Деца воюват в Украйна

Те са и от двете страни – и с редовната армия, и при сепаратистите
Обновена: 27 ное 2014 21:21 | 27 ное 2014 21:20, Елка Василева
166
Деца воюват в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Деца войници участват във въоръжения конфликт в Украйна – и на страната на редовната армия, и на страната на сепаратистите. Доказват го например репортажите на украински и руски медии.

Това положение тревожи УНИЦЕФ - детския фонд на ООН, който проучва "доказателствата, че деца се вербуват и вземат пряко участие в бойните действия", пише Виталий Шевченко от Би Би Си.

От април т. г. в сраженията из Украйна са загинали над 4300 души, а други близо 10 000 са ранени.

"Въоръжените групи не бива в никакъв случай да вербуват или да използват във военните действия деца под 18-годишна възраст", заяви Джована Барберис, представителка на УНИЦЕФ в Украйна.

По-рано този месец руска телевизия излъчи репортаж за двама непълнолетни войници на служба при отцепниците в Донецк.

И двамата служат в един от най-известните сепаратистки отряди - батальон "Изток". Също като на другите бойци са им дали позивни - Ройс и Старк.

Ройс командва снабдителен отряд, а Старк отговаря за склад с боеприпаси, разказа телевизия "Русия 1".

"Старк се разделя със своя АКМ*, само когато заминава в домашен отпуск", обясняват авторите на репортажа. И добавят, че командирите на батальона са вече като бащи за тези момчета.

Учат ги на война

Руският тв канал не уточнява възрастта им, но в друго интервю - за финландска телевизия, Ройс казва, че е на 15 години.

В кадъра до него са застанали двама младежи с качулки на командоси - единият казва, че е на 17.

Боец от друг прочут сепаратистки отряд, чийто водач е известен с прякора "Моторола", разказа, че заедно с него носят служба 16-годишни деца, информира украинският всекидневник "Сегодня".

Неназован опълченец уточнил за изданието, че те обикновено пращат децата в тренировъчни лагери и ги държат далеч от фронтовата линия.

Според дефиницията на ООН деца войници са "лицата под 18-годишна възраст, рекрутирани или използвани за нуждите на въоръжени сили или въоръжени групи в каквото и да е качество" - към тази категория спадат не само бойците, но също така
готвачите, носачите и шпионите.

Конвенцията на ООН за правата на детето забранява да бъдат вербувани за войници лица, ненавършили 15 години.

"Представят ги за герои"

Украинските медии останаха възмутени от тона на репортажите, разпространени в Русия.

Деца, вербувани от бунтовниците и готови днес да убиват украинци в Донецка област, се представят като герои от руската телевизия, пише на сайта си телевизионният канал "1 + 1".

Други украински телевизии обаче заснеха репортаж за "безстрашно момче", воюващо на страната на Киев, без да се питат допустимо ли е да се въвлича дете в конфликта.

По данни на украински медии 17-годишно момче е прекарало два месеца в зоната на бойните действия. Една седмица е било сапьор в района на Савур могила край Донецк - място на твърде тежки сражения, сочи един от репортажите. Накрая младежът бил ранен и откаран в болница в Централна Украйна.

Приет вече за лечение, той разказва пред "Пети канал", че излъгал за годините си, за да го вземат в доброволческия батальон. Командирът обаче явно е знаел за възрастта на момчето.

"Той все понечваше да тръгне напред, затова винаги трябваше да го спирам. Тук не бива да гледаме годините, а готов ли е човекът да воюва за страната си", заявява командирът, чиято качулка скрива лицето.

А училището?

Децата до 17 години в Украйна задължително ходят на училище. Независимо от военните действия училищата в повечето области под сепаратистки контрол работят и до днес; почти всички деца в училищна възраст посещават занятията.

Според новините Ройс например пише домашни и решава задачи дистанционно.

Случва се дори сепаратисти да изнасят в училищата уроци по "патриотично образование".

Прокиевски медии съобщиха, че отцепниците предлагали на 14-годишни ученици да шпионират украинските военни.

Прякото участие на деца в конфликта впрочем не е широко разпространено явление. Но хаосът на войната води дотам, че някои деца участват в бойните действия наравно със зрелите хора - и често пъти срещат пълното им одобрение.
------------
* АКМ - Модернизиран вариант на автомат "Калашников" /АК-47/ от 1959 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
14
 
! Отговори
yan преди 9 години
До Анонимен 133Може би такава е съдбата на човечеството, периодично да се самоубива - защото му е твърда кратуната.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние си мислим,че няма да сме свидетели на прекрояване на граници,но това се е случвало и ще се случвасамо,че технологиите много напреднаха
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аанямам идея за какво енякой,нещо е решил да правино как ще спре не знамкато си до Русия-по територия,мисля, да си приятел с нея е по-разумно
35
0
 
6
 
! Отговори
аа преди 9 години
До Анонимен 129И за какво точно е цялото това безумие? Да си начеше някой политик крастата. То се видя, Украйна няма да е в НАТО, няма и да е *** другарче на русия. За какво е цялото това кръвопролитие? От гледна точка на биещите се, имам предвид?
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
молете се да няма такава войнатогава никакви закони не се спазватбаби,деца...всички воюватукраинка ми каза-надига се пак фашизмаповечето са за Русия
33
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е лесно да си ***. Рублата съвсем се обезцени и се налага по 24ч да обискат из нета.Вървете да ровите из кофите - по-голяма ще ви е далаверата.
32
0
 
1
 
! Отговори
@122 преди 9 години
До yууДа беха само 3... аре барем кажете кво е оръжието на снимката, не че има много връзка с текста отдолу вероятно...
31
1
 
0
 
! Отговори
кк преди 9 години
Целия тоя "конфликт" е една изключително *** история.За какво точно се бият? За европейска интеграция? Защото Путин нареди? Защото Обама обеща? Тея 'войскови' части там просто не ги разбирам. Те са за бой: и руските военослужещи и wannabe фашистите.
30
3
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
-,,РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ''- СЪС ПИСКЛИВО ГЛАСЧЕ МУ ОТВРЪЩА ОПОНЕНТЪТ МУ.- ,,МАЙКА МУ ДА Е Б А, ОТИДЕ МИ ПОЧИВНИЯТ ДЕН''- ОТГОВАРЯ МУ НАШИЯТ ЧОВЕК, РОБИНЗОН КРУЗО! НАДЯВАМ СЕ ЧЕ ГО РАЗБРАХТЕ ВСИЧКИ МОЯТ ВИЦ, ЛЕКА НОЩ НА ВСИЧКИ!
29
3
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ..............6 ЖЕНИ И РОБИНЗОН КРУЗО ПРЕТЪРПЯВАТ КОРАБОКРУШЕНИЕ И СА ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ СТИХИЯТА НА НЕОБИТАЕМ ОСТРОВ.МИНАВАТ МЕСЕЦ,ДВА, ТРИ НО НИКАКЪВ КОРАБ НЕ МИНАВА НАБЛИЗО.СЪБИРАТ СЕ И РЕШАВАТ МЪЖЪТ ДА ПРАВИ СЕКС ВСЕКИ ДЕН СЪС ПО ЕДНА ОТ ЖЕНИТЕ А В НЕДЕЛЯ ДА СИ ПОЧИВА ОТ ,,ТЕЖКАТА'' РАБОТА.СЛЕД ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА НОВ КОРАБ СЕ РАЗБИВА НА СЪЩОТО МЯСТО И ЕДИН МЪЖ УСПЯВА ДА СЕ СПАСИ И Е НАМЕРЕН ОТ ПРЕДИШНИТЕ КОРАБОКРУШЕНЦИ.РОБИНЗОН КРУЗО СЕ ЗАРАДВАЛ НАЙ-МНОГО И СЕ ПРЕДСТАВИЛ -,,РОБИНЗОН КРУЗО!''
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Танковете са абсолютно безмислени. Русия даде 20 милиона жертви във втората всетовна война и няма никакво намерение да праща руски солдати да умират в други държави и да се бият с танкове. Всичко ще се реши само за няколко минути с балистични ракети. Няма ПВО което може да спре Искандер. Танковете ща станат на разтопено желязо.
27
3
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До GFR: ,,ОЗВЕРИ СЕ ОПУЛИ СЕ И АКО НЕ ИДЕ ТРАКАЛО ПРОВЛЕЧИ СЕ !''МЕРСИ ЗА ТОЧНИЯТ ПРЕВОД, ТОПЛИНГВИСТ СИ,СПОР НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА.КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ ПРОАМЕРИКАНСКИТЕ ЗВЕРОВЕ НА ФОРУМА ЛИ? АМИ КАТО ЗА НАЧАЛО ПРЕДЛАГАМ ДА СИ ГИ КЪТКАМЕ КАТО КВАЧКА ПИЛЕНЦАТА ЗАЩОТО СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН СТАВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО И ПО-МАЛКО И МИСЛЯ ЧЕ НЕ Е ДАЛЕЧ ДЕНЯТ КОГАТО ЩЕ ГИ ЗАПИШЕМ ЗА ТЕХЕН УЖАС ВЪВ ЧЕРВЕНАТА КНИГА НА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ВИДОВЕ! ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАМЕ ИДЕЙНИ РАЗЛИЧИЯ ПРОТИВНИКЪТ ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖАВА!
26
2
 
1
 
! Отговори
Az преди 9 години
Kolko zhalko ako e viarno!
25
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До бай Иван На всичко отгоре *** Трифон Палаузов не е бил в землянката по време на атаката, когато откачената Ганка е стреляла по стражарите, предизвиквайки ги да им намятат няколко гранати и да ги утепат - нея и детето Митко. Трифон Палаузов дълги години след това се скиташе да по пионерски сбирки да обяснява колко лоши са били стражарите, че не са се оставили да бъдат застреляни.
24
2
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До дум,думСПОКОЙНО, МЕДЕЦ ЩЕ ИМА ЗА РУСКИЯТ МЕЧОК ДОСТАТЪЧНО ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ЗАЩОТО САМ ЗНАЕШ ЧЕ НЯМА ЕЛЕМЕНТ ОТ МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА КОЙТО ДА ГО НЯМА ВЪВ БЪРЛОГАТА МУ И ТО ПО МНОГО А НЕ МАЛКО! ЗА ЕДНО НЕЩО ОБАЧЕ СИ БЕЗСБОРНО ПРАВ- ПРОСЯК СВОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА-ФАКТ! А ТИ МАЙ СИ МНОГО ВОЙНСТВЕН ТАЗИ ВЕЧЕР ДА НЕ СЕ ВРЪЩАШ ОТ КОНЦЕРТА НА АНИ ЛОРАК ВЪВ КИЕВ НА КОЙТО И ТАЗИ ВЕЧЕР СЕ ОПИТАХТЕ ДА СИ ПОКАЗАЖЕТЕ МАГАРИИТЕ?
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za zashtita na rodinata niama vazrast-spomnete si za MITKO PALAUZOV OT GEROICNIAT GABROVSK-SEVLIEVSKI OTRIAD.
22
0
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен: ,,.....Тези капиталистически прасета които само тука пред компа *** си мислят че света е техен-я да излязат от омазаната *** и очи в очи да ми обяснят за свободата на бедните славяни и че сме били тор.''ОХОООО, ТИ МНОГО НАЗАД ВЪРНА ЛЕНТАТА, ОЩЕ ПРИ УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ И ,,БЯЛОТО БРАТСТВО''.ТОВА Е МАЙ ЦИТАТ ОТ СПОМЕНИТЕ НА ЕКСТРАСЕНСА ЛУЛЧЕВ ЗА ТОВА ЧЕ ,,СЛАВЯНИТЕ СМЕ ТОР ЗА АНГЛИЧАНИТЕ И НЕМЦИТЕ?''. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И МОЕТО А И НА МНОГО ДРУГИ ХОРА МНЕНИЕТО НИ Е ТОЧНО ТАКОВА.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бай ИванБраво,изцяло подкрепям мнението ти!За съжаление картуните на много от хорицата са промити от геополитическо влияние на една или друга страна.Войната е нещо,от което обикновените хора губят,за да се облагодетелстват дадени лидери с власт и пари.Жаждата за власт и пари е бездънна яма.
20
1
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ПЕШО ШЕВРОНАПЕШО, ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯТА НА МИЛИАРДЕРА ПРОХОРОВ, СПОКО! РБК МИ Е ТОЧНО ДО ,,ВЕСТИ''/РОССИЯ24'' И РТР ПЛАНЕТА ПО КОЯТО ДАВАТ ВЪВ МОМЕНТА ПОВТОРЕНИЕ НА ,,НЕДЕЛНАТА ВЕЧЕР'' СЪС ВЛАДИМИР СОЛОВЬОВ. А ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ ЗА КОИТО МЕЧТАЕШ И МОЖЕ НАИСТИНА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТЯХ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА 55-60$ ЗА БАРЕЛ НЕФТ ПЪРВИ ЩЕ ИЗРЕВАТ ВАШИТЕ ХАМЕРИКАНСКИ ШИСТОВИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ!
19
1
 
1
 
! Отговори
Регент преди 9 години
До бай Иван Кво печелят ли??? Хляб и Зрелища... Това печелят... Доставя им удоволствие да гледат в уою тубе обезобразени тела от осколки...човека е животно!!! И то от най-злите!