Жителите на "Младост" 2 в затвор. Столичани в повече ли са?

Новият бул. "Малинов" изолира цял квартал без градски транспорт
Обновена: 2 сеп 2015 10:52 | 2 сеп 2015 10:52, Александър Попов
218

По старото трасе на бул. "Ал. Малинов" вече не върви градски транспорт. Снимка: Dnes.bg

Шумно рекламираната нова отсечка на бул. "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост" бе открита с фанфари. Тези фанфари обаче се оказаха нещо като погребални трели за цял квартал.

Жителите на "Младост" 2 в момента са изолирани без градски транспорт, след като автобусите с номера 111 и 76 вече ги заобикалят на километри. Старият бул. "Александър Малинов" по план трябва да стане еднопосочен като ще осигури достъп до Американския колеж и полицейската школа в Симеоново, а част от сега съществуващото платно в обратната посока ще бъде паркинг. Който ще обслужва метростанция "Александър Тодоров-Балан".

Мисъл за хората обаче никаква

Вчера привечер жителите на квартала се събраха на протест с ясното искане - да се запази положението преди откриването на новия булевард и да се върнат двете автобусни линии. Защото те са връзката към града на голяма част от хората.

Сега им се налага да вървят пеш няколко километра, но не си представят какво ще се случва през зимата. За старите хора пък карето с над 30 блока се превръща в затвор. Принудени са да пазаруват в по-скъпи магазинчета, защото нямат достъп до най-евтините хипермаркети в района. За общината и поликлиниката изобщо не си помислят.

"Построиха метрото и новия булевард и ни изолираха от света. Няма с какво да се придвижваме, нямаме достъп до училища, детски градини, поликлиника. Да не говорим, че тази нова отсечка е по-скоро скоростна. За да го пресечеш има само два подлеза, доста отдалечени един от друг, няма една пешеходна пътека. Ще се борим до край за правата си, защото в момента сме затворници", каза протестиращ.

На техният протест дойде и кметът на Младост Цвета Авджиева, нейният заместник Александър Лукаров, архитектът на общината. И признаха за проблема, но и от тях не зависило решението. В Столичната община има постъпили десетки жалби от живущи, кметът също търси решение, но хората не вярват.

"Мислят само за себе си. На кого може да му хрумне да остави цял квартал без градски транспорт?", задава въпрос друг жител. Друг добавя: "На сайта на общината има всичко за носиите на децата, а за проблемът ни - нищо. Това е показателно".

Днес в 18:00 часа има среща в общината, на която са поканени представители от блоковете, медии. Надеждата е, че ще присъстват и отговорни фактори от Столичната община. Защото вчера диалог не можа да се получи - хората са гневни, а предложенията - меко казано несериозни.

Кметът заяви, че се обсъжда идеята за вътрешен автобус, койтто да минава през ул. "Свети Киприян".

"Това предложение само показва, че кметицата никога не е минавала по вътрешните улички и не познава квартала си. На тази улица трудно се разминават две коли, а какво остава за автобуси. Застроиха целия квартал, улиците са задръстени от коли, защото строителите вдигнаха блоковете без паркинги. Някакъв ад е", включва се и друг протестиращ.

От Центъра за градска мобилност са отговорили на жалба, която полива със студен душ основното искане - запазване на старото положение с автобусите.

"В съответсвтие с новата организация на движението, общественият транспорт следва да минава през новоизградения участък. По старото трасе на булеварда от ул. "Александър Тодоров-Балан" до блок 202 в Младост 2 движението ще бъде еднопосочно с обособени паркинг места за метростанцията и не е предвидено преминаването на градски транспорт. В тази връзка Ви уведомяваме, че не е възможно възстановяването на автобусните линии 76 и 111 по старото трасе на "Александър Малинов".

Хората са разгневени и виждат изход от трудната ситуация единствено в предстоящите избори. И вчера заплашиха, че няма да дадат гласа си за кмета, ако не застане начело на протестите на хората и да ги представлява в Столичната община, която е направила архитектурен план с чудесна инфраструктура, която да осигурява удобство на работещите в Бизнес парка. За сметка на жителите на "Младост" 2, които се оказват столичани в повече...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
25
 
6
 
! Отговори
пенчо преди 8 години
тези дебели жени, ако походят малко ще станат по - стройни. Може да отидат и по родните си села да поработят малко земеделска работа.
159
2
 
3
 
! Отговори
до 178 преди 8 години
Попринцип се движа пеша навсякъде, но когато пазарувам (веднъж седмично) ми е по-удобно да съм с кола, а не да мъкна торби по улиците (поради липса на тротоари). Освен това, когато си с торби и/или с детска количка тези 10 мин. изведнъж стават 30 или 40 мин...
158
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 181ами аз ходя и до спирката на метрото и до центъра! и те уверявам, че не съм бил безработен през живота си именно защото съм работотспособен и енергичен. ама от дебелеене на дивана пред телевизора и мързел да идеш до спирката и ти едва ли ще станеш!
157
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА колко се ходи до центъра, 1-2 часа, ти що не ходиш пеш, нали си енергичен и работоспособен?! А си такъв, защото си безработен и не знаеш как те изцеждат "работодателите"!
156
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредния експеримент на кметка-марионетка! Що не дойде кметицата да поживее зимата в този квартал и да повърви пеша до майната си за да хване нещо си за някъде си! Дублирането на подземен и надземен транспорт е поредното безумие, а жителите на Младост 2 нека плащат данъци!
155
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И колко се ходи до спирката на метрото ? 10 - 15 минути ? аман от мързеливци, всички в тази държава са инвалиди както обикновено!
154
3
 
6
 
! Отговори
европата преди 8 години
До Анонимен 164От Хит до Рума са 10-15 мин пеша - ти и в квартала само с кола ли се движиш?
153
0
 
20
 
! Отговори
РОЗА СТОЕВА преди 8 години
Живея в Младост-2.,последна спирка на автобус 306,делят го една спирка до Младост 1,където се припокриват линиите.Автобус 314 и 113се припокриват също, като прибавиме и автобус111,който се припокрива и с метрото се получават празни курсове!ТАКА!Живеещите около РУМ-а ,около парк '' 100 години"и посока на запад,са най-одрязани и от пазара в Младост1 и от автобуси и от веригите магазини,за да се прекачват възрастните хора на 2-а превоза с торбите за по голямо удобство!Върнете 306 по бул. Малинов !
152
4
 
9
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
А помните ли когато в Младост 4 имаше само 213 и хората изпратиха молба в СКГТ да се направи така до тази маршрута да имат достъп по-голяма част от хората живеещи там? Не помните. Защото всичко се реши без много шум и сензации по медиите. Сега спирките били преместени и хоп олелия до небето. Е , тогава СКГТ пуснаха още една линия 214 и хората останаха доволни. А сега за нещо което може да се промени лесно се вдигат сензации? Но май няма нищо общо с изборите а?
151
1
 
8
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Не са се научили още, че не трябва да карат хората да се приспособяват към средата. Трябва средата да е приспособена към нуждите на хората!-------И затова таковахме таковата на природата!
150
6
 
10
 
! Отговори
Младост2 преди 8 години
Ей, колко къса памет имате.Не помните, че само преди две години, за да излезеш сутрин от квартала (Младост 2) през ШЕЛ се чакаше по 40 мин.А покрай РУМА?Дай на народа шоу и му гледай сеира. Що не протестирате да се направи пробив към бул. Кл. Охридски (Бистришко шосе) - в полето, над реката? Ама кой да го мисли?
149
13
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Идват избори! Дай , да плюем Фандъкова за щяло и нещяло че и в следващия мандат ще сънуваме червен кмет за София. Или само сега се правят ремонти и се затварят части от София за движение на МПС-та. Сигурно само сега има недоволни от организирането на ГТ в София. Ама не е идеята да подаваме жалби там където трябва , важно е платена статийка и надежди за червена София. То с плюене не става а с проекти как да решите проблемите. Ама на кой да му се работи по подобни "идиотщини" а?
148
12
 
19
 
! Отговори
Жител преди 8 години
Стига ревахте! Метрото Ви построиха, булеварда Ви изправиха, пробив на Ляпчев...Никой не е виновен че са Ви дебели задниците и Ви мързи да походите 150м.Айде сега да ревнат и тези от Младост 4 до първия Лидл, че метрото не минава под блока им.
147
12
 
11
 
! Отговори
Горна младост преди 8 години
Пълни глупости в тая статия, кви километри бе ? Спирката от лъчони сега е на верона 300м по перфектен тротоар. Да не говори. Че през рума минават 3 линии автобуси. По перфектно не е било младост 2 е топа на младостите евала за инфраструктурата. А на селяните марш копате домати че ми се хапват градински а не от хит.
146
8
 
20
 
! Отговори
Доволен преди 8 години
Младост е най-превилигировиня квартал на София следз пускането на метрото. Цели 5 метростанции, а Люлин, който е по-голям има само 2. Да не говорим за чудесния булевард. На 800м от него има 5 подлеза по два на метростанциите и един по средата на около 350-400м от тях. Ха кажете къде го има другъде това. Анав от мрънкалници и агитатори за комунистите.
145
10
 
13
 
! Отговори
Бивш жител на Млад 2 преди 8 години
Колко сте прости!!!Три години живях в апартамент на бул. Малинов!Спирката на автобусите беше пред прозореца ми.НЕВРЕОЯТЕН ШУМ. Това от старите "рециклирани" германски автобуси.Като потеглят от спирката в посока ХИТ.Не се издържаше. Нощем се будех от тишината!!!Като построиха новия булевард си викам "тия се отърваха" от шума.Ама *** народ - всичко трябва да е до газа му.Нямало пешоходни пътеки - има, има и пешоходен светофар.***. Едвам издържах и се чудя как ТРИ ГОДИНИ.
144
5
 
18
 
! Отговори
протест, разбира се преди 8 години
А да си с ***, с болно сърце, с багаж, с дете в количка, в поледица и да вървиш 1 км до спирката и обратно всеки ден и ако ти се наложи по няколко пъти? Мислищ ли, че ще се справиш успешно или, че изобщо ще се откажеш да го правиш и ще отидеш да търсиш сметка на този, който те е докарал до това положение да се мъчиш по този начин всеки божи ден и да искаш да въстанови нещата както бяха с удобен и близък транспорт и доволни живущи? За това днес в 18:00 ч. пред общината да заявим ясно исканията
143
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достъпът до Хит се затруднява, защото не можеш да стигнеш от Хит до Рум Младост 2 без да обиколиш Младост 3 или 4 или да направиш непозволен обратен завой на новото кръстовище (над Лидъл)
142
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля, спрете да ни обяснявате да не мрънкаме. Всеки ден ползваме тези спирки и знаем отлично къде са. Няма доволен от тях. Ако на хората са им удобни, ще посрещнат кметицата с цветя, а не с викове. Просто не се видяха на видеото вчера някои сцени, за да видите какви бяха реакциите на хората. Рейсът трябва да е до хората, не обратното.
141
2
 
14
 
! Отговори
User преди 8 години
Не са се научили още, че не трябва да карат хората да се приспособяват към средата. Трябва средата да е приспособена към нуждите на хората!