Жителите на "Младост" 2 в затвор. Столичани в повече ли са?

Новият бул. "Малинов" изолира цял квартал без градски транспорт
Обновена: 2 сеп 2015 10:52 | 2 сеп 2015 10:52, Александър Попов
218

По старото трасе на бул. "Ал. Малинов" вече не върви градски транспорт. Снимка: Dnes.bg

Шумно рекламираната нова отсечка на бул. "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост" бе открита с фанфари. Тези фанфари обаче се оказаха нещо като погребални трели за цял квартал.

Жителите на "Младост" 2 в момента са изолирани без градски транспорт, след като автобусите с номера 111 и 76 вече ги заобикалят на километри. Старият бул. "Александър Малинов" по план трябва да стане еднопосочен като ще осигури достъп до Американския колеж и полицейската школа в Симеоново, а част от сега съществуващото платно в обратната посока ще бъде паркинг. Който ще обслужва метростанция "Александър Тодоров-Балан".

Мисъл за хората обаче никаква

Вчера привечер жителите на квартала се събраха на протест с ясното искане - да се запази положението преди откриването на новия булевард и да се върнат двете автобусни линии. Защото те са връзката към града на голяма част от хората.

Сега им се налага да вървят пеш няколко километра, но не си представят какво ще се случва през зимата. За старите хора пък карето с над 30 блока се превръща в затвор. Принудени са да пазаруват в по-скъпи магазинчета, защото нямат достъп до най-евтините хипермаркети в района. За общината и поликлиниката изобщо не си помислят.

"Построиха метрото и новия булевард и ни изолираха от света. Няма с какво да се придвижваме, нямаме достъп до училища, детски градини, поликлиника. Да не говорим, че тази нова отсечка е по-скоро скоростна. За да го пресечеш има само два подлеза, доста отдалечени един от друг, няма една пешеходна пътека. Ще се борим до край за правата си, защото в момента сме затворници", каза протестиращ.

На техният протест дойде и кметът на Младост Цвета Авджиева, нейният заместник Александър Лукаров, архитектът на общината. И признаха за проблема, но и от тях не зависило решението. В Столичната община има постъпили десетки жалби от живущи, кметът също търси решение, но хората не вярват.

"Мислят само за себе си. На кого може да му хрумне да остави цял квартал без градски транспорт?", задава въпрос друг жител. Друг добавя: "На сайта на общината има всичко за носиите на децата, а за проблемът ни - нищо. Това е показателно".

Днес в 18:00 часа има среща в общината, на която са поканени представители от блоковете, медии. Надеждата е, че ще присъстват и отговорни фактори от Столичната община. Защото вчера диалог не можа да се получи - хората са гневни, а предложенията - меко казано несериозни.

Кметът заяви, че се обсъжда идеята за вътрешен автобус, койтто да минава през ул. "Свети Киприян".

"Това предложение само показва, че кметицата никога не е минавала по вътрешните улички и не познава квартала си. На тази улица трудно се разминават две коли, а какво остава за автобуси. Застроиха целия квартал, улиците са задръстени от коли, защото строителите вдигнаха блоковете без паркинги. Някакъв ад е", включва се и друг протестиращ.

От Центъра за градска мобилност са отговорили на жалба, която полива със студен душ основното искане - запазване на старото положение с автобусите.

"В съответсвтие с новата организация на движението, общественият транспорт следва да минава през новоизградения участък. По старото трасе на булеварда от ул. "Александър Тодоров-Балан" до блок 202 в Младост 2 движението ще бъде еднопосочно с обособени паркинг места за метростанцията и не е предвидено преминаването на градски транспорт. В тази връзка Ви уведомяваме, че не е възможно възстановяването на автобусните линии 76 и 111 по старото трасе на "Александър Малинов".

Хората са разгневени и виждат изход от трудната ситуация единствено в предстоящите избори. И вчера заплашиха, че няма да дадат гласа си за кмета, ако не застане начело на протестите на хората и да ги представлява в Столичната община, която е направила архитектурен план с чудесна инфраструктура, която да осигурява удобство на работещите в Бизнес парка. За сметка на жителите на "Младост" 2, които се оказват столичани в повече...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
13
 
! Отговори
arhitekta преди 8 години
*** е че тази история се политизира, а това няма нищо общо с политиката, а по принцип с малоумието на държавния чиновник :)Не е правилно, но е факт... Ще получите отговор на жалбата си в духа ами да така е, но ще си остане така и точка.Човека, който промени маршрутите вече е взел парите от който трябва и му е все тая дали мрънкате или не.
119
3
 
14
 
! Отговори
До 132 Добрев преди 8 години
Къде по-точно казваш да преминат хората живеещи в протестиращите блокове и около тях? Примерно от блоковете 210, 211, 212, 201, ... къде да пресекат? Казваш на спирката на метрото, т.е. на спирка и половина по-далече от сега. Нали уж трябва да е по-добре, а не по-зле.
118
22
 
13
 
! Отговори
Селянина преди 8 години
Г-да, г-жи, друга и другарки "софиянци",давате ли си сметка, че ако всичките "селяни" си отидем по родните места, няма да има кой да работи в това голямо Село... няма да има кой да ви наема и/ или купува реститутските имоти, няма да имате доходи и ще се наложи самите вие да работите?
117
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата трябва да се правят за удобство на хората, а не за да им стане по-неудобно. В случая, имаше отдавна нужда от новото трасе на булеварда и не случайно строежа му започна през 80-те години на миналия век. Новото трасе е по-удобно за автомобилите, но трябва да се използва и старото трасе за градският транспорт, защото е значително по-удобно за хората, а те там никак не са малко - колкото един сравнително голям град в България. С други думи колите по новото трасе, а автобусите по старото трасе
116
10
 
7
 
! Отговори
Добрев преди 8 години
...имате да преминете само през подлеза на метрото и сте на спирката.Какво сте се разревали за един подлез да преминете.Хората и метро ни направиха...колко квартала могат да се похвалят с метро на метри от тях.Но това е на българина колкото и добро да му направиш винаги ще има за какво да е недоволен.Засрамете се малко!!!
115
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е хайде де, нали всичко беше на пешеходно разстояние от метрото, магазините, училищата...поне според обявите за продажби на апартаменти в Младост 2. Нали заради това точно си повярвахте, че панелен *** на 40 г., от който само преди дни сте изхвърлили мумията на предишния собственик и без лев инвестиция (можете поне малко за дезинфекция да хвърлите вътре), струва колкото два тристайни? Що ревете сега?
114
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май ако отидат до автобусите и метрото в Младост 1 ще им е по-близо. Има-няма 50-60 минути пеша .... Е, няма къде да пресекат там шосето между Дървеница и Младост, но кой ли ги бръсне и за слива ....
113
8
 
14
 
! Отговори
Добрев преди 8 години
Абе уважаеми съкварталлци какво ви става?Новият Малинов изобщо не изолира квартала...напротив прави го по-спокоен за живеене и най-вече за децата.Толково бързо ли забравихте прегазеното дете на спирката срещу ХИТ-а заради което сложиха след дъжд качулка и светофара там?Откакто функционира новият път квартала е по-тих и по-спокоен....основният поток от автомобили сега е доста по-далеч от жилищните блокове.Доколкото за новите спирки на 76 и 111...та те са само на 100м отстояние от старата ...
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преместена на 60 метра .... а къде е преместено мястото за пресичане на Малинов помисли ли или просто хайде да си пишем как е на картата.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой от Младост 2 може ли да каже къде има подлези под новото трасе на Малинов? Предполагам, че единият подлез е на спирката на метрото на Балан, т.е. там където се разделят старото и новото трасе но има ли и други подлези или трябва да се пресича Малинов чак на Балан?
110
3
 
11
 
! Отговори
редови гражданин преди 8 години
Абсолютно подкрепям протеста на жителите на Младост 2! Не може общината да изолира и затруднява неимоверно по този начин избирателите и данъкоплатците си, които им плащат заплатите. Хората очакват подобрение в ежедневния си живот, а вместо това получават значителни затруднения. Болните и по-трудно подвижни хора, майките с деца, хората с багаж как да се справят с достигането на новите спирки, преместени до метрото. На тях и до сега им беше трудно да стигат до старите спирки, а сега съвсем!
109
8
 
5
 
! Отговори
илияна преди 8 години
Хора, спирката е преместена с няма и 60м...защо не помислите че има и спирка за метро....защо не помислит еколко по тих става квартала като се измества потока коли, а задрастванията от хилядии коли....защо винаги трябва да се мранка всичко се озменя, не може да искаме нещо остаряло да не го подобряваме....винаги недоволни...това е едно наистина добро решение,ще свикнат и с новите спирки...
108
0
 
8
 
! Отговори
До 123 sf преди 8 години
А защо мислиш, че трябва да се променя градоустройствен план на 2-милионен град?! Даже по-точният въпрос може би е колко пъти в годината същият този градоустройствен план се променя заради някакви мафиоти и ортаците им в общината?
107
1
 
3
 
! Отговори
До 123 sf преди 8 години
Ти хубаво ги подсети хората, да поискат спирка пред всеки блок, а не както е сега, просто да си искат старите 5-10-15 минути до спирката, а не новите 20-30 минути.
106
6
 
4
 
! Отговори
Smurf преди 8 години
Продължавайте да гласувате за Герб
105
4
 
3
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 8 години
Връщане към старо състояние да няма - само напред. Живеем в неспирен прогрес. Да им направят движещи се пътеки, каквато има от кръстовището на Орлов мост до метростанцията.
104
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 108 Познавам много добре квартала байчо 5 години се качвах на закритата спирка на ХИТ.Когато ремонтираха окомръсното задръстванията пред тези блокове не ви пречеше.Сега ходенето 5 минути ви пречи.За българина никога няма угодия.
103
7
 
4
 
! Отговори
... преди 8 години
до 114С удоволствие ще се върна, откъдето съм, защото е доста по-хубаво от Сф...само ми осигури работа! Осен това тези, които са в центъра 100% ли са софианци?!
102
16
 
8
 
! Отговори
марш на село преди 8 години
Жителите на Младост 2 не се софиянци, а са придошли. Хайде без претенции, този град не е ваш, тук сте гости. А гостът е време да си върви там откъдето е дошъл.
101
8
 
10
 
! Отговори
SAN преди 8 години
живея в блок 214 и да, мога да кажа че никой не ни е дал информация защо се мести спирката. Дано този път се съберем и да ги унищожим тея комплексирани *** куде са го измислили.