Неделни шпаги: Нужни ли са толкова чужденци на Лудогорец?

Време ли е родният шампион да заложи на повече българи в състава си
2 авг 2015 14:01, Екип на Dnes.bg
38

Чужденците ще вдигнат класата на отбора. Снимка: Булфото
Лудогорец прекалява с чужденците. Снимка: Булфото

Общо гласували: 163
Чужденците ще вдигнат класата на отбора
47%
Лудогорец прекалява с чужденците
53%

Лудогорец отпадна рано от борбата за Шампионската лига след загубата от молдовския Малсами. Въпреки краха в Европа, "милионерите" не спират със селекцията и привлякоха две нови впечатляващи попълнения - крилото Кафу от Сао Пауло и защитника Натаниел от Атлетико Паранензе.

Нужни ли са обаче толкова чужденци на Лудогорец? В Неделни шпаги мнения кръстосват редакторите в Dnes.bg Александър Попов и Красимир Ангелов.

Чужденците ще вдигнат класата на отбора. Александър Попов, Dnes.bg

Голям рев, голямо чудо срещу чужденците в Лудогорец. Но има една малка и много съществена разлика. Говорим за футболисти, които не са събирани от плажа, както и не са сред тези, които с единия крак са в синдиката на безработните.

Лудогорец привлича футболисти от елитни отбори, които при бърза адаптация ще направят разликата между разградските "орли" и останалите родни клубове още по-голяма.

Водени от някакъв псевдопатриотизъм често слушаме лозунги "Налагайте юношите". Всеки футболен фен би искал гръбнака на отбора му да бъде съставен от футболисти собствено производство, но нека не бъдем слепци. Школите ни са пълна трагедия, а юношите навлизат в първите отбори физически и тактически неподготвени. Защото в школите се работи на парче, търсят се бързи резултати, а не изграждане на футболисти за клуба.

Юноши се налагат само в отборите, които едва свързват двата края. Пример е Левски, който в първите мачове излизат с много юноши. Феновете са доволни от този факт, радват им се, но в същото време няма как да очакват сериозни резултати. Задоволяват се с факта, че момчетата се стараят и играят на върха на възможностите си. И че знаят какво е синята фланелка. Но когато имаш поставени цели в Европа никой не го интересува с какви футболисти излизаш на терена. Няма да те потупат по рамото, а ще ти напълнят "кошницата".

Провалът на Лудогорец в Шампионската лига бе неочакван, но този срив е закономерен. Защото напуснаха твърди титуляри, които даваха облика на отбора (основно чужденци), новите не бяха сработени, а част от титулярите мислят повече за трансфери. Затова мащабната селекция в момента не е никаква грешка. Да, ще ги подиграват, че футболисти за милиони ритат из селски терени, но догодина ако всичко върви добре с адаптацията им ще имат готов отбор за Европа. А и зимата добра селекция трудно се прави.

На Лудогорец остава да изпие горчивата чаша "Милсами", да сработва отбора и да се готви за нова атака на Шампионската лига.

Лудогорец прекалява с чужденците. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Въпреки новия треньор в лицето на Бруно Рибейро и добрата селекция, Лудогорец отпадна изненадващо рано от европейските клубни турнири и тази година няма да зарадва почитателите на футбола у нас с участие в Шампионската лига. Провалът в Европа обаче не пречи на клуба на Кирил Домусчиев да продължава със селекцията и да привлече две впечатляващи нови попълнения от Бразилия – крилото Кафу и защитника Натаниел.

Разградчани вероятно заслужават поздравления за селекцията, която готвят за родното първенство, но все пак остава въпросът - нужни ли са толкова чужденци на Лудогорец? И то в момент, в който отборът остава да се бори единствено на родния фронт в България, където е повече от ясно, че надали има особена конкуренция. Всъщност дотук тимът от Разград е взел 8 нови футболисти, от които само един е българин – младата звезда на Ботев Цветелин Чунчуков.

Факт е, че родните футболисти в А група не са особено голяма класа, но все пак точно този нулев сезон в Европа е шансът на шампиона да изгради едно ново ядро от български футболисти, които да бъдат в основата на бъдещите успехи на отбора. Защото футболисти като Владислав Стоянов, Светослав Дяков и Мишо Александров все повече са спрягани за трансфер навън, а тяхното евентуално отсъствие със сигурност няма да може да бъде компенсирано само от чужденци.

А и след като Лудогорец има едни от най-талантливите юноши у нас, може би е редно тези момчета да получават малко повече шанс, вместо да бъдат вечни резерви на скъпоплатени чужденци. Защото тази година цел Шампионска лига вече няма. Остава "А група", за която зелените от Разград май изглеждат абонирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма качествени българи, които да са на нивото, към което Лудогорец се стремят. Нашите са чалгари с прически, гонещи евтини по дискотеките. Българите, които могат да играят, вече са си в Лудогорец..
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли, от известно време оставам с чувството, че се излагаме на евротурнирите лошо главно защото българското първенство е прекалено селско. Малко като езиците - ако не ги упражняваш, просто ги забравяш! Сигурно е така и с висшата класа на футбола. Ако риташ само със селяни, ще играеш като селянин и ще те мачкат в Европа.Затова отбори като този на Лудогорец са хубаво нещо. Дано се нароят повече такива, барем се научим как да играем срещу чужденци.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аве и челси е искуст балон но нещо не гръмна.пък киро не е взел повече от вложеното.като си гледаш работата нищо неможе да те спре.ей това е проблема на българина хайдутлука му е в кръвта фактите говорят
19
10
 
17
 
! Отговори
тт преди 8 години
Ама какви сте вие , че изобщо коментирате, футболът в днешно време е бизнес, това не е като преди десетки години, добрите футболисти да са играли за мижави пари, сега най-добрите са мултимилионери и както казах футболът е бизнес, а след като е бизнес и не давате вашите пари , незнам защо изобщо изказвате мнение, Домусчиев ще купува каквито си иска футболисти, ако има извънземни футболисти , ако реши и такива ще вземе. Вие имате пари колкото да си платите нета , акъл ще давате, божеее...
18
12
 
9
 
! Отговори
да преди 8 години
ако искаме ще привлечем не чужденци,а даже марсианци..след като направихме за смях измисления Левски..някои хора се чудят какво да напишат
17
3
 
4
 
! Отговори
5366664 преди 8 години
До Анонимен 6То затова скоро англичаните няма да помиришат осминафинал на национално ниво
16
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има достатъчно българи в Лудогорец - цялото БФС, съдиите и журналята. Както и българите от банкнотите на Киро Гела. И това, ако е малко....
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лескиту - аре при цесекату... че да има дерби.....
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой го боли кра?
13
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Преди години в САЩ имаше един въпрос към населението и.И тъде трябва да се инвенстират най много средства ?И те отговорили:При подрастващите.
12
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Г-н Попов,Просто да се чудиш , как през 1994 год. БЪЛГАРИТЕ станаха четвърти в света. И всички са били преди това ЮНОШИ.Лично политиката на г-н Домусчиев , не ме интересува.Но това би следвало да интересува футболната федерация на България.А те имат ли чувството , че вървим надолу.И мисля , че случилото се тази година е голям шамар и за Националния и клубен ни футбол.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сме имали добри футболисти, помните ли 1994? Просто не им се дава възможност за изява.
10
5
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Те до един са израснали в Германия и са тренирани от деца в техните клубове.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8 - ти да си чул за Шкодран Мустафи, Жером Боатенг, Месут Йозил, Сами Кедира, Карим Беларби, Илкай Гюндоган Сидни Сам, и още 5-6 с полски имена, даже има Какао - се арийци, национали!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз лично познавам 30 момчета, които тренираха в ДЮШ от 6 годишни. И те не пиеха по дискотеките всяка нощ до припадък, а спазваха режим на сън, хранене и тренировки. Стараеха се, трудеха се и така по 12 години и нито един от тях не стигна до титулярен отбор. Те разбира се се разочароваха и отказаха и със сигурност не всички са били толкова добри, че да играят професионално, но определено поне един-двама е имало.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз лично познавам 30 момчета, които тренираха в ДЮШ от 6 годишни. И те не пиеха по дискотеките всяка нощ до припадък, а спазваха режим на сън, хранене и тренировки. Стараеха се, трудеха се и така по 12 години и нито един от тях не стигна до титулярен отбор. Те разбира се се разочароваха и отказаха и със сигурност не всички са били толкова добри, че да играят професионално, но определено поне един-двама е имало.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Начина на сформиране на отбора на Германия, който в момента е световен шампион е повече от красноречив пример за това как се правят нещата! Имаме достатъчно талантливи и способни момчета, които обаче изобщо не получават шанс и се отказват за сметка на бездарните и некадърни мамини синчета на богаташите или треторазрядните чужденци, защото българските отбори нямат пари да плащат на добри футболисти.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в днешният мач м/у Арсенал и Челси за Комюнити Шийлдс, според предварително обявените състави на двата отбора има само двама англичани/в Челси/, в ссъстава на Арсенал има и един северноирландец - Аарън Рамзи. я им драцнете една статия, разбирачите! или - как ще ги стигнем, хангличани! /или искате некой и друг русняк/
4
16
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Абе гледай си аматъорския футбол по селата и не се занимавай с шампиона на България,на който сте абонат прасчо.
3
8
 
15
 
! Отговори
геймър преди 8 години
Просто, като няма качество в България, вземаш отвън - всичко най-добро от бг играчите е изкупено и е в Лудогорец, нормално е да търсят чужденци!