Какви са опциите за Порошенко след поражението в Дебалцево?

Неговият противник Путин прави Украйна все по-неуправляема
23 фев 2015 18:58, Елка Василева
314
Какви са опциите за Порошенко след поражението в Дебалцево?
Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters

Загубата на стратегическия град Дебалцево, попаднал в ръцете на подкрепяните от Русия сепаратисти - последното от серия тежки поражения за Украйна на бойното поле - намалява опциите на президента Порошенко в отношенията му и с Москва, и със Запада, пише Ричард Балмфорт от Ройтерс.

Веднага след като стратегическият железопътен възел попадна в ръцете на бунтовниците в сряда, а хиляди украински войници се изтеглиха под обстрел, сепаратистите подновиха офанзивата по стар фронт, атакувайки правителствени позиции край Мариупол - стратегически крайбрежен град в Югоизточна Украйна.

Зловещото послание, изглежда, бе: "Това не е всичко. Разпадането на Украйна не спира дотук."

Всичко това удари по националния дух в момент, когато Украйна отбелязва първата годишнина от свалянето на промосковския президент Виктор Янукович и убийството на 100 души, протестирали срещу политиката му на отдалечаване от Европа и връщане при стария господар Русия.

Това, което започна като народен бунт преди година срещу лидер, готов да се откаже от европейското бъдеще на страната си, изглежда се превръща в разпад на тази страна.

Кошмарът на Порошенко сега е, че докато западни правителства искат от него да се придържа към формула за постигане на мир, разработена на четиристранна среща на върха, подкрепяните от Кремъл сепаратисти могат да настъпят и превземат Мариупол, а впоследствие да свържат завзетите територии с Крим, анексиран от Русия миналия март. А дали завоеванията ще спрат дотам?

Огнева мощ на бойното поле

Четирийсет и девет годишният сладкарски магнат, който встъпи в длъжност през юни миналата година с надеждата, че на бунта в Източна Украйна ще бъде сложен край за няколко седмици, разполага с малко благоприятни опции.

Унижението в Дебалцево отново показа, че армията му няма огнева мощ да защитава стратегически цели от сепаратистката армия, подсилена от руски бойци, ръководена от руското разузнаване и въоръжена с модерни руски оръжия, които минават през границата безнаказано.

Падането на Дебалцево бе предшествано от гибелта на повече от 100 украинци в град Иловайск през август, когато киевските войски бяха обкръжени, а превземането на летищния комплекс в Донецк - голяма награда за бунтовниците.

Със задаването на следващата сепаратистка цел - Мариупол - Порошенко вижда как още територия се изплъзва от контрола на Киев, знаейки, че ще струва прескъпо да си я върне. Още едно тежко военно поражение ще бъде голям удар за него като лидер. Но западните му поддръжници в Германия и Франция го притискат да се откаже от мечтите си да се сдобие с американски оръжия, с които да си върне загубените територии и да не се отмята от споразумението за спиране на огъня, сключено в Беларус.

Междувременно неговият противник, руският президент Владимир Путин, прави Украйна все по-неуправляема и по-малко атрактивен кандидат за Европа.

Както за много западняци, и за Порошенко най-голямата надежда е заплахата от нови западни санкции да накара Путин да направи пауза. Порошенко каза, че Украйна ще призове за мироопазваща мисия на ООН, която да надзирава украинско-руската граница.

Но малцина в Киев вярват, че каквато и да е мироопазваща мисия - която така и така може да бъде блокирана от Русия – ще промени много. "Първият възможен сценарий е изпращането на мироопазващ контингент, главно за граничен контрол", каза политическият анализатор Олеся Яхно. "Вторият е ескалация на военните действия. Не са останали варианти за действие по мирен път", каза Яхно. "Порошенко ще продължи да балансира деликатно между военните и политическите опции. Трябва да бъде намерено адекватно политическо решение, което да спре тази война."

Твърде малки са шансовете Порошенко да убеди сънародниците си да приемат компромис, който да включва самоуправление на сепаратистите и мълчаливо съгласие с руската анексия на Крим.

Това е особено валидно в момент на приповдигнат обществен дух на първата годишнина от събитията, които украинците смятат за повратен момент в опита им да се отърват от съветското си минало и да станат част от Европа.

Свещи за мъртвите запалиха хората в църкви и по работните си места преди възпоменателната церемония на киевския площад "Независимост", където бяха застреляни демонстрантите.

Верижна реакция

Свалянето от власт на Янукович, което Москва нарича "фашистки" преврат, доведе до руската анексия на Крим и сепаратисткото бунтовническо движение, подкрепяно от Москва, довело до конфликт с повече от 5000 загинали.

Порошенко, Путин и лидерите на Германия и Франция приключиха мирните преговори в Беларус на 12 февруари, обявявайки прекратяване на огъня.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд още виждат живот в Минските споразумения, в които се призовава още за двустранно изтегляне на тежките оръжия. Но след Дебалцево сделката е разбита на пух и прах и Киев е заплашен от нови бунтовнически нападения.

Една от основните трудности за Порошенко е, че не може да изложи на риск отношенията си със Запада. Международният валутен фонд и потенциални донори сред западните правителства предлагат милиарди долари помощ, но само ако Украйна се реформира.

Изглежда, Путин иска да създаде възможно повече нестабилност в Украйна, източната й част да излезе извън орбитата на Киев и да обрече на провал всяка перспектива страната да се присъедини към НАТО и ЕС.

Индустриалната източна част на Украйна запада икономически от години - с висока безработица и много разрушени стари въглищни мини или такива, чиято експлоатация е опасна.

На стратегията на Путин перфектно приляга опцията областта да остане нефунциониращо, самоуправляващо се странно образувание в рамките на Украйна, защитавано от подкрепяни от Русия сили, но финансово подкрепяно от Киев.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
0
 
! Отговори
rasate преди 9 години
По пропагандна статия не бях чел.Модерни руски оръжия- къде ги видяхте.Докато видях Хамъри от другата страна.Опълченците не разполагат със Смерч и Ураган-имат само Град-ако имаха Смерч и Ураган щяха да унищожат артилерийските установки от този тип ,които бомбадират постоянно Донецк и Луганск.И двете армии работят по спътникови снимки-американски или руски-нокакто изглежда руските инструктори са по добри от НАТОВСКИТЕ.
191
0
 
0
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Пак да си кажа.:))))))))))))))))Както е тръгнала гривната и дърво не му трябва!:))))))))) Опцията му е пистолета, пардон, автомата(защото тази голяма кратуна с пистолет не се пробива и по-бързо да отърве народа си от нови мъки!!!!!!!!!!!!!!!!!!
190
0
 
3
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Това са вчерашни новини! В момента 1$=42-45 гривни!!! 1218/45=27,07$!!!!!!Африка ще им се струва РАЙ!!!!!Украйна има само дългове и нулев резерв!!!!! Тя не е Русия!!! Чака ги глад, студ и смърт!!! ВСИЧКО ТОВА Е ПОДАРЪК ОТ САЩ И ФАШИСТКАТА ХУНТА!!!!!!!!!!!!!ОПЦИИТЕ НЕ СА ОКУРАЖАВАЩИ!!:))) ПЪРВОТО ДЪРВО ОТ МЯСТОТО НА СРЕЩАТА С НАРОДА, А ВЪЖЕТО ЩЕ ГО ОСУЧАТ С ПОДРЪЧНИ, МАТЕРИАЛИ! МОЖЕ И КОЛАН!!
189
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опциите за него са дървена Г-образна конструкция с въже, на централно място на майдана.
188
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На *** *** му целуни п>тк***та, драги, и ще разбереш с изненада, че си целунал Фидел Кастро.
187
6
 
23
 
! Отговори
ЦеРеУкр преди 9 години
В ю-тубето има шокиращи кадри от Мариопол на мирни протестиращи жители, невъоръжени, които с вдигнати ръце застават пред украинските войници от домбаският батальон. Войниците стрелят на месо, ранявайки и убивайки доста от тях. Като капак стрелят и по линейката, която откарва някой от ранените в болницата. Тези които защитават Порошенко, трябва да знаят, че защитават убиец на невинни хора. Украинската армия нанесе нищожни поражения на сепаратистите, но изби много мирни жители жени, деца и старци.
186
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У Порошенко есть отличный советник - Саакашвили, он на этом галстук съел.Превод трябва ли?
185
3
 
23
 
! Отговори
АнтиФа преди 9 години
Пораженко след толкова много кръв по ръцете си има вече само една опция - да увисне на въжето! А великоукрите - да бягат отвъд Днепър докато има време!
184
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В същност ,,всесилното" американско разузнаване търпи поражение след поражение.Нали показваха по филмите как могат от космоса да снимат главичка на топлийка сега не могат един джип да покажат на граничната бразда камо ли танк.Държат само на доверието ние казахме вярвайте ни,дали е така.А украинците винаги са били разделени между Европа и Русия.Има две книги,,С огън и меч"на Сенкевич и ,,Переяславская рада" на Натан Рибак.Едни исъщи събития едни и същи герои от полска и руска гледна точка.
183
4
 
27
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
Къде са доказателствата за руски оръжия, минаващи границата безнаказано? Няма такива- една снимка няма. Но пък има доста снимки на американско оръжие, джипове и безпилотници. Освен това след всяко подписване на примирие укрите са тези, които първи откриват огън и атакуват. Те са тези, които крадат местните, бягат от фронта с колите и имуществото им и ги връзват по оградите на домовете им, за да не може Опълчението да ги нападне... А и никой не се наема да обяснява нацистките знаци по батальоните
182
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега в мариупол , другия месец в киев , стискам им палци / за да продължи да съществува украина тая власт трябва да се смени ако ще то инасилствено да е
181
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
опция е да се наведе петрушенко и да го напъне Путин , или след 2,3 месеца ще се окаже че това е един от най-некадърните управници на украйна , която е имала в историята си , и да избяга при господарите си в сащ.
180
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ДО 2 МЕСЕЦА -1 ОПЦИЯ--ДА ИЗБЯГА --СЛЕД ТОВА---0
179
28
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До СПРАВ---------------Опциите му са да получи нормално оръжие от САЩ,да въведе военно положение и да смачка болшевистките путлерови бандюги-други опции няма.
178
3
 
40
 
! Отговори
Ха-Ха преди 9 години
В 3:15 ч. през нощa Порошенко е събуден от женa си: "Стaвaй търси те някaкъв Зaхaрченко" Порошенко стaвa и посягa към GSM си.... "Не по телефонa бе ***,отвън нa врaтaтa е!"
177
4
 
23
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
Какви са му опциите на тоя---да се обеси на Майдана......нищо друго
176
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 234Колко били 300 танка ... ами малко повече от 200 които подарихме на Македония ( но те за разлика от нас не ги нарязаха а продадоха ).
175
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, наистина на тоя главата му е като 73 инчова плазма! Що така?
174
3
 
19
 
! Отговори
антиевропеец преди 9 години
Малко квичите, сороси!
173
6
 
27
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ В РУСИЯ! преди 9 години
ПУТИН ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ !!!