Българинът щастлив, но много мрънкащ

Парадокс: Не сме обаче най-нещастните в Европа
31 мар 2015 19:31,
69
Българинът щастлив, но много мрънкащ
Снимка: Reuters, архив

Българският "парадокс" е, че сме неудовлетворени, но щастливи. Удовлетвореността се доминира от материалния свят, докато щастието - от вътрешния ни свят. Именно това разграничение често не се прави.

Това коментира за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева, която, заедно със свои колеги, подготвя книга, посветена на щастието, с различни изследвания.

Голяма част от проучванията, които изследователите са направили, е с цел да намерят отговор на въпроса какво е щастието и какво е то за българина.

Българинът се чувства добре, когато е здрав - той и близките му, радва се на любов и семейна хармония, добри приятели, възможност за пътуване и разнообразие. Щастието е в самите нас, в нематериалния свят, е изводът на психолога.

Заключенията са на базата на отговори, давани от самите участници в анкетите, които са помолени да напишат кои 5 думи свързват с щастието, кои 5 - с удовлетвореността от живота и кои 5 - с благополучието си. Оказва се, че емоциите, усещанията, природата, красотата около нас се определят като свързани с чувството за щастие.

Ако попитаме един българин "Как си?" най-вероятният отговор би бил "Горе-долу". Ако го попитаме "Доволен ли си", ще чуем "Не". На въпроса обаче "Мислиш ли, че си щастлив" повече от половината отговарят с "Да", вероятно поради водещите за щастието категории - здраве, любов, семейство, красотата около нас, коментира доц. Бакрачева.

Според нея в редица изследвания, в които българите се определят като едни от най-нещастните в Европа, а дори и в света, става дума за неуточнени термини. Ние сме най-неудовлетворени, но не и най-нещастни.

"Съумяваме да запазим щастието в себе си и, когато българинът определя какво го прави щастлив, използва думи като здраве, любов, семейство, пътуване и много други, между които никъде не се намесва материалният фактор", отбелязва психологът.

Ако искаме да се чувстваме по-щастливи, е добре да си го позволим

Удовлетвореността е пряко свързана с начина ни на живот и това, с което разполагаме. Определяме къде сме и колко сме "успели" спрямо това каква е кариерата ни и с какви възможности сме, казва психологът. Тя забелязва известна разлика в нагласите на поколенията, която се дължи предимно на факта, че младите още не са събрали толкова разочарования и негативизъм.

Според проучване хората под 30 години в много по-висок процент отговарят, че биха участвали и че участват в доброволчески инициативи, включително свързани с почистване, работа с хора със специални нужди и разделно събиране на отпадъци, в сравнение с тези над 30.

По отношение на щастието обаче не се установяват особени различия между младите и възрастните. Обяснението е, че в различни периоди от живота си имаме различни цели и приоритети, но винаги имаме нещо, за което мечтаем и което смятаме за важно.

Ако искаме да се чувстваме по-щастливи, е добре да си го позволим, е "рецептата" за щастие, която дава психологът. Когато се отдадем много на мисли, обикновено те вземат негативен оттенък. В такива случаи е добре да обърнем внимание на сетивата и емоциите си. Най-добър ефект дава, когато си оставяме свободно време, всеки ден, да "нахраним" всички сетива - усещането на вкуса на храната, на водата, удоволствието от среща с приятели, ходенето пеша навън, особено през пролетта, когато всичко се събужда за живот.

"Малките неща са тези, които ни карат да се чувстваме живи, тук и сега, и нивото на щастието автоматично се повишава", е съветът на доц. Маргарита Бакрачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До до 10Като споменаваш как са работели бабите ти, те през коя епоха са живели. Не е ли през комунистическо.------------------------ Ами баба ми беше набор 1913 и беше възпитана при капитализма - до 35-40 годишна възраст. Работила е в текезесето за 2 лв надница, за да храни комунистите. Твърдеше, че сме под руско робство и имаше в раклата си портрет на Симеончо.
16
6
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Полезните идьоти на Путин в БГ никак не са щастливи, но така и трябва да бъде.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина е щастлив, обаче е най-нещастен.... надолу няма да чета!
14
4
 
14
 
! Отговори
42 преди 9 години
ТАЯ ГЛУПОСТ КОЙ Я ИЗМИСЛИ? ДАЖЕ В ГРАД КАТО ВАРНА В ЦЕНТЪРА МНОЗИНСТВОТО ОТ ХОРАТА СА МРАЧНИ И ВБЕСЕНИ, ОТ ПОСТОЯННИЯ ГЕНОЦИД СРЕЩУ НАС БЪЛГАРИТЕ. ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ОТ ПРОБЛЕМИ И НЕСИГУРНОСТ ХОРАТА ПОЛУЧИХА И ПСИХИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ. ИЛИ МОЖЕ БИ СМЕ ПРИВИДНО ЩАСТЛИВИ ПОВЕЧЕТО ЗАЩОТО СТРАДАМЕ ОТ ТЕЖКА ОЛИГОФРЕНИЯ И ЗАТОВА НЕ МИСЛИМ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8тоя който те е създал ли
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това изказване на тиквата ли е?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ооооох, Маргарита Бакрачева ли?! Да бяха поне британските учени...
10
5
 
4
 
! Отговори
сияйна мъдрост преди 9 години
Търсете мъдростта! Едва ли ще стигнете до моето ниво, но дори мъничко да засияте, ще разберете, че можете много лесно да постигнете и щастие и удовлетворение, но и двете не са ви истински нужни!Ще искате единствено още повече сияйна мъдрост!
9
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ГЛУПАЧКА
8
6
 
12
 
! Отговори
Бобката преди 9 години
Не ви ли е срам да пишете такива глупости бе ? Имам чувството че тези статии се измислят от някакви неграмотни ***. Айде да видим колко бързо ще ми изтриете коментара :)
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не са ни разбили държавата,комунизмът е разбил на повечето главите и им е изгладил мозъците,аз поне си спомням как работеха бабите и дядовците ми и не се оплакваха като .....вдовици
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбиха ни държавата и сега ни викат "Що мрънкате?"
5
2
 
12
 
! Отговори
Bebok преди 9 години
Pove4ko knigi i sport, po malko bira i TV. Tova e recepta za shtastie!
4
3
 
4
 
! Отговори
Жорко преди 9 години
You can't always get what you wantBut if you try sometime you findYou get what you need
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя Родината ни беше прекрасна, но с такъв ганьовски манталитет който унищожава природата ни нямам как да съм щастлив.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това изследване като онова на БАН преди време, когато разни учени, без да са излизали от кабинетите си твърдяха, че демографската картина всъщност не била толкова страшна...
1
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти с такава Родина как няма да си ЩАСТЛИВ, и как с такава държава да не МРЪНКАШ?