Марихуана ООД: Бизнесът зад напушването

Историята на Борис, който е дилър повече от 8 години
Обновена: 31 мар 2015 14:42 | 30 мар 2015 15:30,
241
Марихуана ООД: Бизнесът зад напушването
Снимка: Reuters, архив

Борис* е на 25. Добре сложен, усмихнат, с отнесен поглед, сякаш не е тук напълно, сякаш не те слуша достатъчно. Работи в голяма компания и гради кариера. Справя се бързо и лесно изминава стъпките във фирмената йерархия. През деня общува с клиенти, води дълги разговори по телефона, пътува...

С падането на нощта Борис умело заменя бизнес разговора с: "Ало, къде си брат? Да се видим за 5-6 минути?" Защото Борис е дилър на марихуана.

Прави го от 17 годишен. Всичко тръгнало след като започнал да пуши трева и му харесало.

"Даваше ми усещането, че в този момент съществуваме само аз и моите приятели. Смеехме се на глупости, но беше забавно и отпускащо. Ефектът отминаваше и се прибирах в къщи без да ми личи. На другия ден обаче исках чувството да се върне", започва разказа си той.

Затова става редовен клиент. Започва да си купува все по-големи количества, за да му излиза по-изгодно. Тревата, която намира е качествена и все повече хора от компанията се обръщат към него, за да им набавя.

"Осъзнах, че ако започна да им я продавам на малко по-висока цена, тази, която аз пуша, ще ми излиза без пари".

Изкушен от мисълта, че далаверата си струва, започва да купува повече и да я продава само на приятели.

Такава е схемата му и до днес. Не смее да рискува, тъй като с годините се е научил, че има шепа хора, на които може да вярва.

Питам го как се прави поръчката. Отговаря ми, че хората му си знаят работата. За да си поръчат 2-3 грама по телефона му казват например, че искат да се видят за 2-3 минути. Различните клиенти му намекват за покупката с различни примери и заигравки.

В случая, минутите са грамажите, те могат да варират в зависимост от клиента. Често има и хора, на които дава стока, но плащат по-късно.

"Да знаеш, че съм ти оправил сметката в заведението от онази вечер. Платих 20 лева, ама ще ми ги дадеш като се видим", казва Борис, за да се разберат кой колко има да плаща.

Когато има нова стока, често звъни сам на най-редовните си клиенти. "Да знаеш до нас каква пицария отвориха! Страшна е, трябва да я пробваме!" казва той и индикира, че му е попаднало нещо добро, което "хваща".

Прекъсвам го с въпроса защо. Защо му е, след като има работа и печели добре.

"Правя го от твърде много време. Това за мен е начин на живот. А и аз самият пуша всеки ден. Това е затворена система. Удовлетворявам собствените си нужди. Дава ми чувство на свобода. През целия ден съм залят от информация, която трябва бързо да обработя. Това ме изморява, най-вече психически. Прибирам се и запалвам. Така мозъкът ми си почива. Едни хора пият, други гълтат хапчета, трети пушат цигари. Аз пуша марихуана. И всъщност, не намирам нищо лошо в това", настоява Борис.

Раказва ми, че грам в София върви около 25 лева. За по-голямо количество цената пада, а за редовни клиенти, които купуват повече, грамът може да падне и до 16 лева.

Борис си има територия. Работи само в квартала си и кара клиентите да ходят до там. Старае се да не привлича внимание около жилището си, но в същото време работи около него. Крие готови пакети навън. Така се предпазва, ако полицията нахлуе у тях.

Ядосан от хорската нагласа и представа за тревата споделя, че според него обществото я е демонизирало прекалено много.

"Марихуаната е обикновено растение, идващо от природата. Пуши се от хилядолетия. В историята не е записан нито един смъртен случай от употребата му. Което не можем да кажем за алкохола, например. Пияните хора стават агресивни, бият се, чупят, викат, самоубиват се. Напушеният човек е спокоен, то е в мир със себе си. Ние се събираме, смеем се и говорим. Толкова ли ужасяващо звучи?", категоричен е той.

Защо не е легална тогава?, питам аз.

"В този бизнес са замесени прекалено големи интереси. Ако беше легална, вие щяхте да си я купувате опакована, с етикетче за максимум 2-3 лева грама. Това е растение, което изисква малка инвестиция, по-скоро повече подготовка. Ако я имате, успешно може да си я отгледате у дома. Всъщност, сега вие плащате за риска, който аз поемам, който всички в този бизнес поемат. Замислете се, явно някой иска това да не ви излезе евтино..."

И добавя: "На кутията с цигари пише, че те ви убиват, но все пак се продават навсякъде. Не ви ли се струва лицемерно? Просто тютюнът носи огромни суми пари, защото хората го консумират в доста по-големи количества. Пушачите купуват средно по една кутия на ден. При марихуаната ви стига една цигара, на някои хора дори една дръпка на ден. Доста по-неизгодно е от бизнеса с тютюна. Затова някои хора предпочитат да ви я продаваме на черно", завършва дилърът и не иска да коментира повече темата.

Борис ме оставя с дилемата кой всъщност е прав. Има ли справедливост, когато пушач умира от рак на белия дроб? Има ли наказание за тютюневата компания, която му продава цигарите? Спират ли продажбата на алкохол когато пиян блъсне дете и го убие на място?

Кой всъщност е чудовището срещу което се борим? Борис, който споделя цигарата марихуана с приятели или легалните за държавата ни производители, които затварят очи, печелят пари и газят трупове. Оставям избора на вас. Но все пак не забравяйте, че кошмарите на чудовищата са пълни с хора...

*Името Борис е променено

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде пак ,марихуаната води до импотентност научно доказано е u delusion ще видиш като започнат да работят и шофират не ние българите не знаем да за злоупотребяваме с нищо с командировките в топлите ..........................................
25
3
 
15
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Тоя дето е решил да се самоубива- дали ще го прави с ацетон, алкохол, тютюн, отровни гъби-които са разрешени, или с марихуана и хероин-които са забранени-каква е разликата?Алкохола като е резрешен-по малко хора ли е завлякъл в гроба , или цигарите-колко после умират в страшни мъки от ХОБ или от рак?разумния човек няма да се нагълта с отрова, ако ще и без пари и летгално да му я дават, неразмумния нищо не може да го спре да се трови.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taka e.
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 15 и 16Има предостатъчно случаи, за да е забранено вещество- също като по- силните наркотици. И това не са само ПТП. Който се интересува ще намери информация. Това беше само малък пример, за това, че "тревата" съвсем не е толкова безобидна и безвредна колкото се опитват да я опишат в статията. Тези "приходи" могат да влязат и по друг начин стига институцийте да си вършат работата.
22
8
 
28
 
! Отговори
... преди 9 години
Интересни са ми хората, казващи, че като почнеш ганджа и после почваш други хави. Все едно да кажеш, че като почнеш да пиеш, после минаваш на чист спирт.
21
10
 
26
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Пфффф!Щото ченгето като се нафирка вечерта след работа до козирката и стреля по тавана е по-добро от напушеното наркоманче?Тия лакърдии са за тези дето вярват в Батман/Бойко Борисов/ и подобни тъпотии.Легализацията ще лиши мафията от доходи, затова е цялата дандания.Припукало им на мутроподобните ни политици за живота и здравето на някого, тазатова наркотиците били нелегални.Не , ами защото всеки-от селския кмет до министъра си пълни гушата с пари от наркотиците.
20
10
 
3
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Е това ви се пада ***, Татари .... Хайде набирайте с кончетата марихуана и за Азия.
19
12
 
31
 
! Отговори
Дедо ви преди 9 години
Често ходя до Холандия и не пропускаме да изпушим по една ганджа с приятелите за забележете .... 2?/евро/ бройката от кофишопа. Е честно кефа е голям, убеден съм че всичко у нас е в резултат на нечии интереси .
18
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е статия изсмучана от пръстите.коя е тази бг фирма,където иерархията се движи по ,,стъпала'' и т.н.Схемата не е нещо непознато,даже бих казал,че това е най-елементарната схема за търговия на каквото и да е,дори праз да си купите от пазара ,се продава по тази схма.Автора все пак да погледне официалната статистика и да не се занимава с махленски мохабети.Според статистиката 95% от наркоманите в бг са започнали с марихуана.
17
17
 
20
 
! Отговори
:) преди 9 години
Това са "Инструкции за начинаещия пубер-тревоман". Браво, "журналисти" !
16
18
 
24
 
! Отговори
Rusi-London преди 9 години
Марихуаната според мен носи най-вече добро на обществото. Който иска да предрусва и да пропада си е негова работа. Аз си работя през годините и си се развивам най-вече в чужбина. На 25 съм и отговарям за по 10 до 30 човека на смяна. Говоря перфектен Английски. Понякога извършвам и консултантски дейности. Пуша си в определени моменти и си мисля ,че дори ми е от полза. Отпуска ме, спа и не мисля единствено за работа , ускорява апетита ми, понеже страдам от нередовно хранене. Отделно дава храна на
15
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз нещо не разбрах какво точно искат да постигнат с тази статия. Или вече да си пласьор на упойващи вещества е повод за пример, гордост, подръжание, издигане в кариерата?! И ако да- значи наистина имаме сериозен проблем в обществото.
14
15
 
31
 
! Отговори
Тодоров преди 9 години
13-ти ,а колко такива случаи има ?И това не е директна смърт а индиректна ,а с алкохол катастрофи има ли ?Само ще ви кажа ,че след легализирането на марихуаната в Колорадо в хазната на щата влизат 860 милиона $ за година 10 000 работни места ,но тука на ли сме псевдо моралисти и се правим на много почтени хора да речем едни 100-тина милиона защо да не влизат в дилърите .Царя на времето добре каза сменете си чиповете и аз го псувах тогава ,но днес разбирам.*** народ бедна държава.
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13А бе ти нажули се със ракия, и земи карай ако имаш акъл, ракията е легална
12
35
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6Това със смъртните случаи е тотална лъжа. Лично съм виждал загинали в ПТП пичинени точно от водачи употребили марихуана. Така че по- полека с попагандата!
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10А на твоите деца пожелаваме да имат твоя интелект. Това е достатъчно лошо и без да са наркомани
10
34
 
21
 
! Отговори
Шефко преди 9 години
Добра статия до някъде съм съгласен но не може да бъде легална марихуаната защото след време тя те подтиква на по-голямо измерение на дрогирване като кокаин и хероин и последното довежда до смърт.За марихуаната мога да кажа още някой неща тия който редовно пушат не могат да го оставят и почват някак си да не им е добре да се потят
9
20
 
47
 
! Отговори
Тодоров преди 9 години
Мдаа прав е пича в затворено и глупаво общество като нашето хората ,които пушат трева са наркомани .Живял съм в Колорадо ,където е легална марихуаната един от най-богатите и развити щати в САЩ всички ,които познавах пушеха много малко от тях цигари ,но върви обяснявай на простия български селянин ,че като се нажули с ракия и си пусне планета тв ,това не е по-голямо убийство ,за него и че дилърите печелят за година толкова колкото той за целия си мизерен живот само защото контрабандата е бизнес .
8
3
 
32
 
! Отговори
AcOrP преди 9 години
Звучи като всеки втори младеж в днешни дни. Валерия да почерпиш като отворят нова пицария ;)
7
48
 
18
 
! Отговори
Бизнесмен преди 9 години
Неадекватни наркомани! Няма проблем, пушете си, за мен е идеално - ще продължавам да ви давам по 300 лева заплата, а ще работите като скотове!