Новото оръжие на Русия

Москва ще използва ядрената енергия
1 май 2015 18:10,
345
Новото оръжие на Русия
Снимка: Reuters, архив

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом като едно ИДиЛ журнално рекламирано и политически подлежи на рекламация с чий фискален чек извършва пренационализация на национални богатства,значи тия средства отиват в някой интернационал,пожалуйста,ако имате на кого да се пожалите,ето това е историята.
178
17
 
7
 
! Отговори
новото се сеРе преди 9 години
Най силното оръжие на ЦРУ се казва Путин - за година им смъкна 50 % от стандарта на руснаците...След още 2 години ще се радват на дънки и маратонки от Запада/България...както преди
177
13
 
8
 
! Отговори
до кога преди 9 години
никакви икономически връзки с Империята на злото.Ако не продават газ и нефт ще умрат от глад. Пък тогава нека се правят на велики в киреча!
176
15
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Като стана дума за руски технологии - "Прогрес М27-М" още ли се върти неуправляем около оста си или вече пльосна на Земята?
175
5
 
22
 
! Отговори
Българин от Германия преди 9 години
"стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави..."А САЩ от десетилетия са обвързали Западна Европа и сега с TTIP още повече ще обвържат ЕС.А да не говорим за новите скандали с NAS.
174
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия може и да не я обичаш, но не може да не я уважаваш. Последиците са болезнени.
173
6
 
29
 
! Отговори
Поживем, увидим! преди 9 години
Сладури, Русия има вече най-тихата подводница, най-модерния танк и кой знае още какво. И то в момент, когато *** от Запада очакват тя да рухне! Големи смешници! Полека-лека, един по един ще започнат да й се подмазват, а Путин, такъв-онакъв, ще си играе с тях като котка с ошашавени мишки и ще се подсмихва. Защо не, неговият народ го подкрепя, какво го интересуват другите!
172
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия има такива ресурси, а политиците и дипломатите й са на такова ниво, че некадърните западни политици не могат да й попречат кой знае колко. Ще намери начин да излезе и от кризата с Украйна. А тя пък дълго ще съжалява, че разчиташе на лицемерите от ЕС и САЩ, и сега е в безпътица. Украинците масово емигрират, държавата им е зле. А вие само гледайте на 9 май по телевизията парада в Москва по случай годишнината от края на II световна война! Нищо, че нашите послушковци няма да отидат!
171
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украининформПриятно да се види, как такива малки и гнусни типчета като теб *** от безсилна злоба.
170
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакайте бе, та американските централи работят с до 80% РУСКО ЯДРЕНО ГОРИВО. Русия си поднови всичките ядрени бойни глави, а старите ги преработи на гориво за АЕЦ. Този дето е писал тази статия я е писал за *** западни зомбита за да ги държи под напрежение. Пфу!
169
3
 
22
 
! Отговори
мислещ преди 9 години
Егати *** заглавие да бяхте прибавили и атомно или ядрено оръжие.Това не е ново руснаците много по рано са правили тези АЕЦ и нормално да предлагат тези неща и за разлика от САЩ си вземат обратно преработеното гориво а не го оставят за съхранение в държавата която го е ползвала а американско ако ползваме трябва ние да си го съхраняваме в малка България.
168
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 255 да реакторите ни бяха спрени но сега имаме две марици имаме слънчева и от вятър енергия която плащаме стократно по скъп ток имаме глад мизерия и една ДЕМОКРАЦИЯ която ни крепи
167
21
 
2
 
! Отговори
украининформ преди 9 години
Списъка на президенти с рейтинг като на Путин е много дълъг,но ще се огранича само с няколко имена----Хитлер,Сталин,Мусолини,Садамчо,Кадафито,Чаушестко и други.Всички те са завършили по един и същ начин.Особено впечатлителен беше на последната си снимка Мусолини-обесен с главата надолу като риба тон и се вмириса като риба защото го държаха три дена.
166
1
 
12
 
! Отговори
станкофф преди 9 години
Нищо ново руссия прави бизнес както и целия свят но проблема на великите щати е че губят от това и следват санкции подклаждане на революции в партньорски държави на русия въоражаване на кого ли не военна окупация смяна на правителства и какво ли не пример либия и сирия ирак авганистан виетнам в южна америка не мога да ги изброя даже резултата е инвазия в европа от либия и от сирия ние също в бг приемаме емигранти за наша сметка и за какво ?
165
1
 
6
 
! Отговори
до UKRAININFORM преди 9 години
Виж кой е писал статията- Лупи. Е точно той както казваш прати ЦСКА като "Титаник" на дъното
164
4
 
27
 
! Отговори
До 266 преди 9 години
Ами да бе дърдоран.Естествено ,че САЩ и ЕС искат руските президенти да са като пиендетото Елцин ,за да могат да грабят безпрепятствето и без пари ресурси и да си пласират в Русия ***.Само две числа.За времето когато е президент Путин заплатите на сараснали с 30 ръти ,а цените само 5 пъти.Външния дълг на Русия е почти стопен ,а златните резерви са увеличени с пъти.А ти си се чуди защо рейтинга му е над 80%.Д ане пропусна ,че превъоръжи и модернизира армията
163
25
 
5
 
! Отговори
UKRAININFORM преди 9 години
Русия е един ТИТАНИК,който няма друг път освен към дъното.Така става когато няма психиатрични прегледи за кандидат президенти.Всички малки лодчици и черупки като България бързо трябва да се отдалечат към хоризонта за да не ги повлече потъващия гигант динозавър.
162
2
 
23
 
! Отговори
антиГМО преди 9 години
Защо да е оръжие. Предлагаш изгодно това е. Много държави не могат да си качат сателитите в космоса и къде отиват на пазара за услуги,Русия има огромен дял на него-нещо лошо. Лошото обаче са храните и то тези във веригите за бързо хранене американските. ГМО-то е това е оръжие. Монсанто съсипа Аржентина-говедата да ядат ГМО фуражи а соята в колбасите .Унищожили са традиционното земеделие на мн.държави. Наред сме ние.
161
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След големите руски успехи, с английска помощ и английски параходи - по заповед на евреина Дизраели - турците прехвърлят огромната армия на Соломон паша. Тя извършва едни от най-големите военни престъпления през тази война. - Стара Загора 1877г.
160
2
 
8
 
! Отговори
az преди 9 години
Napisano e vse edno sa nqkakvi zlodei ??? Znachi westinghaus moje da stroi tuk a rosatom ne ? Kakva e razlikata ? tezi dvoini standarti pravqt i bezpristrastnite hora - pristrastni... aman ot propaganda