Най-добрият начин да атакуваш Путин

Икономическото оръжие може да подкоси дори и недосегаемия руски президент
27 дек 2014 20:38,
967
Най-добрият начин да атакуваш Путин
Снимка: Reuters, архив

Краят на годината не е особено приятен за президента на Русия. Парите на сънародниците му имат далеч по-малка стойност в сравнение с началото на годината. Като се има предвид, че 15% от населението живее под прага на бедността, средната класа е около 20 на сто, а мнозинството от останалите е някъде по средата, неслучайно в последно време се връщат спомените от жестоката бедност в Русия от средата на 90-те.

Както отбелязва сп. “Нюзуик”, бяха взети извънредни мерки за спиране на свободното падане, но ситуацията продължава да е кризисна, особено що се отнася до прекалената зависимост на руската икономика от цената на петрола и липсата на стратегически инвестиции.

Властта в Кремъл е изправена пред трудни решения. Разумни икомически реформи ще доведат до още по-тежки времена за хората, поне за няколко години. Подобни кардинални реформи ще трябва да са съпроводени и с политически маневри, които ще подкопаят сериозно имиджа на Путин като един от най-властните и неотстъпващи мъже в света.

Говори се за връщане в управлението на Алексей Кудрин – близък до Запада бивш финансов министър. Кудрин се оттегли преди време, защото вярваше, че Москва отделя прекалено много пари за армията и недостатъчно за пенсии. С други думи ексминистърът е застанал срещу Путин и връщането му сега може да се изтълкува като отстъпване от страна на президента.

На Запад, икономическата катастрофа в Русия стряска доста хора, но и е посрещана с удовлетворение от други, предвид събитията в Украйна. Но руската криза се отразява най-вече на обикновените хора, а не на тези, които взимат решенията за намеса в съседна страна. Според “Нюзуик” наложените санкции просто не успяват да засегнат достатъчно силно руския елит.

Всъщност, макар и Владимир Путин да продължава да се радва на огромна популярност, обкръжението му въобще не е толкова долюбвано. В тази връзка санкции с конкретни цели от елита на политически функционери и олигарси биха се приели със задоволство от руското население. Но по-широки мерки срещу цялата икономика неизбежно ще доведат до остри реакции на хората срещу Запада.

Редица анализатори се питат дали увеличаването на натиска върху Путин е желан ефект. Ако силната фигура в Русия се оттегли, има ли гаранции, че страната ще е по-стабилна, по-готова за преговори и компроси по спорни въпроси? Истината е, че никой не знае и затова може да се заложи на “с него зле, но без него още по-зле”.

Санкциите срещу Русия може да са огромна грешка и да доведат до катастрофални резултати. Може и да се окажат повратна точка за по-добри взаимоотношения. Свалянето на Путин от власт може да е нова ера за Русия, но дали няма да се стигне до нестабилност каквато виждаме в Либия, Ирак, Египет.

При липсата на ясни доказателства, най-логичният подход би следвало да бъде да се изолират мерките, които не дават резултат в продължение на дълъг период от време. За “Нюзуик” категоричен провал са претърпели опитите в последните 20 години за приобщаване на Русия към международната общност без да има наказания, ако Москва не се придържа към установените стандарти за членство.

Има ясни послания, които биха помогнали: ако нарушиш правилата на общността, ще има последствия. И конкретно – ако продължаваш да се намесваш във вътрешните работи на Украйна, санкциите ще останат в сила. А ако решиш да потърсиш подновяване на добрите отношения със Запада, той трябва да ти помогне и да бъде твой приятел, не враг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


967
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
521
1
 
19
 
! Отговори
из России преди 9 години
Я в 90-е верил Америке.Думал самое демократическое государство поможет нам- приезжал Сорос и т.д.видные пропагандисты и экономисты того времени( вс как на Украине сейчас- однако вышел пшик. Потому что Америка -это только для Америки
520
1
 
24
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
До до руснака 739 я сподели кво са откраднали русите от тоя свят , щом казваш че целия свят ги мрази...А американците явно ги обичат с постоянните им военни конфликти чрез който раздават демокрацията си , и крадат ресурсите и златото на потърпевшите демократизирани страни ...оо тях ги обожават по света... знаеш ли къде е Украинското злато...попитай хамериканските си приятели...
519
1
 
11
 
! Отговори
из России преди 9 години
для 739 .Это ты мне? Ты знаешь как Крым был передан Украине? И знаешь ли ты что только русских там 60%
518
20
 
5
 
! Отговори
до руснака преди 9 години
Целият свят ви мрази защото сте крадци!Сам си го казваш!
517
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nai-dobriiat-nachin-da-atakuvash-putin.Да му кажеш истината в очите: че е *** милиционер и от икономика не разбира нищо! Не заслужава да бъде президент! Ама руснаците са така, който им посочат той е! Жалък народ, жалък президент.
516
1
 
20
 
! Отговори
из России преди 9 години
Я всегда уважал болгар, работал с ними. Учился ще в советской школе, где про Болгарию было всегда только хорошее( мне 38 лет).Глядя на Россию изнутри-да цены выросли .Про деньги Путина в России знают.А Вы знаете что в России при Петре 1 был ближайший человек Меньщиков, который воровал дай Бог каждому, но в России о нм осталась добрая память.Россия многонациональное государство и без сильного лидера в ней будет много крови(мы помним свою историю).
515
1
 
10
 
! Отговори
v преди 9 години
Лъжците наричат Русия комунистическа.Да,има остатъци от ВНОСНАТА РЕВОЛЮЦИЯ на чужда идеология и революционети и финансисти,които бяха зад унищожението на 20 млн.руски хора.Но кой бе Сталин?Не беше ли съюзника на т.нар.Запад когато милиони руснаци бяха избивани,не подариха ли на него част от Европа?Или стана лош само когато си развали отношенията с държавата съзадена от резолюция на ООН нарекли се"Израел".ДНЕС Е СЪЩОТО.Антихриста ще измами много хора като признае Исус за един от многото му учитеници,останалото са карти на играта и ще иска да бъде признат за "бог".
514
3
 
22
 
! Отговори
v преди 9 години
Защо ескалира кампанията на лъжи и омраза към Путин?Ами защото въпреки снайперисткия преврат срещу законното правителство на Украйна ,което се съгласи на преговори,промени и постове за т.нар.опозиция,то традиционната връзка с Русия не би била скъсана и базите отнети,затова проционистко правителство служещо НЕ НА УКРАЙНА бе необходимо.Даже и марцианец да кацне и нищо не знае за политика,достатъчни са само ВСЕКИДНЕВНИТЕ ЛЪЖИ ЗА ПУТИН И РУСИЯ за да се разбере основното-лъжата е от дявола и тези служещи на лъжата,не на Бог на небето.
513
2
 
22
 
! Отговори
v преди 9 години
Свалянето на Путин и разпадането на Русия(и на Средния изток)е главната цел на служещите на сатаната.Пропаганда на лъжи,омраза,клевети ,помии,нечестност,кръв-това е пропагандата срещу Путин (и Русия)който е на пътя на изтриване от картата на сирийците и иранците от сатанисткия списък,както бе изтрита Либия и почти напълно Ирак.Времето на сатаната,антихриста и фалшивия пророк е ограничено,те напират за световно правителство и сатанисткия ред предсказан от единствения ни Господ Исус Христос.
512
4
 
28
 
! Отговори
seira преди 9 години
КАТО ЗАПОЧНЕ НЯКОЙ ДА НИ СРАВНЯВА "СТАНДАРТА НА ЖИВОТ" ТУК И ТАМ ПО СВЕТА И ДА ПРЕВЪЗНАСЯ "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ", МЪЧЕЙКИ СЕ ДА УБЕДИ АУДИТОРИЯТА КАК САЩ СА "СВЕТОВЕН ПРИМЕР" ЗА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ - ЯВНО НИ ВЗЕМА ЗА ЗАВЪРШЕНИ ***!!!
511
2
 
16
 
! Отговори
seira преди 9 години
НА СЪЩИЯ ХАЛ Е Й УПОТРЕБАТА НА ПОНЯТИЕТО "ДЕМОКРАЦИЯ"...ЗА ДА ИМА ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ В СЪВРЕМЕННИЯ СМЕСЪЛ НА ТОВА ПОНЯТИЕ, Е НЕОБХОДИМО ДА ИМАМЕ РЕПУБЛИКАНСКО УПРАВЛЕНИЕ И "НА ВЛАСТ" ДА СА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПОНЕ 50+1 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!!!ВСИЧКО ДРУГО Е "ПРАХ В ОЧИТЕ НА МАСИТЕ"!!!
510
2
 
14
 
! Отговори
seira преди 9 години
АБЕ, КАТО ПОЧНЕТЕ ДА ДРЪНКАТЕ ГЛУПОСТИ - ПОНЕ ВЯРВАТЕ ЛИ СИ?!ТО НЕ БЯХА ДУШЕВНИ ТЕРЗАНИЯ И ЗАКЛИНАНИЯ ЗА "СОЦИАЛИЗМА" И КАПИТАЛИЗМА, ТО НЕ БЕ ЧУДО...А, НЯКОЙ НЯКОГА ДА Е ВИЖДАЛ "СОЦИАЛИЗЪМ"?!ИЛИ ПОРЕДНИЯ *** ЩЕ ПОЧНЕ ДА НИ ПРЕПРАЩА КЪМ БЛИЗКОТО МИНАЛО, СССР, КИТАЙ, "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ БЛОК", СЕВЕРНА КОРЕЯ И КУП ДРУГИ СКУДОУМИЦИ?!ОЩЕ ПО-МАЛКО ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ "СОЦИАЛИЗМА" И РУСИЯ.ТОВА, ЧЕ ГОДИНИ НАРЕД НИ ВТЪЛПЯВАХА, ЧЕ ЖИВЕЕМ В "РЕАЛНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ", НЯМА НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!!
509
5
 
15
 
! Отговори
дедо Мано преди 9 години
Дрънканици и дрънканици. Па вие им вярвайте *** соросчета. Може в някой влажен съм да ви се случи да видите последната държава която се съпротивлява срещу жидовския масонски ред да бъде победена. И си помислете когато ние излезем в БГ по улиците какво ли ще ви се случи на вас - слугите на АНТИХРИСТА?
508
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин ще докара Русия до просия или до 3-та световна война!
507
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 699 Не говори глупости. Крим винаги е бил руски. Това го знаеше най-добре онзи ***,който го подари на Украйна, както се подаряват кило домати. Там винаги са се чувствали 100% руснаци.
506
0
 
5
 
! Отговори
Читател 22 преди 9 години
Драги Александр Томав- Благодаря за коментара-буламач! Може би е усвоен "езоповският език" на българските писатели от времето на комунизЪма-сега вече "с нашите камъни по нашите глави"! Мале, мале! Туй, манипулаторите са още на почит!... "Средната класа - 20 працента"! С една дума-ние бягаме от "освободилите ни от демокрацията, от свободата,от вярата в бога и накрая, от имуществото ни, азиатски главорези", но видите ли, май сме сгрешили?!... Въх, ам сИга -що ги ручахме жабетата-!...
505
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият отговор е равновесие между двете свръхсили, но щатите се задъхват за нови суровини, големият им мерак е да сложат ръка над руските природни ресурси. Това е причината и за инспирираната от тях украинска "революция", и атаките срещу Южен поток и натиска над ЕС и т.н.Путинова Русия се еманципира и това ги уплаши здраво. Е ,най-много да стане война, а победители няма да има.Русия има оръжие,което автоматично ще върне удара,дори и да е разрушена страната. Вероятно и щатите имат същото.
504
12
 
36
 
! Отговори
ЛГТГТГ преди 9 години
Коментариите само доказват злобата срещу Русия защото става силна и независима, страха на американските мекерета, ***, промити мозъци. Шимпанзето не става и за 1% от Путин. Простият пожарникар не може и да пръдне без разрешение-познай от кого.
503
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснaците сa по-зле и от ***!
502
5
 
6
 
! Отговори
РБгъз преди 9 години
Радан до 1 година ще прилича на Кончита Вурст ......................и Баце с кеф ще го *** хохохоооооооооо.........