Западът е подготвил за Русия най-страшното наказание

Експерти сравняват мярката с обявяване на война
28 яну 2015 22:01, Елка Василева
845
Западът е подготвил за Русия най-страшното наказание
Снимка: архив, Reuters

Подновяването на бойните действия в Източна Украйна, в причастност към което Западът подозира Русия, върна на дневен ред въпроса за нови санкции, пише Утро.ru.

“Изразяваме безпокойство във връзка с влошаването на сигурността и хуманитарната ситуация в Източна Украйна. Осъждаме смъртта на мирни жители по време на безразборния обстрел на украинския град Мариупол на 24 януари 2015 г.“, заявиха лидерите на страните от ЕС, възлагайки на външните министри да изготвят отговор на възобновяването на бойните действия, включително и под формата на нови санкции срещу Русия.

Въпросът ще бъде обсъден на среща на министрите на външните работи на страните от ЕС. Предполага се, че министрите ще обсъдят възможността за разширяване на списъка с лица, компании и банки, обхванати от санкциите, както и изключване на Русия от системата SWIFT.

По-рано в САЩ заговориха за готовност за налагане на допълнителни санкции срещу Русия. Въпреки мнението на редица експерти, че мерките за въздействие върху Русия с изключение на най-радикалните са изчерпани, по думите на американския финансов министър Джейкъб Лю САЩ разполагат с достатъчно инструменти за засилване на санкциите срещу Русия.

„Ясно виждаме, че санкциите действат и наистина разклащат  /руската/ икономика, имаме в запас още много инструменти. Днес няма да ги изброявам, но такива има. Взаимодействаме си с нашите приятели в Европа и в цял свят. Колективно наложихме най-сложните санкции, които някога са били разработвани, така че те да имат максимално въздействие върху Русия и колкото е възможно по-слабо въздействие върху останалия свят“, обясни Лю.

В създалата се ситуация обаче, когато нещата в руската икономика не вървят много добре, от всички възможни мерки наистина действена може да се окаже само изключване на Русия от системата за разплащане SWIFT.

Въпросът е, че съществуващите руски системи могат да заменят SWIFT на вътрешния пазар, но те не могат да осигурят възможност за международни разплащания. Имайки предвид, че руската икономика остана експертно-суровинна, подобна стъпка може да доведе страната до икономически колапс. Естествено, съществуват схеми за международни разплащания чрез трети страни, но предвид тяхната сложност и тромавост те не могат изцяло да поддържат руския износ.

За значимостта на SWIFT за руската икономика много красноречиво се изказа миналата седмица в Давос шефът на банката ВТБ Андрей Костин. „Вече сме създали вътрешна система, която може да замени SWIFT. Но бих искал да подчертая едно нещо: ако подобно нещо се случи, това ще доведе до стремително влошаване на отношенията между Изтока и Запада. Ако това се случи, на следващия ден посланиците на САЩ в Русия и на Русия в САЩ могат да напускат столиците. Подобно нещо вече имаше в отношенията на САЩ и Иран. Това означава пълно отсъствие на диалог“, обясни банкерът.

Руският премиер Дмитрий Медведев реагира вчера рязко на възможността за изключване от SWIFT. Съдейки по думите му, Русия няма какво да противопостави на подобно решение на Запада освен съмнителни мерки, подобни на лятното продуктово ембарго. „Ще поживеем – ще видим какво ще се случи, но естествено в случай на приемане на подобни решения бих искал да отбележа, че нашата икономическа реакция, а и изобщо всяка друга реакция, ще бъде без ограничения“, заяви Медведев. В какво точно ще се изрази това „без ограничения“, остава само да предполагаме.

От друга страна, съвсем не е факт, че този път Западът непременно ще побърза да изключи Русия от SWIFT. Преди всичко това е свързано с много нееднозначната позиция по руско-украинския въпрос в самата Европа. Наложените по-рано санкции срещу Русия се превърнаха в сериозен удар по бизнеса в редица страни от ЕС, във връзка с което много от тях настояват за отмяна на санкциите изобщо. Очевидно е, че в създалата се ситуация санкциите няма да бъдат отменени, но и единно мнение за нови ограничения в ЕС няма да успеят да постигнат. Европейците прекрасно разбират, че изключване от SWIFT ще удари техния собствен износ за Русия и вноса на руски петрол и газ.

Теоретично САЩ могат и сами да изключат Русия от SWIFT. Такова изключване обаче ще се отнася само за руско-американските разплащания, които не са толкова големи, колкото разплащанията на Русия и Европа.

Мнозина експерти не вярват във възможността за изключване от SWIFT. „Струва ми се, че тази заплаха е малко преувеличена, на такава мярка няма да отидат – заяви по радио „Ехото на Москва“ Сергей Дубинин, бивш председател на руската централна банка. - Много пъти на различно равнище представители на Русия и на банковия сектор са казвали, че това ще е равносилно на пълен бойкот на всички икономически връзки на нашата страна. Това наистина би била пълна, поне търговска, икономическа война с Русия“.

По думите на Дубинин до момента подобна мярка е била прилагана само веднъж – по отношение на Иран. „За тази цел беше необходимо съгласието на всички членове на Съвета за сигурност на ООН – обясни експертът. - Не е изключено обаче компанията SWIFT да отиде на тази мярка, ако всички страни от европейската общност, САЩ и други присъединили се към санкциите държави поискат това, но това не е еднозначно предсказуемо решение“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


845
Още по темата: РусиясанкцииSWIFT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
2
 
38
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
"Е, да видим, какво ще се случи, но, разбира се, в случай на вземане на подобни решения, бих искал да спомена, че нашата икономическа реакция, а и като цяло всяка друга реакция - тя ще бъде без ограничения", - цитира думи на Дмитрий Медведев в русия. "Реакция без ограничения" - интересен термин. Като се има предвид очевидната готовност на Кремъл да организира европейците малък икономически ада в отговор на изключване от SWIFT, има силни съмнения в това, че европейците ще отидат на самоубийството.
464
3
 
34
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
А ако заявя, че блокирането на СУИФТ прави невъзможно изплащането на дълга на руски компании на европейските банки, европейската банкова система ще бъде възможно да се заровят.
463
2
 
37
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
която рязко променя ситуацията и позволява да сменяте условията на съществуващите договори. Да накара ЕС да купуват руски газ в рубли и да извършват плащания в руската междубанковата система - това ще бъде просто песен...
462
4
 
21
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Сега ние не можем да преведете цялата търговия с нефт и газ в рубли. Съществуващите дългосрочни договори предполагат доларова плащане, нарушават договори - зло, а купувачите на добра воля да не се съгласят да променят валутата на договора. В резултат на процеса на пренасочване на рубли върви бавно и ще приключи тогава, когато старите договори изминало време. А ето изключване от SWIFT - добра форс-мажор (всъщност икономическа война на държавно ниво).
461
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропагандата върви с пълна сила - от заглавието четем "западът", а вътре се говори, че евентуално САЩ и т.н. Айде бегайте да си продавате глупавите листовки другаде!
460
4
 
51
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Е, добре - отсече Русия от SWIFT. Русия спря да изплаща своите задължения и спря да доставя газ, т. к. Европа не може да плаща. За Русия въпроси не могат да се иска да се раздават пари, но няма възможности. Форсмажор. Вътрешни и външни плащания ще мине през централна банка и китайски корсчета. Радикалният завой на Изток и Турция, Иран, Ирак. Убий себе си Европа.
459
6
 
38
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
"Западът е подготвил за Русия най-страшното наказание!"А знаят ли на Запад какво им е подготвила Русия!Доста по-страшно е от изключване от СУИФТ!Казва се "Денят на Страшния съд"-когато се плащат всички грехове.Още есента го казаха:"Ще смятаме изключването от СУИФТ за обявяване на война!"
458
49
 
16
 
! Отговори
petko.noshkov преди 9 години
Аз съм на страната на руският народ,който страда и се изселва и бяга от своята родина и се топи от старите тоталитарни методи на управление!Путин е най-големият враг на своя народ с неговите имперски амбиции за завладяване на чужди територии на суверенни държави,за създаване на нов СССР под името Евразийски съюз!Путин се изправя сам срещу 500 милионният пазар на Европа и заплашва ,че ще го съсипе като спре газ,нефт ,а не си дава сметка,че като ги спре неговият народ ще гладува!
457
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ръцете на Сорос са дълги, но все се надявам, че европейските политици са умни!Само един въпрос за платените соросоидчета дето вече подскачат и протягат закърняло пръстче към минуса:КОЙ има изгода от всички икономически мерки, медийна кампания и регионални конфликти срещу Русия?За улеснение на тези със закърнелите пръстчета и гънки ще кажа - Русия, ЕС и по-голямата част от света нямат такъв интерес.Хайде минуси елате ми повече ;)
456
4
 
59
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Не разбирам защо в демократична и свободна България нито една медия не отразява какво е казал председателя на Европарламента Мартин Шулц ,че не са нужни повечето санкции към Русия ,а трябва да има диалог с Русия ,а се позиционират всички медии у нас за свободни и демократични !?
455
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност с санкициите срещу Русия, САЩ отслабват главния си конкурент - ЕС, а страните от ЕС с радост си слагаме примката на шията.
454
3
 
26
 
! Отговори
603 преди 9 години
и ще ядат зелена тоалетна хартия,после и зелена тревица както в северна корея. а за руските евреи в кремъл винаги ще има хайвер и норвежка сьомга
453
6
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Къде бяха всичките "борци за справедливост" , когато фашистите изгаряха невинни хора в Украйна.
452
17
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До ИвановИзглежда не си присъствал редовно на часовете в училище и със сигурност на часовете по география. Ще звучиш по-добре, ако четеш повече, разбира се, това е мое мнение. Но като за начало, няма държава " Новорусия". А това сведение ще има смисъл за теб, само ако искаш да станеш по-умен. Ако не искаш, просто продължавай да говориш за държавата " Новорусия"
451
3
 
29
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Даа ,американците си гонят интересите без да съобразяват с васала им ЕС ,АМА ТО НИКОГА ИМПЕРИИТЕ не се съобразявали с васалите си , но ще има отражение и на ЕС ако се изключи Русия от SWIFTи то никак няма да е добре и за Брюксел и за София ,естествено и за Москва . Обама няма да се откаже от "войната" със санкции срещу Русия ,а пък Путин също няма да се пречупи от тези санкции и нещата ще загрубяват в света . Май ще си ходя на село .......... .
450
7
 
24
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Крайно време е българските политически партии да заявят ясно позициите се по отношение на Новороссия. Тези от тях, които подкрепят САЩ, ЕС и фашистите в Украйна на изборите ще разберат отношението на народа по въпроса. Мнозинството от народа /като изключим европейските- гейвропейските *** начело с Плевналиев и Борисов/ са за дружески отношения с братска Русия и за правото на Новороссия за самоопределение.
449
13
 
55
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Единственото, което ще постигнат САЩ е, че ще съсипят собствената си икономика.
448
8
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В същност цялата дандания е от САЩ които искат да управляват целият свят.Сега са заплашени и искат с една гореща война извън територията на САЩ с чужди ръце ,,до последният украинец".Лошото е,че нашето правителство услужливо ни вкарва в този американски филм.Голямата цел е война и сигурно ще я има за затова ни подготвят сега с мобилизационните заповеди.Добре би било да се събудим преди да е станало късно.
447
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как яростно и истерично пискунят помиярчета болонки срещу каракачанска овчарка. Как най-посраните врабченца дуят перца срещу ястреб. Няма такава посредственост и простотия като българската. Вечните, планетарни ***.
446
3
 
8
 
! Отговори
до 599 преди 9 години
Вземете си хапчетата.