"Неделни шпаги": В тежка криза ли е БГ футболът?

Претърпяхме поредния провал в Европа
26 юли 2015 14:39, Александър Попов
26

Родният футбол отдавна копае дъното. Снимка: Булфото
Сега е шансът за българските футболисти и футбол. Снимка: Булфото

Общо гласували: 115
Родният футбол отдавна копае дъното
83%
Сега е шансът за българските футболисти и футбол
17%

Изминалата седмица се оказа кошмарна за българския клубен футбол. След като Литекс отпадна още в първия кръг, сега същата съдба сполетя и Лудогорец, Черно море и Берое. Крахът на родните отбори в турнирите на УЕФА ни накара да се запитаме: "В тежка криза ли е БГ футболът?". В Неделни шпаги своите мнения кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Родният футбол отдавна копае дъното. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Българските отбори започнаха своята европриказка в началото на юли и я приключиха още преди края на месеца. Далеч от групите на Шампионската лига и Лига Европа – едва във втория квалификационен кръг. При това от четирите ни евроучастника само Берое успя да елиминира  съперник – Атлантас от Литва, а Лудогорец, Литекс и Черно море преклониха глава още пред първия си противник, въпреки че и шампионите, и ловчанлии бяха фаворите в своите двубои.

Всичко казано дотук няма как да не ни наведе на мисълта, че родният клубен футбол е в сериозна дупка, направо в криза. Всъщност той не е излизал от там в последните години, но представянето на Лудогорец в Лига Европа и Шампионската лига в последните 2 сезона внесе лъч светлина и надежда за нещо по-добро. Е, нека си го кажем – стоим си на дъното здраво, докато други държави, на чиито футбол се смеехме преди години, сега работят и ни мачкат здраво.

Феновете на “Левски” няма как да не помнят победата на отбора над беларуския Локомотив през  сезон 1998-99 година с 8:1. Същата година ЦСКА не срещна проблеми с друг отбор от Беларус – Белшина. От няколко години обаче, отборите от бившата държава от СССР са не само фаворити срещу българските отбори, но и ни тупат където ни хванат. Помните Бате Борисов, нали? А сега и Динамо Минск. За отбори от Латвия и Молдова няма какво изобщо да говорим. Е, и те се записаха в родната карта на българските евронеудачи.

Лошото е, че това представяне ще бъде бързо забравено, защото не се харесва на никого. И отново ще се върнем в родната действителност в А група, където ще е важно отново кой съдия къде ще бъде пратен, а умните глави от БФС сигурно ще решат, че ако А група догодина остане с 8 отбора, нивото ще се качи още повече. И ще се надяваме догодина някой отбор все пак да блесне в евротурнирите, за да се залъжем, че вървим напред във футболно естество. А ние всъщност отдавна си копаем дъното.

Сега е шансът за българските футболисти и футбол. Александър Попов, Dnes.bg

За мнозина българският футбол е в кома, тъне в корупция, първенството се реди из етажите на БФС. И трудно биха били убедени в обратното. Европейските изяви на родните отбори завършиха докато дори средна ръка отбори още провеждат подготовката си. И е нормално да се говори как сме стигнали дъното. Кризата обаче е възможност.

Сега е моментът да се отласнем от него и има зачатъци за това. Финансовата криза, която споходи голяма част от клубовете налага рестрикции, които са шанс за българските футболисти. ЦСКА ще играе във В група, но пък изцяло с български футболисти, което не се е случвало от четвърт век. Да припомняме ли, че червените отпаднаха за купата миналия сезон като на терена имаше са един бъларски футболист - Апостол Попов? Нагледахме се на толкова ментета, че няма как да не дадеш шанс и картбланш на момчета като Головодов. Те са бъдещето. При Левски ситуацията е същата, с тази разлика, че "сините" се измъкнаха от фалита. Но пък бюджетът им наложи и там да разчитат на собствени кадри. Те ще получават все по-голям шанс и със сигурност юноши на клуба ще бъдат гръбнака на отбора. Както е в Ловеч от години.

Лудогорец се вписа смело в графата "евроидиоти" след двете загуби от Милсами, но забелязвате ли, че крахът дойде, след като пулса на отбора трябваше да бъде зададен от чужденци. Каквито и дитирамби да се пишат за Моци, Марселиньо и компания, Лудогорец бе истински и силен отбор, когато моторите бяха българи - Дяков, Владо Стоянов, Мишо Александров, Златински, Минев. И Домусчиев ще го осъзнае след още някой и друг звучен шамар.

Така че от цялата криза може да се роди нещо хубаво - да гледаме все повече български момчета. А вече от тях зависи дали ще тръгнат по стъпките на Стоичков и Бербатов или ще бъдат запомнени само по дансинга на чалготеките. Сега е моментът родните футболисти да докажат, че не са по-слаби от чуждениците, които пристигат у нас само защото не могат да си намерят отбор из долните холандски, бразилски и дори гръцки дивизии.

Време е за мъже, да видим дали имат топки!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Българският фуДбол си е добре.Футбола като спорт от години не се практикува в България.
13
0
 
12
 
! Отговори
Мхм... преди 8 години
БГ футболът е в криза от 20-ина години!Откакто разни зле облечени "бизнесмени" започнаха да се занимават с родния спорт!И ще продължава да е в криза,докато на футболистите(90% от които са на ниво "аматьор"),им се плащат петцифрени месечни възнаграждения,за да могат вечер да ги харчат по чалготеките и да купуват миниатюрни кученца на гаджетата си.Защото на днешно време,какво е един футболист без модерна прическа,*** с перхидролени екстеншъни и БМВ последен модел?
12
0
 
14
 
! Отговори
Няма криза преди 8 години
Родния футбол е в криза е все едно да кажеш, че мъртвеца е болен.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне в тия отбори са само чужденци вече - не може да се каже, че българите са некадърни.Или ?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 13 до модератораКато ще ми режеш думи, слагай поне по едно многоточие да се знае, че е имало думичка там. Иначе се получава безсмислица.
9
0
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Благодарим на Борислав Михайлов и гелосания, че сриват бг футбола. Предлагам таксата за Диема Спорт да стане 50 лв, така ще се популязира родния български футбол по-добре сред децата. Кьораво и сакато ще хукне да се абонира за платената диeма за да гледа как българските отбори капят като гнили круши от Европа. И дядо от село ще даде пенсийката си за ПЛАТЕНАТА Диема да гледа повторение след повторение на скучния РИТНИ ТОПКА български спорт.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
17% от читателите са абсолютно неадекватни. Ще ми е интересно да чуя аргументите им, защото само би милисл, че имаме силно първенство, при положение че всичките ни участници в Европа отпадат още в първия възможен кръг от абсолютни анонимници. Трябва да си непоправим оптимист без покритие, за да гласуваш така.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** той умрял, ***!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората отговорили с Не са зевзеци. Въпроса ви е абсолютно безсмислен.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До инж Ахмед ДоганТова е отчаян вопъл на отчаян фен на едно невзрачно отборче, след катастрофалното отпадане с 1:5 от друго едно невзрачно отборче.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не
3
9
 
9
 
! Отговори
инж Ахмед Доган преди 8 години
Успех на Лескиту срещу Черно Море за купатамуахаххахахахах
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много късно го вадите бе, пичове!
1
0
 
41
 
! Отговори
555 преди 8 години
До като БГ футбола се управлява от Боби Михайлов и Лечков - няма да излязат нови Стоичков и Бербатов!! Можете да се обзаложите!!