Деца воюват в Украйна

Те са и от двете страни – и с редовната армия, и при сепаратистите
Обновена: 27 ное 2014 21:21 | 27 ное 2014 21:20, Елка Василева
166
Деца воюват в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Деца войници участват във въоръжения конфликт в Украйна – и на страната на редовната армия, и на страната на сепаратистите. Доказват го например репортажите на украински и руски медии.

Това положение тревожи УНИЦЕФ - детския фонд на ООН, който проучва "доказателствата, че деца се вербуват и вземат пряко участие в бойните действия", пише Виталий Шевченко от Би Би Си.

От април т. г. в сраженията из Украйна са загинали над 4300 души, а други близо 10 000 са ранени.

"Въоръжените групи не бива в никакъв случай да вербуват или да използват във военните действия деца под 18-годишна възраст", заяви Джована Барберис, представителка на УНИЦЕФ в Украйна.

По-рано този месец руска телевизия излъчи репортаж за двама непълнолетни войници на служба при отцепниците в Донецк.

И двамата служат в един от най-известните сепаратистки отряди - батальон "Изток". Също като на другите бойци са им дали позивни - Ройс и Старк.

Ройс командва снабдителен отряд, а Старк отговаря за склад с боеприпаси, разказа телевизия "Русия 1".

"Старк се разделя със своя АКМ*, само когато заминава в домашен отпуск", обясняват авторите на репортажа. И добавят, че командирите на батальона са вече като бащи за тези момчета.

Учат ги на война

Руският тв канал не уточнява възрастта им, но в друго интервю - за финландска телевизия, Ройс казва, че е на 15 години.

В кадъра до него са застанали двама младежи с качулки на командоси - единият казва, че е на 17.

Боец от друг прочут сепаратистки отряд, чийто водач е известен с прякора "Моторола", разказа, че заедно с него носят служба 16-годишни деца, информира украинският всекидневник "Сегодня".

Неназован опълченец уточнил за изданието, че те обикновено пращат децата в тренировъчни лагери и ги държат далеч от фронтовата линия.

Според дефиницията на ООН деца войници са "лицата под 18-годишна възраст, рекрутирани или използвани за нуждите на въоръжени сили или въоръжени групи в каквото и да е качество" - към тази категория спадат не само бойците, но също така
готвачите, носачите и шпионите.

Конвенцията на ООН за правата на детето забранява да бъдат вербувани за войници лица, ненавършили 15 години.

"Представят ги за герои"

Украинските медии останаха възмутени от тона на репортажите, разпространени в Русия.

Деца, вербувани от бунтовниците и готови днес да убиват украинци в Донецка област, се представят като герои от руската телевизия, пише на сайта си телевизионният канал "1 + 1".

Други украински телевизии обаче заснеха репортаж за "безстрашно момче", воюващо на страната на Киев, без да се питат допустимо ли е да се въвлича дете в конфликта.

По данни на украински медии 17-годишно момче е прекарало два месеца в зоната на бойните действия. Една седмица е било сапьор в района на Савур могила край Донецк - място на твърде тежки сражения, сочи един от репортажите. Накрая младежът бил ранен и откаран в болница в Централна Украйна.

Приет вече за лечение, той разказва пред "Пети канал", че излъгал за годините си, за да го вземат в доброволческия батальон. Командирът обаче явно е знаел за възрастта на момчето.

"Той все понечваше да тръгне напред, затова винаги трябваше да го спирам. Тук не бива да гледаме годините, а готов ли е човекът да воюва за страната си", заявява командирът, чиято качулка скрива лицето.

А училището?

Децата до 17 години в Украйна задължително ходят на училище. Независимо от военните действия училищата в повечето области под сепаратистки контрол работят и до днес; почти всички деца в училищна възраст посещават занятията.

Според новините Ройс например пише домашни и решава задачи дистанционно.

Случва се дори сепаратисти да изнасят в училищата уроци по "патриотично образование".

Прокиевски медии съобщиха, че отцепниците предлагали на 14-годишни ученици да шпионират украинските военни.

Прякото участие на деца в конфликта впрочем не е широко разпространено явление. Но хаосът на войната води дотам, че някои деца участват в бойните действия наравно със зрелите хора - и често пъти срещат пълното им одобрение.
------------
* АКМ - Модернизиран вариант на автомат "Калашников" /АК-47/ от 1959 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
абе у*. Кажи ми какво ще спечели обикновенния човек ако Русия превземе Украна, или ако Украйна унищожи всички про-руски сепаратисти ?Някой ще си раздели парчетата от баницата, а хората ще загубят роднини, близки и приятели, и нито ще живеят по-добре нито ще са по-богати, на хората им омръзна да се борят за умрели клаузи.
17
2
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ПУСТИЯТ МУ $ НЯМА ДА ВАЖИ ВЪВ ДВУСТРАННИТЕ ИМ ТЪРГОВСКИ ОТНОШЕНИЯ СЪС РУСИЯ ТЪЙ ЧЕ НЕЩО МАЙ МНОГО НАБЪБНАХА СТРАНИТЕ КОИТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ОБОРВАТЕ И ДУШИТЕ ФИНАНСОВО, НЕ Е САМО ИЗТОЧНАТА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ КАКТО ОБИЧАШ ДА СЕ ИЗРАЗЯВАШ.АЗ ПРЕБРОЯВАМ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ОЩЕ ДОСТА МЕРАКЛИИ ДА ПЪЛНЯТ ВЪЗГЛАВНИЦИТЕ И ДЮШЕЦИТЕ СЪС $-И ЗА ДА СПЯТ НА ПО-МЕКО ЗАЩОТО ,,ЗЕЛЕНИЯТ ГУЩЕР'' ЩЕ СИ СПОМИНЕ СКОРОПОСТИЖНО МАЙ ОЩЕ В НОВАТА 2015-ТА,А?
16
1
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ПЕШО ШЕВРОНА: ,,ГОЛЯМАТА ИЗТОЧНА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ЗАПОЧВА ДА ПРОСКЪРЦВА !''ПЕШО, ОТКАКТО ДОКТОРА ОТКРИ ЧЕ ВЪВ ГЛАВАТА ТИ ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ ШЕВРОНИ ВМЕСТО НЕВРОНИ ТИ Е ПРОСТЕНО ЗА ВСЯКАКВИ КОМЕНТАРИ КОИТО ПРАВИШ ТУК! ИЗГЛЕЖДА НЕ СИ ЧУЛ ЗА 2 БРОЯ КИТАЙСКИ КРЕДИТИ ЗА РУСИЯ ВСЕКИ ЕДИН ПО 4 МИЛИАРДА $? ЕДИНИЯТ Е ОТ ЕДНАТА КЪМ ДРУГАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА А ДРУГИЯТ Е КЪМ РУСКИ ЧАСТНИ И ДЪРЖАВНИ ФИРМИ.ВЗЕМИ СЕ ВЪВ РЪЦЕ И ВЛЕЗ ВЪВ ЧАС НАЙ-НАКРАЯ А НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ НЕПОДГОТВЕН! А ВЕЧЕ И СЪС ТУРЦИЯ И ВИЕТНАМ
15
2
 
11
 
! Отговори
Марш у к.... преди 9 години
До бай ИванТигре, като по цял ден падат 152мм снаряди и осколките убиват деца и жени кво... Нищо нали щото са руснаци и са лоши дайте да ги трепаме... Но ако са ваште деца ще вдигнете врява до Бога??? Нали си хуманист.. Като ония в киев уса ец... Нали сте Биг ПИЙПЪЛ???
14
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
1. Децата се манипулират най-лесно.2. Възрастните знаят че тази война е безмислена, от нея ще загубят повече отколкото биха спечелили. Надявам се все повече хора да осъзнаят че воденето на война не би донесло никаква полза на обикновенния човечец.
13
0
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До бандеровче* СПОКО,ОТНОВО СЪМ НА ЛИНИЯ!БЯХ СИ ВЗЕЛ МАЛКО ,,ОТПУСК'' ОТ ВАС- ,,ГРОБОКОПАЧИТЕ НА РУСИЯ'' И ТОЧНО ВИ НАМЕРИХ ДОСТАТЪЧНО НА БРОЙ ЛОПАТИ ЗА ДА Я ЗАГРОБИТЕ И ХОООП- ДОЙДЕ НОВИНАТА ЗА ВТОРА СЕРИЯ 30х30 ГОДИНИх МИЛИАРДИ КУБОМЕТРИ ПРИРОДНА ГАЗ ОТ РУСИЯ ЗА БРАТСКИ КИТАЙ.ТЪЙ ЧЕ ПОГРЕБЕНИЕТО Й СЕ ОТЛАГА,ЯЗЪК ЗА ВЕНЦИТЕ КОИТО ЩЕДРО СТЕ ЗАКУПИЛИ -,,НЕ ДОЖДТЕСЬ!''ВЯРНО,ТОЗИ ПЪТ СДЕЛКАТА Е ,,САМО'' ЗА 325 МИЛИАРДА $ А НЕ ЗА 400 МИЛИАРДА НООО,ГОТВЕТЕ СЕ И ЗА ТРЕТА СЕРИЯ НА КООПРОДУКЦИЯТА!
12
1
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До юбералес: ,,Най-добрата дата за присъединяване е 22 юни 2041г.''А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА 9 МАЙ 2015 ГОДИНА? МАЙ ДОТОГАВА ЩЕ ПРЕСЪЕДИНИМ УКРАДИНА КЪМ РУСИЯ,А?
11
1
 
11
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Г-це Василева ,тъй като Вие сте журналиста по Русия в "Днес" -няма да е лошо да пуснете статия как украйнците откраднаха 2 милиарда м3 газ от газохранилищата които са на Русия и Европа и както се очакваше ,за украйнците е по-изгодно да крадът вместо да плащат ,а след това да обвиняват Русия ,че ен е додала газ ,а г-да от Брюксел под строгият погдлед на Вашингтон се правят на ощипани моми ,че нищо не знаят кой -как крадне. Европа ще остане без газ за зимата и то благодарение на Яценюк и ко !
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледали ли сте филма "***" - такова възмущение се вдигна, че тук (Москва) 2 месеца показваха предавания с ветерани, които подробно обясняваха, че КОМАНДИР НЕ БИ ДОПУСНАЛ деца да изпълняват военни задачи, освен ако не е партизанско-опълченски доброволен отряд, където не го грози пряк военен съд от положената клетва... Военните знаят за какво говоря, нещата не са се изменили. Онова беше ФИЛМ - това е просто репортаж, поръчителите са същите евреи собственици на радио "Ехото на Москва"!
9
21
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Руските православни терористи имат манталитета точно на ислямистите от ИДИЛ, нищо не може да ме учуди.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2Два въпроса:1. Отдавна ли си в това състояние?2. Лекуваш ли се?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 5 анонимник. Ти си хвърлял бомби и си стрелял на екрана на компютър.Ама ако е наистина,ще копаеш окопи и с газъ си.***.
6
6
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До Анонимен 7Най-добрата дата за присъединяване е 22 юни 2041г.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А овчарчето Калитко да неби да е бил дядо?
4
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne zabravqite , 4e voinata be zapo4nata ot Rusia .
3
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Не ставай смешен.Аз не съм ходил в казарма какво от това?Мислиш ли че не мога да стрелям по хора или да хвърлям бомби ако ми се наложи?Желание трябва и повечко практика.Копането на канавки и миенето на *** е другото нещо което повечето от не посетилите казарма е пропуснал.Не е голяма загуба.Сигурен съм.
2
16
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
След конфликта загиналите деца ще ги впишат в графа "герои",както ни учиха,че Митко Палаузов е бил герой.След като пораснах осъзнах,че баща му е бил ***,след като го е взел в балкана.После комунистите ни учеха,колко са били жестоки стражарите,че са убивали дори и деца.А в същност при обсадата на терористите,стражарите са нямали понятие,че има деца...
1
2
 
14
 
! Отговори
бела жига преди 9 години
Какво лошо има в това?Това е и идеален повод да си разчистят сметките със някой с който са имали проблеми преди войната но не са могли да го очистят поради липса на оръжие.Омразата е голям стимул.