Защо въоръжаването на Украйна ще има обратен ефект

"Блумбърг": САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна
3 фев 2015 15:55, Елка Василева
254
Защо въоръжаването на Украйна ще има обратен ефект
Снимка: Reuters

Владимир Путин поднови своята война срещу Украйна, а САЩ и Европа не знаят как да отвърнат. Докато Европа явно е решила, че не е нужно да засилва икономическите санкции, някои във Вашингтон призовават за доставки на смъртоносни оръжия за Украйна, пише в редакционна статия агенция "Блумбърг".

Но въоръжаването на Украйна вероятно ще има обратен ефект. То поражда риска да заблуди страната, която сега се стреми да стане член на НАТО, и тя да повярва, че САЩ ще направят нужното, за да бъде победена Русия.

То поражда и риска да подтикне Русия да разшири мащаба на войната, защото Москва знае, че САЩ и съюзниците им от НАТО няма да стигнат до края, доколкото интересите им не са достатъчно силно засегнати.

Не са от полза честите сравнения с войната в Босна, където американската програма за въоръжение и обучение обърна хода на войната и наложи мир. Сърбия беше дребна риба в сравнение с Путиновата ядрена Русия.

Остава изводът, че САЩ и съюзниците им не желаят да воюват с Русия заради Украйна и че Украйна няма интерес от ескалация на война, която почти сигурно ще бъде изгубена. Нещо повече – в момента, когато САЩ доставят оръжията и обучението, необходими за промяна на бойното поле, Путин вече ще е завзел територията, която иска да задържи. Колкото по-бързо украинските лидери разберат това, толкова по-добре.

Тъй като решимостта на Европа да налага допълнителни санкции намалява, естествено е желанието да се намерят други средства за сдържане на руския президент. Все пак Украйна е в ужасяваща ситуация. Несъмнено затова група от бивши отговорни фигури от сигурността на САЩ призовават за създаването на програма от три милиарда долара за снабдяване на украинците с американски безпилотни самолети, противотанкови оръжия и друго отбранително смъртоносно оборудване. Целта не е да бъдат победени руснаците, казват бившите служители, а да бъде възпрян Путин, като се увеличи цената на атаката.

Те "яростно" отхвърлят опасението, че американското оръжие в украински ръце ще подтикне Путин да разшири конфликта – с аргумента, че досега той не се е нуждаел от провокация, за да напада Украйна. Но тъй като Путин е действал видимо агресивно до този момент, това едва ли означава, че военната намеса на САЩ няма да го накара да направи нещо повече. Наистина е трудно да видим как влизането на американско военно оборудване и инструктори би направило нещо друго, освен да подтикне Путин да разшири конфликта.

Украйна вече купува оръжие от други страни от региона, но ако нещо е в състояние да стресне руските хора, за да се съгласят с открита война срещу братята славяни в Украйна (засега те не я приемат), това би била идеята, че ще се сражават не с украинци, а с НАТО - военния съюз, за когото от деца са били приучавани да вярват, че цели тяхното унищожение.

Намеренията на САЩ да доставят само "отбранителни" оръжия може би е отличителна черта, важна в САЩ, но тя е без значение за Русия. Противотанковите оръжия и даже радарите, които ще позволяват на украинските военни да локализират и поразяват артилерийски позиции на врага, все пак ще убиват руски войници. Обикновените руснаци ще ги възприемат като нападателни оръжия, даже без помощта на подстрекаващата пропагандна машина на Русия.

Това са големи рискове, което могат да бъдат избягнати. Ако целта на военната помощ не е да бъде победена Русия и нейните подставени лица, а да бъде оказан натиск върху Путин, тогава оръжията трябва да бъдат съпроводени от благовидна дипломатическа процедура. Обаче през декември президентът Петро Порошенко подписа закон за прекратяване на неутралния статут на Украйна и заемане на курс към членство в НАТО. Така бе отстранено минималното изискване за дипломация, която да доведе до мир.

САЩ и техните съюзници трябва да заявят ясно на Украйна, че амбициите й за НАТО са нереалистични. Правилно или погрешно, Алиансът не желае Украйна за член, а Русия възприема нейното евентуално членство като "червена линия". Докато положението е такова, САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
14
 
2
 
! Отговори
факти преди 9 години
Хората в Крим живеят по-зле в сравнение с 2013гХората в Донбас живеят по-зле в сравнение с 2013гХората в Киев живеят по-зле в сравнение с 2013г Хората в Москва живеят по-зле в сравнение с 2013г.
66
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този дето пише за Китай е укроп. Слушай укропе, заминавай да мреш за хунтата и не ни давай съвети!
65
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако украинците са руснаци защо руската армия избива украински руснаци?
64
2
 
13
 
! Отговори
сократ преди 9 години
Отново възкръснаха ордите на Врангел,Колчак,Бандера и Хитлер.Време е всички радио и телевизионни ефири в пълна мощ и без прекъсване да изпълняват единствено и само великата СТАВАЙ СТРАНА ОГРОМНАЯ изправи се гора от стомана и пъдат заличени тези изверги и най-вече УНИЩОЖИТЕЛИТЕ на милионите индиянци,а сега посягат и на източното и единствено вярно православие.Да живееее и пребъде обединеното СЛАВЯНСТВО.Да върнем обратно в трапа скелетите на ордата от убийци.
63
3
 
22
 
! Отговори
Теофилакт Кесар преди 9 години
Украйна е изконна руска земя! Самите "украинци" са си руснаци, така както "македонците" са българи! Така, че Русия е в правото си да защити националната чест и права на украинските руснаци, които Киевската хунта, начело с Порошенко, иска да поддтиска, обаче няма да успее! Русия няма да допусне някаква украинска нихилистическа клика да води антируска пропаганда! Това значи, че Путин ще възстанови руското влияние в украинската политика, понеже Украйна не може да бъде друга освен проруска! Слава РФ
62
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната между Русия и Украйна ще свърши когато Китай вземе сибир.
61
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Засега хунтата губи по всички показатели. Скоро точно техните елитни батальони ще влязат в Радата и ще ги направят на кайма. След случаят с Доналд Кук, янките разбраха, че голяма част от оръжията им, включая безпилотниците са АУТ срещу Раша. Сега се чудят как да се изнижат по най- тънката лайсна, за да не пострада имиджът им. Тази война ПРИКЛЮЧИ, сега започва истинският разпад на тая измислена държава и нация!!!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Putin i Erdogan sa nay dolemite stratezi te i za balkanite may imat ednakvi vazgledi
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ имат интерес в Украйна да се лее кръв. Дори руските опълченци да влязат в Киев кръвопролитията няма да спрат. Единственият изход от тази ужасна война е мир на всяка цена.
58
2
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
"Москва советует Киеву продолжить переговори с ДНР/ЛНР..." След такъв съвет д-то да му е яко на Киев.
57
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ami togava golemite darjavi da gi ostavim da glutnat malkite darjavi a naroda da gi napravqt robi
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците ако не си приберат цяла Украйна, която си е изконно руска териотория са прецакани доста.В противен случай следващата наред е Москва и Путин го знае.
55
1
 
26
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Някак си взе да ми писва от таз Украйна.Я по-добре Путин да се намеси и реши проблема за 10 дни.
54
30
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Абе цялото ръководство на "Атака" ли е впрегнато тук срещу бутилка водка да пише хвалебствия за джуджето ***?Много *** народ сте...
53
26
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Не знам дали разбрахте, че "микробусът" с миномет, с който изтрепаха тролейбуса в Донецк, се оказа самоделка на руските "опълченци". Хванаха ги още същия ден и се оказа, че и тримата са руски граждани с преоборудвана уазка фургон (т.нар. буханька) и воюващи на страната на ДНР. Само че работата се замълча.
52
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим приседна в гърлото на империята на злото и сега колкото и да се наливат с водка не могат да преглътнат.
51
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много весело беше в началото на войната между Русия и Украйна, но сега нещата се задълбочиха. Дори руския диктатор се шегуваше.
50
4
 
30
 
! Отговори
до 59 преди 9 години
Украинец, "невъоръжените" украинци избиха хиляди в градове и села. Стига си лъгал, приличаш на Порошенко, който накрая ще бъде изритан.
49
4
 
32
 
! Отговори
Лъжите преди 9 години
"Владимир Путин поднови своята война срещу Украйна " Ето как още в първото изречение се лъже . Подновяването на воните действия беше започнато от хунтата в Киев. Просто прочете заявленията на Парашенко и ще разберете. Само че нещата не им се получиха и ДНР и ЛНР контратакуваха и сега част от най-боеспособните подразделения на Киев са полу-обкръжени. Релно всички артерии за снабдяване се обстрелват и няма за сега излизане.
48
5
 
29
 
! Отговори
Теофилакт Кесар преди 9 години
Русофилска България е с Русия, ако не политически, то поне духом - със сигурност, понеже българи и руснаци са братя по дух и култура! България няма по-надежден, по-близък и по-лоялен политически съюзник от Русия! Симпатията между двата братски Православно-славянски народа е взаимна и непреходна! Временна е само политическата конюнктура, която направи така, че след 1989г. българите да бъдат управлявани от политически марионетки, чужди на националния интерес, тоест нихилисти, което е срам и позор!