Защо 63 е важно за Русия число

Лошите икономически новини за Москва продължават
13 дек 2014 19:58,
224
Защо 63 е важно за Русия число
Снимка: Reuters, архив

Тези дни в Москва мрачно се шегуват, че цената на петрола, рублата и Путин са на път да станат на 63 догодина, съобщава на сайта си американската телевизия Ей Би Си нюз.

Това означава петролът да падне до 63 долара за барел, рублата да се срине до 63 за долар, а Путин да навърши 63 години. Вчера шегата загуби актуалност, след като барел петрол от ключовия сорт "Брент" падна под 63 долара, до 62,59 долара.

Рублата не изостава особено: вчера тя за първи стигна до 57 рубли за долар, като отбеляза спад с близо 8 на сто тази седмица и над 40 на сто тази година. Даже рязкото повишение на лихвения процент не успя да преодолее спада на руската валута.

На хоризонта се задават и други лоши икономически новини. Очакваното изтичане на капитали тази година е близо 128 милиарда долара, което е два пъти повече в сравнение с миналата година и представлява над 6 процента от цялата руска икономика. Падналите цени на петрола понижиха пазарната стойност на най-големите руски нефтени и газови компании с десетки милиарди долари. Догодина в страната се очаква рецесия, а инфлацията, особено по отношение на хранителните продукти, нараства. И това не са най-тревожните новини, отбелязва Ей Би Си.

Икономистите изчисляват, че руските банки и големите държавни компании дължат стотици милиарди долари на западни банки. Но поради западните санкции те не могат да рефинансират този дълг в САЩ или в Европа. Китайските банки не могат да се справят с този обем и сега руските банки и държавни фирми се оказаха на границата на фалита или чакат помощ от бързо свиващиясе руски резервен фонд.

Съчетанието на всички тези фактори може да доведе до колапс на руската икономика с непредсказуеми последствия за руския президент Владимир Путин и за целия свят.

Популярността на Путин се основава на растящите доходи на населението и стабилността, които ще се окажат под заплаха, ако нефтът продължава да пада, а цената на издръжката на живота да расте, отбелязва Ей Би Си. Руският бюджет ще се изправи пред дефицит, тъй като е бил заложен при далеч по-високи цени на петрола. Това ще засегне всички, от държавните компании в които работят много руснаци, до пенсионерите и държавните служители, получаващи фиксирани плащания.

Западът се надяваше, че санкциите ще накарат Путин да укроти силовата си външна политика. Но както казва отбеляза неотдавнашна сп. "Икономист", "ранената мечка" може да бъде по-опасна за света. Русия продължава да е една от най-големите световни икономики и икономическото й разпадане може да окаже влияние на целия свят.

В същото време Путин се опитва да отклони обвиненията и да отвлече вниманието. Водещата новина на голям държавен телевизионен канал вчера не беше резкия спад на рублата, а репортаж за побоя над френски футболни фенове в Киев.

Путин се опитва да хвърли вината върху западните санкции, и те със сигурност изиграха определена роля. Но Кремъл от години така и не успя да реши големите структурни проблеми на руската икономика, която зависи твърде много от петрола и други природни ресурси. Нулев ръст на икономиката се прогнозираше още преди санкциите и спада на рублата.

Сега в Русия е популярен още един виц: Един руснак пита приятеля си: "Ако имаше възможност, какво би променил в миналото си?" Другият отговаря: "Щях да обменя рублите за долари".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
28
 
! Отговори
777 преди 9 години
Русия има ресурсите и резервите и скоро рублата ще се стабилизира нефта не може вечно да е евтин!те имат много злато газ диаманти въглища и тн.това е огромна страна и ще се оправят на пук на техните врагове.
49
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия никога няма да падне. Тя си взе нейното. Вече е с по-голяма територия. А Украинците както са цъфнали икономически може да решат скоро пак да се върнат към велика Русия.
48
14
 
23
 
! Отговори
Сулю преди 9 години
Ако статията беше за просперитет на Русия,досега коментарите щяха да са над хиляда. Осраните *** май нещо замълчаха.
47
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До yanМного си зле с историята! Но украинците помнят двойният геноцид над тях от страна на СССР с милиони жертви! И НЯМА ДА ГО ЗАБРАВЯТ!
46
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В макар и капитализъм хората живеят много по добре отколкото в западната система. В Русия никой не е принуден да работи за 40 цента на час по 12 часа sweatshops както работят 80% от хората, за да могат 20% да живеят охолно в западна европа. Да не забравяме, че третият свят е част от капиталистическият свят, и без sweatshop-овете от третия свят Европа нямаше да е толкова богата. За България обаче няма 30 милиона да ни работят за 20 цента на час, затова ние ще бъдем sweatshop на западна Европа.
45
9
 
33
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Жалки опити за "цветна революция" в Русия. Целта на санкциите е да предизвикат хаос, икономически и социален срив в Руската Федерация, като по този начин се очаква народа сам да свали от власт г-н Путин. Но разбира се, че пъклия план на США няма да сработи! Та това е Владимир Путин забога! Феномен!!:))
44
4
 
22
 
! Отговори
yan преди 9 години
До Одисей 1 68Забравяш за плана "Маршал" - наливане на щатски долари в Германия.Най пострадала е Беларус - всеки четвърти е бил убит.
43
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците да карат москвичите и таралясниците.Аз ще си карам Мерцедеса .Ела и ме виж ***...порадвай ми се!
42
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Любимец13 - Просто мaлко ще позaтегнaт колaните !Така е бе. Преди това обаче трябваше да отбележиш, че ние българите сме по-корави от руснаците. Те ще позатегнат малко коланите, а ние откога сме ги не само позатегнали ами стегнали и то как, но още мърдаме.
41
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Любимец13Прав си руснаците и Москвичи са карали и Мерцедеси. В БГ е почти същото. И Москвичи сме карали и Мерцедеси сме виждали.
40
4
 
22
 
! Отговори
yan преди 9 години
"какви върхове ще гонят още американците в петролната и газовата индустрия"Ненапразно навремето имаше виц: какво е комунизмът - ами като п"тка на хоризонта. Та и наш Одисейчо не гледа реалностите на американската икономика, а "светлото и бъдеще".
39
3
 
27
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Износът ни за 2013 г. е 43 млрд. български лева, не долари. От тях, суровини сме изнесли за 3 млрд. лв, горива и масал за 6 млрд. лв, машини и оборудване за 7 млрд. лв, храни за 5 млрд. лв, и готови стоки от всякакъв вид за 15 млрд. лв. Останалото до 43 млрд лв. са по-малки пера. Добре де, как го изнасяме всичко това без никакво производство?
38
7
 
21
 
! Отговори
Обокновен човек преди 9 години
Горд съм като чета коментарите отдолу, колко умни хора, какво разбиране от политика, икономика, история. Колко много специалисти.Затова с такива, като авторите на коментарите успяхме да издинем България до нивото в момента.
37
12
 
27
 
! Отговори
до 54 преди 9 години
Не, миличък. Проблемът е в това че човешкият живот НИКОГА НЕ Е ЗНАЧИЛ НИЩО В РУСИЯ. ЗАТОВА ПУТИН И КАМАРИЛАТА МУ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ..ТА ТЕ СА ДОБРЕ И ЩЕ БЪДАТ ДОБРЕ.....ЛОШО Е ЗА РУСИЯ, РУСНАЦИТЕ, ЦЕЛИЯ СВЯТ...ВСИЧКИ СТРАДАМЕ ЗАРАДИ ЕДИН ***!
36
9
 
23
 
! Отговори
БГ-Русофила преди 9 години
Българите са малък,но в замяна изключително *** народ!Когато целия прогресивен свят застана срещу диктатора Путин ,те се юрнаха след русия.По същия начин постъпиха и миналия век когато целия свят се обяви срещу Хитлер те тръгнаха след него.Оставете Путин да оправя сам рухналата си икономика от спадането на цените на петрола.Толкова ли е богата БГ за да храни диктаторите по света?!
35
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БългарчеВиж, сАвеЦките шпиони ти слагат (-), защото хвалиш България, а не плюеш като сидероидите и миковистите.
34
6
 
20
 
! Отговори
ф преди 9 години
Ха ха,износът.....Какво произвеждаме,та да изнасяме.Трънки и глогинки.Изключвам златата,то си е на Дънди.
33
3
 
26
 
! Отговори
за 47... преди 9 години
Напълно съм съгласен с теб, но не забравяй ,че маса хора в страната са свързани и пряко финансирани от Москва!Това е дълго подготвяна "пета колона"---която винаги е била на власт и всъщност чрез нея Москва режисира вътр.политика на България!Подготвят се отново протести и безкръвен проруски преврат още тази зима.За Русия --ни е сме от жизнено важно значение за достъп до централна Европа и ..най-слабото звено в ЕС.
32
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако заради падането на стандарта на живот падаха правителства, то тук от 1978 г. нямаше да има никакви правителства. А в Русия за 12 г. заплатите скочиха с пъти, и пенсиите.А тук какво? ЕС, работим без пари за Запада.
31
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 39Къв линк да ти даде този братле.То до там са му възможностите, да пише рубла тик так, нефта пада, и да пие водка савой с кючек в някоя дискотека през съботната вечер.