На море, а флагът "Кафяв"!

Държавата прави всичко възможно да ни изгони от плажа
25 авг 2015 15:03, Александър Попов
182
На море, а флагът "Кафяв"!
Снимка: Булфото, архив

Нали помните призива на премиера Бойко Борисов от преди няколко месеца - ходете на българското Черноморие. Е, аз го послушах. И сега съм от тези, които се "насраха от кеф", че са почивали в Лозенец.

Управляващите ни призовават, а в същото време с всички действия държавните институции ни отвращават и ни гонят от българското море. Не харесвам Гърция заради двойния стандарт към българските туристи, за които цените са едни, а за гърците са по-ниски. Но пък морето им е чисто, плажовете не са пренаселени и бетонът не е превзел курортите им. Основните неща, които са накарали над милион българи да разпънат чадъри при съседите ни.

Как се борим ние с кризата на туристи?

Да споменаваме имиджовите клипчета няма никакъв смисъл, защото в случая са маловажни. Държавна политика няма. Има отдадени на концесия плажове и от там - регулация никаква. Министър Ангелкова минава и констатира цяло лято колко плащаме за чадър и шезлонг. Ами г-жо министър - плащаме безбожно скъпо. Да не говорим, че на места сянката излиза повече от нощувката. Вие какво правите? Явно си водите статистика...

Като отидеш на плажа, пък се озърташ като "обран циганин" къде да си сложиш хавлията. В Приморско дори влязоха в плажната ни история с безумието да те дерат с такса само да си разпънеш кърпата извън свободната зона. Нелепо, в услуга на туриста и с мисъл за следващия сезон! Да не ревете после, че никой не ви идва на плажа... Свободните зони са изтикани предимно до скали, където си е приключение да плажуваш с деца. А често именно там вият снага едни кафяви рекички, които всички знаем какви са.

Ако не са хората и социалните мрежи и това лято щяхме да станем свидетели на редица бетонови постройки без разрешение. По някакъв нагъл или с пари под масата начин. Институциите се задействаха след сигналите, защото имаше репортажи и нямаше как да бъде заметено.

Агитираме туристи колко ни е хубаво морето, а в същото време се обявява "Код Кафяво". Лайна се вливат в морето, инфекциите са неизбежни. Затова всяко българско семейство с деца заделя от бюджета за море и за една торба лекарства. Защото и здравеопазването ни е на тройни и четворни цени. Затова взимаме хаповете, за да не гледаме вълните от тоалетната чиния. Но май е по-добре да си седим в тоалетната, защото рискуваме да се гмуркаме в собствените си лайна, преминали от едни тръби към водата.

Усвоихме над милиард евро за пречиствателни станции, режат им се ленти и накрая не работят или пък го правят с намален капацитет. На много места станциите са стари, ефектът никакъв. Пък и те няма как да поемат новото строителство, защото са планирани да преработват отпадъците на 50 къщи.

Сергии, каравани за сандвичи и колички за сладоледи са изяли почти 16 декара от площите на плажовете. Това е статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Търговците са заграбили над договореното с държавата и си трупат печалбите. Защото знаят, че държава няма. В министерството са статистици.

Свободният достъп на гражданите до плажовете на Българското Черноморие е възпрепятстван, констатират и от прокуратурата. Е, и? Какво им пука, нали премиерът ще излезе по телевизията и пак ще призове догодина да изберем българското.

"Поведението на концесионерите мога да определя като драстично и дори нагло. Те си плащат глобите, но не предприемат никакви мерки по отстраняване на нарушенията", каза в началото на месеца министър Лиляна Павлова. Ами нали плажовете са държавни - разваляйте концесиите, намерете законен начин за това.

Сърдим се, че морето ни става лайняно, оплакваме се от услугуте, сянката ни изяжда за седем дни една минимална заплата. Проблемите са от години, всички ги знаят, но държавата само констатира и глобява. Ама така, че наглеците да изберат глобата и да се подсмихват, че "бълха ги ухапала".

Дошло е време разделно, защото туристите ще намаляват не само заради военни конфликти. Ще намаляват, защото никой не иска да отива на море с ясното съзнание, че разстройството му е в кърпа вързано.

Ще пълним гръцките плажове, защото срещу една минерална вода можеш да ползваш чадър цял ден. Само за сравнение - на български плаж на юг, за да ти е безплатен чадърът, задължителната консумация е 50 лева. Има известна разлика, нали?

Водата при съседите не е кафява, като влизаш от село в село я няма онази специфичната фекална миризма.

Най-лошото е, че и чуждестранните туристи вече са наясно за какво си плащат. Но те в сравнение с българските плащат малко. Защото една почивка през техен турооператор е минимум двойно по-евтина от тази за български турист, при положение, че те плащат и самолетни чартъри.

Сигурно попадам в графа "тъп", че съм избрал родното Черноморие. Сигурно и догодина ще се замисля. Всъщност не. Защо да избереш да ти е скъпо, кафяво, да посягаш към лекарства или пък да влизаш в обяснителен режим, че си българин на всеки метър, когато те атакуват със "скидка". Сори, ама това не е никакви "скидка", предлагайте ги на чужденците... Ако и те не избягат от родното море в друга посока.

Когато от критично положението стане безнадеждно, може и да се появи понятието Българско Черноморие. А дотогава от спасителните кули ще се вее кафяво знаме. Гарантирано от държавата!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
43
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала тази година бях на родното черноморие и няма да се повтори отново....
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен пак преди 8 години
Ей, сменихте най-накрая водещата новина!Марийка да се замисли за заглавията си и да пита Попов другия път за заглавие. По-добре му се отдава!
10
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На черното море, бяло неможеш да кажеш!
9
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поздравления за статията. Много точно и обективно. Знам, че звуча като много много други, но аз на БГ Черноморието не съм ходил от години, дори не помня колко. Иначе едно време си беше супер. Просто му мина времето :)
8
100
 
89
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Така е на Кафяво море - чалга, мизерия, кофти обслужване, кафяво море, селяци, мутри, пияни чужденци и родни шантонерки. Трябва да си закоравял комбайнер, за да се насладиш на такава "почивка".
7
113
 
62
 
! Отговори
СТОЙЧО преди 8 години
АЗ ЛИЧНО ДОГОДИНА ОТИВАМ ПО НА ЮГ-В ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ В БЪЛГАРИЯ.
6
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да каже нещо против Гърция, а? Ако каже го пращам на лай*ана баня в Лозенец и да не забрави да си плати чадъра и шезлонга!
5
6
 
62
 
! Отговори
ели преди 8 години
*** се по южното черноморие. Навремето там са заселвали бедни изселници от беломорска Тракия,, а сега станаха най-увълчените "ХОТЕЛИЕРИ"-да не кажа хазяи. Вечно мърморят, че топлата вода им свършвала, че водели деца със себе си, че държали мръсно, че всички освен тях са *** и т.н. Хак им е сега. Да видим като им затворят плажовете как ще висят на входа на селото си и няма да има кой да плажува при тях. ***!
4
1
 
62
 
! Отговори
Гринго преди 8 години
Добре са описани проблемите на Черноморието ни в тази статия, браво.
3
1
 
45
 
! Отговори
Другарю Попов преди 8 години
Ти какво си очаквал? След всичките тези години на презастрояване и пълно безхаберие по морето, а и не само там, то ти си пълен ***, ако си очаквал прекрасно прекарване! Виновни сме всички ние-сбирщината, която наричат "електорат"!
2
36
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо цените в Гърция не са различни за Българи / Гърци. Второ - погледни в НЕкерман например или друга фирма която предлага онлайн резервации и си направи сметка - по-евтино ли е да си купиш екскурзия в Булгария от чужбина. Общо взето твърденията които са направени в статията са от типа - ''на един познат му разказаха''
1
1
 
37
 
! Отговори
Фюрера преди 8 години
Аз въведох кафявата боя на власт!Бяхме съюзници, имахте силни държава и стопансто, а Лева беше златен!