Новото оръжие на Русия

Москва ще използва ядрената енергия
1 май 2015 18:10,
345
Новото оръжие на Русия
Снимка: Reuters, архив

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DreamTheaterБЛА БЛА БЛА ........... и нищо
158
4
 
5
 
! Отговори
София преди 9 години
До БерлинЕй,*** нискочела спиртосана.Грабвай куфарите и марш към Берлин,продажник изумен!
157
11
 
11
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Не съм против руският народ,но Република България е сувереннна държава.Член е на ЕС и НАТО.Естесвеният път за Развитие на България е европейкият,а не руския или американския.Много хора емигрираха в Америка.Не съм чул за емигранти в Русия,но всеки може да отиде там когато поиска.С други думи:Чемодан,вокзал-Москва.(Има и самолет за целта).
156
8
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Чудо на чудесата! Санкциите не бачкат, а Российская федерация приритва. Хахахаха... :))))ПП Между другото, какво стана с "Прогрес М-27М"? Още ли се върти неконтролируемо около оста си или вече се разпльока на Земята?
155
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BGБезпричинното русофобство се *** в американско гъзоблизство!
154
6
 
25
 
! Отговори
Муууу преди 9 години
А, аз краваря хамериканец си мислех, че само ние праим атомни централи!Алооо, шистовата индустрив в сащ фалира, северните държави затварят петролни сонди, валутния резерв на саудитска е намалял с 37 млрд. долара. Вие си мучите, че Русия ще фалира... много сте промити и полегнали!
153
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнам ЗАЩО спорите......Под крилото на Е.С. и САЩ,България загива-икономически и демографски--ФАКТ....а вие си пишете каквото искате,но Българите оставаме все по-малко--ФАКТ..
152
16
 
3
 
! Отговори
Рф преди 9 години
Ядрена централа в Египет, звучи много странно, почти като "ислямисти взривиха ядрена бомба"......кой ще му позволи на *** да прави там централа.
151
18
 
8
 
! Отговори
Каракольо преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Ей,*** нискочела спиртосана.Грабвай куфарите и марш към раша,продажник изумен!
150
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ е на първо място по златни резерви само на приказка. Никой не ги е виждал тези резерви, от края на Втората Световна Война! Нищо че, по закон трябва да правят аудити (проверки). Какво крият?И да, Ники е прав(а) - става дума за % на златото от общия златновалутен резерв.Колкото до това че, резервите варират по стойност - то е защото валутите и ценните книжа в тях варират. Пример: пада стойността на американските ценни книжа в китайските и руски резерви (понеже извиват ръцете на централните им банки да ги купуват) - пада обема на резервите;)
149
1
 
8
 
! Отговори
Niki13 преди 9 години
До Анонимен 240това не е покритие а % от т.н. forex reserves където влизат и резервите от чужда валута, и ако за Русия 13,3% е зле, значи Китай с 1 % направо са умрели, а Швейцария как е жива със 7.7% никой не знае.
148
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 239 преди 9 години
Блумберг от коя година цитираш? Последния рапорт на Блубмерг, от месец Април е че, руснаците са купили рекрдно количество злато и са увеличили резерва на "1,238 metric tons". Превеждам: 1238 ТОНА.
147
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сведение на умника 240: валутните запаси нямат "покритие", валутите имат, но американската отдавна се отказа от него, за да може да печата неограничено. Веднага след като ДеГол си поиска златото срещу доларите които има Франция.Колкото до количеството злато, това което имат са само приказки. Никой не го е виждал и не му е правил аудит от края на втората световна, противно на всички закони на собствената им страна!
146
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 234 преди 9 години
Ти вярваш че, Русия и Китай искренно рапортуват пред МВФ колко точно злато държат ли? Такива наивни души като тебе вярват и че, във Форд Нокс се пази толкова злато колкото казват че, има и че, нищо не е продадено. Странно защо се борят с нокти и зъби пред конгреса да не се направи аудит на резервите! Никога в историята си не са направили пълен аудит.
145
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия Сащ Европа всичко си е бизнес вяка държава манипулира за по добра печалба. Страда само обикновеният човек!!!!!
144
0
 
1
 
! Отговори
До Мишо 115 преди 9 години
Като ги редиш Югов, Димитров, защо не споменаваш тези с децата, като Боков и колегите му от народния съд. Защото ще се окаже че, не са спирали да са на власт въпросната клика, та даже израстват в сферата на световния интернационал... пардон ...глобализъм.Така че, сентенцията от соца която цитираш за "няма по страшно от активното невежество" продължава да е валидна и днес и не е лошо сам да се вслушаш в нея!
143
2
 
9
 
! Отговори
Russian преди 9 години
Москва копит золото, так как считает, что это укрепит ценность и стабильность рубля. Подобно Китаю, Россия ведет долгосрочную игру: она видит падение экономической мощи Запада и готовится к перемене ролей в этой игре, пишет Тодд Вуд.В настоящее время, напоминает автор, российская ключевая процентная ставка довольно высока. Российский Центробанк поднял ее, чтобы спасти рубль, и это сработало. Но у России маленький долг, по сравнению с США. В Америке повышение ключевой ставки даже на один процент привело бы к катастрофе.
142
0
 
0
 
! Отговори
25г. преди 9 години
217 те затова ги избесиха и разтреляха всичките диктатори, че нямат нищо общо. :D
141
2
 
10
 
! Отговори
25г. преди 9 години
Мхм, от Украйна ще ни карат ток :D :D :D По-смешна антируска пропаганда не съм чувал. :D Ние сме вече ''заробени'' за енергозависимост от Турция, че те като будали взеха че построиха 3 руски централи като Белене. И сега скоро ще закрият и малкото ни производство на ток тъй че очаквам догодина още 20% покачване на тока.
140
15
 
12
 
! Отговори
германк преди 9 години
Тук в Германия руснаците и турците се държат отвратително с българите. България е търпяла само загуби от тия скапани измислени и варварски държави. България трябва да държи на Европа. Там ни е мястото.Русите не са ни близки.