Куба вече няма да може да се оправдава със САЩ

Новите предизвикателства пред страната
19 дек 2014 21:24, Елка Василева
45
Куба вече няма да може да се оправдава със САЩ
Снимка: архив, Reuters

В продължение на десетилетия това бе първият отговор на Куба на критиките срещу нея.

Лошо състояние на икономиката? То очевидно е резултат от американското търговско ембарго, довело до фактическа блокада на островната държава от изнудваща я суперсила.

Арести на дисиденти? Законен акт на самоотбрана срещу наемници на най-богатата държава в света, която подкрепи неуспешното нахлуване в Залива на прасетата и крои заговори за убийството на революционния лидер Фидел Кастро, пише Даниел Трота от Ройтерс.

Сега обаче, след като Вашингтон се съгласи да възстанови пълните дипломатически отношения, прекъснати в началото на 1960-те години, комунистическото правителство на Куба вече няма да може да се оправдава с проклятието на Студената война.

Още по темата

"Големият лош вълк - империализмът на янките - вече се зъби по-малко и те вече нямат готова "черна овца", която да набеждават за всичко, което върви зле на острова", каза латиноамерикански дипломат, живял в Куба, който все още живо следи събитията там.

Куба нееднократно е опровергавала предположенията, че тя всъщност сама иска ембаргото да остава в сила, като казваше, че ако американците вярват в това, те трябва да отправят предизвикателство към Куба, като го отменят. След като това вече се очертава като реална възможност, наяве излизат и рисковете.

Латиноамериканските страни и други, които подкрепяха Куба в дългата й борба срещу САЩ, могат да станат по-малко толерантни към нейното еднопартийно управление, към репресиите срещу дисидентите и към стриктния контрол над икономиката и над медиите, щом американската заплаха изчезне.

"Няма да има никакво оправдание за аргумента, че се намираме в състояние на война, защото американците непрекъснато ни атакуват. Те няма да могат да се оправдават с това, поне не и пред техните приятели", каза Хосе Даниел Ферер, лидер на Кубинския патриотичен съюз (КПС) - най-голямата дисидентска организация в Куба.

Американският президент Барак Обама недвусмислено посочи, че очаква подобряване на положението с човешките права в Куба като част от сделката за възстановяване на пълни отношения.

Правителството на САЩ нарече това "критичен фокус на нашето засилено ангажиране" (с подобряването на отношенията).

Затоплянето, обявено в сряда, включва размяна на затворници - американският гражданин Алън Грос и кубинец, шпионирал за САЩ, бяха освободени в замяна на трима кубински агенти, които излежаваха присъди в американски затвор. Американски служител каза също, че Куба е освободила 53-ма души, смятани от Вашингтон за политически затворници.

Все пак сделката пренасочва вниманието към състоянието на човешките права в Куба, тъй като нейните критици обвиняват Обама, че е дал твърде много за връщането на Грос, който според правителството на САЩ е невинен. Куба е освободила повечето от политическите си затворници, като според Амнести интернешънъл вече остават единици, но според КПС те са между 90 и 100.

Новата тактика на правителството е да задържа дисиденти за по няколко часа или дни при конкретни поводи, както бе при публичните демонстрации на оживен хавански площад на 10 декември, когато бяха задържани десетки, отзовали се на призива за протест от опозиционната група "Дами в бяло".

83-годишният президент Раул Кастро прокарва икономически реформи от пазарен тип, откакто пое властта от болния си по-голям брат Фидел през 2008 г. В деня, в който встъпи в длъжност, той каза, че кубинците не трябва да се извиняват с ембаргото за вечните дефицити и за икономическите трудности. Той отново осмя играта с подобни оправдания в реч пред парламента през 2010 г.

Но неговите реформи вървят мудно. Той казва, че голямата им цел е да укрепят позициите на социализма в Куба, а не да ги отслабят. Затова не бе изненада, че дори когато обяви американско-кубинския политически пробив едновременно с президента Барак Обама в отделни изявления, Кастро напомни на света, че санкциите все още са в сила.

"Това не означава, че главният проблем е решен. Икономическата, търговската и финансовата блокада, която причинява огромни човешки и икономически вреди на нашата страна, трябва да бъде прекратена", каза той. По кубински изчисления санкциите са стрували на нейната икономика около 117 млрд. долара в неосъществена търговия и допълнителни разходи, включително близо 4 млрд. по най-скорошната годишна оценка.

Критици твърдят, че Куба надценява щетите и че е успяла да намери заобиколни търговски пътища с приятелски настроени страни. Но загубите от невъзможността да се търгува директно със САЩ наистина са огромни - от неосъществени продажби на захар и други продукти до невъзможност да се внасят евтини лекарства.

Обама може значително да отслаби санкциите с изпълнителните си пълномощия и Белият дом заяви, че се надява Конгресът формално да вдигне ембаргото преди мандатът на Обама да изтече през януари 2017 г.

САЩ и Куба се обвиняваха взаимно в саботиране на предишните опити за затопляне на отношенията, но всички признаци сочат, че Куба би приветствала един контролиран приток на американски инвестиции, особено като се има предвид, че главният й външен съюзник - Венецуела, страда от икономически неуредици.

Кастро почти сигурно ще се стреми да контролира стъпките към икономическа промяна, вместо да отвори широко врати за американско влияние в Куба. Опонентите му казват, че очакват правителството да намери нови причини да оправдае стриктния си комунистически контрол.

"Ако изчезне извинението им за свирепия вълк, те винаги ще си намерят друго", каза бившият кубински дисидент Оалис Викторе, напуснал острова през 2002 г. и сега е застрахователен агент в Аризона.

Като част от политическата промяна, обявена от Обама, Вашингтон разрешава на американските телеком провайдери да предлагат услуги в Куба - възможен силен импулс за най-бавния интернет в Америките, но може би все още не съвсем желан в едно стриктно контролирано общество.

"Това потенциално прехвърля отговорността върху кубинското правителство, ако те не могат да разширят достъпа до интернет", каза Антони Капсиа, експерт по Куба в университета в Нотингам, Англия. Според него опитите да се оправдае слабото качество на интернет услугите ще бъдат по-трудни. "Това тяхно алиби може и да е безвъзвратно загубено", добави той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: кубаембаргоСАЩблокада
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още са пресни спомените от управлението на първото правителство на ГЕРБ през периода юли 2009 г. - март 2013 г. Тогава Бате Борисов от фирма "Ипон" не спря да се оправдава с наследството на Тройната коалиция. Защо Куба да не може, ако не 50 години, но поне 10-15 години да се оправдава с последиците от 50 години икономическа блокада от САЩ?
33
3
 
1
 
! Отговори
do 36 преди 9 години
А да не разправяме за МРЪСОТИИТЕ, които вършеше СССР по онова време( че и сега)Най-после кубинците ще се озвободят, но и да махнат алцхаймерите Раул и Фидел!Едно е Наполетано- 90-годишен Президент в Италия, друго е СОЦЧИП в главата!
32
3
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До ЦветанкаКазваш щяло да бъде трудно да си върнат свободата, а ? Ами те отдавна са я загубили, ако не знаеш. Куба след преврата на Кастро си е един голям затвор за собствените си граждани. Та не виждам какво повече ще загубят. Едва ли ще им е много мъчно, ако им живне търговията или вместо 40-годишни лади почнат да карат нещо по-ново.
31
6
 
4
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Кубинците не са чак толкова наивни,та да се продадат толкова евтино....но във всички случаи,нищо добро не ги очаква,ако попаднат под зависимост от Американската мафия.....И тогава ще бъде много,много трудно пак да си върнат свободата!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
Уточняващ преди 9 години
До АнонименТочно това е истината, янките ги е страх от руски бази, ама вече май са закъсняли!
29
0
 
4
 
! Отговори
Отговарящ преди 9 години
До опетковА ти защо се хвана точно за романите на тоя *** и натуралист Педро Гутиерес? Той освен да бълва мръсотии като клоака друго не прави. С право са го изгонили отвсякаде. Като толкова критикува да е отишъл в Маями!Аз като бях в Куба видях уважение и взаимопомощ между хората, такива каквито тука няма да намериш.
28
2
 
12
 
! Отговори
СИМО преди 9 години
ОТ 1960 Г. ,ДО СЕГА ,КОЛКО ГОДИНИ ИМА БЕ ,КАЛПАЦИ ? КОЛКО МРЪСОТИИ БЯХА ВЪРШЕНИ ОТ САЩ СПРЯМО КУБА ? КАК НЯМА ДА СЕ ОПРАВДАВАТ СЪС СЕГАШНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ ? САЩ ТРЯБВА ДА БЪДАТ В ЧЕРНИТЕ СПИСЪЦИ ЗА ТЕРОРИСТИ,А ПРЕЗИДЕНТИТЕ ИМ СЪДЕНИ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪД !
27
3
 
3
 
! Отговори
до BG-CU преди 9 години
"БЕЗПЛАТНО", ама го няма! Няма упойки, няма аспирин даже!Теб са те оперирали щото се мазнят на чужденците, ама местните кубинци кучета ги яли!
26
4
 
16
 
! Отговори
Az преди 9 години
Ако знаят те какво ги чака хич няма да се радват, ама когато го разберат вече ще е късно.Лесно могат да направят справка - Поглед в БГ преди25год. и сега !!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Van преди 9 години
До BG-CUЩом не знаеш-питай!Не говори неподготвен!
24
3
 
14
 
! Отговори
BG-CU преди 9 години
Аз не знам словоохотливите и вечно мразещи комунизма хора какво ще кажат или колко минуси ще нацъкта, само ще им кажа, че в Куба - Здарвеопзване - БЕЗПЛАТНО на 100% и няма значение колко струва и каква е операцията (слава богу направиха ми три операции на очите и виждам ей да са живи и здарви медиците им). Образование - БЕЗПЛАТНО и лаишко, достъпно и много над нашето, което едно време беше истинско! За Кастро, ами те от преди революцията са били в ТОП10 на земевладелците в Куба (богата фамилия)
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дмитрий Рогозин: Блокадата на Куба завърши с признаването от страна на САЩ на своята слабост.Cuba Libre! Свободна Куба победи в 55-годишната война.
22
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тия разбраха че живеят в миналия век и трябва да променят много неща.Първото и най важното е че комунизма е една демагогия и утопия.стествено че трябва да си ползват стратегическото положение а именно че са близо до Америка.Всичко друго е глупост.
21
2
 
12
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До опетковА ти какво искаш и те като нас повече от половината да живеят в крайна бедност, да ровят по кофите?
20
1
 
18
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
*** умът ти от злоба ще те сложи на рога на носорога. Ако ние бяхме на местото на Куба, досега от *** като тебе отдавна нямаше да останат българи.
19
12
 
3
 
! Отговори
куртропович преди 9 години
До Анонимен 19Сигурно си много доволен, че имаш компютър, нет и смартфон, нали, ***?
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тия *** ще се продадат евтино за шоколадови яйца и финтифлюшки.
17
19
 
5
 
! Отговори
опетков преди 9 години
На всички славословещи Кастровци и Куба препоръчвам да прочетат някой роман на съвременния кубински писател Педро Гутиерес и после да драскат по темата колко добре живее кубинския народ при Кастро. Единствената цел на всеки комунистически диктатор още от лениново време е да открадне парите на поробения народ и да избие колкото може повече от него. Когато заграби Куба Кастро си нямаше хабер от комунизъм. ВероятноНеговия лозунг беше : "Христос е с нас".
16
3
 
26
 
! Отговори
MirkoS преди 9 години
В какво ще се превърне кубинската непорочност? Хората са толкова наивни.Ще се напълни с наркомани.
15
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куба и Венецуела са били под американско колониално робство и народите им са живяли доста по-зле отколкото сега, но младите кубинци са наивни и САЩ ги лъжат докато ги заробят както младите еничари в България.