Пактът САЩ-Япония има за цел да възпре Китай

Вашингтон и Токио подписаха за по-засилено военно сътрудничество
28 апр 2015 22:18, Елка Василева
323
Пактът САЩ-Япония има за цел да възпре Китай
Снимка: архив, Reuters

САЩ и Япония подписаха нов пакет от споразумения в областта на отбраната, които предвиждат по-засилено военно сътрудничество във време на растящо китайско влияние в Азия.

Новите параметри в тези споразумения са част от предприетите усилия на Япония да се отърси от някои от ограниченията на следвоенния пацифизъм и ще позволят на военните в САЩ и Япония да взаимодействат по-тясно в случай на конфликт в Източнокитайско море или Северна Корея, пише Джеф Дайър във в. "Файненшъл таймс".

За администрацията на Обама подобрените отбранителни връзки с Япония са важна част от "пренасочването" към Азия, част от което е и разширяването на американското военно сътрудничество със съюзници като Австралия и Филипините и с бивши врагове като Виетнам.

Макар администрацията да твърди, че нейният подход към региона не може да се разглежда като опит за възпиране на Китай, нишката, която обединява всички тези различни инициативи, е растящото безпокойство в цяла Азия как да се постъпва с един по-мощен Китай.

Новите параметри бяха изложени в началото на официалното посещение в САЩ на японския премиер Шиндзо Абе. Фокусът на едноседмичното му пътуване ще бъде неговата реч пред двете камари на Конгреса утре. Всяка дума на консервативния националист Абе за японското поведение по време на Втората световна война ще бъде внимателно анализирана, особено от Китай и Южна Корея.

Явно визирайки, макар и завоалирано Китай, държавният секретар Джон Кери каза: "Ние отхвърляме всяко твърдение, че свободата на корабоплаване, на прелитане и на други законови употреби на морското и въздушното пространство са привилегии, дадени от големите държави на малките, зависими от прищевките и капризите на една голяма държава."

Абе се среща с президента Барак Обама в Белия дом днес. Двамата вероятно ще се изкажат в оптимистичен дух за перспективите на транстихоокеанското партньорство – търговското споразумение между 12 страни, стигнало до критично положение.

Според Джим Скоф - бивш служител на Пентагона и експерт по Япония във фондацията "Карнеги" във Вашингтон, новите отбранителни параметри ще бъдат най-трайният резултат от пътуването на Абе до САЩ, макар че вниманието е насочено предимно към начина, по който той ще засегне историческите въпроси в изказването си пред Конгреса.

"Това може да бъде голяма промяна в начина, по който функционира съюзът. САЩ се надяват да убедят Япония да се ангажира по-силно с участие в международни мисии, а Япония иска да укрепи интеграцията в алианса като начин за по-мощно възпиране на Китай", смята Скоф.

Основният смисъл на новите отбранителни насоки, които призовават към "координирани и силни" отговори на събитията в азиатско-тихоокеанския регион, е да се даде възможност за значително по-високо ниво на сътрудничество между японските и американските военни структури, което досега бе ограничено заради японската доктрина за самоотбрана.

Важен приоритет ще бъде планирането как да се отговаря на инциденти с участието на техните военни флоти в Източнокитайско море, където Япония и Китай имат териториален спор. Двете страни ще си сътрудничат също така по-тясно в сферите на разузнаването, на хуманитарната помощ, на противоракетната отбрана, на Космоса и на киберзаплахите. Военните структури на двете страни ще създадат постоянен механизъм за координация, който да се използва при реакция на кризи.

САЩ и Япония установиха параметри на отбранителното си сътрудничество през 1978 г. в разгара на Студената война и през 1997 г., когато изграждането на китайския военен потенциал бе още в начален етап. Новите параметри за първи път ще отразят нарасналата военна тежест на Китай и стремежа му за влияние в региона.

Декларацията на двете правителства потвърждава убеждението на САЩ, че островите Сенкаку, за които претендират и Япония, и Китай (който ги нарича Дяоюйдао) попадат в сферата на действие на американско-японския договор за сигурност. В нея се отбелязва засиленото военно присъствие на САЩ в бази на японска земя, включително разполагането на безпилотни самолети "Глобал хоук", на патрулиращи самолети Пе-8 и на кораби, снабдени с противоракетната система "Иджис".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: КитайЯпонияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
2
 
! Отговори
Анон мен преди 8 години
САЩ-ЯПОНИЯ Ще спират Китай от какво,От инвазия в фалирала Русия ли?Немогат,никой не може да спре китайците вече.Народ много,глад много,територия ...малко.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Японците май искат повторение на 1945, но в друг вариант !
83
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Пактът САЩ-Япония може да възпре единствено майка си! ;-)
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен. Само външният дълг е 19 милиарда - по голям от БВП, тоест САЩ са във фалит-------То ако е 19 милиарда може още днес да се плати :)Опорните точки, дръжте опорните точки от телевизия "Алфа"
81
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, докато единия не реши да си трилионния дълг за сметка на друг. Справка тамплиерите. Но Китай е друга бира и с доставки на енергоизточници независещи от сатрапа, САЩ ще духат свеща.
80
2
 
17
 
! Отговори
до 127 преди 8 години
Хептен си се огелпал .Националния дълг на САЩ е 18 трлн. $ или колкото БВП-то за година.От тези 18 трлн. 50% са към ФЕД ,напечатани пари дадени под формата на дълг.Останалите 50% са под форма за облигации който всеки може свободно да закупи от инвестиционния си посредник
79
1
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Това са пълни глупости ,свободни съчинения на некомпетентни журналисти и всички копипейстъри като днес.бг преписват без да се замислят.Бизнеса който въртят САЩ и Китай се равнява на 20 трлн. $ годишно( из сайта на св.банка) което означава, че по около 50 % от БВП на двете страни се формира благодарение на този бизнес.Докато траят тези бизнес взаимоотношения не може да става и дума за някакви военни сблъсъци!
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са 80 000 а са 60 000 според РОССТАТ това е официялната руска статистика глупендериОдисей 1
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСредна заплата за Москва - 80 000 рубли - 1800 евро.------------- Аз ям пържола, ти ядеш зеле, средно ядем свинско със зеле. Тая статистика не означава, че в Москва няма хора с по 300 евро заплата.
76
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата Югоизточна Азия е против Китай - Малайзия, Индия, Филипини, Виетнам плюс Япония. На знам на какви бриксове и други глупости разчитате.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
286 Този дълг е преди всичко към себе си , по надолу обясних , вземете се ограмотете по въпроса и не се излагайте А се натрупа толкова заради десетгодишната война в Ирак и Афганистан и финансовата криза . Никой не е луд да иска нова война , не знам кой вие вътълпил втъуъпите глави че войната ще им намали дълга ТОЧНО ОБРАТНОТО Е . Одисей 1
74
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Пиндосите спешно им трябва една голяма война инак са обречени.------------------286 Много Кремълска пропаганда четеш личи си по използването на " пиндоси " Одисей 1
73
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средна заплата в Москва - 1750 евро.Средна заплата в София - 350 евро.-----------------------Е не са толкова Средна заплата в Москва - 60322 рубли РОССТАТ - февруари 2015 а за 2014 цялата 61357Средна заплата в София - 1191 лева НСИ за цялата 2014Обърнете си ги в евраОдисей 1
72
3
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 282Ами нормално е, при положение, че Русия добива най-много газ в света (оставаше да не е така) А да сравняваш град с 8 ли 10 млн население със София е смешно, да не говорим, че Масква е най-скъпият град в света в последно време. София я сравнявай със Загреб и Белград, с Букурещ. То средната заплата и в Барселона и Лудогорец е различна, ама не ги сравняваш
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ са една фалирала държава, тъй като дългът им е по висок то БВП а основният източник за покриване на огромния дефицит са заемите и кредитите. Това означава, че изход от кризата за САЩ вече е невъзможен.
70
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИвоА бе, ти защо не "избегаш" тогава в Америка като там е толкова хубаво. Опаа, не можеш а? Що така - границата е затворена за *** като теб. Американците влизат свободно в България и се разпореждат като господари, но за презряните ***, за крепостните селяни границите са затворени. Дори през турско робство българите, раята са пътували свободно до Истанбул, в цяла Европа и навсякъде.
69
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средна заплата в Москва - 1750 евро.Средна заплата в София - 350 евро.Разходи за отопление, газ, ток, вода за средно голям апартамент в Москва - 100 евро.Разходи за отопление, парно, вода и ток за средно голям апартамент в София - 200 евро.
68
8
 
6
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Руснаците бягат в щатите, защото е зле, така ли ?И китайците бягат там.Само никой не иска да емигрира в русия!Китайците постоянно навлизат през руската граница и се заселват, а утре ще ударят шамар на пияния руснак и ще си вземат парче от русия...
67
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте само военния бюджет на щатите, повече от парите на цяла Русия.А вие сте почнали да плачете колко зле били американците ... смешни *** ;)
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не се търси пълно съвпадение, буквален аналог, а само много повече говореща символика, според известния руски философ Бердяев революцията (голямата) в Русия досущ напомня за историята с бесовете, излезли от един и вселили се в други така Достоевски е предусетил и предвидял онова, което ще стане десетилетия след него. Тежко на обзетите от бесовете и блазе на онези, които са се освободили от тях.