Лицемерното предупреждение на Европа

Истината е една – Брюксел има голяма нужда от Турция
19 юли 2016 20:28, Бойчо Попов
106
Лицемерното предупреждение на Европа
снимка: Ройтерс

В понеделник Федерика Могерини отправи еднозначно послание. "Нито една държава, която въведе смъртното наказание, не може да стане член на Европейския съюз", заяви върховният представител за външната политика на ЕС, когато застана пред камерите заедно с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

"Това е залегнало еднозначно в правилата ни", Освен това като член на Европейския съвет Анкара се е обвързала с европейската конвенция за правата на човека, а това изключва смъртното наказание. "Надявам се, че се изразих ясно", добави тя.

Малко по-късно и канцлерът на Германия Ангела Меркел подчерта чрез говорителя си, че "повторното въвеждане на смъртното наказание ще бъде червена линия за амбициите на Турция към ЕС".

Рано в понеделник вечерта стана ясно, че канцлерът е обяснил това на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в "личен" и "спешен" разговор по телефона.

Това звучи като ясно послание след предупреждението към Ердоган да не прекалява с чистката след неуспешния опит за преврат. 

"Насилието ражда насилие. Мир с война и убити не се постига. Надявам се тези ужасяващи събития в Турция, които взеха стотици невинни жертви, да послужат за пример от какво трябва да се пазим и отговорът към това да бъде законен, демократичен и спазващ всички човешки права", реагира и българският премиер Борисов.

Всъщност думите след този уикенд, в който Ердоган в отговор на неуспешния опит за преврат накърни правилата за правова държава, звучат лицемерно. Защото едва ли някой сериозно вярва в присъединяването на Турция към ЕС. Но вместо да реагира на конкретните стъпки на Ердоган срещу демокрацията, в Брюксел и Берлин предпочитат да покажат "знак стоп", цитирайки възможността за повторно въвеждане на смъртното наказание.

Върховният представител за външната политика на ЕС също така заяви, че защитата от опита за преврат не е "основание за отнемане на основните права и върховенството на закона". И Меркел, чрез говорителя си, предупреди Ердоган за пропорционалност. Вълната от арести и уволнения в Турция предизвиквала "голяма загриженост", е цитирана канцлерът в телефонното ѝ обаждане.

Но какво следва от тук? Нищо! Защото ЕС има нужда от Турция. И България, преди всичко. За овладяване на бежанската криза, в битката срещу "Ислямска държава" и като стратегически партньор, като врата към ислямския свят. Разбира се, и Анкара има нужда от своя западен партньор, но в много по-малка степен. Не може да се говори за една симетрична, реципрочна връзка. В краен случай Анкара би могла много по-добре да се справи сама, отколкото Западът без нея. И тъй като Ердоган знае това много добре, той може да действа по този начин.

Той дразни и провокира. А Брюксел, Берлин, София гледат това безучастно.

Междувременно президентът уволни хиляди съдии и прокурори. Обявеното от него "прочистване" на Турция обаче няма да свърши с това. И въпреки че Ердоган благодари на две от трите опозиционни партии, представени в парламента, за подкрепата им срещу бунтовниците, той не контактува с кюрдската ПКК. 

Какво още последва - смъртоносни репресии срещу предполагаеми превратаджии, призив за отстраняването им от всякакви длъжности. А в турските медии и интернет се заредиха снимки на изтощени, физически малтретирани офицери, за които се твърди, че са участвали в пуча. Изображенията напомнят не за върховенство на закона, а по-скоро за деспотичните режими в Близкия изток.

Едно евентуално завръщане към смъртното наказание под управлението на Ердоган ще бъде ироничен реванш на историята и признание, че самата Анкара не иска да влезе в ЕС. В края на краищата партията на Ердоган беше онази, която премахна смъртното наказание през 2002 година. Това беше предпоставка, за да започнат въобще преговори с ЕС.

Едва през октомври 2005 г. преговорите бяха официално открити, през следващата година те зациклиха в резултат на все още нерешен конфликт с Кипър. От 35-те глави, които трябва да бъдат договорени, е затворена само една - за науката и изследователската дейност. Още 15 са отворени, но не и затворени.

Нов тласък преговорите получиха с изострянето на бежанската криза през изминалата година. След като Меркел (и ЕС) договориха с Турция Конвенцията за бежанците, двете страни се съгласиха на нов опит. От края на юни се работи по глава 33 (Финансови и бюджетни разпоредби). Най-деликатните теми обаче така и не са засягани: темите за правосъдието, основните права, свободата и сигурността.

В действителност става дума за договорката за бежанците и борбата с "Ислямска държава". Дали курсът на Ердоган ще има влияние над споразумението с Турция? "Това няма общо със случилото се през уикенда", заяви говорителят на Меркел в понеделник.

Но ключовото искане на Турция е именно въвеждането на безвизови пътувания. За да се случи това, Брюксел настоява за правосъдни реформи – преди всичко с оглед на антитерористичния закон в Турция. Но едва ли Ердоган ще склони да го промени, особено след опита за преврат.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемерието няма край !Евро лидерите като спасиха преврата заявиха ,че стоят зад законно избраният президент т.е. Ердоган А порошенко , Кадафи , Хюсеин ... и мн други какви бяха ? Този доказа ,че не е по-малък диктатор от гореспоменатите, но му облизаха топките ?!!?Лицемерите ще го пуснат и в Европа
68
3
 
17
 
! Отговори
56 преди 7 години
Знае ли някой на какво основание Турция може да внася безмитно в България плодове и зеленчуци. Това междудържавно споразумение ли е или е с ЕС?
67
1
 
1
 
! Отговори
капитан Силвър преди 7 години
До Емил НиколаевЩо бе? Изброй ги.
66
3
 
5
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Сега Турция не може да иска безвизов режим с Европейския съюз !!!!
65
2
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 7 години
Е, така е, от изтока само подаръци сме имали.
64
2
 
38
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
Вместо да триете коментари напишете поне едно хубаво нещо за България, което да се е случило през 25 години демокрация. Не можете да промените мнението на хората с ***. По добре бройте за и против и лесно ще се ориентирате колко по малко са наивниците като процент......Преди 30 години демокрацията изглеждаше нещо хубаво и примамливо.Тя се оказа по страшна от анархията.Такова умишлено разрушаване и крадене не е имало никога.....Да им е честита демокрацията и на Либия и на Ирак и на .......
63
6
 
34
 
! Отговори
12 преди 7 години
Ей, турци, моля ви, проявете здрав разум и не ни превземайте, да не свършите като византия, отоманската империя, съветския съюз и европейския съюз. Гледайте си рахата, оставете ни нас нещастниците да си се газим сами. И без това си имате проблеми. И най-големия ви проблем е ислямизацията. Вие си мислите че знаете какво е това исляма но всъщност се заблуждавате. Исляма не е служба на бога , а на властта. Вие сте природно хитри но интелектуално изостанали и не усещате как си копаете гроба.
62
9
 
40
 
! Отговори
Емил Николаев преди 7 години
ИСТОРИЧЕСКИ ПОГЛЕДНАТО,ОТ ЗАПАДА СА ИДВАЛИ САМО ЗЛИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ.....ДА НЕ ГИ ИЗБРОЯВАМ....
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 71Чета плоското ти писание и се чудя колко малко мозък е нужно да напишеш това. В света освен САЩ смъртно наказание прилагат Япония, Китай, Индия, Индонезия и др. Предлагам да им обявим война, ако не го отменят. Плитък, никоя от изброените държави не кандидатства за членство в ЕС. Кандидатства Турция!
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шорошите...:0
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган изтрий *** за да има мир!
58
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вашите шефове няма ли да отменят смъртното наказание в щатите? Какво лицемерие само! Неам думи!
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бяха ги насъскали да тръгнат на нож срещу израелската армия, взеха им петрола и ги напрайха войници които сега са тука, да режат глави. Германците си ги харесват прегръщат се и тнт хахаха болен свят.
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой ако мисли че си измислям да погледне дали има Палестина на днешната карта, нека си помисли колко остър са го наточили ония, в тоз раьон си играят на тука има тука няма командват им дръж тоа и тнт и овцете тръгват ще го разберете по късно.
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никъв ЕС няма каквото казват е една голяма лъжа, Ердоган знае че кюрдите точат ножа, ЕС изобщо не го интересува след като спрат фалшивите пари ония ще го изядат жив, ЕС им беше заповядано да си играят на търговия и ала бала, отоманската империя няма нищо общо с Турция там ножа командва винаги по тез земи.
54
25
 
13
 
! Отговори
100% TURK преди 7 години
Хайде Ердо , по бързо. .. Чисти ги докато не избягат. Не се занимавай с европейски глупости , бавят те.
53
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно какво мисли Путин за тия, дето ги върши неговото ново-старо аверче?
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сайта е по-добре и шрифтът е идеален и който иска може да си го намали и да чете с лупа. Цензурата не е добре заради демокрацията.
51
1
 
5
 
! Отговори
ами преди 7 години
До Анонименда, свърши тая, сега ще бият чела само
50
36
 
9
 
! Отговори
муспи преди 7 години
И султанът, и Меркел с цялото Политбюро на ЕС, а и нашият Боко са убедени че не смъртното наказание е главната пречка за мир, сътрудничество и процъфтяване, а съществуването на тази измислена държава на времето от Русия - България! Тя трябва да се закрие, но ще е добре да се проведе силово. Избиване на българския етнос и изравняване на градовете с килим от бомби ще е хуманно. Върху този вече чист терен * и други азиати ще възродят древната държава. Алах абкар! Сиктир боку!