На море, а флагът "Кафяв"!

Държавата прави всичко възможно да ни изгони от плажа
25 авг 2015 15:03, Александър Попов
182
На море, а флагът "Кафяв"!
Снимка: Булфото, архив

Нали помните призива на премиера Бойко Борисов от преди няколко месеца - ходете на българското Черноморие. Е, аз го послушах. И сега съм от тези, които се "насраха от кеф", че са почивали в Лозенец.

Управляващите ни призовават, а в същото време с всички действия държавните институции ни отвращават и ни гонят от българското море. Не харесвам Гърция заради двойния стандарт към българските туристи, за които цените са едни, а за гърците са по-ниски. Но пък морето им е чисто, плажовете не са пренаселени и бетонът не е превзел курортите им. Основните неща, които са накарали над милион българи да разпънат чадъри при съседите ни.

Как се борим ние с кризата на туристи?

Да споменаваме имиджовите клипчета няма никакъв смисъл, защото в случая са маловажни. Държавна политика няма. Има отдадени на концесия плажове и от там - регулация никаква. Министър Ангелкова минава и констатира цяло лято колко плащаме за чадър и шезлонг. Ами г-жо министър - плащаме безбожно скъпо. Да не говорим, че на места сянката излиза повече от нощувката. Вие какво правите? Явно си водите статистика...

Като отидеш на плажа, пък се озърташ като "обран циганин" къде да си сложиш хавлията. В Приморско дори влязоха в плажната ни история с безумието да те дерат с такса само да си разпънеш кърпата извън свободната зона. Нелепо, в услуга на туриста и с мисъл за следващия сезон! Да не ревете после, че никой не ви идва на плажа... Свободните зони са изтикани предимно до скали, където си е приключение да плажуваш с деца. А често именно там вият снага едни кафяви рекички, които всички знаем какви са.

Ако не са хората и социалните мрежи и това лято щяхме да станем свидетели на редица бетонови постройки без разрешение. По някакъв нагъл или с пари под масата начин. Институциите се задействаха след сигналите, защото имаше репортажи и нямаше как да бъде заметено.

Агитираме туристи колко ни е хубаво морето, а в същото време се обявява "Код Кафяво". Лайна се вливат в морето, инфекциите са неизбежни. Затова всяко българско семейство с деца заделя от бюджета за море и за една торба лекарства. Защото и здравеопазването ни е на тройни и четворни цени. Затова взимаме хаповете, за да не гледаме вълните от тоалетната чиния. Но май е по-добре да си седим в тоалетната, защото рискуваме да се гмуркаме в собствените си лайна, преминали от едни тръби към водата.

Усвоихме над милиард евро за пречиствателни станции, режат им се ленти и накрая не работят или пък го правят с намален капацитет. На много места станциите са стари, ефектът никакъв. Пък и те няма как да поемат новото строителство, защото са планирани да преработват отпадъците на 50 къщи.

Сергии, каравани за сандвичи и колички за сладоледи са изяли почти 16 декара от площите на плажовете. Това е статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Търговците са заграбили над договореното с държавата и си трупат печалбите. Защото знаят, че държава няма. В министерството са статистици.

Свободният достъп на гражданите до плажовете на Българското Черноморие е възпрепятстван, констатират и от прокуратурата. Е, и? Какво им пука, нали премиерът ще излезе по телевизията и пак ще призове догодина да изберем българското.

"Поведението на концесионерите мога да определя като драстично и дори нагло. Те си плащат глобите, но не предприемат никакви мерки по отстраняване на нарушенията", каза в началото на месеца министър Лиляна Павлова. Ами нали плажовете са държавни - разваляйте концесиите, намерете законен начин за това.

Сърдим се, че морето ни става лайняно, оплакваме се от услугуте, сянката ни изяжда за седем дни една минимална заплата. Проблемите са от години, всички ги знаят, но държавата само констатира и глобява. Ама така, че наглеците да изберат глобата и да се подсмихват, че "бълха ги ухапала".

Дошло е време разделно, защото туристите ще намаляват не само заради военни конфликти. Ще намаляват, защото никой не иска да отива на море с ясното съзнание, че разстройството му е в кърпа вързано.

Ще пълним гръцките плажове, защото срещу една минерална вода можеш да ползваш чадър цял ден. Само за сравнение - на български плаж на юг, за да ти е безплатен чадърът, задължителната консумация е 50 лева. Има известна разлика, нали?

Водата при съседите не е кафява, като влизаш от село в село я няма онази специфичната фекална миризма.

Най-лошото е, че и чуждестранните туристи вече са наясно за какво си плащат. Но те в сравнение с българските плащат малко. Защото една почивка през техен турооператор е минимум двойно по-евтина от тази за български турист, при положение, че те плащат и самолетни чартъри.

Сигурно попадам в графа "тъп", че съм избрал родното Черноморие. Сигурно и догодина ще се замисля. Всъщност не. Защо да избереш да ти е скъпо, кафяво, да посягаш към лекарства или пък да влизаш в обяснителен режим, че си българин на всеки метър, когато те атакуват със "скидка". Сори, ама това не е никакви "скидка", предлагайте ги на чужденците... Ако и те не избягат от родното море в друга посока.

Когато от критично положението стане безнадеждно, може и да се появи понятието Българско Черноморие. А дотогава от спасителните кули ще се вее кафяво знаме. Гарантирано от държавата!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
42
 
! Отговори
Вторник преди 8 години
Догодина сезона ще е още по- слаб. На хората им омръзна от мутренски и селски номера. Честито на хотелиерите и ресторантьорите.
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм от Бургас и на плаж не ходя, чакам ски сезона! Поне там, върху бялото, всичко си личи!
30
7
 
7
 
! Отговори
WC-Дудуков преди 8 години
Оооо,апа на мен си ми е кеф да се плацикам в лай*ените води на черно море.
29
1
 
31
 
! Отговори
Ту'лата преди 8 години
През този сезон много българи отсвириха Черноморието и отидоха да почиват на нормални места. Догодина май само мутрите и тарикатите-концесионери ще "пълнят" хотелите и плажовете.
28
1
 
41
 
! Отговори
}I{opo преди 8 години
15 години не ходих на българското черноморско крайбрежие, тази година с помощта и на доста агитация реших да му дам шанс за няколко дни ... ами това беше, не 15, а следващите 25 няма да стъпя отново! не знам дори дали ще живея толкова, но НЯМА НАЧИН ПОВЕЧЕ ДА ВЗЕМАТ И ЛЕВЧЕ ОТ МЕН!
27
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След залеза на алкохолния туризъм, се очертава бум на копрофилния туризъм. Очаква се копрофили и копрофази от цял свят да започнат да прииждат към нашето крайбрежие! Екстра реклама! Явно се реши, че освен промишленост, вече няма да имаме и туризъм.
26
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
единственият начин нещо да се промени в положителна посока по нашето черноморие е НИКОЙ, ама никой българин да не отиде там следващото лято. Само така ще се оправим, иначе и вследващите 25 г. ще си мрънкаме и ще ни се подиграват с "правителствени мерки"
25
1
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Е, самостоятелни не значи независими. Държавата не съществува само за да събира данъци. ;)
24
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задължете концесионерите да имат осигурени машини за почистване и поне веднъж седмично да почистват плажа по определен график. Графикът да е обявен предварително и да се променя само в случай, че вали дъжд. По обявеното по график време, ако не се почиства плажа, при първо нарушение - огромна глоба =квадратурата на плажа * 10 лв, при соц-а пресяваха плажовете и никога не ме е било гнус да се овъргалям в пясъка. Сега обират само едрите *** и в края на август ме е гнус да стъпя боса на пясъка.
23
7
 
47
 
! Отговори
boc преди 8 години
Нали се сещате, че в Лозенц не ходят обикновени хора.Там са само от мутра нагоре, от лъв нагоре, нооо оказа се че са най-големите дри****ци.****а даже и морето.Хак им е!
22
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Общините са виновни, а не държавата.Те са самостоятелни административни единици.А този дето е писал материала е *** и знае елементарни неща.
21
8
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Под мъдрото ръководство на другарката Бокова, ние решихме *** проблеми още в първия и мандат!Сега дойде ред на ядене и пиене на корем с народни пари.И бре курорте...
20
1
 
61
 
! Отговори
Отпускар преди 8 години
И ние ревахме навремето да не съсипват черноморието, обаче никой не ни слушаше. Построиха огромни хотели и комплекси, заграбваха земи и плажове, направиха алеите и улиците на бит пазар. Сега, естествено, че никой нормален не ходи и повече от половината хотели и кръчми са празни. Вече те реват, а ние почиваме в чужбина и искрено им се радваме, как сами се наковаха.
19
4
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Поне е някаква положителна новост в обществото ни. А ти пък с нищо не се отличаваш ;) нещастен и негативен,както всеки твой комшия...
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това в локвата "аки" ли е?
17
10
 
13
 
! Отговори
До № 20 преди 8 години
Ето го и българският оптимист се появи! Хехе! Той и оптимизмът ни като всичко останало - плачевен! :-))
16
81
 
54
 
! Отговори
... преди 8 години
Хора , спокойно! Това е естественият и ПРАВИЛНИЯТ път. Познавайки нашият манталитет точно това трябва да се случи. Трябва нещата до 5-10 години да са толкова плачевни ,че всичко по морето да е на загуба и всичките пишман мутри и бизнесмени да се откажат. Тогава за България никой , ама абсолютно никой няма да иска и да чуе. Точно тогава нещата ще ги оправим.Не искам да казвам кой и как , но ще дойдат по-добри времена.И когато се оправят (не знам за колко години ще бъде) тук ще бъде наистина рай!
15
4
 
43
 
! Отговори
Курчо преди 8 години
До ЧистМноого си смотан, ако наистина разсъждаваш по този начин. Какви софианци, какви 5 лева. 1 плюнка държава сме, тоя още се дели на столичанин и провинциалист. Казах ли ти че си ***? Е, *** си!
14
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Очевидно много му е прикипяло на човека и всичко си е казал. Тази година пробвахме три дни на Каваци, за да си припомни младостта... тоалетните на къмпинга наистина не са мръднали от младостта ни, всичко друго е доста по-гадно. Гърция здравей!
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧистДа бе чист то за това ще да е. Ако си го повтаряш дълго може да ти стане и по добре. Пък след като ние Софиянците спрем да идваме тогава пак ние ще сме виновни че си омрял от глад нали...