Равносметката за 2014 г.: Два вота, две правителства, една оставка

Отива си поредната трудна политическа година
Обновена: 28 дек 2014 19:01 | 28 дек 2014 19:00, Камелия Цветанова
99

През януари студенти окупираха Ректората на СУ "Св. Климент  Охридски" с искане за оставка на правителството.Снимка: Булфото

Отива си поредната неспокойна политическа година, белязана с европейски и предсрочни парламентарни избори, оставка на правителство и трудно съставяне на нов кабинет.

"Всеки ден от това управление е път към националната катастрофа. Една година България спря развитието си и реформите си. Това не може да продължава“, твърдеше Бойко Борисов още в началото на годината.

Студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за пореден път окупираха сградата на Ректората през януари. 

В същото време пред парламента продължаваха и протестите, макар и не толкова мащабни, колкото бяха през лятото на 2013 година, на недоволните от кабинета на Пламен Орешарски. Те продължиха, докато през лятото експремиерът не хвърли оставка, а служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов нареди да се махна огражденията пред парламента.

Дотогава депутатите от ГЕРБ бойкотираха заседанията на НС, а лидерът на партията продължаваше да отстоява тезата си, че не е нормално победителите на изборите, в случая ГЕРБ, да са в опозиция, а да управляват втората и третата партия.

След всяко провалено заседание на парламента  лидерът Бойко Борисов обясняваше, че "БСП и ДПС ги мързи да ходят на работа, видно е, че без "Атака" този парламент не съществува".

Това беше и основният му аргумент да иска провеждането на извънредни парламентарни избори заедно с европейските на 25 май.

"Най-правилното, най-безболезненото за държавата, без да се харчат допълнителни 20-30 милиона за предсрочни избори, е да се направят избори две в едно", призоваваше той, но до този сценарий така и не се стигна заради отказа на Орешарски да подаде оставка, въпреки натиска на протестите.

Орешарски категорично отказваше да се откаже от властта и настояваше да минат евроизборите, които според него ще докажат дали управлението е легитимно или не.

БСП и ДПС се надяваха на евровота да получат заедно повече гласове от ГЕРБ и по този начин да покажат, че те трябва останат на власт.

Очакванията им обаче се провалиха. ГЕРБ спечели 30.40% от гласовете , БСП 18.94%, а ДПС – 17.26%.
Свои представители в ЕП изпратиха и  "България без цензура", която получи 10.66% от действителните гласове и Реформаторският блок с 6.45%.

За пръв път ДПС почти изравни резултата си с този на БСП, което накара социалистите да признаят, че са допуснали грешки в управлението.

В същото време това даде сила на ДПС да поиска повече власт.

Само три дни след евроизборите, на 28 май, лидерът на ДПС Лютви Местан вече призна, че кабинетът „Орешарски" няма да оцелее до края на мандата си, защото „такива са политическите реалности" и даде заявка за предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на ДПС беше категоричен, че за движението властта не е самоцел и сподели, че "движението може да се откаже от власт в името на националния интерес. А не е лесно да се откажеш от власт“.

Така в крайна сметка се оказа, че не протестите, нито пък опозицията, която внесе четири вота на недоверие срещу  кабинета - за провал в сектора на енергетиката, в областта на инвестиционното проектиране, за регионалното развитие и инвестициите, за сектор "Сигурност“, свалиха правителството на Пламен Орешарски, а партия подкрепяла правителството.

Очаквано това предизвика гнева на социалистите, които определиха като грешка коалицията с ДПС и се зарекоха да не реализират следващ управленски мандат с движението при каквито и да е резултати на избори.
След провала на евровота в редиците на БСП се заговори и за избор на нов лидер на партията.

Така на 27 юли, след 13 години начело на левицата, Сергей Станишев подаде оставка и лидер на БСП стана Михаил Миков, с надеждата на социалистите, че той ще успее да събере по-голяма подкрепа за партията на предсрочните избори.

Станишев пък, който оглави листата на БСП за представители в ЕП и уверяваше по време на кампанията, че ще остане като депутат в националния парламент, в крайна сметка се отказа от постовете си в България и замина за Брюксел. Той мотивира решението си с важните задачи, които има като лидер на ПЕС.

Накрая правителството на Пламен Орешарски подаде оставка на 23 юли след 421 дни управление.
Краткият мандат на 42-рия парламент премина под знака на процедурни хватки и почти перманентна липса на кворум и заради това на шега Пламен Орешарски дори изрази съмнение дали Народното събрание ще събере нужното присъствие, за да гласува оставката на кабинета му.

Президентът Росен Плевнелиев разпусна Народното събрание с указ от 6 август, насрочи предсрочни избори на 5 октомври и назначи служебно правителство с премиер проф. Георги Близнашки.

И през трите месеца управление на служебния кабинет то беше непрекъснато критикувано от БСП и ДПС. Основните обвинения срещу него бяха, че подготвя почвата за служебна победа на изборите на ГЕРБ и че харчи прекалено много. 

Последва вяла предизборна кампания, а въпреки заявките на всички политически сили, че най-накрая ще се спре купуването на гласове, това така и не се случи. 

Изборите на 5 октомври обаче не увенчаха нито една от участващите партии с категорична победа и възможност за пълно мнозинство, което да даде и спокойствие за съставяне на правителство.

За пръв път в модерната си политическа история България има парламент, съставен от 8 партии и коалиции  - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, АБВ, БДЦ и „Атака“.

Парадоксът е, че този състав е постигнат също с невиждана досега рекордно ниска избирателна активност - 48%.
За пръв път се яви и феноменът независим депутат да влезе в парламента веднага след изборите. Това се случи с Ана Баракова, която беше избрана с преференциален вот от листата на БДЦ, но отказа да се откаже от мястото, въпреки натиска от страна на ръководството на партията и така остана единственият нечленуващ в група депутат от първия ден на Народното събрание на 27 октомври.

Заради разнородния състав на парламента и съставянето на правителство се оказа трудна задача.

Първата по вот на избирателите - партия ГЕРБ, в продължение на няколко седмици провежда последователни консултации с всички осем партии, преминали 4-процентния праг и намерили място в НС.

Въпреки всичко обаче този път Бойко Борисов беше твърдо решен да състави правителство, макар и в коалиция и с цената на големи компромиси, защото страната има нужда от това

Той обаче категорично отхвърли подадената ръка от Лютви Местан, който още в изборната нощ обяви, че движението е готово да подкрепя правителството в продължение на 300 дни.

Вместо това Борисов припозна като свой естествен партньор във властта Реформаторския блок и първоначално отказа подкрепата на ПФ. Реформаторите обаче категорично настояха, че във властта трябва да участват и „патриотите“, което доведе до нови преговори и в крайна сметка беше подписано коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ, а с ПФ и АБВ – декларация за подкрепа, и вторият кабинет с премиер Борисов положи клетва на 7 ноември.

Партията на Георги Първанов получи и вицепремиерско място в лицето на социалния министър Ивайло Калфин, а ПФ нямаше пост във властта, докато не се стигна до заплахата, че ще оттегли подкрепата си за правителството, защото Орхан Исмаилов от квотата на НПСД на Корман Исмаилов беше назначен за зам.-министър на отбраната.
След седмици преговори накрая РБ и ПФ намериха компромис и Димитър Кюмюрджиев стана зам.-министър на отбраната от квотата на „патриотите“.

Така засега парламент и правителство има, но дали ще изкарат пълния си мандат, предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 800 000 работещи...Къде ги видя, друже? Единствените работещи са *** - сутрин рано събират желязо и пластмаса от кофите за ***, по селата режат дървета. Излез утре по улиците на София града голяма - банков офис, офис под наем, дрехи втора употреба, погребални агенции, аптеки, цигари и алкохол. Просяци, луди, ***, дремещи и пушещи магазинерки. "Продава се", "Дава се под наем", "Ликвидация" и пр. Пълно с търтеи , като теб.
43
3
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
Борисов е най-катастрофалният "управник" досега. За 3.5 години той наду двойно безработицата на катастрофалните 13.8% и унищожи 245.000 работни места. Борисов докара дефлация и забатачи икономиката и заетостта в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година. Борисов унищожи така постигнатото от 1997 година насам и върна икономиката и заетостта с 12 години назад, на ниво 2001-2002 година преди да бъде изритан като първия с Жан Виденов. Твоето твърдение доказва невежеството на неговия електорат.
42
2
 
5
 
! Отговори
До лекар-пенсионер преди 9 години
Необразовани и прости дошли от селата в София получаваха заплати без да работят...Изградиха супер-неефективни предприятия, като АЕЦ"Козлодуй", МК"Кремиковци"/и досега гръбнакът на свръх-ефективната пазарна икономика е събиране на скрап/, МДК"Георги Дамянов" с 40 т. злато съпътстващо производство, язовири 4 000 - дето ни заливат благодапение на свръх менаджериите и пр. Лекарю, кога те пуснаха от Карлуково? А бе , ти ли си това , д-р Москов? Свърши ли белият прашец?
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при 1 800 000 работещи - в сферата на рекламата, пиаршашмалогиите..................другарю, ... вижда се че черпиш представите си света от трудовете на Тодор Живков.Единственото утешение е, че вече си възрастен другарю, ... още малко ти остава да цапаш тази земя
40
8
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 години
2014 беше една добра година за българския евроатлантизъм. България би шута на комунистическия диткатор Путин който остана с пръст в устата за Южен Поток. Така България става енергийно независима от Русия и нашите приятели американците ще започнат напролет добива на шистов газ в Добруджа което ще диверсифицира енергийните доставки на страната. България избра правилната страна, страната на евроатлантизма.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при 1 800 000 работещи - в сферата на рекламата, пиаршашмалогиите, бръснарство, фризьорство и масажи и 5 200 000 не работещи пенсионери - излели толкова метал и засадили толкова гори, че демокрадите и досега се хрантутят с тях. Събиране на скрап и сеч поголовна - при това от *** братя. Това е икономиката ни днес. Е, имаме супер банкери, като Цветан Василев, супер икономисти като Хърсев и останалите финансови шашмолози. Добре че са те, иначе....
38
2
 
5
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 9 години
Нова година - ново правителство! Радикална съпротива против мутренската власт!
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ми се струва най-успешен от всички управници досега ...разбира се и най-добрия управник ако се задържи прекалено дълго в властта се превръща в нещо като кадафи или путин, ... но за сега Бойко е единствения вариант.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ай стига с тия червени и бембени бе!Дайте да ги делим на крадци и супер крадци..
35
6
 
4
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Червения *** както и всички бивши партийни , комсомолски , профсъюзни и много други кадри още тъгуват по бай Тошовото време . Необразовани и прости дошли от селата в София получаваха заплати без да работят. Говориха празни приказки по събранията и пишеха програми за светлото бъдеще . То така и не дойде , но няма и никога да дойде с такива *** като тях .
34
2
 
7
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Във фейсбук всички ми изглеждат добре, барчета, коли, екскурзиики... Тук всички сме бедни... А пък онзи международен журналист по-долу да не ми говоро за работа, че хемороидите му чак му се смеят.
33
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Хайде някой да ми каже как да стане при 1 800 000 работещи и 5 200 000 не работещи-пенсионери , деца , *** и всякакви други . Без икономика нищо не става , освен да си чешем езиците по форумите и медиите , но полза никаква . Само , че икономиката е в ръцете на назначените капиталисти от др.Луканов и БКП-ДС , което значи , че никога няма да се оправим .
32
2
 
2
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Равносметката за 2014 ЧЕВАРТИТ ДО ОШИТЕ !КВО НЕ РАЗБИРАТЕ БЕ !ЧЕТВАРТИТ БЕЗ БУКВА !
31
4
 
3
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БУЛГАРИЯ ХРИСТОМАТИИНА ЛУДНИЦА !
30
2
 
1
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
40сериозно ли бе?я ги виж във Франция какви работници са...ае тези глупости с повечето работа ходи ги обяснявай другаде
29
1
 
1
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Въпреки всичко обаче този път Бойко Борисов беше твърд И през трите месеца Вместо това Борисов припозна като свой естествен партньор Михаил Миков, с надеждата на социалистите, че той ще се яви и феноменът Георги Първанов получи и вицепремиерско място в лицето на Президентът Росен правилното, най-безболезненото за държавата,в продължение на 300 дни. без да се харчи прекалено много. !
28
6
 
4
 
! Отговори
междунар. журналист преди 9 години
Нашата Родина е обречена на комунизъм-социализъм . Народа иска пари , заплати , пенсии, социални придобивки , но никой не казва хайде повече да работим . Това е истината и тя е видна всеки ден . Само мрънкане и недоволство от всичко , а за работа един друг път . Попитайте вашите близки , които са работели в Западна Европа да ви кажат как се работи и тогава искайте заплати .
27
1
 
2
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Равносметката за 2014 ЧЕВАРТИТ ДО ОШИТЕ !
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-долен народ от нас няма, и си плащаме за това.............народа ни не е лош, а просто е увреден от комунизъм.
25
3
 
11
 
! Отговори
като преди 9 години
ги гледам "умните и красиви" протестиращи с дрехи отпреди 89г. да ги попитам къде сте бе крастави жаби ,къде сте когато има наводнени населени места ,хора мръзнещи и гладуващи ,което и при социализма не го е имало ,загинал млад мъж военнослужещ ,а любимия ви вожд,убавеца боко-тлъстий да си играе любимите мачлета и да ръси поредните си глупости ,лилето в банско ,а другите убавци начело с цецка в топлите страни да се спасят от народната любов,пак го изберете *** такива,пак изберете същата повър