Заплати за безработни

Ще направи ли Финландия революция?
22 авг 2015 20:51,
182
Заплати за безработни
Снимка: архив, Reuters

Финландското правителство планира да даде начало на пилотен проект, по силата на който всеки гражданин ще има гарантиран минимален доход, независимо дали работи или не. Детайлите все още не са обявени, но идеята добива все по-широка популярност в скандинавската страна, посочва БиБиСи.

Премиерът Юха Сипила е категоричен, че подобна инициатива може само да опрости социалната система.

Схемата е особено интригуваща за около 10% от работната сила във Финландия – това е делът на безработните в страната. Или около 280 хиляди души. Но с нарастването на безработицата, цели 4-ма на всеки 5 финландци подкрепят минималния гарантиран доход.

И този интерес не е никак случаен – минималният доход ще бъде на разположение за всеки финландец, независимо дали има други приходи или не.

“Гарантиран доход? С удоволствие ще взимам по 1000 евро на месец”, заявява пред БиБиСи мъж, който ползва услугите на център за безработни в пристанищния град Пори. Разбира се, сумата, която би отпуснало правителството едва ли ще е толкова голяма.

Хора като гореспоменатия и сега получават държавна помощ в съответните центрове – значително по-евтина храна, стоки втора ръка и т.н. Това са и местата, където хората без работа имат възможността да се социализират, въпреки че са останали извън работната среда.

Според безработните инициативата на правителството в известен смисъл ще подтикне хората без работа да си търсят по-усилено такава. Най-малкото редица бюрократични препятствия ще отпаднат.

Във Финландия да си намериш работа може да ти струва пари, ако си безработен. Временна платена работа значи по-малко социални облаги. И ако работата е в ниско платен сектор, реално взимаш по-малко, отколкото да останеш само на помощи.

Мнозинството финландци водят динамичен живот по отношение на местоработата и рядко се задържат на едно и също място за много дълъг период от време. За поддръжниците на реформата именно инициативата може да спомогне за опростяване и в същото време за оптимизиране на тромавата социална система във Финландия.

Разбира се, не е малък рискът да има и негативна последици. Например, ако сумата е висока, младите със сигурност ще загубят мотивация да си търсят работа. И не само те. Затова по отношение на сумата трябва да се вземе разумно решение.

Прогнози трудно могат да се правят и въвеждането на експериментален период е възможно най-добрият подход. Премиерът вече говори за ограничен тест с предварително селектирани участници от различни региони.

Говори се за сума от 400 до 700 евро, която да бъде плащана на 8 000 души. Реализирането на идеята обаче е в противоречие с конституцията на Финландия, в която е вписано, че всички граждани трябва да са с равни права.

Но от друга страна едва ли финландците ще застанат срещу провеждането на подобен експеримент, който в крайна сметка може да бъде от изключителна полза за цялото общество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Социализмът" започва със "заплати за безработни" и свършва когато свършат парите на ДРУГИТЕ.
9
1
 
14
 
! Отговори
прав си преди 8 години
До ФутурологПрав си ,че в западна Европа ще работят роботи ,а хората ще са на помощи и ще живеят без да работят ! Няма да казвам в коя държава съм ,но когато ни пращаха на интеграционен езиков курс от училището ни заведоха на посещение в един завод за вестници тоест печатница ! 4-5 човека персонал ,машините автоматизирани ,няма работници ,дори мотокарите без шофьори ,вероятно с фотоклетка се управляват !Та питахме ,ако в цялата страна е така ще останем без работа ! Казаха ,ще получавате помощи
8
3
 
20
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Работните места ще изчезват с автоматизация и компютъризация. Няма друга опция. Или всички ще ядат, или гладните ще изядат ситите.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Може би липсата на алтернатива се намира нейде в мозъка ви ?
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Че то безплатно здравеопазване имав много капиталистически страни които уж са ни пътеводна светлина пък при нас е платено по незнайни причини...
5
3
 
21
 
! Отговори
тези откриха америка преди 8 години
Ами в развитите западноевропейски страни безработните отдавна получават помощи достатъчни за да живеят ! Минималната помощ за 1 човек е 400 евро ,отделно от квартирата и тока ! Тоест освет пари за квартира и ток ,плащат ти и допълнителни 400 за ядене ,също така ти плащат и здравните осигуровки ! 400 евро са достатъчни за храна дори и за дрешки ако си знаеш сметката ! 5 кг. картофи са 1,5 евро ,1 л. олио е 1,25 евро ..... ,един чифт турски маратонки са 10 евро и с тях изкарваш 5-6 месеца и т.н.
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карл Маркс се оказа прав. Комунизмът ще настъпи съвсем скоро.
3
1
 
21
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Да идват в България след 40г трудов стаж ще хванете 157лв пенсия,какво чакате.
2
2
 
17
 
! Отговори
Комунизъм преди 8 години
От всекиго според способностите, на всекиго според потребностити....или : комунизмът ще спечели в най-силно развитите капиталистически страни...No comment :)
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V BALGARIA OTDAVNA PLASHTAT NA EDNO MALZINSTVO,ZA DA NE RABOTI.