Като ни ударят по джоба, ще се сетим какво ядем

Данък "вредни храни" ще намали грамажа на чипсовете и вафлите
Обновена: 18 ное 2015 09:41 | 19 окт 2015 07:00, Камелия Цветанова
112
Като ни ударят по джоба, ще се сетим какво ядем
Снимка: Булфото, архив

Баница с много сол и енергийна напитка. Козунак и енергийна напитка. Кроасан и вафла за десерт, а може и шоколадче. Три нездравословни закуски. Но няма защо да се лъжем – това ядат децата сутрин.

Още по темата

На обяд идва ред на пиците и сандвичите от Макдоналд, Бърбър кинг, KFC, чипсове, сухи пасти. Да не забавяме газираните напитки с доста захар или още по-лошото с изкуствени подсладители, а и дъвките, бонбоните, близалките, те са между другото.

Плод, зеленчук, сандвич със сирене и пълнозърнест хляб, мюсли, домашно приготвена храна, салата - те много рядко присъстват в менюто на малчуганите. И последствията са налице – вече и деца се разболяват от диабет тип 2, имат високо кръвно, лош холестерол, коментира пред Dnes.bg диетологът проф. Донка Байкова, която е сред експертите, с които е обсъждал идеята си за въвеждането на данък "вредни храни" здравният министър Петър Москов.

Налогът най-вероятно ще се казва данък "обществено здраве" и се очаква до дни проектът за него да излезе черно на бяло. Това ще е такса върху нездравословните храни, която ще се събира, за да бъде подкрепяна здравната система, но основната цел е не толкова да се съберат повече приходи в хазната, колкото да се намали консумацията на вредните храни.

Ще бъдат засегнати четири групи стоки - тези, които съдържат добавена захар, тези, които съдържат сол над 10 грама на килограм, тези, които съдържат трансмастни киселини. В четвъртата група влизат кофеинсъдържащите храни и напитки.

"Като ни ударят по джоба ще се сетим за какво става въпрос и какво ядем", коментира проф. Байкова, която защити идеята на министъра с факта, че вложените пари в профилактика спестяват в пъти тези, които ще бъдат похарчени за лечение.

Младото поколение се храни все по-нездравословно и е все по-болно, а затлъстяването се превръща в проблем №1.   

Според проф. Байкова в последните години вероятно заради стреса българинът яде все повече вредни храни, което стимулира производителите да измислят нови артикули. На пазара вече се продават всякакви видове енергийни напитки, шотове, дъвки с кофеин, та дори и чипс с кофеин.

Има и идея тези храни с над допустимото според експертите количество захар, сол, трансмазнини, да бъдат подредени на отделни рафтове. Така или иначе те сами по себе си не са вредни, но въпросът е в количеството, защото повишават риска от развиване на заболяване – най-често високо кръвно и лош холестерол, които пък водят след себе си още куп болести.

Иначе България няма да е новатор при въвеждането на новия налог, защото такива данъци вече има в доста страни. Първа го въведе Дания, а примерът й последваха Австрия, Ирландия, Естония, Финландия, Турция.

Практиката в тези страни сочи, че производителите променят състава и ограничават захарта, солта, трансмастните киселини, за да си спестят допълнителните такси или намаляват грамажа на продукта. И двата варианта вършат работа.

"Никой не очаква първоначално рязко да се променят хранителните навици на хората, но след време и това ще стане", убедена е проф. Байкова. Тя увери, че новият данък няма да засегне сирената, защото те вече са разделени на истинско сирене и млечни продукти, в които е позволено да има трансмазнини като например палмовото масло.

Някои други продукти от първа необходимост обаче ще попаднат под ударите му.  Хлябът едва ли, но сладкиши и торти с добавени захари ще бъдат обложени с него. Козунакът пък ще има двоен данък, защото в него хем захарта е в повече, хем има и транмазнини.

Експертите все още не са решили каква ще е съдбата на колбасите и на туршията, която безспорно е солена, но пък от друга страна се приема като традиционна храна на българина през зимата.

Проф. Байкова не очаква обществото да приеме безапелационно новия данък и допуска съпротива от производители, а може и от родители.

"И сега майките вместо да сложат ябълка или един хубав сандвич на детето си за училище, му дават вафла от определена марка, снакс, марс", оплака се тя.

Експертът припомни, че заради затлъстяването на децата преди години беше приета Наредба за забрана в училищните лафки да се продават чипсове, вафли, сухи паста и вместо тях на малчуганите да се предлагат сезонни плодове и зеленчуци и сандвичи с пълнозърнест хляб и филе, риба, сирене, кашкавал, но тя се провали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При ГРОБ определено ще умрем и от глад.
23
3
 
14
 
! Отговори
а стига бе преди 8 години
Едно време, на закуска(дядовците) са хапвали попара от затоплено вино и хляб.Ама и виното е било вино, и хлябът е бил хляб.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25, съгласен съм с теб, но като изключим едно противоречие - "да пълним хазната" и "ще се увеличи контрабандата". Ако се увеличи контрабандата, а точно така ще стане, значи парите от този данък ще отиват в джоба на контрабандистите и няма как да се напълни хазната. За народа ще остане само скъсания джоб.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега светът е устроен така: вредиш - плащаш. А реално решение не се търси. Примерно караш кола - плащаш акциз, паркираш - плащаш непосилни такси и т.н. А това, че си принуден да паркираш и да караш, никой не го отчита. Вместо да се измисли някакво реално решение или алтернатива, просто те наказват за неща, които си длъжен да правиш. И така хем не можеш да спреш ад ги правиш, хем си плащаш за глупости. И така държавата си прибира кинтите, а битият продължава да си е бит.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другите храни като са полезни защо не им свалят цените? Само поскъпването ли е мярка? Само наказанието ли е мярка? Поощряването защо винаги се пренебрегва? Психиката ни е такава, че когато се пренаситим от забрани, започваме да ги пренебрегваме. Или тук е просто да пълним хазната и пак да си вредим? Макар че освен че ще се увеличи контрабандата не виждам какво друго ще се постигне. Като вдигнаха цигари никой не ги отказа, а просто спря да си купува такива с бандерол.
19
2
 
21
 
! Отговори
Ala-Bala преди 8 години
Същите *** на по-високи цени. Това е една от корупционните схеми на Москов. Цената на кофеина се повишава и се намалява на кокаина.
18
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да измислите целта ви е само една - да ни ударите по джоба. Въведохте стандарта "Стара планина" уж, за да вдигнете качеството, а къде е то днес? Вдигнахте само цената! Същият номер правите и сега под предлог, че се грижите за нашето здраве. Не сте оригинални. Липсва ви фантазия.
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай Тошо, върни се!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дишаме най-мръсният въздух в Европа. Кога ще ни ударите по джоба с данък "вреден въздух"? Консумираме го, без да мислим даже!!! Безотговорен народ, я го ударете и с такъв данък, като не мисли за себе си, управляващите трябва да мислят!
15
5
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
женски тъпотии
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бърбър кинг...бър -+ бъъъърррррррр
13
2
 
12
 
! Отговори
Миро преди 8 години
Да видим какъв ще е този законопроек. Ако е данък върху захар и сол, значи целта е просто да се обложат всички храни. Ако е данък върху изкуствени подсладители като аспартам, и подобрители на вкуса като натриев глутамат, тогава ще има някакъв реален смисъл с цел подобряване на храните.
12
5
 
19
 
! Отговори
до Мравка преди 8 години
Ами престижно си е.Важното е да се показва стандарт пред селяните.Нали сега това е много хипер модерно.До покажеш,че не си селянин и ходиш да рупаш крилца в мола.Селянина яде жълти яйца и мазна пилешка супа.Някой тук сеща ли се каква беше пилешката супа на баба му?Аз помня...жълта,мазна и вътре плуваха жълтъци от яйцата,които са останали в кокошката....Ама то това е селско бе.По добре хапнете от KFC.
11
2
 
20
 
! Отговори
балама преди 8 години
Сега и един данък "полезни храни", трябва и парите да се събират в специален фонд за... крадене. И ШЪ СЪ УПРАЙМ. Данъци му е майката.
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да започне и туршията да се конфискува.Много нагъл тоя народ.Не стига,че вари ракия ами и туршия прави.
9
3
 
22
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
РОДИТЕЛИ ,ПОГЛЕДНЕТЕ СИ ДЕЦАТА.ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ПРИЛИЧАТ НА МУТАНТИ.МИСЛИТЕ ЧЕ Е МНОГО ПРЕСТИЖНО ДА ГИ ВОДИТЕ В МАКДОНАЛД ДА ЯДЪТ Г.М.О. ХРАНИ? КАРАИТЕ ГИ ЕЖЕДНЕВНО ДА СПОРТУВАТ И НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАИТЕ ДА СЕ ХРАНЯТ С *** ОТ ПАЗАРА.
8
1
 
22
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
Няма спор. Вредни са тези изделия, но няма да доведе до нищо освен постъпления в хазната! Това показва колко е проданен бюджета. Има нужда от даначна амнистия за малкият и среден бизнес и спаране на контрабандата покровителствена от Дондуков... И от строеж на затвори... за всички тези сладури дето всеки ден ги гледам и слушам как деистват и все в името на народа.
7
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то нещо полезно остана ли за ядене? Менте киселото мляко, или нитратните зеленчуци, или може би месото и пилетата с хормони?! Какво да ядем, кое не е вредно?
6
1
 
8
 
! Отговори
нощен пазач преди 8 години
След нощна удрям едно "облаче" и че си легам.Вие пишете само проверени неща.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека полека хората пак ще започнат да ядат произведеното на село.Именно заради влиянието върху здравето.Последните 20 години се напълни със всякакви ***.Просто няколко поколения решиха,че в магазина има всичко нужно,но то и нямаше как да знаят за вредите.Едва сега се разбира.