред FAZ, че украинците говорели за ценности, а ЕС само за пари
50
8
 
3
 
! Отговори
Дуло преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Тя будеше симпатии и в други времена... а кво стана... всички политици,олигарси, бизнесмени от Българохазария, както и от Варшавскяи договр... все драпат на там... ОБЯСНИ, ако не тет срам де...
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНаистина е много жалко, че тук не се вижда кой кой е. Така много ми се иска да видя успелите форумни европейци. :))) Ясно, че тук всички са с големи фирми, богаташи и с по 5 мерцедеса минумум, но друго щеше да е ако можеше да се види. :)))--------само факта че измерваш богатсвото в мерцедеси ми дава представа какъв ***/*** си :)
48
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я и що не я изпепели да видиме как ще стане ? А дали няма да я изпепелят и нея за 30 минути точно. Няма да остане камък върху камък.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина е много жалко, че тук не се вижда кой кой е. Така много ми се иска да видя успелите форумни европейци. :))) Ясно, че тук всички са с големи фирми, богаташи и с по 5 мерцедеса минумум, но друго щеше да е ако можеше да се види. :)))
46
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Пичкин трябва да му повторят поговорката че " който вади нож от нож умира " очевидно *** не я помни.
45
5
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
дреме ми за запада , проблема ми е , че сега ми е трудно да отида до Чукотка , много ми харесва Беринговият проток