Защо 63 е важно за Русия число

Лошите икономически новини за Москва продължават
13 дек 2014 19:58,
224
Защо 63 е важно за Русия число
Снимка: Reuters, архив

Тези дни в Москва мрачно се шегуват, че цената на петрола, рублата и Путин са на път да станат на 63 догодина, съобщава на сайта си американската телевизия Ей Би Си нюз.

Това означава петролът да падне до 63 долара за барел, рублата да се срине до 63 за долар, а Путин да навърши 63 години. Вчера шегата загуби актуалност, след като барел петрол от ключовия сорт "Брент" падна под 63 долара, до 62,59 долара.

Рублата не изостава особено: вчера тя за първи стигна до 57 рубли за долар, като отбеляза спад с близо 8 на сто тази седмица и над 40 на сто тази година. Даже рязкото повишение на лихвения процент не успя да преодолее спада на руската валута.

На хоризонта се задават и други лоши икономически новини. Очакваното изтичане на капитали тази година е близо 128 милиарда долара, което е два пъти повече в сравнение с миналата година и представлява над 6 процента от цялата руска икономика. Падналите цени на петрола понижиха пазарната стойност на най-големите руски нефтени и газови компании с десетки милиарди долари. Догодина в страната се очаква рецесия, а инфлацията, особено по отношение на хранителните продукти, нараства. И това не са най-тревожните новини, отбелязва Ей Би Си.

Икономистите изчисляват, че руските банки и големите държавни компании дължат стотици милиарди долари на западни банки. Но поради западните санкции те не могат да рефинансират този дълг в САЩ или в Европа. Китайските банки не могат да се справят с този обем и сега руските банки и държавни фирми се оказаха на границата на фалита или чакат помощ от бързо свиващиясе руски резервен фонд.

Съчетанието на всички тези фактори може да доведе до колапс на руската икономика с непредсказуеми последствия за руския президент Владимир Путин и за целия свят.

Популярността на Путин се основава на растящите доходи на населението и стабилността, които ще се окажат под заплаха, ако нефтът продължава да пада, а цената на издръжката на живота да расте, отбелязва Ей Би Си. Руският бюджет ще се изправи пред дефицит, тъй като е бил заложен при далеч по-високи цени на петрола. Това ще засегне всички, от държавните компании в които работят много руснаци, до пенсионерите и държавните служители, получаващи фиксирани плащания.

Западът се надяваше, че санкциите ще накарат Путин да укроти силовата си външна политика. Но както казва отбеляза неотдавнашна сп. "Икономист", "ранената мечка" може да бъде по-опасна за света. Русия продължава да е една от най-големите световни икономики и икономическото й разпадане може да окаже влияние на целия свят.

В същото време Путин се опитва да отклони обвиненията и да отвлече вниманието. Водещата новина на голям държавен телевизионен канал вчера не беше резкия спад на рублата, а репортаж за побоя над френски футболни фенове в Киев.

Путин се опитва да хвърли вината върху западните санкции, и те със сигурност изиграха определена роля. Но Кремъл от години така и не успя да реши големите структурни проблеми на руската икономика, която зависи твърде много от петрола и други природни ресурси. Нулев ръст на икономиката се прогнозираше още преди санкциите и спада на рублата.

Сега в Русия е популярен още един виц: Един руснак пита приятеля си: "Ако имаше възможност, какво би променил в миналото си?" Другият отговаря: "Щях да обменя рублите за долари".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
11
 
27
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Само да спомена, че износът на България за миналата година е 43 млрд. лв (половината ни БВП). Това е далеч повече от износа ни през социализма, когато имахме "производство". Май май, не сме съвсем за изхвърляне и стоките ни се търсят в ЕС и трети страни. Данните са от НСИ.
29
4
 
25
 
! Отговори
ффф преди 9 години
Публикуването на статията свидетелства за ниската култура на преводачката и сайта. В руският превод са публикувани на английски името на статията, кога е публикувана и точно къде пак на английски. При превода има и неточности. ЗАЩО?
28
7
 
28
 
! Отговори
Илко преди 9 години
То и еврото пада , ама никой не тръби по новините
27
2
 
25
 
! Отговори
Идва и по-лошо.... преди 9 години
ЯПОНИЯ ПУСКА В ПРОДАЖБА НА ПАЗАРА ,/след Нова година/ НАЙ-НОВАТА СИ КОЛА ИЗЦЯЛО ЗАДВИЖВАНА С ВОДОРОДНИ КЛЕТКИ!ЕРАТА НА БЕНЗИНА И ПЕТРОЛА --СВЪРШВА!СЛЕД 5-6 ГОДИНИ , СВЕТА НЯМА ДА Е СЪЩИЯ!
26
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - "Защо долара не пада ,а рублата си е.а майката"чети бе човек. Русия няма икономика, а Америка е най-голямата световна икономика. Само с петрол не става, трябва и акъл.
25
13
 
27
 
! Отговори
БСП са руски агенти преди 9 години
Българите са малък,но в замяна изключително *** народ!Когато целия прогресивен свят застана срещу диктатора Путин ,те се юрнаха след русия.По същия начин постъпиха и миналия век когато целия свят се обяви срещу Хитлер те тръгнаха след него.Оставете Путин да оправя сам рухналата си икономика от спадането на цените на петрола.Толкова ли е богата БГ за да храни диктаторите по света?!
24
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПЕЧАТАРЯМи те не си ли печатат отдавна рублите?
23
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоууу,пиндосите "всичката мара фтасали" ,че на другите сметка правят,мен хич не ми пука за японската йена,че е 119 за долар
22
10
 
33
 
! Отговори
Българче преди 9 години
И кво сега, верно ще се окаже че Русията е просто една голяма бензиностанция (газостанция) с армия. Удариха по основната й стока и тя е пред колапс. Колос на глинени крака. Закривай!!!
21
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз много не разбирам, ама в свободна и демократична БГ защо има валутен борд? :)))
20
15
 
27
 
! Отговори
Мио преди 9 години
Бълария у умряла съвсем, скоро ще девалвират лева 1:2 и ще духаме пак супата. Ние ни нефт имаме ни газ, само дупе остава. Който не вярва да седи и да гледа.
19
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не само руснаците вадят нефт ,американците също вадят нефт .Защо долара не пада ,а рублата си е.а майката .
18
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо 2015 и 2017 е важно число за БГ? :)) защото и двата случая затваряме без да отваряме... :))
17
10
 
38
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Колко им се ще на западните клошари руския народ да обвини за всичко Путин! Да, амо те не са *** като нас, много добре разбират че проблемите са им ВИНАГИ от "западните партньори". Още от преди Петър първи. Само като видят как се вдигат и веднага им спретвая я революцийка, я санкции, я студена война. О, и тоя път този народ ще им разкаже играта, то западното двуличие и лицемерие не се търпи вече.
16
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RUSIA SHTE SE OPRAVI,NO BALGARIA N I K O G A .
15
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
63 кила рубли ----> 100 $
14
1
 
25
 
! Отговори
терминал 5 преди 9 години
До 2Ако мислиш че това е гориво в България, здраве му кажи. И ако искаш си сметни колко литра може да купиш в България със средната заплата която е около 800 лева(но това го казват по телевизията) и колко в Англия с минималната 1000 паунда (давам ти 2-3пенита аванта 1литът =1.3 паунда
13
11
 
23
 
! Отговори
П.С. преди 9 години
Русия готви безкръвен прокремълски преврат ва България ,след Нова година!Сценария е същия ,като преди 1-година!В началото са безредици и улични протести!!!
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хи хи хи хи хи ,ка сте зелени .1 долар = 57 рубли .
11
5
 
26
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
тик-так тик-так